Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    કેણિયજટિલવત્થુકથાવણ્ણના

    Keṇiyajaṭilavatthukathāvaṇṇanā

    ૩૦૦. ‘‘અત્તના પટિગ્ગહિતં પુરેભત્તમેવ પરિચ્ચજિત્વા સામણેરાદીહિ પાનકં કત્વા દિન્ને પુરેભત્તમેવ વટ્ટતિ, ન પચ્છાભત્તં સવત્થુકપટિગ્ગહિતત્તા’’તિ વદન્તિ, તત્થ પુન પટિગ્ગહણે નિદ્દોસત્તા, પુરેભત્તમેવ પટિગ્ગહણસ્સ નિસ્સટ્ઠત્તા, અત્તના ચ અગ્ગહિતત્તા દોસો ન દિસ્સતિ, ઉપપરિક્ખિત્વા ગહેતબ્બં. સાલૂકા નામ કન્દા, ‘‘ઇતો કિઞ્ચિતક’’ન્તિ વોહરન્તિ. ‘‘ફારુસકન્તિ ગોળવિસયે એકો રુક્ખો’’તિ ચ લિખિતં. ‘‘પક્કડાકરસ’’ન્તિ વિસેસિતત્તા ‘‘અપક્કં વટ્ટતી’’તિ વુત્તં. કુરુન્દિવચનેનપિ સિદ્ધમેવ. તણ્ડુલધોવનોદકમ્પિ ધઞ્ઞરસો એવ. ‘‘નિક્કસટો ઉચ્છુરસો સત્તાહકાલિકો’’તિ લિખિતં. સાવિત્તીતિ ગાયત્તિ. છન્દસોતિ વેદસ્સ. ‘‘ન, ભિક્ખવે, પબ્બજિતેન અકપ્પિયે સમાદપેતબ્બ’ન્તિ વુત્તત્તા અનુપસમ્પન્નસ્સાપિ ન કેવલં દસસુ એવ સિક્ખાપદેસુ, અથ ખો યં ભિક્ખુસ્સ ન કપ્પતિ, તસ્મિમ્પીતિ અધિપ્પાયો’’તિ વુત્તં.

    300. ‘‘Attanā paṭiggahitaṃ purebhattameva pariccajitvā sāmaṇerādīhi pānakaṃ katvā dinne purebhattameva vaṭṭati, na pacchābhattaṃ savatthukapaṭiggahitattā’’ti vadanti, tattha puna paṭiggahaṇe niddosattā, purebhattameva paṭiggahaṇassa nissaṭṭhattā, attanā ca aggahitattā doso na dissati, upaparikkhitvā gahetabbaṃ. Sālūkā nāma kandā, ‘‘ito kiñcitaka’’nti voharanti. ‘‘Phārusakanti goḷavisaye eko rukkho’’ti ca likhitaṃ. ‘‘Pakkaḍākarasa’’nti visesitattā ‘‘apakkaṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Kurundivacanenapi siddhameva. Taṇḍuladhovanodakampi dhaññaraso eva. ‘‘Nikkasaṭo ucchuraso sattāhakāliko’’ti likhitaṃ. Sāvittīti gāyatti. Chandasoti vedassa. ‘‘Na, bhikkhave, pabbajitena akappiye samādapetabba’nti vuttattā anupasampannassāpi na kevalaṃ dasasu eva sikkhāpadesu, atha kho yaṃ bhikkhussa na kappati, tasmimpīti adhippāyo’’ti vuttaṃ.

    ૩૦૫. દ્વે પટા દેસનામેનેવાતિ ચીનપટ્ટસોમારપટ્ટાનિ. તીણીતિ પત્તુણ્ણેન સહ તીણિ. ઇદ્ધિમયિકં એહિભિક્ખૂનં નિબ્બત્તં. દેવદત્તિયં અનુરુદ્ધત્થેરેન લદ્ધં. ‘‘યામાતિક્કમે સન્નિધિવસેન સત્તાહાતિક્કમે ભેસજ્જસિક્ખાપદવસેના’’તિ લિખિતં.

    305.Dve paṭā desanāmenevāti cīnapaṭṭasomārapaṭṭāni. Tīṇīti pattuṇṇena saha tīṇi. Iddhimayikaṃ ehibhikkhūnaṃ nibbattaṃ. Devadattiyaṃ anuruddhattherena laddhaṃ. ‘‘Yāmātikkame sannidhivasena sattāhātikkame bhesajjasikkhāpadavasenā’’ti likhitaṃ.

    ભેસજ્જક્ખન્ધકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Bhesajjakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૧૮૨. કેણિયજટિલવત્થુ • 182. Keṇiyajaṭilavatthu
    ૧૮૫. ચતુમહાપદેસકથા • 185. Catumahāpadesakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā
    કેણિયજટિલવત્થુકથા • Keṇiyajaṭilavatthukathā
    ચતુમહાપદેસકથા • Catumahāpadesakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    કેણિયજટિલવત્થુકથાવણ્ણના • Keṇiyajaṭilavatthukathāvaṇṇanā
    ચતુમહાપદેસકથાવણ્ણના • Catumahāpadesakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā
    કેણિયજટિલવત્થુકથાવણ્ણના • Keṇiyajaṭilavatthukathāvaṇṇanā
    ચતુમહાપદેસકથાવણ્ણના • Catumahāpadesakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
    ૧૮૨. કેણિયજટિલવત્થુકથા • 182. Keṇiyajaṭilavatthukathā
    ૧૮૫. ચતુમહાપદેસકથા • 185. Catumahāpadesakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact