Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ખન્ધકપુચ્છાકથા

    Khandhakapucchākathā

    ૨૯૮.

    298.

    ખન્ધકેસુપિ આપત્તિ-પભેદં આગતં પન;

    Khandhakesupi āpatti-pabhedaṃ āgataṃ pana;

    પાટવત્થાય ભિક્ખૂનં, પવક્ખામિ નિબોધથ.

    Pāṭavatthāya bhikkhūnaṃ, pavakkhāmi nibodhatha.

    ૨૯૯.

    299.

    ખન્ધકે પઠમે તાવ, કતિ આપત્તિયો સિયું?

    Khandhake paṭhame tāva, kati āpattiyo siyuṃ?

    ખન્ધકે પઠમે તાવ, દ્વે પનાપત્તિયો સિયું.

    Khandhake paṭhame tāva, dve panāpattiyo siyuṃ.

    ૩૦૦.

    300.

    ઊનવીસતિવસ્સં તુ, કરોતો ઉપસમ્પદં;

    Ūnavīsativassaṃ tu, karoto upasampadaṃ;

    હોતિ પાચિત્તિયં તસ્સ, સેસેસુ પન દુક્કટં.

    Hoti pācittiyaṃ tassa, sesesu pana dukkaṭaṃ.

    ૩૦૧.

    301.

    કતિ આપત્તિયો હોન્તિ;

    Kati āpattiyo honti;

    ખન્ધકે તુ ઉપોસથે?

    Khandhake tu uposathe?

    તિસ્સો આપત્તિયો હોન્તિ;

    Tisso āpattiyo honti;

    ખન્ધકે તુ ઉપોસથે.

    Khandhake tu uposathe.

    ૩૦૨.

    302.

    ‘‘નસ્સન્તેતે વિનસ્સન્તુ’’, ઇતિ ભેદપુરક્ખકા;

    ‘‘Nassantete vinassantu’’, iti bhedapurakkhakā;

    ઉપોસથસ્સ કરણે, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં.

    Uposathassa karaṇe, thullaccayamudīritaṃ.

    ૩૦૩.

    303.

    ઉક્ખિત્તકેન સદ્ધિં તુ, કરોન્તસ્સ ઉપોસથં;

    Ukkhittakena saddhiṃ tu, karontassa uposathaṃ;

    હોતિ પાચિત્તિયં તસ્સ, સેસેસુ પન દુક્કટં.

    Hoti pācittiyaṃ tassa, sesesu pana dukkaṭaṃ.

    ૩૦૪.

    304.

    કતિ આપત્તિયો વુત્તા, વદ વસ્સૂપનાયિકે?

    Kati āpattiyo vuttā, vada vassūpanāyike?

    એકાવ દુક્કટાપત્તિ, વુત્તા વસ્સૂપનાયિકે.

    Ekāva dukkaṭāpatti, vuttā vassūpanāyike.

    ૩૦૫.

    305.

    કતિ આપત્તિયો વુત્તા, ખન્ધકે તુ પવારણે?

    Kati āpattiyo vuttā, khandhake tu pavāraṇe?

    તિસ્સો આપત્તિયો વુત્તા, ઉપોસથસમા મતા.

    Tisso āpattiyo vuttā, uposathasamā matā.

    ૩૦૬.

    306.

    કતિ આપત્તિયો વુત્તા, ચમ્મે? તિસ્સોવ દીપિતા;

    Kati āpattiyo vuttā, camme? Tissova dīpitā;

    મારેન્તાનં તુ પાચિત્તિ, ગહેત્વા વચ્છતરિં પન.

    Mārentānaṃ tu pācitti, gahetvā vacchatariṃ pana.

    ૩૦૭.

    307.

    અઙ્ગજાતં છુપન્તસ્સ, રત્તેન પન ચેતસા;

    Aṅgajātaṃ chupantassa, rattena pana cetasā;

    તસ્સ થુલ્લચ્ચયં વુત્તં, સેસેસુ પન દુક્કટં.

    Tassa thullaccayaṃ vuttaṃ, sesesu pana dukkaṭaṃ.

    ૩૦૮.

    308.

    કતિ આપત્તિયો વુત્તા, ભેસજ્જક્ખન્ધકે પન?

    Kati āpattiyo vuttā, bhesajjakkhandhake pana?

    તિસ્સો આપત્તિયો વુત્તા, ભેસજ્જક્ખન્ધકે પન.

    Tisso āpattiyo vuttā, bhesajjakkhandhake pana.

    ૩૦૯.

    309.

    સમન્તા દ્વઙ્ગુલે તત્થ, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં;

    Samantā dvaṅgule tattha, thullaccayamudīritaṃ;

    ભોજ્જયાગૂસુ પાચિત્તિ, સેસેસુ પન દુક્કટં.

    Bhojjayāgūsu pācitti, sesesu pana dukkaṭaṃ.

    ૩૧૦.

    310.

    કથિને નત્થિ આપત્તિ, પઞ્ઞત્તં કેવલં પન;

    Kathine natthi āpatti, paññattaṃ kevalaṃ pana;

    કતિ ચીવરસંયુત્તે, વુત્તા આપત્તિયો પન?

    Kati cīvarasaṃyutte, vuttā āpattiyo pana?

    ૩૧૧.

    311.

    તિસ્સો ચીવરસંયુત્તે, વુત્તા આપત્તિયો પન;

    Tisso cīvarasaṃyutte, vuttā āpattiyo pana;

    કુસવાકમયે ચીરે, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં.

    Kusavākamaye cīre, thullaccayamudīritaṃ.

    ૩૧૨.

    312.

    સનિસ્સગ્ગાવ પાચિત્તિ, અતિરેકે તુ ચીવરે;

    Sanissaggāva pācitti, atireke tu cīvare;

    સેસેસુ દુક્કટં વુત્તં, બુદ્ધેનાદિચ્ચબન્ધુના.

    Sesesu dukkaṭaṃ vuttaṃ, buddhenādiccabandhunā.

    ૩૧૩.

    313.

    ચમ્પેય્યકે ચ કોસમ્બે, કમ્મસ્મિં પારિવાસિકે;

    Campeyyake ca kosambe, kammasmiṃ pārivāsike;

    તથા સમુચ્ચયે એકા, દુક્કટાપત્તિ દીપિતા.

    Tathā samuccaye ekā, dukkaṭāpatti dīpitā.

    ૩૧૪.

    314.

    કતિ આપત્તિયો વુત્તા, સમથક્ખન્ધકે પન?

    Kati āpattiyo vuttā, samathakkhandhake pana?

    દ્વેયેવાપત્તિયો વુત્તા, સમથક્ખન્ધકે પન.

    Dveyevāpattiyo vuttā, samathakkhandhake pana.

    ૩૧૫.

    315.

    છન્દસ્સ દાયકો ભિક્ખુ, પાચિત્તિ યદિ ખીયતિ;

    Chandassa dāyako bhikkhu, pācitti yadi khīyati;

    સેસેસુ પન સબ્બત્થ, દુક્કટં સમુદાહટં.

    Sesesu pana sabbattha, dukkaṭaṃ samudāhaṭaṃ.

    ૩૧૬.

    316.

    કતિ ખુદ્દકવત્થુસ્મિં, વુત્તા આપત્તિયો પન?

    Kati khuddakavatthusmiṃ, vuttā āpattiyo pana?

    તિસ્સો ખુદ્દકવત્થુસ્મિં, વુત્તા આપત્તિયો પન.

    Tisso khuddakavatthusmiṃ, vuttā āpattiyo pana.

    ૩૧૭.

    317.

    અત્તનો અઙ્ગજાતં તુ, છિન્દં થુલ્લચ્ચયં ફુસે;

    Attano aṅgajātaṃ tu, chindaṃ thullaccayaṃ phuse;

    રોમન્થે હોતિ પાચિત્તિ, સેસે આપત્તિ દુક્કટં.

    Romanthe hoti pācitti, sese āpatti dukkaṭaṃ.

    ૩૧૮.

    318.

    તથા સેનાસનસ્મિં તુ, તિસ્સો આપત્તિયો સિયું;

    Tathā senāsanasmiṃ tu, tisso āpattiyo siyuṃ;

    વિસ્સજ્જને ચ ગરુનો, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં.

    Vissajjane ca garuno, thullaccayamudīritaṃ.

    ૩૧૯.

    319.

    નિક્કડ્ઢને ચ પાચિત્તિ, સઙ્ઘિકમ્હા વિહારતો;

    Nikkaḍḍhane ca pācitti, saṅghikamhā vihārato;

    સેસેસુ પન સબ્બત્થ, દુક્કટં સમુદાહટં.

    Sesesu pana sabbattha, dukkaṭaṃ samudāhaṭaṃ.

    ૩૨૦.

    320.

    કતિ આપત્તિયો સઙ્ઘ-ભેદે વુત્તા મહેસિના?

    Kati āpattiyo saṅgha-bhede vuttā mahesinā?

    દ્વે પનાપત્તિયો સઙ્ઘ-ભેદે વુત્તા મહેસિના.

    Dve panāpattiyo saṅgha-bhede vuttā mahesinā.

    ૩૨૧.

    321.

    ભેદાનુવત્તકાનં તુ, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં;

    Bhedānuvattakānaṃ tu, thullaccayamudīritaṃ;

    ગણભોગે તુ ભિક્ખૂનં, પાચિત્તિ પરિદીપિતા.

    Gaṇabhoge tu bhikkhūnaṃ, pācitti paridīpitā.

    ૩૨૨.

    322.

    ખન્ધકે વત્તસંયુત્તે, કતિ આપત્તિયો મતા?

    Khandhake vattasaṃyutte, kati āpattiyo matā?

    ખન્ધકે વત્તસંયુત્તે, દુક્કટાપત્તિયેવ સા.

    Khandhake vattasaṃyutte, dukkaṭāpattiyeva sā.

    ૩૨૩.

    323.

    ઠપને પાતિમોક્ખસ્સ, તથા એકાવ દીપિતા;

    Ṭhapane pātimokkhassa, tathā ekāva dīpitā;

    ભિક્ખુનિક્ખન્ધકે ચાપિ, કતિ આપત્તિયો મતા?

    Bhikkhunikkhandhake cāpi, kati āpattiyo matā?

    ૩૨૪.

    324.

    ભિક્ખુનિક્ખન્ધકે ચાપિ, દ્વે પનાપત્તિયો મતા;

    Bhikkhunikkhandhake cāpi, dve panāpattiyo matā;

    અપવારણાય પાચિત્તિ, સેસેસુ પન દુક્કટં.

    Apavāraṇāya pācitti, sesesu pana dukkaṭaṃ.

    ખન્ધકપુચ્છાકથા નિટ્ઠિતા.

    Khandhakapucchākathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact