Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga

    ૩. ખમ્ભકતવગ્ગો

    3. Khambhakatavaggo

    ૫૯૬. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ખમ્ભકતા અન્તરઘરે ગચ્છન્તિ…પે॰….

    596. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū khambhakatā antaraghare gacchanti…pe….

    ‘‘ન ખમ્ભકતો અન્તરઘરે ગમિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na khambhakato antaraghare gamissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન ખમ્ભકતેન અન્તરઘરે ગન્તબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ એકતો વા ઉભતો વા ખમ્ભં કત્વા અન્તરઘરે ગચ્છતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na khambhakatena antaraghare gantabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca ekato vā ubhato vā khambhaṃ katvā antaraghare gacchati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    પઠમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Paṭhamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૫૯૭. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ખમ્ભકતા અન્તરઘરે નિસીદન્તિ…પે॰….

    597. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū khambhakatā antaraghare nisīdanti…pe….

    ‘‘ન ખમ્ભકતો અન્તરઘરે નિસીદિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na khambhakato antaraghare nisīdissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન ખમ્ભકતેન અન્તરઘરે નિસીદિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ એકતો વા ઉભતો વા ખમ્ભં કત્વા અન્તરઘરે નિસીદતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na khambhakatena antaraghare nisīditabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca ekato vā ubhato vā khambhaṃ katvā antaraghare nisīdati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, વાસૂપગતસ્સ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, vāsūpagatassa, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    દુતિયસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Dutiyasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૫૯૮. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ સસીસં પારુપિત્વા અન્તરઘરે ગચ્છન્તિ…પે॰….

    598. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū sasīsaṃ pārupitvā antaraghare gacchanti…pe….

    ‘‘ન ઓગુણ્ઠિતો અન્તરઘરે ગમિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na oguṇṭhito antaraghare gamissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન ઓગુણ્ઠિતેન અન્તરઘરે ગન્તબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ સસીસં પારુપિત્વા અન્તરઘરે ગચ્છતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na oguṇṭhitena antaraghare gantabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca sasīsaṃ pārupitvā antaraghare gacchati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    તતિયસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Tatiyasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૫૯૯. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ સસીસં પારુપિત્વા અન્તરઘરે નિસીદન્તિ…પે॰….

    599. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū sasīsaṃ pārupitvā antaraghare nisīdanti…pe….

    ‘‘ન ઓગુણ્ઠિતો અન્તરઘરે નિસીદિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na oguṇṭhito antaraghare nisīdissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન ઓગુણ્ઠિતેન અન્તરઘરે નિસીદિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ સસીસં પારુપિત્વા અન્તરઘરે નિસીદતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na oguṇṭhitena antaraghare nisīditabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca sasīsaṃ pārupitvā antaraghare nisīdati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, વાસૂપગતસ્સ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, vāsūpagatassa, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    ચતુત્થસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Catutthasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૦૦. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઉક્કુટિકાય અન્તરઘરે ગચ્છન્તિ…પે॰….

    600. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū ukkuṭikāya antaraghare gacchanti…pe….

    ‘‘ન ઉક્કુટિકાય અન્તરઘરે ગમિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Naukkuṭikāya antaraghare gamissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન ઉક્કુટિકાય અન્તરઘરે ગન્તબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ ઉક્કુટિકાય અન્તરઘરે ગચ્છતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na ukkuṭikāya antaraghare gantabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca ukkuṭikāya antaraghare gacchati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    પઞ્ચમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Pañcamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૦૧. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ પલ્લત્થિકાય 1 અન્તરઘરે નિસીદન્તિ…પે॰….

    601. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū pallatthikāya 2 antaraghare nisīdanti…pe….

    ‘‘ન પલ્લત્થિકાય અન્તરઘરે નિસીદિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na pallatthikāya antaraghare nisīdissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન પલ્લત્થિકાય અન્તરઘરે નિસીદિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ હત્થપલ્લત્થિકાય વા દુસ્સપલ્લત્થિકાય વા અન્તરઘરે નિસીદતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na pallatthikāya antaraghare nisīditabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca hatthapallatthikāya vā dussapallatthikāya vā antaraghare nisīdati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, વાસૂપગતસ્સ, આપદાસુ,

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, vāsūpagatassa, āpadāsu,

    ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Ummattakassa, ādikammikassāti.

    છટ્ઠસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Chaṭṭhasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૦૨. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ અસક્કચ્ચં પિણ્ડપાતં પટિગ્ગણ્હન્તિ છડ્ડેતુકામા વિય…પે॰….

    602. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū asakkaccaṃ piṇḍapātaṃ paṭiggaṇhanti chaḍḍetukāmā viya…pe….

    ‘‘સક્કચ્ચં પિણ્ડપાતં પટિગ્ગહેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Sakkaccaṃ piṇḍapātaṃ paṭiggahessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    સક્કચ્ચં પિણ્ડપાતો પટિગ્ગહેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ અસક્કચ્ચં પિણ્ડપાતં પટિગ્ગણ્હાતિ છડ્ડેતુકામો વિય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Sakkaccaṃ piṇḍapāto paṭiggahetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca asakkaccaṃ piṇḍapātaṃ paṭiggaṇhāti chaḍḍetukāmo viya, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    સત્તમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Sattamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૦૩. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ તહં તહં ઓલોકેન્તા પિણ્ડપાતં પટિગ્ગણ્હન્તિ, આકિરન્તેપિ અતિક્કન્તેપિ 3 ન જાનન્તિ…પે॰….

    603. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū tahaṃ tahaṃ olokentā piṇḍapātaṃ paṭiggaṇhanti, ākirantepi atikkantepi 4 na jānanti…pe….

    ‘‘પત્તસઞ્ઞી પિણ્ડપાતં પટિગ્ગહેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Pattasaññī piṇḍapātaṃ paṭiggahessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    પત્તસઞ્ઞિના પિણ્ડપાતો પટિગ્ગહેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ તહં તહં ઓલોકેન્તો પિણ્ડપાતં પટિગ્ગણ્હાતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Pattasaññinā piṇḍapāto paṭiggahetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca tahaṃ tahaṃ olokento piṇḍapātaṃ paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    અટ્ઠમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Aṭṭhamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૦૪. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ પિણ્ડપાતં પટિગ્ગણ્હન્તા સૂપઞ્ઞેવ બહું પટિગ્ગણ્હન્તિ…પે॰….

    604. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū piṇḍapātaṃ paṭiggaṇhantā sūpaññeva bahuṃ paṭiggaṇhanti…pe….

    ‘‘સમસૂપકં પિણ્ડપાતં પટિગ્ગહેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Samasūpakaṃ piṇḍapātaṃ paṭiggahessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    સૂપો નામ દ્વે સૂપા – મુગ્ગસૂપો, માસસૂપો. હત્થહારિયો સમસૂપકો પિણ્ડપાતો પટિગ્ગહેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ સૂપઞ્ઞેવ બહું પટિગ્ગણ્હાતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Sūpo nāma dve sūpā – muggasūpo, māsasūpo. Hatthahāriyo samasūpako piṇḍapāto paṭiggahetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca sūpaññeva bahuṃ paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, રસરસે, ઞાતકાનં પવારિતાનં, અઞ્ઞસ્સત્થાય, અત્તનો ધનેન, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, rasarase, ñātakānaṃ pavāritānaṃ, aññassatthāya, attano dhanena, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    નવમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Navamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૦૫. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ થૂપીકતં પિણ્ડપાતં પટિગ્ગણ્હન્તિ…પે॰….

    605. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū thūpīkataṃ piṇḍapātaṃ paṭiggaṇhanti…pe….

    ‘‘સમતિત્તિકં 5 પિણ્ડપાતં પટિગ્ગહેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Samatittikaṃ6piṇḍapātaṃ paṭiggahessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    સમતિત્તિકો 7 પિણ્ડપાતો પટિગ્ગહેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ થૂપીકતં પિણ્ડપાતં પટિગ્ગણ્હાતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Samatittiko 8 piṇḍapāto paṭiggahetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca thūpīkataṃ piṇḍapātaṃ paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    દસમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Dasamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ખમ્ભકતવગ્ગો તતિયો.

    Khambhakatavaggo tatiyo.







    Footnotes:
    1. પલ્લત્તિકાય (ક॰)
    2. pallattikāya (ka.)
    3. અતિક્કમન્તેપિ (સી॰)
    4. atikkamantepi (sī.)
    5. સમતિત્થિકં (ક॰)
    6. samatitthikaṃ (ka.)
    7. સમતિત્થિકં (ક॰)
    8. samatitthikaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૩. ખમ્ભકતવગ્ગવણ્ણના • 3. Khambhakatavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૩. ખમ્ભકતવગ્ગવણ્ણના • 3. Khambhakatavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૩. ખમ્ભકતવગ્ગવણ્ણના • 3. Khambhakatavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૩. ખમ્ભકતવગ્ગવણ્ણના • 3. Khambhakatavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૩. ખમ્ભકતવગ્ગ-અત્થયોજના • 3. Khambhakatavagga-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact