Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. ખણસુત્તવણ્ણના

    2. Khaṇasuttavaṇṇanā

    ૧૩૫. દુતિયે છફસ્સાયતનિકા નામાતિ વિસું છફસ્સાયતનિકા નામ નિરયા નત્થિ. સબ્બેસુપિ હિ એકતિંસમહાનિરયેસુ છદ્વારફસ્સાયતનપઞ્ઞત્તિ હોતિયેવ. ઇદં પન અવીચિમહાનિરયં સન્ધાય વુત્તં. સગ્ગાતિ ઇધાપિ તાવતિંસપુરમેવ અધિપ્પેતં. કામાવચરદેવલોકે પન એકસ્મિમ્પિ છફસ્સાયતનપઞ્ઞત્તિયા અભાવો નામ નત્થિ. ઇમિના કિં દીપેતિ? નિરયે એકન્તદુક્ખસમપ્પિતભાવેન, દેવલોકે ચ એકન્તસુખસમપ્પિતત્તા એકન્તખિડ્ડારતિવસેન ઉપ્પન્નપમાદેન મગ્ગબ્રહ્મચરિયવાસં વસિતું ન સક્કા. મનુસ્સલોકો પન વોકિણ્ણસુખદુક્ખો, ઇધેવ અપાયોપિ સગ્ગોપિ પઞ્ઞાયતિ. અયં મગ્ગબ્રહ્મચરિયસ્સ કમ્મભૂમિ નામ, સા તુમ્હેહિ લદ્ધા. તસ્મા યે વો ઇમે માનુસ્સકા ખન્ધા લદ્ધા, તે વો લાભા. યઞ્ચ વો ઇદં મનુસ્સત્તં લદ્ધં, પટિલદ્ધો વો બ્રહ્મચરિયવાસસ્સ ખણો સમયોતિ. વુત્તમ્પિ હેતં પોરાણેહિ –

    135. Dutiye chaphassāyatanikā nāmāti visuṃ chaphassāyatanikā nāma nirayā natthi. Sabbesupi hi ekatiṃsamahānirayesu chadvāraphassāyatanapaññatti hotiyeva. Idaṃ pana avīcimahānirayaṃ sandhāya vuttaṃ. Saggāti idhāpi tāvatiṃsapurameva adhippetaṃ. Kāmāvacaradevaloke pana ekasmimpi chaphassāyatanapaññattiyā abhāvo nāma natthi. Iminā kiṃ dīpeti? Niraye ekantadukkhasamappitabhāvena, devaloke ca ekantasukhasamappitattā ekantakhiḍḍārativasena uppannapamādena maggabrahmacariyavāsaṃ vasituṃ na sakkā. Manussaloko pana vokiṇṇasukhadukkho, idheva apāyopi saggopi paññāyati. Ayaṃ maggabrahmacariyassa kammabhūmi nāma, sā tumhehi laddhā. Tasmā ye vo ime mānussakā khandhā laddhā, te vo lābhā. Yañca vo idaṃ manussattaṃ laddhaṃ, paṭiladdho vo brahmacariyavāsassa khaṇo samayoti. Vuttampi hetaṃ porāṇehi –

    ‘‘અયં કમ્મભૂમિ ઇધ મગ્ગભાવના,

    ‘‘Ayaṃ kammabhūmi idha maggabhāvanā,

    ઠાનાનિ સંવેજનિયા બહૂ ઇધ;

    Ṭhānāni saṃvejaniyā bahū idha;

    સંવેગસંવેજનિયેસુ વત્થુસુ,

    Saṃvegasaṃvejaniyesu vatthusu,

    સંવેગજાતોવ પયુઞ્ચ યોનિસો’’તિ.

    Saṃvegajātova payuñca yoniso’’ti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. ખણસુત્તં • 2. Khaṇasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. ખણસુત્તવણ્ણના • 2. Khaṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact