Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
(12) 2. கேஸிவக்³கோ³
(12) 2. Kesivaggo
1. கேஸிஸுத்தங்
1. Kesisuttaṃ
111. அத² கோ² கேஸி அஸ்ஸத³ம்மஸாரதி² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² கேஸிங் அஸ்ஸத³ம்மஸாரதி²ங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘த்வங் கோ²ஸி, கேஸி, பஞ்ஞாதோ அஸ்ஸத³ம்மஸாரதீ²தி 1. கத²ங் பன த்வங், கேஸி, அஸ்ஸத³ம்மங் வினேஸீ’’தி? ‘‘அஹங் கோ², ப⁴ந்தே, அஸ்ஸத³ம்மங் ஸண்ஹேனபி வினேமி, ப²ருஸேனபி வினேமி , ஸண்ஹப²ருஸேனபி வினேமீ’’தி. ‘‘ஸசே தே, கேஸி, அஸ்ஸத³ம்மோ ஸண்ஹேன வினயங் ந உபேதி, ப²ருஸேன வினயங் ந உபேதி, ஸண்ஹப²ருஸேன வினயங் ந உபேதி, கிந்தி நங் கரோஸீ’’தி? ‘‘ஸசே மே, ப⁴ந்தே, அஸ்ஸத³ம்மோ ஸண்ஹேன வினயங் ந உபேதி, ப²ருஸேன வினயங் ந உபேதி, ஸண்ஹப²ருஸேன வினயங் ந உபேதி; ஹனாமி நங், ப⁴ந்தே. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? மா மே ஆசரியகுலஸ்ஸ அவண்ணோ அஹோஸீ’’தி.
111. Atha kho kesi assadammasārathi yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho kesiṃ assadammasārathiṃ bhagavā etadavoca – ‘‘tvaṃ khosi, kesi, paññāto assadammasārathīti 2. Kathaṃ pana tvaṃ, kesi, assadammaṃ vinesī’’ti? ‘‘Ahaṃ kho, bhante, assadammaṃ saṇhenapi vinemi, pharusenapi vinemi , saṇhapharusenapi vinemī’’ti. ‘‘Sace te, kesi, assadammo saṇhena vinayaṃ na upeti, pharusena vinayaṃ na upeti, saṇhapharusena vinayaṃ na upeti, kinti naṃ karosī’’ti? ‘‘Sace me, bhante, assadammo saṇhena vinayaṃ na upeti, pharusena vinayaṃ na upeti, saṇhapharusena vinayaṃ na upeti; hanāmi naṃ, bhante. Taṃ kissa hetu? Mā me ācariyakulassa avaṇṇo ahosī’’ti.
‘‘ப⁴க³வா பன, ப⁴ந்தே, அனுத்தரோ புரிஸத³ம்மஸாரதி². கத²ங் பன, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா புரிஸத³ம்மங் வினேதீ’’தி? ‘‘அஹங் கோ², கேஸி, புரிஸத³ம்மங் ஸண்ஹேனபி வினேமி, ப²ருஸேனபி வினேமி, ஸண்ஹப²ருஸேனபி வினேமி. தத்ரித³ங், கேஸி, ஸண்ஹஸ்மிங் – இதி காயஸுசரிதங் இதி காயஸுசரிதஸ்ஸ விபாகோ, இதி வசீஸுசரிதங் இதி வசீஸுசரிதஸ்ஸ விபாகோ, இதி மனோஸுசரிதங் இதி மனோஸுசரிதஸ்ஸ விபாகோ, இதி தே³வா, இதி மனுஸ்ஸாதி. தத்ரித³ங், கேஸி, ப²ருஸஸ்மிங் – இதி காயது³ச்சரிதங் இதி காயது³ச்சரிதஸ்ஸ விபாகோ, இதி வசீது³ச்சரிதங் இதி வசீது³ச்சரிதஸ்ஸ விபாகோ, இதி மனோது³ச்சரிதங் இதி மனோது³ச்சரிதஸ்ஸ விபாகோ, இதி நிரயோ, இதி திரச்சா²னயோனி, இதி பெத்திவிஸயோ’’தி.
‘‘Bhagavā pana, bhante, anuttaro purisadammasārathi. Kathaṃ pana, bhante, bhagavā purisadammaṃ vinetī’’ti? ‘‘Ahaṃ kho, kesi, purisadammaṃ saṇhenapi vinemi, pharusenapi vinemi, saṇhapharusenapi vinemi. Tatridaṃ, kesi, saṇhasmiṃ – iti kāyasucaritaṃ iti kāyasucaritassa vipāko, iti vacīsucaritaṃ iti vacīsucaritassa vipāko, iti manosucaritaṃ iti manosucaritassa vipāko, iti devā, iti manussāti. Tatridaṃ, kesi, pharusasmiṃ – iti kāyaduccaritaṃ iti kāyaduccaritassa vipāko, iti vacīduccaritaṃ iti vacīduccaritassa vipāko, iti manoduccaritaṃ iti manoduccaritassa vipāko, iti nirayo, iti tiracchānayoni, iti pettivisayo’’ti.
‘‘தத்ரித³ங், கேஸி, ஸண்ஹப²ருஸஸ்மிங் – இதி காயஸுசரிதங் இதி காயஸுசரிதஸ்ஸ விபாகோ, இதி காயது³ச்சரிதங் இதி காயது³ச்சரிதஸ்ஸ விபாகோ, இதி வசீஸுசரிதங் இதி வசீஸுசரிதஸ்ஸ விபாகோ, இதி வசீது³ச்சரிதங் இதி வசீது³ச்சரிதஸ்ஸ விபாகோ, இதி மனோஸுசரிதங் இதி மனோஸுசரிதஸ்ஸ விபாகோ, இதி மனோது³ச்சரிதங் இதி மனோது³ச்சரிதஸ்ஸ விபாகோ, இதி தே³வா, இதி மனுஸ்ஸா, இதி நிரயோ, இதி திரச்சா²னயோனி, இதி பெத்திவிஸயோ’’தி.
‘‘Tatridaṃ, kesi, saṇhapharusasmiṃ – iti kāyasucaritaṃ iti kāyasucaritassa vipāko, iti kāyaduccaritaṃ iti kāyaduccaritassa vipāko, iti vacīsucaritaṃ iti vacīsucaritassa vipāko, iti vacīduccaritaṃ iti vacīduccaritassa vipāko, iti manosucaritaṃ iti manosucaritassa vipāko, iti manoduccaritaṃ iti manoduccaritassa vipāko, iti devā, iti manussā, iti nirayo, iti tiracchānayoni, iti pettivisayo’’ti.
‘‘ஸசே தே, ப⁴ந்தே, புரிஸத³ம்மோ ஸண்ஹேன வினயங் ந உபேதி, ப²ருஸேன வினயங் ந உபேதி, ஸண்ஹப²ருஸேன வினயங் ந உபேதி, கிந்தி நங் ப⁴க³வா கரோதீ’’தி? ‘‘ஸசே மே, கேஸி, புரிஸத³ம்மோ ஸண்ஹேன வினயங் ந உபேதி, ப²ருஸேன வினயங் ந உபேதி, ஸண்ஹப²ருஸேன வினயங் ந உபேதி, ஹனாமி நங், கேஸீ’’தி. ‘‘ந கோ², ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதோ பாணாதிபாதோ கப்பதி. அத² ச பன ப⁴க³வா ஏவமாஹ – ‘ஹனாமி, நங் கேஸீ’’’தி! ‘‘ஸச்சங், கேஸி! ந ததா²க³தஸ்ஸ பாணாதிபாதோ கப்பதி. அபி ச யோ புரிஸத³ம்மோ ஸண்ஹேன வினயங் ந உபேதி, ப²ருஸேன வினயங் ந உபேதி, ஸண்ஹப²ருஸேன வினயங் ந உபேதி, ந தங் ததா²க³தோ வத்தப்³ப³ங் அனுஸாஸிதப்³ப³ங் மஞ்ஞதி, நாபி விஞ்ஞூ ஸப்³ரஹ்மசாரீ வத்தப்³ப³ங் அனுஸாஸிதப்³ப³ங் மஞ்ஞந்தி. வதோ⁴ ஹேஸோ, கேஸி, அரியஸ்ஸ வினயே – யங் ந ததா²க³தோ வத்தப்³ப³ங் அனுஸாஸிதப்³ப³ங் மஞ்ஞதி, நாபி விஞ்ஞூ ஸப்³ரஹ்மசாரீ வத்தப்³ப³ங் அனுஸாஸிதப்³ப³ங் மஞ்ஞந்தீ’’தி.
‘‘Sace te, bhante, purisadammo saṇhena vinayaṃ na upeti, pharusena vinayaṃ na upeti, saṇhapharusena vinayaṃ na upeti, kinti naṃ bhagavā karotī’’ti? ‘‘Sace me, kesi, purisadammo saṇhena vinayaṃ na upeti, pharusena vinayaṃ na upeti, saṇhapharusena vinayaṃ na upeti, hanāmi naṃ, kesī’’ti. ‘‘Na kho, bhante, bhagavato pāṇātipāto kappati. Atha ca pana bhagavā evamāha – ‘hanāmi, naṃ kesī’’’ti! ‘‘Saccaṃ, kesi! Na tathāgatassa pāṇātipāto kappati. Api ca yo purisadammo saṇhena vinayaṃ na upeti, pharusena vinayaṃ na upeti, saṇhapharusena vinayaṃ na upeti, na taṃ tathāgato vattabbaṃ anusāsitabbaṃ maññati, nāpi viññū sabrahmacārī vattabbaṃ anusāsitabbaṃ maññanti. Vadho heso, kesi, ariyassa vinaye – yaṃ na tathāgato vattabbaṃ anusāsitabbaṃ maññati, nāpi viññū sabrahmacārī vattabbaṃ anusāsitabbaṃ maññantī’’ti.
‘‘ஸோ ஹி நூன, ப⁴ந்தே, ஸுஹதோ ஹோதி – யங் ந ததா²க³தோ வத்தப்³ப³ங் அனுஸாஸிதப்³ப³ங் மஞ்ஞதி, நாபி விஞ்ஞூ ஸப்³ரஹ்மசாரீ வத்தப்³ப³ங் அனுஸாஸிதப்³ப³ங் மஞ்ஞந்தீதி. அபி⁴க்கந்தங், ப⁴ந்தே, அபி⁴க்கந்தங், ப⁴ந்தே…பே॰… உபாஸகங் மங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி. பட²மங்.
‘‘So hi nūna, bhante, suhato hoti – yaṃ na tathāgato vattabbaṃ anusāsitabbaṃ maññati, nāpi viññū sabrahmacārī vattabbaṃ anusāsitabbaṃ maññantīti. Abhikkantaṃ, bhante, abhikkantaṃ, bhante…pe… upāsakaṃ maṃ, bhante, bhagavā dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti. Paṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 1. கேஸிஸுத்தவண்ணனா • 1. Kesisuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-7. கேஸிஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-7. Kesisuttādivaṇṇanā