Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૩૪૬] ૬. કેસવજાતકવણ્ણના
[346] 6. Kesavajātakavaṇṇanā
મનુસ્સિન્દં જહિત્વાનાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો વિસ્સાસભોજનં આરબ્ભ કથેસિ. અનાથપિણ્ડિકસ્સ કિર ગેહે પઞ્ચન્નં ભિક્ખુસતાનં નિબદ્ધભત્તં હોતિ, ગેહં નિચ્ચકાલં ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ ઓપાનભૂતં કાસાવપજ્જોતં ઇસિવાતપટિવાતં. અથેકદિવસં રાજા નગરં પદક્ખિણં કરોન્તો સેટ્ઠિનો નિવેસને ભિક્ખુસઙ્ઘં દિસ્વા ‘‘અહમ્પિ અરિયસઙ્ઘસ્સ નિબદ્ધં ભિક્ખં દસ્સામી’’તિ વિહારં ગન્ત્વા સત્થારં વન્દિત્વા પઞ્ચન્નં ભિક્ખુસતાનં નિબદ્ધં ભિક્ખં પટ્ઠપેસિ. તતો પટ્ઠાય રાજનિવેસને નિબદ્ધં ભિક્ખા દિય્યતિ, તિવસ્સિકગન્ધસાલિભોજનં પણીતં. વિસ્સાસેનપિ સિનેહેનપિ સહત્થા દાયકા નત્થિ, રાજયુત્તે દાપેસિ. ભિક્ખૂ નિસીદિત્વા ભુઞ્જિતું ન ઇચ્છન્તિ, નાનગ્ગરસભત્તં ગહેત્વા અત્તનો અત્તનો ઉપટ્ઠાકકુલં ગન્ત્વા તં ભત્તં તેસં દત્વા તેહિ દિન્નં લૂખં વા પણીતં વા ભુઞ્જન્તિ.
Manussindaṃ jahitvānāti idaṃ satthā jetavane viharanto vissāsabhojanaṃ ārabbha kathesi. Anāthapiṇḍikassa kira gehe pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ nibaddhabhattaṃ hoti, gehaṃ niccakālaṃ bhikkhusaṅghassa opānabhūtaṃ kāsāvapajjotaṃ isivātapaṭivātaṃ. Athekadivasaṃ rājā nagaraṃ padakkhiṇaṃ karonto seṭṭhino nivesane bhikkhusaṅghaṃ disvā ‘‘ahampi ariyasaṅghassa nibaddhaṃ bhikkhaṃ dassāmī’’ti vihāraṃ gantvā satthāraṃ vanditvā pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ nibaddhaṃ bhikkhaṃ paṭṭhapesi. Tato paṭṭhāya rājanivesane nibaddhaṃ bhikkhā diyyati, tivassikagandhasālibhojanaṃ paṇītaṃ. Vissāsenapi sinehenapi sahatthā dāyakā natthi, rājayutte dāpesi. Bhikkhū nisīditvā bhuñjituṃ na icchanti, nānaggarasabhattaṃ gahetvā attano attano upaṭṭhākakulaṃ gantvā taṃ bhattaṃ tesaṃ datvā tehi dinnaṃ lūkhaṃ vā paṇītaṃ vā bhuñjanti.
અથેકદિવસં રઞ્ઞો બહું ફલાફલં આહરિંસુ. રાજા ‘‘સઙ્ઘસ્સ દેથા’’તિ આહ. મનુસ્સા ભત્તગ્ગં ગન્ત્વા એકભિક્ખુમ્પિ અદિસ્વા ‘‘એકો ભિક્ખુપિ નત્થી’’તિ રઞ્ઞો આરોચેસું. ‘‘નનુ વેલાયેવ તાવા’’તિ? ‘‘આમ, વેલા, ભિક્ખૂ પન તુમ્હાકં ગેહે ભત્તં ગહેત્વા અત્તનો અત્તનો વિસ્સાસિકાનં ઉપટ્ઠાકાનં ગેહં ગન્ત્વા તેસં દત્વા તેહિ દિન્નં લૂખં વા પણીતં વા ભુઞ્જન્તી’’તિ. રાજા ‘‘અમ્હાકં ભત્તં પણીતં, કેન નુ ખો કારણેન અભુત્વા અઞ્ઞં ભુઞ્જન્તિ, સત્થારં પુચ્છિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા વિહારં ગન્ત્વા સત્થારં વન્દિત્વા પુચ્છિ. સત્થા ‘‘મહારાજ, ભોજનં નામ વિસ્સાસપરમં, તુમ્હાકં ગેહે વિસ્સાસં પચ્ચુપટ્ઠાપેત્વા સિનેહેન દાયકાનં અભાવા ભિક્ખૂ ભત્તં ગહેત્વા અત્તનો અત્તનો વિસ્સાસિકટ્ઠાને પરિભુઞ્જન્તિ. મહારાજ, વિસ્સાસસદિસો અઞ્ઞો રસો નામ નત્થિ, અવિસ્સાસિકેન દિન્નં ચતુમધુરમ્પિ હિ વિસ્સાસિકેન દિન્નં સામાકભત્તં ન અગ્ઘતિ. પોરાણકપણ્ડિતાપિ રોગે ઉપ્પન્ને રઞ્ઞા પઞ્ચ વેજ્જકુલાનિ ગહેત્વા ભેસજ્જે કારિતેપિ રોગે અવૂપસન્તે વિસ્સાસિકાનં સન્તિકં ગન્ત્વા અલોણકં સામાકનીવારયાગુઞ્ચેવ ઉદકમત્તસિત્તં અલોણકપણ્ણઞ્ચ પરિભુઞ્જિત્વા નિરોગા જાતા’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.
Athekadivasaṃ rañño bahuṃ phalāphalaṃ āhariṃsu. Rājā ‘‘saṅghassa dethā’’ti āha. Manussā bhattaggaṃ gantvā ekabhikkhumpi adisvā ‘‘eko bhikkhupi natthī’’ti rañño ārocesuṃ. ‘‘Nanu velāyeva tāvā’’ti? ‘‘Āma, velā, bhikkhū pana tumhākaṃ gehe bhattaṃ gahetvā attano attano vissāsikānaṃ upaṭṭhākānaṃ gehaṃ gantvā tesaṃ datvā tehi dinnaṃ lūkhaṃ vā paṇītaṃ vā bhuñjantī’’ti. Rājā ‘‘amhākaṃ bhattaṃ paṇītaṃ, kena nu kho kāraṇena abhutvā aññaṃ bhuñjanti, satthāraṃ pucchissāmī’’ti cintetvā vihāraṃ gantvā satthāraṃ vanditvā pucchi. Satthā ‘‘mahārāja, bhojanaṃ nāma vissāsaparamaṃ, tumhākaṃ gehe vissāsaṃ paccupaṭṭhāpetvā sinehena dāyakānaṃ abhāvā bhikkhū bhattaṃ gahetvā attano attano vissāsikaṭṭhāne paribhuñjanti. Mahārāja, vissāsasadiso añño raso nāma natthi, avissāsikena dinnaṃ catumadhurampi hi vissāsikena dinnaṃ sāmākabhattaṃ na agghati. Porāṇakapaṇḍitāpi roge uppanne raññā pañca vejjakulāni gahetvā bhesajje kāritepi roge avūpasante vissāsikānaṃ santikaṃ gantvā aloṇakaṃ sāmākanīvārayāguñceva udakamattasittaṃ aloṇakapaṇṇañca paribhuñjitvā nirogā jātā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો કાસિરટ્ઠે બ્રામ્હણકુલે નિબ્બત્તિ, ‘‘કપ્પકુમારો’’તિસ્સ નામં અકંસુ. સો વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા અપરભાગે ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિ. તદા કેસવો નામ તાપસો પઞ્ચહિ તાપસસતેહિ પરિવુતો ગણસત્થા હુત્વા હિમવન્તે વસતિ. બોધિસત્તો તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા પઞ્ચન્નં અન્તેવાસિકસતાનં જેટ્ઠન્તેવાસિકો હુત્વા વિહાસિ, કેસવતાપસસ્સ હિતજ્ઝાસયો સસિનેહો અહોસિ. તે અઞ્ઞમઞ્ઞં અતિવિય વિસ્સાસિકા અહેસું. અપરભાગે કેસવો તે તાપસે આદાય લોણમ્બિલસેવનત્થાય મનુસ્સપથં ગન્ત્વા બારાણસિં પત્વા રાજુય્યાને વસિત્વા પુનદિવસે નગરં ભિક્ખાય પવિસિત્વા રાજદ્વારં અગમાસિ. રાજા ઇસિગણં દિસ્વા પક્કોસાપેત્વા અન્તોનિવેસને ભોજેત્વા પટિઞ્ઞં ગહેત્વા ઉય્યાને વસાપેસિ. અથ વસ્સારત્તે અતિક્કન્તે કેસવો રાજાનં આપુચ્છિ. રાજા ‘‘ભન્તે, તુમ્હે મહલ્લકા, અમ્હે તાવ ઉપનિસ્સાય વસથ, દહરતાપસે હિમવન્તં પેસેથા’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ જેટ્ઠન્તેવાસિકેન સદ્ધિં તે હિમવન્તં પેસેત્વા સયં એકકોવ ઓહિયિ. કપ્પો હિમવન્તં ગન્ત્વા તાપસેહિ સદ્ધિં વસિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe brāmhaṇakule nibbatti, ‘‘kappakumāro’’tissa nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā aparabhāge isipabbajjaṃ pabbaji. Tadā kesavo nāma tāpaso pañcahi tāpasasatehi parivuto gaṇasatthā hutvā himavante vasati. Bodhisatto tassa santikaṃ gantvā pañcannaṃ antevāsikasatānaṃ jeṭṭhantevāsiko hutvā vihāsi, kesavatāpasassa hitajjhāsayo sasineho ahosi. Te aññamaññaṃ ativiya vissāsikā ahesuṃ. Aparabhāge kesavo te tāpase ādāya loṇambilasevanatthāya manussapathaṃ gantvā bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasitvā punadivase nagaraṃ bhikkhāya pavisitvā rājadvāraṃ agamāsi. Rājā isigaṇaṃ disvā pakkosāpetvā antonivesane bhojetvā paṭiññaṃ gahetvā uyyāne vasāpesi. Atha vassāratte atikkante kesavo rājānaṃ āpucchi. Rājā ‘‘bhante, tumhe mahallakā, amhe tāva upanissāya vasatha, daharatāpase himavantaṃ pesethā’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti jeṭṭhantevāsikena saddhiṃ te himavantaṃ pesetvā sayaṃ ekakova ohiyi. Kappo himavantaṃ gantvā tāpasehi saddhiṃ vasi.
કેસવો કપ્પેન વિના વસન્તો ઉક્કણ્ઠિત્વા તં દટ્ઠુકામો હુત્વા નિદ્દં ન લભતિ, તસ્સ નિદ્દં અલભન્તસ્સ સમ્મા આહારો ન પરિણામં ગચ્છતિ, લોહિતપક્ખન્દિકા અહોસિ, બાળ્હા વેદના વત્તન્તિ. રાજા પઞ્ચ વેજ્જકુલાનિ ગહેત્વા તાપસં પટિજગ્ગિ, રોગો ન વૂપસમ્મતિ. કેસવો રાજાનં આહ ‘‘મહારાજ, કિં મય્હં મરણં ઇચ્છથ, ઉદાહુ અરોગભાવ’’ન્તિ ? ‘‘અરોગભાવં, ભન્તે’’તિ. ‘‘તેન હિ મં હિમવન્તં પેસેથા’’તિ. ‘‘સાધુ, ભન્તે’’તિ રાજા નારદં નામ અમચ્ચં પક્કાસાપેત્વા ‘‘નારદ, અમ્હાકં ભદન્તં ગહેત્વા વનચરકેહિ સદ્ધિં હિમવન્તં યાહી’’તિ પેસેસિ. નારદો તં તત્થ નેત્વા પચ્ચાગમાસિ. કેસવસ્સપિ કપ્પે દિટ્ઠમત્તેયેવ ચેતસિકરોગો વૂપસન્તો, ઉક્કણ્ઠા પટિપ્પસ્સમ્ભિ. અથસ્સ કપ્પો અલોણકેન અધૂપનેન ઉદકમત્તસિત્તપણ્ણેન સદ્ધિં સામાકનીવારયાગું અદાસિ, તસ્સ તઙ્ખણઞ્ઞેવ લોહિતપક્ખન્દિકા પટિપ્પસ્સમ્ભિ.
Kesavo kappena vinā vasanto ukkaṇṭhitvā taṃ daṭṭhukāmo hutvā niddaṃ na labhati, tassa niddaṃ alabhantassa sammā āhāro na pariṇāmaṃ gacchati, lohitapakkhandikā ahosi, bāḷhā vedanā vattanti. Rājā pañca vejjakulāni gahetvā tāpasaṃ paṭijaggi, rogo na vūpasammati. Kesavo rājānaṃ āha ‘‘mahārāja, kiṃ mayhaṃ maraṇaṃ icchatha, udāhu arogabhāva’’nti ? ‘‘Arogabhāvaṃ, bhante’’ti. ‘‘Tena hi maṃ himavantaṃ pesethā’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti rājā nāradaṃ nāma amaccaṃ pakkāsāpetvā ‘‘nārada, amhākaṃ bhadantaṃ gahetvā vanacarakehi saddhiṃ himavantaṃ yāhī’’ti pesesi. Nārado taṃ tattha netvā paccāgamāsi. Kesavassapi kappe diṭṭhamatteyeva cetasikarogo vūpasanto, ukkaṇṭhā paṭippassambhi. Athassa kappo aloṇakena adhūpanena udakamattasittapaṇṇena saddhiṃ sāmākanīvārayāguṃ adāsi, tassa taṅkhaṇaññeva lohitapakkhandikā paṭippassambhi.
પુન રાજા નારદં પેસેસિ ‘‘ગચ્છ કેસવસ્સ તાપસસ્સ પવત્તિં જાનાહી’’તિ. સો ગન્ત્વા તં અરોગં દિસ્વા ‘‘ભન્તે, બારાણસિરાજા પઞ્ચ વેજ્જકુલાનિ ગહેત્વા પટિજગ્ગન્તો તુમ્હે અરોગે કાતું નાસક્ખિ, કથં તે કપ્પો પટિજગ્ગી’’તિ વત્વા પઠમં ગાથમાહ –
Puna rājā nāradaṃ pesesi ‘‘gaccha kesavassa tāpasassa pavattiṃ jānāhī’’ti. So gantvā taṃ arogaṃ disvā ‘‘bhante, bārāṇasirājā pañca vejjakulāni gahetvā paṭijagganto tumhe aroge kātuṃ nāsakkhi, kathaṃ te kappo paṭijaggī’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
૧૭૭.
177.
‘‘મનુસ્સિન્દં જહિત્વાન, સબ્બકામસમિદ્ધિનં;
‘‘Manussindaṃ jahitvāna, sabbakāmasamiddhinaṃ;
કથં નુ ભગવા કેસી, કપ્પસ્સ રમતિ અસ્સમે’’તિ.
Kathaṃ nu bhagavā kesī, kappassa ramati assame’’ti.
તત્થ મનુસ્સિન્દન્તિ મનુસ્સાનં ઇન્દં બારાણસિરાજાનં. કથં નુ ભગવા કેસીતિ કેન નુ ખો ઉપાયેન અયં અમ્હાકં ભગવા કેસવતાપસો કપ્પસ્સ અસ્સમે રમતીતિ.
Tattha manussindanti manussānaṃ indaṃ bārāṇasirājānaṃ. Kathaṃ nu bhagavā kesīti kena nu kho upāyena ayaṃ amhākaṃ bhagavā kesavatāpaso kappassa assame ramatīti.
એવં અઞ્ઞેહિ સદ્ધિં સલ્લપન્તો વિય કેસવસ્સ અભિરતિકારણં પુચ્છિ. તં સુત્વા કેસવો દુતિયં ગાથમાહ –
Evaṃ aññehi saddhiṃ sallapanto viya kesavassa abhiratikāraṇaṃ pucchi. Taṃ sutvā kesavo dutiyaṃ gāthamāha –
૧૭૮.
178.
‘‘સાદૂનિ રમણીયાનિ, સન્તિ વક્ખા મનોરમા;
‘‘Sādūni ramaṇīyāni, santi vakkhā manoramā;
સુભાસિતાનિ કપ્પસ્સ, નારદ રમયન્તિ મ’’ન્તિ.
Subhāsitāni kappassa, nārada ramayanti ma’’nti.
તત્થ વક્ખાતિ રુક્ખા. પાળિયં પન ‘‘રુક્ખા’’ત્વેવ લિખિતં. સુભાસિતાનીતિ કપ્પેન કથિતાનિ સુભાસિતાનિ મં રમયન્તીતિ અત્થો.
Tattha vakkhāti rukkhā. Pāḷiyaṃ pana ‘‘rukkhā’’tveva likhitaṃ. Subhāsitānīti kappena kathitāni subhāsitāni maṃ ramayantīti attho.
એવઞ્ચ પન વત્વા ‘‘એવં મં અભિરમાપેન્તો કપ્પો અલોણકં અધૂપનં ઉદકસિત્તપણ્ણમિસ્સં સામાકનીવારયાગું પાયેસિ, તાય મે સરીરે બ્યાધિ વૂપસમિતો, અરોગો જાતોમ્હી’’તિ આહ. તં સુત્વા નારદો તતિયં ગાથમાહ –
Evañca pana vatvā ‘‘evaṃ maṃ abhiramāpento kappo aloṇakaṃ adhūpanaṃ udakasittapaṇṇamissaṃ sāmākanīvārayāguṃ pāyesi, tāya me sarīre byādhi vūpasamito, arogo jātomhī’’ti āha. Taṃ sutvā nārado tatiyaṃ gāthamāha –
૧૭૯.
179.
‘‘સાલીનં ઓદનં ભુઞ્જે, સુચિં મંસૂપસેચનં;
‘‘Sālīnaṃ odanaṃ bhuñje, suciṃ maṃsūpasecanaṃ;
કથં સામાકનીવારં, અલોણં છાદયન્તિ ત’’ન્તિ.
Kathaṃ sāmākanīvāraṃ, aloṇaṃ chādayanti ta’’nti.
તત્થ ભુઞ્જેતિ ભુઞ્જસિ, અયમેવ વા પાઠો. છાદયન્તીતિ છાદયતિ પીણેતિ તોસેતિ. ગાથાબન્ધસુખત્થં પન અનુનાસિકો કતો. ઇદં વુત્તં હોતિ – યો ત્વં સુચિં મંસૂપસેચનં રાજકુલે રાજારહં સાલિભત્તં ભુઞ્જસિ, તં કથમિદં સામાકનીવારં અલોણં પીણેતિ તોસેતિ, કથં તે એતં રુચ્ચતીતિ.
Tattha bhuñjeti bhuñjasi, ayameva vā pāṭho. Chādayantīti chādayati pīṇeti toseti. Gāthābandhasukhatthaṃ pana anunāsiko kato. Idaṃ vuttaṃ hoti – yo tvaṃ suciṃ maṃsūpasecanaṃ rājakule rājārahaṃ sālibhattaṃ bhuñjasi, taṃ kathamidaṃ sāmākanīvāraṃ aloṇaṃ pīṇeti toseti, kathaṃ te etaṃ ruccatīti.
તં સુત્વા કેસવો ચતુત્થં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā kesavo catutthaṃ gāthamāha –
૧૮૦.
180.
‘‘સાદું વા યદિ વાસાદું, અપ્પં વા યદિ વા બહું;
‘‘Sāduṃ vā yadi vāsāduṃ, appaṃ vā yadi vā bahuṃ;
વિસ્સત્થો યત્થ ભુઞ્જેય્ય, વિસ્સાસપરમા રસા’’તિ.
Vissattho yattha bhuñjeyya, vissāsaparamā rasā’’ti.
તત્થ યદિ વાસાદુન્તિ યદિ વા અસાદું. વિસ્સત્થોતિ નિરાસઙ્કો વિસ્સાસપત્તો હુત્વા. યત્થ ભુઞ્જેય્યાતિ યસ્મિં નિવેસને એવં ભુઞ્જેય્ય, તત્થ એવં ભુત્તં યંકિઞ્ચિ ભોજનં સાદુમેવ. કસ્મા? યસ્મા વિસ્સાસપરમા રસા, વિસ્સાસો પરમો ઉત્તમો એતેસન્તિ વિસ્સાસપરમા રસા. વિસ્સાસસદિસો હિ અઞ્ઞો રસો નામ નત્થિ. અવિસ્સાસિકેન હિ દિન્નં ચતુમધુરમ્પિ વિસ્સાસિકેન દિન્નં અમ્બિલકઞ્જિયં ન અગ્ઘતીતિ.
Tattha yadi vāsādunti yadi vā asāduṃ. Vissatthoti nirāsaṅko vissāsapatto hutvā. Yattha bhuñjeyyāti yasmiṃ nivesane evaṃ bhuñjeyya, tattha evaṃ bhuttaṃ yaṃkiñci bhojanaṃ sādumeva. Kasmā? Yasmā vissāsaparamā rasā, vissāso paramo uttamo etesanti vissāsaparamā rasā. Vissāsasadiso hi añño raso nāma natthi. Avissāsikena hi dinnaṃ catumadhurampi vissāsikena dinnaṃ ambilakañjiyaṃ na agghatīti.
નારદો તસ્સ વચનં સુત્વા રઞ્ઞો સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘કેસવો ઇદં નામ કથેસી’’તિ આચિક્ખિ.
Nārado tassa vacanaṃ sutvā rañño santikaṃ gantvā ‘‘kesavo idaṃ nāma kathesī’’ti ācikkhi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા રાજા આનન્દો અહોસિ, નારદો સારિપુત્તો, કેસવો બકબ્રહ્મા, કપ્પો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, nārado sāriputto, kesavo bakabrahmā, kappo pana ahameva ahosi’’nti.
કેસવજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.
Kesavajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૪૬. કેસવજાતકં • 346. Kesavajātakaṃ