Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૦૨] ૨. કેળિસીલજાતકવણ્ણના

    [202] 2. Keḷisīlajātakavaṇṇanā

    હંસા કોઞ્ચા મયૂરા ચાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો આયસ્મન્તં લકુણ્ડકભદ્દિયં આરબ્ભ કથેસિ. સો કિરાયસ્મા બુદ્ધસાસને પાકટો અહોસિ પઞ્ઞાતો મધુરસ્સરો મધુરધમ્મકથિકો પટિસમ્ભિદાપ્પત્તો મહાખીણાસવો અસીતિયા મહાથેરાનં અન્તરો પમાણેન ઓમકો લકુણ્ડકો સામણેરો વિય, ખુદ્દકો કીળનત્થાય કતો વિય. તસ્મિં એકદિવસં તથાગતં વન્દિત્વા જેતવનકોટ્ઠકં ગતે જનપદા તિંસમત્તા ભિક્ખૂ ‘‘દસબલં વન્દિસ્સામા’’તિ જેતવનં પવિસન્તા વિહારકોટ્ઠકે થેરં દિસ્વા ‘‘સામણેરો એસો’’તિ સઞ્ઞાય થેરં ચીવરકણ્ણે ગણ્હન્તા હત્થે ગણ્હન્તા સીસં ગણ્હન્તા નાસાય પરામસન્તા કણ્ણેસુ ગહેત્વા ચાલેત્વા હત્થકુક્કુચ્ચં કત્વા પત્તચીવરં પટિસામેત્વા સત્થારં ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા નિસીદિત્વા સત્થારા મધુરપટિસન્થારે કતે પુચ્છિંસુ – ‘‘ભન્તે, લકુણ્ડકભદ્દિયત્થેરો કિર નામેકો તુમ્હાકં સાવકો મધુરધમ્મકથિકો અત્થિ, કહં સો ઇદાની’’તિ. ‘‘કિં પન, ભિક્ખવે, દટ્ઠુકામત્થા’’તિ? ‘‘આમ, ભન્તે’’તિ. ‘‘યં, ભિક્ખવે, તુમ્હે દ્વારકોટ્ઠકે દિસ્વા ચીવરકણ્ણાદીસુ ગણ્હન્તા હત્થકુક્કુચ્ચં કત્વા આગતા, એસ સો’’તિ. ‘‘ભન્તે, એવરૂપો પત્થિતપત્થનો અભિનીહારસમ્પન્નો સાવકો કિંકારણા અપ્પેસક્ખો જાતો’’તિ? સત્થા ‘‘અત્તના કતપાપકમ્મં નિસ્સાયા’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Haṃsākoñcā mayūrā cāti idaṃ satthā jetavane viharanto āyasmantaṃ lakuṇḍakabhaddiyaṃ ārabbha kathesi. So kirāyasmā buddhasāsane pākaṭo ahosi paññāto madhurassaro madhuradhammakathiko paṭisambhidāppatto mahākhīṇāsavo asītiyā mahātherānaṃ antaro pamāṇena omako lakuṇḍako sāmaṇero viya, khuddako kīḷanatthāya kato viya. Tasmiṃ ekadivasaṃ tathāgataṃ vanditvā jetavanakoṭṭhakaṃ gate janapadā tiṃsamattā bhikkhū ‘‘dasabalaṃ vandissāmā’’ti jetavanaṃ pavisantā vihārakoṭṭhake theraṃ disvā ‘‘sāmaṇero eso’’ti saññāya theraṃ cīvarakaṇṇe gaṇhantā hatthe gaṇhantā sīsaṃ gaṇhantā nāsāya parāmasantā kaṇṇesu gahetvā cāletvā hatthakukkuccaṃ katvā pattacīvaraṃ paṭisāmetvā satthāraṃ upasaṅkamitvā vanditvā nisīditvā satthārā madhurapaṭisanthāre kate pucchiṃsu – ‘‘bhante, lakuṇḍakabhaddiyatthero kira nāmeko tumhākaṃ sāvako madhuradhammakathiko atthi, kahaṃ so idānī’’ti. ‘‘Kiṃ pana, bhikkhave, daṭṭhukāmatthā’’ti? ‘‘Āma, bhante’’ti. ‘‘Yaṃ, bhikkhave, tumhe dvārakoṭṭhake disvā cīvarakaṇṇādīsu gaṇhantā hatthakukkuccaṃ katvā āgatā, esa so’’ti. ‘‘Bhante, evarūpo patthitapatthano abhinīhārasampanno sāvako kiṃkāraṇā appesakkho jāto’’ti? Satthā ‘‘attanā katapāpakammaṃ nissāyā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો સક્કો દેવરાજા અહોસિ. તદા બ્રહ્મદત્તસ્સ જિણ્ણં જરાપ્પત્તં હત્થિં વા અસ્સં વા ગોણં વા દસ્સેતું ન સક્કા, કેળિસીલો હુત્વા તથારૂપં દિસ્વાવ અનુબન્ધાપેતિ, જિણ્ણસકટમ્પિ દિસ્વા ભિન્દાપેતિ, જિણ્ણમાતુગામે દિસ્વા પક્કોસાપેત્વા ઉદરે પહરાપેત્વા પાતાપેત્વા પુન ઉટ્ઠાપેત્વા ભાયાપેતિ , જિણ્ણપુરિસે દિસ્વા લઙ્ઘકે વિય ભૂમિયં સંપરિવત્તકાદિકીળં કીળાપેતિ, અપસ્સન્તો ‘‘અસુકઘરે કિર મહલ્લકો અત્થી’’તિ સુત્વાપિ પક્કોસાપેત્વા કીળતિ. મનુસ્સા લજ્જન્તા અત્તનો માતાપિતરો તિરોરટ્ઠાનિ પેસેન્તિ, માતુપટ્ઠાનધમ્મો પિતુપટ્ઠાનધમ્મો પચ્છિજ્જિ, રાજસેવકાપિ કેળિસીલાવ અહેસું. મતમતા ચત્તારો અપાયે પૂરેન્તિ, દેવપરિસા પરિહાયતિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sakko devarājā ahosi. Tadā brahmadattassa jiṇṇaṃ jarāppattaṃ hatthiṃ vā assaṃ vā goṇaṃ vā dassetuṃ na sakkā, keḷisīlo hutvā tathārūpaṃ disvāva anubandhāpeti, jiṇṇasakaṭampi disvā bhindāpeti, jiṇṇamātugāme disvā pakkosāpetvā udare paharāpetvā pātāpetvā puna uṭṭhāpetvā bhāyāpeti , jiṇṇapurise disvā laṅghake viya bhūmiyaṃ saṃparivattakādikīḷaṃ kīḷāpeti, apassanto ‘‘asukaghare kira mahallako atthī’’ti sutvāpi pakkosāpetvā kīḷati. Manussā lajjantā attano mātāpitaro tiroraṭṭhāni pesenti, mātupaṭṭhānadhammo pitupaṭṭhānadhammo pacchijji, rājasevakāpi keḷisīlāva ahesuṃ. Matamatā cattāro apāye pūrenti, devaparisā parihāyati.

    સક્કો અભિનવે દેવપુત્તે અપસ્સન્તો ‘‘કિં નુ ખો કારણ’’ન્તિ આવજ્જેન્તો તં કારણં ઞત્વા ‘‘દમેસ્સામિ ન’’ન્તિ મહલ્લકવણ્ણં અભિનિમ્મિનિત્વા જિણ્ણયાનકે દ્વે તક્કચાટિયો આરોપેત્વા દ્વે જરગોણે યોજેત્વા એકસ્મિં છણદિવસે અલઙ્કતહત્થિં અભિરુહિત્વા બ્રહ્મદત્તે અલઙ્કતનગરં પદક્ખિણં કરોન્તે પિલોતિકનિવત્થો તં યાનકં પાજેન્તો રઞ્ઞો અભિમુખો અગમાસિ. રાજા જિણ્ણયાનકં દિસ્વા ‘‘એતં યાનકં અપનેથા’’તિ વદતિ. મનુસ્સા ‘‘કહં, દેવ, ન પસ્સામા’’તિ આહંસુ. સક્કો અત્તનો આનુભાવેન રઞ્ઞોયેવ દસ્સેસિ. અથ નં બહુસમ્પત્તે તસ્મિં તસ્સ ઉપરિભાગેન પાજેન્તો રઞ્ઞો મત્થકે એકં ચાટિં ભિન્દિત્વા નિવત્તાપેન્તો દુતિયં ભિન્દિ. અથસ્સ સીસતો પટ્ઠાય ઇતો ચિતો ચ તક્કં પગ્ઘરતિ, સો તેન અટ્ટીયતિ હરાયતિ જિગુચ્છતિ. અથસ્સ તં ઉપદ્દુતભાવં ઞત્વા સક્કો યાનકં અન્તરધાપેત્વા સક્કત્તભાવં માપેત્વા વજિરહત્થો આકાસે ઠત્વા ‘‘પાપ અધમ્મિકરાજ, કિં ત્વં મહલ્લકો ન ભવિસ્સસિ, તવ સરીરં જરા ન પહરિસ્સતિ, કેળિસીલો હુત્વા વુડ્ઢે વિહેઠનકમ્મં કરોસિ, એકકં તં નિસ્સાય એતં કમ્મં કત્વા મતમતા અપાયે પરિપૂરેન્તિ, મનુસ્સા માતાપિતરો પટિજગ્ગિતું ન લભન્તિ. સચે ઇમમ્હા કમ્મા ન વિરમિસ્સસિ, વજિરેન તે સીસં પદાલેસ્સામિ, મા ઇતો પટ્ઠાયેતં કમ્મં અકત્થા’’તિ સન્તજ્જેત્વા માતાપિતૂનં ગુણં કથેત્વા વુડ્ઢાપચાયિકકમ્મસ્સ આનિસંસં પકાસેત્વા ઓવદિત્વા સકટ્ઠાનમેવ અગમાસિ. રાજા તતો પટ્ઠાય તથારૂપં કમ્મં કાતું ચિત્તમ્પિ ન ઉપ્પાદેસિ.

    Sakko abhinave devaputte apassanto ‘‘kiṃ nu kho kāraṇa’’nti āvajjento taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘damessāmi na’’nti mahallakavaṇṇaṃ abhinimminitvā jiṇṇayānake dve takkacāṭiyo āropetvā dve jaragoṇe yojetvā ekasmiṃ chaṇadivase alaṅkatahatthiṃ abhiruhitvā brahmadatte alaṅkatanagaraṃ padakkhiṇaṃ karonte pilotikanivattho taṃ yānakaṃ pājento rañño abhimukho agamāsi. Rājā jiṇṇayānakaṃ disvā ‘‘etaṃ yānakaṃ apanethā’’ti vadati. Manussā ‘‘kahaṃ, deva, na passāmā’’ti āhaṃsu. Sakko attano ānubhāvena raññoyeva dassesi. Atha naṃ bahusampatte tasmiṃ tassa uparibhāgena pājento rañño matthake ekaṃ cāṭiṃ bhinditvā nivattāpento dutiyaṃ bhindi. Athassa sīsato paṭṭhāya ito cito ca takkaṃ paggharati, so tena aṭṭīyati harāyati jigucchati. Athassa taṃ upaddutabhāvaṃ ñatvā sakko yānakaṃ antaradhāpetvā sakkattabhāvaṃ māpetvā vajirahattho ākāse ṭhatvā ‘‘pāpa adhammikarāja, kiṃ tvaṃ mahallako na bhavissasi, tava sarīraṃ jarā na paharissati, keḷisīlo hutvā vuḍḍhe viheṭhanakammaṃ karosi, ekakaṃ taṃ nissāya etaṃ kammaṃ katvā matamatā apāye paripūrenti, manussā mātāpitaro paṭijaggituṃ na labhanti. Sace imamhā kammā na viramissasi, vajirena te sīsaṃ padālessāmi, mā ito paṭṭhāyetaṃ kammaṃ akatthā’’ti santajjetvā mātāpitūnaṃ guṇaṃ kathetvā vuḍḍhāpacāyikakammassa ānisaṃsaṃ pakāsetvā ovaditvā sakaṭṭhānameva agamāsi. Rājā tato paṭṭhāya tathārūpaṃ kammaṃ kātuṃ cittampi na uppādesi.

    સત્થા ઇમં અતીતં આહરિત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમા ગાથા અવોચ –

    Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imā gāthā avoca –

    ૧૦૩.

    103.

    ‘‘હંસા કોઞ્ચા મયૂરા ચ, હત્થયો પસદા મિગા;

    ‘‘Haṃsā koñcā mayūrā ca, hatthayo pasadā migā;

    સબ્બે સીહસ્સ ભાયન્તિ, નત્થિ કાયસ્મિ તુલ્યતા.

    Sabbe sīhassa bhāyanti, natthi kāyasmi tulyatā.

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘એવમેવ મનુસ્સેસુ, દહરો ચેપિ પઞ્ઞવા;

    ‘‘Evameva manussesu, daharo cepi paññavā;

    સો હિ તત્થ મહા હોતિ, નેવ બાલો સરીરવા’’તિ.

    So hi tattha mahā hoti, neva bālo sarīravā’’ti.

    તત્થ પસદા મિગાતિ પસદસઙ્ખાતા મિગા, પસદા મિગા ચ અવસેસા મિગા ચાતિપિ અત્થો. ‘‘પસદમિગા’’તિપિ પાઠો, પસદા મિગાતિ અત્થો. નત્થિ કાયસ્મિ તુલ્યતાતિ સરીરે પમાણં નામ નત્થિ. યદિ ભવેય્ય, મહાસરીરા હત્થિનો ચેવ પસદમિગા ચ સીહં મારેય્યું, સીહો હંસાદયો ખુદ્દકસરીરેયેવ મારેય્ય, ખુદ્દકાયેવ સીહસ્સ ભાયેય્યું, ન મહન્તા. યસ્મા પનેતં નત્થિ, તસ્મા સબ્બેપિ તે સીહસ્સ ભાયન્તિ. સરીરવાતિ બાલો મહાસરીરોપિ મહા નામ ન હોતિ, તસ્મા લકુણ્ડકભદ્દિયો સરીરેન ખુદ્દકોપિ મા તં ઞાણેનપિ ખુદ્દકોતિ મઞ્ઞિત્થાતિ અત્થો.

    Tattha pasadā migāti pasadasaṅkhātā migā, pasadā migā ca avasesā migā cātipi attho. ‘‘Pasadamigā’’tipi pāṭho, pasadā migāti attho. Natthi kāyasmi tulyatāti sarīre pamāṇaṃ nāma natthi. Yadi bhaveyya, mahāsarīrā hatthino ceva pasadamigā ca sīhaṃ māreyyuṃ, sīho haṃsādayo khuddakasarīreyeva māreyya, khuddakāyeva sīhassa bhāyeyyuṃ, na mahantā. Yasmā panetaṃ natthi, tasmā sabbepi te sīhassa bhāyanti. Sarīravāti bālo mahāsarīropi mahā nāma na hoti, tasmā lakuṇḍakabhaddiyo sarīrena khuddakopi mā taṃ ñāṇenapi khuddakoti maññitthāti attho.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને તેસુ ભિક્ખૂસુ કેચિ સોતાપન્ના, કેચિ સકદાગામિનો, કેચિ અનાગામિનો, કેચિ અરહન્તો અહેસું. ‘‘તદા રાજા લકુણ્ડકભદ્દિયો અહોસિ, સો તાય કેળિસીલતાય પરેસં કેળિનિસ્સયો જાતો, સક્કો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne tesu bhikkhūsu keci sotāpannā, keci sakadāgāmino, keci anāgāmino, keci arahanto ahesuṃ. ‘‘Tadā rājā lakuṇḍakabhaddiyo ahosi, so tāya keḷisīlatāya paresaṃ keḷinissayo jāto, sakko pana ahameva ahosi’’nti.

    કેળિસીલજાતકવણ્ણના દુતિયા.

    Keḷisīlajātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૦૨. કેળિસીલજાતકં • 202. Keḷisīlajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact