Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૩. ખજ્જકદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
3. Khajjakadāyakattheraapadānavaṇṇanā
તિસ્સસ્સ ખો ભગવતોતિઆદિકં આયસ્મતો ખજ્જકદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમજિનવરેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો તિસ્સસ્સ ભગવતો કાલે સુદ્દકુલે નિબ્બત્તો ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો અમ્બજમ્બુઆદિમનેકં મધુરફલાફલં નાળિકેરં પૂવખજ્જકઞ્ચ અદાસિ. ભગવા તસ્સ પસાદવડ્ઢનત્થાય પસ્સન્તસ્સેવ પરિભુઞ્જિ. સો તેન પુઞ્ઞેન સુગતિસમ્પત્તિયોયેવ અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા સઞ્જાતસદ્ધો પસાદબહુમાનો પબ્બજિત્વા વત્તપટિપત્તિયા સાસનં સોભેન્તો સીલાલઙ્કારપટિમણ્ડિતો નચિરસ્સેવ અરહત્તં પાપુણિ.
Tissassa kho bhagavatotiādikaṃ āyasmato khajjakadāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimajinavaresu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto tissassa bhagavato kāle suddakule nibbatto bhagavantaṃ disvā pasannamānaso ambajambuādimanekaṃ madhuraphalāphalaṃ nāḷikeraṃ pūvakhajjakañca adāsi. Bhagavā tassa pasādavaḍḍhanatthāya passantasseva paribhuñji. So tena puññena sugatisampattiyoyeva anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ kulagehe nibbatto viññutaṃ patvā satthu dhammadesanaṃ sutvā sañjātasaddho pasādabahumāno pabbajitvā vattapaṭipattiyā sāsanaṃ sobhento sīlālaṅkārapaṭimaṇḍito nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi.
૧૩. સો પુબ્બકમ્મં સરન્તો ‘‘પુબ્બે મયા સુખેત્તે કુસલં કતં સુન્દર’’ન્તિ સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો તિસ્સસ્સ ખો ભગવતોતિઆદિમાહ. તત્થ તિસ્સોપિ ભવસમ્પત્તિયો દદમાનો જાતોતિ માતાપિતૂહિ કતનામવસેન તિસ્સો. અથ વા તીહિ સરણગમનેહિ અસ્સાસેન્તો ઓવદન્તો હેતુસમ્પન્નપુગ્ગલે સગ્ગમોક્ખદ્વયે પતિટ્ઠાપેન્તો બુદ્ધો જાતોતિ તિસ્સો. સમાપત્તિગુણાદીહિ ભગેહિ યુત્તોતિ ભગવા, તસ્સ તિસ્સસ્સ ભગવતો પુબ્બે અહં ફલં અદાસિન્તિ સમ્બન્ધો. નાળિકેરઞ્ચ પાદાસિન્તિ નાળિકાકારેન પવત્તં ફલં નાળિકેરં, તઞ્ચ ફલં અદાસિન્તિ અત્થો. ખજ્જકં અભિસમ્મતન્તિ ખાદિતબ્બં ખજ્જકં અભિ વિસેસેન મધુસક્કરાદીહિ સમ્મિસ્સં કત્વા નિપ્ફાદિતં સુન્દરં મધુરન્તિ સમ્મતં ઞાતં અભિસમ્મતં ખજ્જકઞ્ચ અદાસિન્તિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.
13. So pubbakammaṃ saranto ‘‘pubbe mayā sukhette kusalaṃ kataṃ sundara’’nti somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento tissassa kho bhagavatotiādimāha. Tattha tissopi bhavasampattiyo dadamāno jātoti mātāpitūhi katanāmavasena tisso. Atha vā tīhi saraṇagamanehi assāsento ovadanto hetusampannapuggale saggamokkhadvaye patiṭṭhāpento buddho jātoti tisso. Samāpattiguṇādīhi bhagehi yuttoti bhagavā, tassa tissassa bhagavato pubbe ahaṃ phalaṃ adāsinti sambandho. Nāḷikerañca pādāsinti nāḷikākārena pavattaṃ phalaṃ nāḷikeraṃ, tañca phalaṃ adāsinti attho. Khajjakaṃ abhisammatanti khāditabbaṃ khajjakaṃ abhi visesena madhusakkarādīhi sammissaṃ katvā nipphāditaṃ sundaraṃ madhuranti sammataṃ ñātaṃ abhisammataṃ khajjakañca adāsinti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.
ખજ્જકદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Khajjakadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૩. ખજ્જકદાયકત્થેરઅપદાનં • 3. Khajjakadāyakattheraapadānaṃ