Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    દુતિયગાથાસઙ્ગણિકવણ્ણના

    Dutiyagāthāsaṅgaṇikavaṇṇanā

    કાયિકાદિઆપત્તિવણ્ણના

    Kāyikādiāpattivaṇṇanā

    ૪૭૪-૫. નિદાનુદ્દેસં વિના સેસુદ્દેસાભાવા ‘‘સબ્બપાતિમોક્ખુદ્દેસાનઞ્ચ સઙ્ગહો હોતી’’તિ વુત્તં. વિનયે ગરુકા વિનયગરુકા. ઇદં પન દ્વીસુ ગાથાસુ કિઞ્ચાપિ આગતં, અઞ્ઞેહિ પન મિસ્સેત્વા વુત્તભાવા નાનાકરણં પચ્ચેતબ્બં. નવસુ ઠાનેસુ કમ્મં હોતીતિ કમ્મઞત્તિ હોતિ. વાચાતિ વચીસમ્ભવા. અદ્ધાનહીનો ઊનવીસતિવસ્સો. ‘‘અપિચેત્થાતિ કુરુન્દિવાદો’’તિ વુત્તં. વનપ્પતિન્તિ એવં અદિન્નાદાને આગતં વનપ્પતિં. વિસ્સટ્ઠિછડ્ડનેતિ સુક્કવિસ્સટ્ઠિયં. દુક્કટા કતાતિ દુક્કટં વુત્તં. આમકધઞ્ઞં વિઞ્ઞાપેત્વા ભુઞ્જન્તિયા પુબ્બપયોગે દુક્કટં, અજ્ઝોહારે પાચિત્તિયં.

    474-5. Nidānuddesaṃ vinā sesuddesābhāvā ‘‘sabbapātimokkhuddesānañca saṅgaho hotī’’ti vuttaṃ. Vinaye garukā vinayagarukā. Idaṃ pana dvīsu gāthāsu kiñcāpi āgataṃ, aññehi pana missetvā vuttabhāvā nānākaraṇaṃ paccetabbaṃ. Navasu ṭhānesu kammaṃ hotīti kammañatti hoti. Vācāti vacīsambhavā. Addhānahīno ūnavīsativasso. ‘‘Apicetthāti kurundivādo’’ti vuttaṃ. Vanappatinti evaṃ adinnādāne āgataṃ vanappatiṃ. Vissaṭṭhichaḍḍaneti sukkavissaṭṭhiyaṃ. Dukkaṭā katāti dukkaṭaṃ vuttaṃ. Āmakadhaññaṃ viññāpetvā bhuñjantiyā pubbapayoge dukkaṭaṃ, ajjhohāre pācittiyaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
    ૧. કાયિકાદિઆપત્તિ • 1. Kāyikādiāpatti
    ૨. દેસનાગામિનિયાદિઆપત્તિ • 2. Desanāgāminiyādiāpatti

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā
    (૧) કાયિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • (1) Kāyikādiāpattivaṇṇanā
    (૨) દેસનાગામિનિયાદિવણ્ણના • (2) Desanāgāminiyādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    કાયિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • Kāyikādiāpattivaṇṇanā
    દેસનાગામિનિયાદિવણ્ણના • Desanāgāminiyādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કાયિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • Kāyikādiāpattivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
    (૧) કાયિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • (1) Kāyikādiāpattivaṇṇanā
    (૨) દેસનાગામિનિયાદિવણ્ણના • (2) Desanāgāminiyādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact