Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૨. ખણસુત્તવણ્ણના

    2. Khaṇasuttavaṇṇanā

    ૧૩૫. છફસ્સાયતનિકાતિ છહિ ફસ્સાયતનેહિ અનિટ્ઠસંવેદનિયા. છદ્વારફસ્સપટિવિઞ્ઞત્તીતિ છહિપિ દ્વારેહિ આરમ્મણસ્સ પટિસંવેદના હોતિયેવ સબ્બસો દુક્ખાનુભવનત્થં. તાવતિંસપુરન્તિ સુદસ્સનમહાનગરં. અભાવો નામ નત્થિ સબ્બથા સુખાનુભવનતો. નિરયેતિ ઇમિના દુગ્ગતિ ભવસામઞ્ઞેન ઇતરાપાયાપિ ગહિતા એવ. મગ્ગબ્રહ્મચરિયવાસં વસિતું ન સક્કાતિ ઇમિના પન સબ્બેસમ્પિ અચ્છિન્દિકટ્ઠાનાનં ગહણં દટ્ઠબ્બં. ઇમેવાતિ ઇમસ્મિં મનુસ્સલોકે એવ. અપાયોપિ પઞ્ઞાયતિ અપાયદુક્ખસદિસસ્સ દુક્ખસ્સ કદાચિ પટિસંવેદનતો. સગ્ગોપિ પઞ્ઞાયતિ દેવભોગસદિસસમ્પત્તિયા કદાચિ પટિલભિતબ્બતો.

    135.Chaphassāyatanikāti chahi phassāyatanehi aniṭṭhasaṃvedaniyā. Chadvāraphassapaṭiviññattīti chahipi dvārehi ārammaṇassa paṭisaṃvedanā hotiyeva sabbaso dukkhānubhavanatthaṃ. Tāvatiṃsapuranti sudassanamahānagaraṃ. Abhāvo nāma natthi sabbathā sukhānubhavanato. Nirayeti iminā duggati bhavasāmaññena itarāpāyāpi gahitā eva. Maggabrahmacariyavāsaṃ vasituṃ na sakkāti iminā pana sabbesampi acchindikaṭṭhānānaṃ gahaṇaṃ daṭṭhabbaṃ. Imevāti imasmiṃ manussaloke eva. Apāyopi paññāyati apāyadukkhasadisassa dukkhassa kadāci paṭisaṃvedanato. Saggopi paññāyati devabhogasadisasampattiyā kadāci paṭilabhitabbato.

    અયં કમ્મભૂમીતિ અયં મનુસ્સલોકો પુરિસથામકરણાય કમ્મભૂમિ નામ તાસં યોગ્યટ્ઠાનભાવતો. તત્થ પધાનકમ્મં દસ્સેન્તો ‘‘ઇધ મગ્ગભાવના’’તિ આહ. ઠાનાનીતિ કારણાનિ. સંવેજનિયાનીતિ સંવેગજનનાનિ બહૂનિ જાતિઆદીનિ. તથા હિ જાતિ, જરા, બ્યાધિ, મરણં, અપાયભવં, તત્થપિ નિરયૂપપત્તિહેતુકં, તિરચ્છાનુપપત્તિહેતુકં, અસૂરકાયૂપપત્તિહેતુકં, અતીતે વટ્ટમૂલકં, અનાગતે વટ્ટમૂલકં, પચ્ચુપ્પન્ને આહારપરિયેટ્ઠિમૂલકન્તિ બહૂનિ સંવેગવત્થૂનિ પચ્ચવેક્ખિત્વા સંવેગજાતો સઞ્જાતસંવેગો યોનિસો પધાનમનુયુઞ્જસ્સુ. સંવેગાતિ સંવેગમાપજ્જસ્સુ.

    Ayaṃ kammabhūmīti ayaṃ manussaloko purisathāmakaraṇāya kammabhūmi nāma tāsaṃ yogyaṭṭhānabhāvato. Tattha padhānakammaṃ dassento ‘‘idha maggabhāvanā’’ti āha. Ṭhānānīti kāraṇāni. Saṃvejaniyānīti saṃvegajananāni bahūni jātiādīni. Tathā hi jāti, jarā, byādhi, maraṇaṃ, apāyabhavaṃ, tatthapi nirayūpapattihetukaṃ, tiracchānupapattihetukaṃ, asūrakāyūpapattihetukaṃ, atīte vaṭṭamūlakaṃ, anāgate vaṭṭamūlakaṃ, paccuppanne āhārapariyeṭṭhimūlakanti bahūni saṃvegavatthūni paccavekkhitvā saṃvegajāto sañjātasaṃvego yoniso padhānamanuyuñjassu. Saṃvegāti saṃvegamāpajjassu.

    ખણસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Khaṇasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. ખણસુત્તં • 2. Khaṇasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. ખણસુત્તવણ્ણના • 2. Khaṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact