Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
૨. ખન્ધયમકં
2. Khandhayamakaṃ
૧. પણ્ણત્તિવારો
1. Paṇṇattivāro
ઉદ્દેસવારવણ્ણના
Uddesavāravaṇṇanā
૨-૩. ખન્ધયમકે …પે॰… પરિઞ્ઞા ચ વત્તબ્બાતિ ઇદં પધાનભાવેન વત્તબ્બદસ્સનં. અભિઞ્ઞેય્યકથા હિ અભિધમ્મો, સા ચ યાવદેવ પરિઞ્ઞત્તાતિ પરિઞ્ઞાસુ ચ ન વિના તીરણપરિઞ્ઞાય પહાનપરિઞ્ઞા, તીરણઞ્ચ સમ્પુણ્ણપરાનુગ્ગહસ્સ અધિપ્પેતત્તા કાલપુગ્ગલોકાસવિભાગમુખેન ખન્ધાનં વિસું સહ ચ ઉપ્પાદનિરોધલક્ખણપરિગ્ગહવસેન સાતિસયં સમ્ભવતિ, નાઞ્ઞથાતિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો ‘‘છસુ કાલભેદેસુ…પે॰… પરિઞ્ઞા ચ વત્તબ્બા’’તિ પધાનં વત્તબ્બં ઉદ્ધરતિ. તત્થ પન યથા ન તીરણપરિઞ્ઞાય વિના પહાનપરિઞ્ઞા, એવં તીરણપરિઞ્ઞા વિના ઞાતપરિઞ્ઞાય. સા ચ સુતમયઞાણમૂલિકાતિ દેસનાકુસલો સત્થા અન્વયતો બ્યતિરેકતો ચ સમુદાયાવયવપદત્થાદિવિભાગદસ્સનમુખેન ખન્ધેસુ પરિઞ્ઞાપ્પભેદં પકાસેતુકામો ‘‘પઞ્ચક્ખન્ધા’’તિઆદિના દેસનં આરભીતિ દસ્સેન્તો ‘‘તે પન ખન્ધા’’તિઆદિમાહ. પઞ્ચહિ પદેહીતિ પઞ્ચહિ સમુદાયપદેહિ.
2-3. Khandhayamake…pe… pariññā ca vattabbāti idaṃ padhānabhāvena vattabbadassanaṃ. Abhiññeyyakathā hi abhidhammo, sā ca yāvadeva pariññattāti pariññāsu ca na vinā tīraṇapariññāya pahānapariññā, tīraṇañca sampuṇṇaparānuggahassa adhippetattā kālapuggalokāsavibhāgamukhena khandhānaṃ visuṃ saha ca uppādanirodhalakkhaṇapariggahavasena sātisayaṃ sambhavati, nāññathāti imamatthaṃ dassento ‘‘chasu kālabhedesu…pe… pariññā ca vattabbā’’ti padhānaṃ vattabbaṃ uddharati. Tattha pana yathā na tīraṇapariññāya vinā pahānapariññā, evaṃ tīraṇapariññā vinā ñātapariññāya. Sā ca sutamayañāṇamūlikāti desanākusalo satthā anvayato byatirekato ca samudāyāvayavapadatthādivibhāgadassanamukhena khandhesu pariññāppabhedaṃ pakāsetukāmo ‘‘pañcakkhandhā’’tiādinā desanaṃ ārabhīti dassento ‘‘te pana khandhā’’tiādimāha. Pañcahi padehīti pañcahi samudāyapadehi.
તત્થાતિ તેસુ સમુદાયાવયવપદેસુ. ધમ્મોતિ રુપ્પનાદિકો ઞેય્યધમ્મો. સમુદાયપદસ્સાતિ રૂપક્ખન્ધાદિસમુદાયપદસ્સ. યદિપિ અવયવવિનિમુત્તો પરમત્થતો સમુદાયો નામ નત્થિ, યથા પન અવયવો સમુદાયો ન હોતિ, એવં ન સમુદાયોપિ અવયવોતિ સતિપિ સમુદાયાવયવાનં ભેદે દ્વિન્નં પદાનં સમાનાધિકરણભાવતો અત્થેવાભેદોતિ પદદ્વયસ્સ સમાનત્થતાય સિયા આસઙ્કાતિ આહ ‘‘એતસ્મિં સંસયટ્ઠાને’’તિ. ‘‘ચક્ખાયતનં રૂપક્ખન્ધગણનં ગચ્છતિ, વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો તજ્જા મનોવિઞ્ઞાણધાતૂ’’તિઆદીસુ એકદેસો સમુદાયપદત્થો વુત્તો, ‘‘યં કિઞ્ચિ રૂપં…પે॰… અયં વુચ્ચતિ રૂપક્ખન્ધો’’તિઆદીસુ (વિભ॰ ૨) પન સકલોતિ આહ ‘‘રૂપાદિ…પે॰… અત્થો’’તિ. અવયવપદાનઞ્ચેત્થ વિસેસનવિસેસિતબ્બવિસયાનં સમાનાધિકરણતાય સમુદાયપદત્થતા વુત્તા, તતો એવ સમુદાયપદાનમ્પિ અવયવપદત્થતા. ન હિ વિસેસનવિસેસિતબ્બાનં અત્થાનં અચ્ચન્તં ભેદો અભેદો વા ઇચ્છિતો, અથ ખો ભેદાભેદો, તસ્મા અભેદદસ્સનવસેન પઠમનયો વુત્તો, ભેદદસ્સનવસેન દુતિયનયો. યો હિ રુપ્પનાદિસઙ્ખાતો રાસટ્ઠો અવયવપદેહિ રૂપાદિસદ્દેહિ ચ ખન્ધસદ્દેન ચ વિસેસનવિસેસિતબ્બભાવેન ભિન્દિત્વા વુત્તો, સ્વાયં અત્થતો રાસિભાવેન અપેક્ખિતો રુપ્પનાદિઅત્થો એવાતિ.
Tatthāti tesu samudāyāvayavapadesu. Dhammoti ruppanādiko ñeyyadhammo. Samudāyapadassāti rūpakkhandhādisamudāyapadassa. Yadipi avayavavinimutto paramatthato samudāyo nāma natthi, yathā pana avayavo samudāyo na hoti, evaṃ na samudāyopi avayavoti satipi samudāyāvayavānaṃ bhede dvinnaṃ padānaṃ samānādhikaraṇabhāvato atthevābhedoti padadvayassa samānatthatāya siyā āsaṅkāti āha ‘‘etasmiṃ saṃsayaṭṭhāne’’ti. ‘‘Cakkhāyatanaṃ rūpakkhandhagaṇanaṃ gacchati, viññāṇakkhandho tajjā manoviññāṇadhātū’’tiādīsu ekadeso samudāyapadattho vutto, ‘‘yaṃ kiñci rūpaṃ…pe… ayaṃ vuccati rūpakkhandho’’tiādīsu (vibha. 2) pana sakaloti āha ‘‘rūpādi…pe… attho’’ti. Avayavapadānañcettha visesanavisesitabbavisayānaṃ samānādhikaraṇatāya samudāyapadatthatā vuttā, tato eva samudāyapadānampi avayavapadatthatā. Na hi visesanavisesitabbānaṃ atthānaṃ accantaṃ bhedo abhedo vā icchito, atha kho bhedābhedo, tasmā abhedadassanavasena paṭhamanayo vutto, bhedadassanavasena dutiyanayo. Yo hi ruppanādisaṅkhāto rāsaṭṭho avayavapadehi rūpādisaddehi ca khandhasaddena ca visesanavisesitabbabhāvena bhinditvā vutto, svāyaṃ atthato rāsibhāvena apekkhito ruppanādiattho evāti.
યથા અવયવપદેહિ વુચ્ચમાનોપિ સમુદાયપદસ્સ અત્થો હોતિ, એવં સમુદાયપદેહિ વુચ્ચમાનોપિ અવયવપદસ્સ અત્થોતિ ‘‘રૂપક્ખન્ધો રૂપઞ્ચેવ રૂપક્ખન્ધો ચ, રૂપક્ખન્ધો રૂપન્તિ? આમન્તા’’તિઆદિના પદસોધના કતાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘રૂપાદિઅવયવપદેહિ…પે॰… પદસોધનવારો વુત્તો’’તિ. તત્થ એકચ્ચસ્સ અવયવપદસ્સ અઞ્ઞત્થ વુત્તિયા અવયવપદત્થસ્સ સમુદાયપદત્થતાય સિયા અનેકન્તિકતા, સમુદાયપદસ્સ પન તં નત્થીતિ સમુદાયપદત્થસ્સ અવયવપદત્થતાય બ્યભિચારાભાવો ‘‘રૂપક્ખન્ધો રૂપન્તિ? આમન્તા’’તિ પાળિયા પકાસિતોતિ વુત્તં ‘‘રૂપાદિ…પે॰… દસ્સેતુ’’ન્તિ.
Yathā avayavapadehi vuccamānopi samudāyapadassa attho hoti, evaṃ samudāyapadehi vuccamānopi avayavapadassa atthoti ‘‘rūpakkhandho rūpañceva rūpakkhandho ca, rūpakkhandho rūpanti? Āmantā’’tiādinā padasodhanā katāti dassento āha ‘‘rūpādiavayavapadehi…pe… padasodhanavāro vutto’’ti. Tattha ekaccassa avayavapadassa aññattha vuttiyā avayavapadatthassa samudāyapadatthatāya siyā anekantikatā, samudāyapadassa pana taṃ natthīti samudāyapadatthassa avayavapadatthatāya byabhicārābhāvo ‘‘rūpakkhandho rūpanti? Āmantā’’ti pāḷiyā pakāsitoti vuttaṃ ‘‘rūpādi…pe… dassetu’’nti.
‘‘રૂપક્ખન્ધો’’તિઆદીસુ ખન્ધત્થસ્સ વિસેસિતબ્બત્તા વુત્તં ‘‘પધાનભૂતસ્સ ખન્ધપદસ્સા’’તિ. વેદનાદિઉપપદત્થસ્સ ચ સમ્ભવતો ‘‘વેદનાક્ખન્ધો’’તિઆદીસુ. રૂપાવયવપદેન વુત્તસ્સાતિ રૂપસઙ્ખાતેન અવયવપદેન વિસેસનભાવેન વુત્તસ્સ ખન્ધત્થસ્સ રૂપક્ખન્ધભાવો હોતિ. તેન વુત્તં ‘‘રૂપક્ખન્ધો રૂપન્તિ? આમન્તા’’તિ. તત્થાતિ તસ્મિં રૂપક્ખન્ધપદે. પધાનભૂતેન વિસેસિતબ્બત્તા ખન્ધાવયવપદેન વુત્તસ્સ રુપ્પનટ્ઠસ્સ કિં વેદનાક્ખન્ધાદિભાવો હોતીતિ યોજના. સમાને અવયવપદાભિધેય્યભાવે અપ્પધાનેન પદેન યો અત્થો વિઞ્ઞાયતિ, સો કસ્મા પધાનેન ન વિઞ્ઞાયતીતિ અધિપ્પાયો. ખન્ધાવયવપદેન વુત્તો ધમ્મોતિ રાસટ્ઠમાહ. તત્થ કોચીતિ રુપ્પનટ્ઠો. કેનચિ સમુદાયપદેનાતિ રૂપક્ખન્ધપદેન, ન વેદનાક્ખન્ધાદિપદેન. તેનાહ ‘‘ન સબ્બો સબ્બેના’’તિ. એસ નયો વેદનાક્ખન્ધાદીસુ. રૂપરૂપક્ખન્ધાદિઅવયવસમુદાયપદસોધનમુખેન તત્થ ચ ચતુક્ખન્ધવસેન પવત્તા પાળિગતિ પદસોધનમૂલચક્કવારો. એવઞ્ચ દસ્સેન્તેનાતિ ઇમિના ય્વાયં રૂપાદિઅવયવપદેહિ રૂપક્ખન્ધાદિસમુદાયપદેહિ ચ દસ્સિતાકારો અત્થવિસેસો, તં પચ્ચામસતિ. વિસેસનભાવો ભેદકતાય સામઞ્ઞતો અવચ્છેદકત્તા, વિસેસિતબ્બભાવો અભેદયોગેન ભેદન્તરતો અવિચ્છિન્દિતબ્બત્તા, સમાનાધિકરણભાવો તેસં ભેદાભેદાનં એકવત્થુસન્નિસ્સયત્તા.
‘‘Rūpakkhandho’’tiādīsu khandhatthassa visesitabbattā vuttaṃ ‘‘padhānabhūtassa khandhapadassā’’ti. Vedanādiupapadatthassa ca sambhavato ‘‘vedanākkhandho’’tiādīsu. Rūpāvayavapadena vuttassāti rūpasaṅkhātena avayavapadena visesanabhāvena vuttassa khandhatthassa rūpakkhandhabhāvo hoti. Tena vuttaṃ ‘‘rūpakkhandho rūpanti? Āmantā’’ti. Tatthāti tasmiṃ rūpakkhandhapade. Padhānabhūtena visesitabbattā khandhāvayavapadena vuttassa ruppanaṭṭhassa kiṃ vedanākkhandhādibhāvo hotīti yojanā. Samāne avayavapadābhidheyyabhāve appadhānena padena yo attho viññāyati, so kasmā padhānena na viññāyatīti adhippāyo. Khandhāvayavapadena vutto dhammoti rāsaṭṭhamāha. Tattha kocīti ruppanaṭṭho. Kenaci samudāyapadenāti rūpakkhandhapadena, na vedanākkhandhādipadena. Tenāha ‘‘na sabbo sabbenā’’ti. Esa nayo vedanākkhandhādīsu. Rūparūpakkhandhādiavayavasamudāyapadasodhanamukhena tattha ca catukkhandhavasena pavattā pāḷigati padasodhanamūlacakkavāro. Evañca dassentenāti iminā yvāyaṃ rūpādiavayavapadehi rūpakkhandhādisamudāyapadehi ca dassitākāro atthaviseso, taṃ paccāmasati. Visesanabhāvo bhedakatāya sāmaññato avacchedakattā, visesitabbabhāvo abhedayogena bhedantarato avicchinditabbattā, samānādhikaraṇabhāvo tesaṃ bhedābhedānaṃ ekavatthusannissayattā.
તેનાતિ યથાવુત્તેન વિસેસનવિસેસિતબ્બભાવેન. એત્થાતિ એતસ્મિં સમાનાધિકરણે. તેનાતિ વા સમાનાધિકરણભાવેન. એત્થાતિ રૂપક્ખન્ધપદે. યથા નીલુપ્પલપદે ઉપ્પલવિસેસનભૂતં નીલં વિસિટ્ઠમેવ હોતિ, ન યં કિઞ્ચિ, એવમિધાપિ ખન્ધવિસેસનભૂતં રૂપમ્પિ વિસિટ્ઠમેવ સિયાતિ દસ્સેન્તો ‘‘કિં ખન્ધતો…પે॰… હોતી’’તિ આહ. તથા ‘‘રૂપઞ્ચ તં ખન્ધો ચા’’તિ સમાનાધિકરણભાવેનેવ યં રૂપં, સો ખન્ધો. યો ખન્ધો, તં રૂપન્તિ અયમ્પિ આપન્નો એવાતિ આહ ‘‘સબ્બેવ…પે॰… વિસેસિતબ્બા’’તિ. વિસેસનેન ચ નામ નિદ્ધારિતરૂપેન ભવિતબ્બં અવચ્છેદકત્તા, ન અનિદ્ધારિતરૂપેનાતિ આહ ‘‘કિં પન ત’’ન્તિઆદિ, તસ્સેવ ગહિતત્તા ન પિયરૂપસાતરૂપસ્સાતિ અધિપ્પાયો. ન હિ તં ખન્ધવિસેસનભાવેન ગહિતં, વિસ્સજ્જનં કતં તસ્સેવાતિ યોજના. ન ખન્ધતો અઞ્ઞં રૂપં અત્થીતિ ઇદં રુપ્પનટ્ઠો રૂપન્તિ કત્વા વુત્તં, ન હિ સો ખન્ધવિનિમુત્તો અત્થિ. તેનેવાતિ યથાવુત્તરૂપસ્સ ખન્ધવિનિમુત્તસ્સ અભાવેનેવ. ‘‘પિયરૂપં સાતરૂપં, દસ્સેન્તેનપ્પક’’ન્તિ ચ આદીસુ અતદત્થસ્સ રૂપસદ્દસ્સ લબ્ભમાનત્તા ‘‘તેન રૂપસદ્દેના’’તિ વિસેસેત્વા વુત્તં. વુચ્ચમાનં ભૂતુપાદાયમ્પિ ભેદં ધમ્મજાતં. સુદ્ધેનાતિ કેવલેન, રૂપસદ્દેન વિનાપીતિ અત્થો. તયિદં પકરણાદિઅવચ્છિન્નતં સન્ધાય વુત્તં, સમાનાધિકરણતં વા. યો હિ રૂપસદ્દેન સમાનાધિકરણો ખન્ધસદ્દો, તેન યથાવુત્તરૂપસદ્દેન વિય તદત્થો વુચ્ચતેવ. તેનાહ ‘‘ખન્ધા રૂપક્ખન્ધો’’તિ. યદિપિ યથાવુત્તં રૂપં ખન્ધો એવ ચ, ખન્ધો પન ન રૂપમેવાતિ આહ ‘‘ન ચ સબ્બે…પે॰… વિસેસિતબ્બા’’તિ. તેનેવાતિ અરૂપસભાવસ્સ ખન્ધસ્સ અત્થિભાવેનેવ. તેતિ ખન્ધા. વિભજિતબ્બાતિ ‘‘ખન્ધા રૂપક્ખન્ધો’’તિ પદં ઉદ્ધરિત્વા ‘‘રૂપક્ખન્ધો ખન્ધો ચેવ રૂપક્ખન્ધો ચ, અવસેસા ખન્ધા ન રૂપક્ખન્ધો’’તિઆદિના વિભાગેન દસ્સેતબ્બા.
Tenāti yathāvuttena visesanavisesitabbabhāvena. Etthāti etasmiṃ samānādhikaraṇe. Tenāti vā samānādhikaraṇabhāvena. Etthāti rūpakkhandhapade. Yathā nīluppalapade uppalavisesanabhūtaṃ nīlaṃ visiṭṭhameva hoti, na yaṃ kiñci, evamidhāpi khandhavisesanabhūtaṃ rūpampi visiṭṭhameva siyāti dassento ‘‘kiṃ khandhato…pe… hotī’’ti āha. Tathā ‘‘rūpañca taṃ khandho cā’’ti samānādhikaraṇabhāveneva yaṃ rūpaṃ, so khandho. Yo khandho, taṃ rūpanti ayampi āpanno evāti āha ‘‘sabbeva…pe… visesitabbā’’ti. Visesanena ca nāma niddhāritarūpena bhavitabbaṃ avacchedakattā, na aniddhāritarūpenāti āha ‘‘kiṃ pana ta’’ntiādi, tasseva gahitattā na piyarūpasātarūpassāti adhippāyo. Na hi taṃ khandhavisesanabhāvena gahitaṃ, vissajjanaṃ kataṃ tassevāti yojanā. Na khandhato aññaṃ rūpaṃ atthīti idaṃ ruppanaṭṭho rūpanti katvā vuttaṃ, na hi so khandhavinimutto atthi. Tenevāti yathāvuttarūpassa khandhavinimuttassa abhāveneva. ‘‘Piyarūpaṃ sātarūpaṃ, dassentenappaka’’nti ca ādīsu atadatthassa rūpasaddassa labbhamānattā ‘‘tena rūpasaddenā’’ti visesetvā vuttaṃ. Vuccamānaṃ bhūtupādāyampi bhedaṃ dhammajātaṃ. Suddhenāti kevalena, rūpasaddena vināpīti attho. Tayidaṃ pakaraṇādiavacchinnataṃ sandhāya vuttaṃ, samānādhikaraṇataṃ vā. Yo hi rūpasaddena samānādhikaraṇo khandhasaddo, tena yathāvuttarūpasaddena viya tadattho vuccateva. Tenāha ‘‘khandhā rūpakkhandho’’ti. Yadipi yathāvuttaṃ rūpaṃ khandho eva ca, khandho pana na rūpamevāti āha ‘‘na ca sabbe…pe… visesitabbā’’ti. Tenevāti arūpasabhāvassa khandhassa atthibhāveneva. Teti khandhā. Vibhajitabbāti ‘‘khandhā rūpakkhandho’’ti padaṃ uddharitvā ‘‘rūpakkhandho khandho ceva rūpakkhandho ca, avasesā khandhā na rūpakkhandho’’tiādinā vibhāgena dassetabbā.
ખન્ધાનં રૂપવિસેસન…પે॰… સંસયો હોતીતિ એત્થ કિં ખન્ધતો અઞ્ઞાપિ વેદના અત્થિ, યતો વિનિવત્તા વેદના ખન્ધવિસેસનં હોતિ, સબ્બે ચ ખન્ધા કિં ખન્ધવિસેસનભૂતાય વેદનાય વિસેસિતબ્બાતિ એવં યોજના વેદિતબ્બા. કેચીતિ અનુભવનાદિપ્પકારા. કેનચિ વિસેસનેનાતિ વેદનાદિના વિસેસનેન.
Khandhānaṃ rūpavisesana…pe… saṃsayo hotīti ettha kiṃ khandhato aññāpi vedanā atthi, yato vinivattā vedanā khandhavisesanaṃ hoti, sabbe ca khandhā kiṃ khandhavisesanabhūtāya vedanāya visesitabbāti evaṃ yojanā veditabbā. Kecīti anubhavanādippakārā. Kenaci visesanenāti vedanādinā visesanena.
એત્થ ચ રૂપાદિપણ્ણત્તિ ખન્ધપણ્ણત્તિ ચ ‘‘રૂપં ખન્ધો, ખન્ધા રૂપક્ખન્ધો’’તિઆદિના વિસું સહ ચ રુપ્પનાદિકે અત્થે પવત્તમાના કદાચિ અવયવભૂતે પવત્તતિ, કદાચિ સમુદાયભૂતે, તસ્સા પન તથા પવત્તનાકારે નિદ્ધારિતે યસ્મા રૂપાદિક્ખન્ધા પદતો અત્થતો ચ વિસોધિતા નામ હોન્તિ તબ્બિસયકઙ્ખાપનોદનતો, તસ્મા ‘‘રૂપક્ખન્ધો રૂપઞ્ચેવ રૂપક્ખન્ધો ચ, રૂપક્ખન્ધો રૂપન્તિ? આમન્તા’’તિઆદિનયપ્પવત્તેન પઠમવારેન રૂપાદિઅવયવપદેહિ અવયવત્થો વિય સમુદાયત્થોપિ વુચ્ચતિ, તથા સમુદાયપદેહિપીતિ અયમત્થો દસ્સિતો. ‘‘રૂપં રૂપક્ખન્ધો, ખન્ધા વેદનાક્ખન્ધો’’તિઆદિનયપ્પવત્તેન પન દુતિયવારેન વિસેસવાચી વિય રૂપાદિઅવયવપદેહિ સામઞ્ઞભૂતેનપિ તંતંવિસિટ્ઠેન ખન્ધાવયવપદેન સો સો એવ સમુદાયત્થો વુચ્ચતિ, ન સબ્બોતિ અયમત્થો દસ્સિતો. ખન્ધવિનિમુત્તસ્સ યથાધિપ્પેતસ્સ અભાવા યદિપિ ખન્ધોયેવ રૂપં, સો પન ન સબ્બો રૂપં, અથ ખો તદેકદેસો, તથા વેદનાદયોપીતિ અયમત્થો ‘‘રૂપં ખન્ધો, ખન્ધા રૂપ’’ન્તિઆદિનયપ્પવત્તેન તતિયવારેન દસ્સિતો. ‘‘રૂપં ખન્ધો, ખન્ધા વેદનાક્ખન્ધો’’તિઆદિનયપ્પવત્તેન પન ચતુત્થવારેન ‘‘રૂપં ખન્ધો’’તિ રૂપસ્સ ખન્ધભાવે નિચ્છિતે ખન્ધો નામાયં ન કેવલં રૂપમેવ, અથ ખો વેદનાદિ ચાતિ વેદનાદીનમ્પિ ખન્ધભાવપ્પકાસને ન સબ્બે ખન્ધા વેદનાદિવિસેસવન્તો, કેચિદેવ પન તેન તેન વિસેસેન તથા વુચ્ચન્તીતિ અયમત્થો દસ્સિતો. એવં દસ્સેન્તી ચેસા પાળિ ખન્ધાનં યથાવુત્તપણ્ણત્તિસોધનમુખેન સરૂપાવધારણાય સંવત્તતિ, તઞ્ચ તેસં યાવદેવ ઉપ્પાદાદિનિચ્છયત્થન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘એવં યેસં…પે॰… વેદિતબ્બો’’તિ આહ.
Ettha ca rūpādipaṇṇatti khandhapaṇṇatti ca ‘‘rūpaṃ khandho, khandhā rūpakkhandho’’tiādinā visuṃ saha ca ruppanādike atthe pavattamānā kadāci avayavabhūte pavattati, kadāci samudāyabhūte, tassā pana tathā pavattanākāre niddhārite yasmā rūpādikkhandhā padato atthato ca visodhitā nāma honti tabbisayakaṅkhāpanodanato, tasmā ‘‘rūpakkhandho rūpañceva rūpakkhandho ca, rūpakkhandho rūpanti? Āmantā’’tiādinayappavattena paṭhamavārena rūpādiavayavapadehi avayavattho viya samudāyatthopi vuccati, tathā samudāyapadehipīti ayamattho dassito. ‘‘Rūpaṃ rūpakkhandho, khandhā vedanākkhandho’’tiādinayappavattena pana dutiyavārena visesavācī viya rūpādiavayavapadehi sāmaññabhūtenapi taṃtaṃvisiṭṭhena khandhāvayavapadena so so eva samudāyattho vuccati, na sabboti ayamattho dassito. Khandhavinimuttassa yathādhippetassa abhāvā yadipi khandhoyeva rūpaṃ, so pana na sabbo rūpaṃ, atha kho tadekadeso, tathā vedanādayopīti ayamattho ‘‘rūpaṃ khandho, khandhā rūpa’’ntiādinayappavattena tatiyavārena dassito. ‘‘Rūpaṃ khandho, khandhā vedanākkhandho’’tiādinayappavattena pana catutthavārena ‘‘rūpaṃ khandho’’ti rūpassa khandhabhāve nicchite khandho nāmāyaṃ na kevalaṃ rūpameva, atha kho vedanādi cāti vedanādīnampi khandhabhāvappakāsane na sabbe khandhā vedanādivisesavanto, kecideva pana tena tena visesena tathā vuccantīti ayamattho dassito. Evaṃ dassentī cesā pāḷi khandhānaṃ yathāvuttapaṇṇattisodhanamukhena sarūpāvadhāraṇāya saṃvattati, tañca tesaṃ yāvadeva uppādādinicchayatthanti dassento ‘‘evaṃ yesaṃ…pe… veditabbo’’ti āha.
એકદેસેપિ સમુદાયવોહારો દિસ્સતિ યથા પટો દડ્ઢો, સમુદ્દો દિટ્ઠોતિ આહ ‘‘ચક્કાવયવભાવતો ચક્કાનીતિ યમકાનિ વુત્તાની’’તિ. બન્ધિત્વાતિ યમકભાવેન બન્ધિત્વા, યમકમૂલભાવેનેવ વા. મૂલભાવેન ગહણં સમ્બન્ધભાવો, તંસમ્બન્ધતા ચ મૂલપદાદીનં નાભિઆદિસદિસતા દટ્ઠબ્બા. અપુબ્બસ્સ વત્તબ્બસ્સ અભાવતો નયિધ દેસના મણ્ડલભાવેનેવ સમ્બજ્ઝતીતિ આહ ‘‘ન મણ્ડલભાવેન સમ્બજ્ઝનતો’’તિ. યદિપિ રૂપક્ખન્ધમૂલકે અપુબ્બં નત્થિ, વેદનાક્ખન્ધાદિમૂલકેસુ પન સઞ્ઞાદિમુખેન દેસનપ્પવત્તિયં અપુબ્બવસેનેવ ગતો સિયા મણ્ડલભાવેન સમ્બન્ધો, ન તથા પાઠો પવત્તોતિ આહ ‘‘વેદનાક્ખન્ધ…પે॰… સમ્બન્ધેના’’તિ. પચ્છિમસ્સ પુરિમેન અસમ્બજ્ઝનમેવ હિ હેટ્ઠિમસોધનં. સુદ્ધક્ખન્ધલાભમત્તમેવ ગહેત્વાતિ ‘‘ખન્ધા રૂપ’’ન્તિ એત્થ ખન્ધાતિ ખન્ધસદ્દેન લબ્ભમાનં રૂપાદીહિ અસમ્મિસ્સં ખન્ધટ્ઠમત્તમેવ ઉદ્દેસવસેન ગહેત્વા. યદિપિ ઉદ્દેસે ખન્ધવિસેસનં રૂપાદિ ‘‘ખન્ધા રૂપ’’ન્તિ સુદ્ધરૂપાદિમત્તમેવ ગહિતં, તથાપિ વિસેસરહિતસ્સ સામઞ્ઞસ્સ અભાવતો તત્થ સુદ્ધરૂપાદિમત્તતાય અટ્ઠત્વા. ખન્ધવિસેસનભાવસઙ્ખાતન્તિ યથાધિગતં ખન્ધાનં વિસેસનભાવેન કથિતં રુપ્પનાદિકં વિસેસનત્થં દસ્સેતું. કેવલમેવ તં અગ્ગણ્હન્તો ખન્ધસદ્દેન સહ યોજેત્વા…પે॰… વિભત્તત્તા સુદ્ધક્ખન્ધવારોતિ વુત્તોતિ યોજના.
Ekadesepi samudāyavohāro dissati yathā paṭo daḍḍho, samuddo diṭṭhoti āha ‘‘cakkāvayavabhāvato cakkānīti yamakāni vuttānī’’ti. Bandhitvāti yamakabhāvena bandhitvā, yamakamūlabhāveneva vā. Mūlabhāvena gahaṇaṃ sambandhabhāvo, taṃsambandhatā ca mūlapadādīnaṃ nābhiādisadisatā daṭṭhabbā. Apubbassa vattabbassa abhāvato nayidha desanā maṇḍalabhāveneva sambajjhatīti āha ‘‘na maṇḍalabhāvena sambajjhanato’’ti. Yadipi rūpakkhandhamūlake apubbaṃ natthi, vedanākkhandhādimūlakesu pana saññādimukhena desanappavattiyaṃ apubbavaseneva gato siyā maṇḍalabhāvena sambandho, na tathā pāṭho pavattoti āha ‘‘vedanākkhandha…pe… sambandhenā’’ti. Pacchimassa purimena asambajjhanameva hi heṭṭhimasodhanaṃ. Suddhakkhandhalābhamattameva gahetvāti ‘‘khandhā rūpa’’nti ettha khandhāti khandhasaddena labbhamānaṃ rūpādīhi asammissaṃ khandhaṭṭhamattameva uddesavasena gahetvā. Yadipi uddese khandhavisesanaṃ rūpādi ‘‘khandhā rūpa’’nti suddharūpādimattameva gahitaṃ, tathāpi visesarahitassa sāmaññassa abhāvato tattha suddharūpādimattatāya aṭṭhatvā. Khandhavisesanabhāvasaṅkhātanti yathādhigataṃ khandhānaṃ visesanabhāvena kathitaṃ ruppanādikaṃ visesanatthaṃ dassetuṃ. Kevalameva taṃ aggaṇhanto khandhasaddena saha yojetvā…pe… vibhattattā suddhakkhandhavāroti vuttoti yojanā.
ઉદ્દેસવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Uddesavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
૧. પણ્ણત્તિવારો
1. Paṇṇattivāro
નિદ્દેસવારવણ્ણના
Niddesavāravaṇṇanā
૨૬. એવં વુત્તન્તિ એવં દ્વારાલમ્બનેહિ સદ્ધિં દ્વારપ્પવત્તધમ્મવિભાગવસેન વુત્તં. પિયસભાવં પિયજાતિકં ‘‘કથં રૂપેન ખો, આવુસો’’તિઆદીસુ વિય પિયસભાવટ્ઠેન રૂપં, ન રુપ્પનટ્ઠેનાતિ વુત્તં ‘‘પિયરૂપં…પે॰… રૂપં ન રૂપક્ખન્ધો’’તિ. રુપ્પનટ્ઠેન રૂપક્ખન્ધપરિયાપન્નમ્પિ ચક્ખાદિ પિયસભાવમત્તવચનિચ્છાવસેન પિયરૂપમેવ અનુપ્પવિસતિ, ન રૂપક્ખન્ધન્તિ આહ ‘‘પિયસભાવ…પે॰… ન રૂપક્ખન્ધોતિ વુત્ત’’ન્તિ. ‘‘યો પન યત્થ વિસેસો’’તિ વુત્તો વિસેસસદ્દો નાનુવત્તતીતિ અધિપ્પાયેનાહ ‘‘વચનસેસો’’તિ. ન હિ અધિકારતો લબ્ભમાનસ્સ અજ્ઝાહરણકિચ્ચં અત્થિ. દિટ્ઠિસઞ્ઞાતિ વા પદુદ્ધારોયં વેદિતબ્બો. વિસેસતા પનસ્સા ‘‘વિસેસં વણ્ણયિસ્સામા’’તિ પટિઞ્ઞાય એવ પાકટા. ‘‘અવસેસા સઙ્ખારા’’તિ એત્થાપિ એસેવ નયો. સંયોજનવસેન જાનાતિ અભિનિવિસતીતિ સઞ્ઞા દિટ્ઠીતિ આહ ‘‘દિટ્ઠિ એવ સઞ્ઞા’’તિ. દિટ્ઠિ ચાતિ ચ-સદ્દેન અવસિટ્ઠં પપઞ્ચં સઙ્ગણ્હાતિ. તથા હિ ‘‘પપઞ્ચસઞ્ઞાસઙ્ખા’’તિ એત્થ પપઞ્ચસૂદનિયં (મ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૨૦૧) વુત્તં ‘‘સઞ્ઞાનામેન વા પપઞ્ચા એવ વુત્તા’’તિ.
26. Evaṃvuttanti evaṃ dvārālambanehi saddhiṃ dvārappavattadhammavibhāgavasena vuttaṃ. Piyasabhāvaṃ piyajātikaṃ ‘‘kathaṃ rūpena kho, āvuso’’tiādīsu viya piyasabhāvaṭṭhena rūpaṃ, na ruppanaṭṭhenāti vuttaṃ ‘‘piyarūpaṃ…pe… rūpaṃ na rūpakkhandho’’ti. Ruppanaṭṭhena rūpakkhandhapariyāpannampi cakkhādi piyasabhāvamattavacanicchāvasena piyarūpameva anuppavisati, na rūpakkhandhanti āha ‘‘piyasabhāva…pe… na rūpakkhandhoti vutta’’nti. ‘‘Yo pana yattha viseso’’ti vutto visesasaddo nānuvattatīti adhippāyenāha ‘‘vacanaseso’’ti. Na hi adhikārato labbhamānassa ajjhāharaṇakiccaṃ atthi. Diṭṭhisaññāti vā paduddhāroyaṃ veditabbo. Visesatā panassā ‘‘visesaṃ vaṇṇayissāmā’’ti paṭiññāya eva pākaṭā. ‘‘Avasesā saṅkhārā’’ti etthāpi eseva nayo. Saṃyojanavasena jānāti abhinivisatīti saññā diṭṭhīti āha ‘‘diṭṭhi eva saññā’’ti. Diṭṭhi cāti ca-saddena avasiṭṭhaṃ papañcaṃ saṅgaṇhāti. Tathā hi ‘‘papañcasaññāsaṅkhā’’ti ettha papañcasūdaniyaṃ (ma. ni. aṭṭha. 1.201) vuttaṃ ‘‘saññānāmena vā papañcā eva vuttā’’ti.
૨૮. ‘‘ખન્ધા વેદનાક્ખન્ધો’’તિ એતસ્મિં અનુલોમે યથા સરૂપદસ્સનેન વિસ્સજ્જનં લબ્ભતિ, ન એવં ‘‘ન ખન્ધા ન વેદનાક્ખન્ધો’’તિ પટિલોમે, ઇધ પન પટિવચનેન વિસ્સજ્જનન્તિ તદત્થં વિવરન્તો ‘‘ખન્ધસદ્દપ્પવત્તિયા ચ અભાવે વેદનાક્ખન્ધસદ્દપ્પવત્તિયા ચ અભાવો’’તિ આહ. તેન સત્તાપટિસેધે અયં ન-કારોતિ દસ્સેતિ. સદ્દગ્ગહણઞ્ચેત્થ સદ્દનિબન્ધનત્તા પઞ્ઞત્તિયા સદ્દસભાગતં વા સન્ધાય કતં. પણ્ણત્તિસોધનઞ્હેતં. તેનાહ ‘‘પણ્ણત્તિસોધનમત્તમેવ કરોતી’’તિ. તેન નિદ્ધારેતબ્બસ્સ ધમ્મન્તરસ્સ અભાવં દસ્સેતિ. યતો વુત્તં ‘‘ન અઞ્ઞધમ્મસબ્ભાવો એવેત્થ પમાણ’’ન્તિ. એવઞ્ચ કત્વાતિઆદિના યથાવુત્તમત્થં પાઠન્તરેન સમત્થેતિ. કામં કત્થચિ સતિપિ ખન્ધે નત્થિ વેદનાક્ખન્ધો, અખન્ધત્તસભાવા પન નત્થિ વેદનાતિ ‘‘ન ખન્ધા ન વેદનાક્ખન્ધોતિ? આમન્તા’’તિ વુત્તન્તિ એવં વા એતં દટ્ઠબ્બં. તેનાહ અટ્ઠકથાયં ‘‘પઞ્ઞત્તિનિબ્બાનસઙ્ખાતા’’તિઆદિ.
28. ‘‘Khandhā vedanākkhandho’’ti etasmiṃ anulome yathā sarūpadassanena vissajjanaṃ labbhati, na evaṃ ‘‘na khandhā na vedanākkhandho’’ti paṭilome, idha pana paṭivacanena vissajjananti tadatthaṃ vivaranto ‘‘khandhasaddappavattiyā ca abhāve vedanākkhandhasaddappavattiyā ca abhāvo’’ti āha. Tena sattāpaṭisedhe ayaṃ na-kāroti dasseti. Saddaggahaṇañcettha saddanibandhanattā paññattiyā saddasabhāgataṃ vā sandhāya kataṃ. Paṇṇattisodhanañhetaṃ. Tenāha ‘‘paṇṇattisodhanamattameva karotī’’ti. Tena niddhāretabbassa dhammantarassa abhāvaṃ dasseti. Yato vuttaṃ ‘‘na aññadhammasabbhāvo evettha pamāṇa’’nti. Evañca katvātiādinā yathāvuttamatthaṃ pāṭhantarena samattheti. Kāmaṃ katthaci satipi khandhe natthi vedanākkhandho, akhandhattasabhāvā pana natthi vedanāti ‘‘na khandhā na vedanākkhandhoti? Āmantā’’ti vuttanti evaṃ vā etaṃ daṭṭhabbaṃ. Tenāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘paññattinibbānasaṅkhātā’’tiādi.
૩૯. ‘‘રૂપતો અઞ્ઞે’’તિ એત્થ ભૂતુપાદાય ધમ્મો વિય પિયસભાવોપિ રૂપસદ્દાભિધેય્યતાસામઞ્ઞેન ગહિતોતિ આહ ‘‘લોકુત્તરા વેદનાદયો દટ્ઠબ્બા’’તિ. અપ્પવત્તિમત્તમેવાતિ ખન્ધસદ્દપ્પવત્તિયા અભાવે રૂપસદ્દપ્પવત્તિયા ચ અભાવોતિ પણ્ણત્તિસોધનમત્તતંયેવ સન્ધાય વદતિ, તથા ચાહ ‘‘એવઞ્ચ કત્વા’’તિઆદિ. તેનેતં દસ્સેતિ – યથા ચક્ખુતો અઞ્ઞસ્સ સબ્બસ્સપિ સભાવધમ્મસ્સ આયતનગ્ગહણેન ગહિતત્તા તદુભયવિનિમુત્તં કિઞ્ચિ નત્થીતિ કેવલં પઞ્ઞત્તિસોધનત્થં તમેવ અભાવં દસ્સેતું ‘‘ચક્ખુઞ્ચ આયતને ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ ચક્ખુ ન ચ આયતન’’ન્તિ વુત્તં, એવમિધાપિ તદત્થમેવ ઉભયવિનિમુત્તસ્સ અભાવં દસ્સેતું ‘‘રૂપઞ્ચ ખન્ધે ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ રૂપં ન ચ ખન્ધા’’તિ વુત્તન્તિ. વિસમોપઞ્ઞાસો. ‘‘ચક્ખુઞ્ચ આયતને ચ ઠપેત્વા’’તિ એત્થ હિ અવસેસગ્ગહણેન ગય્હમાનં કિઞ્ચિ નત્થીતિ સક્કા વત્તું આયતનવિનિમુત્તસ્સ સભાવધમ્મસ્સ અભાવા. તેનાહ ‘‘યદિ સિયા’’તિ. ‘‘રૂપઞ્ચ ખન્ધે ચ ઠપેત્વા’’તિ એત્થ પન ન તથા સક્કા વત્તું ખન્ધવિનિમુત્તસ્સ સભાવધમ્મસ્સ અત્થિભાવતો. યદિ પન તાદિસં ખન્ધગતં ધમ્મજાતં નત્થીતિ એવમિદં વુત્તં સિયા, એવં સતિ યુત્તમેતં સિયા. તથા હિ ‘‘અટ્ઠકથાયં પના’’તિઆદિના પઞ્ઞત્તિગ્ગહણમેવ ઉદ્ધરીયતિ. તણ્હાવત્થુ ચ ન સિયા અવસેસગ્ગહણેન ગય્હમાનન્તિ આનેત્વા સમ્બન્ધો. ખન્ધો ચ સિયાતિ યોજના.
39. ‘‘Rūpato aññe’’ti ettha bhūtupādāya dhammo viya piyasabhāvopi rūpasaddābhidheyyatāsāmaññena gahitoti āha ‘‘lokuttarā vedanādayodaṭṭhabbā’’ti. Appavattimattamevāti khandhasaddappavattiyā abhāve rūpasaddappavattiyā ca abhāvoti paṇṇattisodhanamattataṃyeva sandhāya vadati, tathā cāha ‘‘evañca katvā’’tiādi. Tenetaṃ dasseti – yathā cakkhuto aññassa sabbassapi sabhāvadhammassa āyatanaggahaṇena gahitattā tadubhayavinimuttaṃ kiñci natthīti kevalaṃ paññattisodhanatthaṃ tameva abhāvaṃ dassetuṃ ‘‘cakkhuñca āyatane ca ṭhapetvā avasesā na ceva cakkhu na ca āyatana’’nti vuttaṃ, evamidhāpi tadatthameva ubhayavinimuttassa abhāvaṃ dassetuṃ ‘‘rūpañca khandhe ca ṭhapetvā avasesā na ceva rūpaṃ na ca khandhā’’ti vuttanti. Visamopaññāso. ‘‘Cakkhuñca āyatane ca ṭhapetvā’’ti ettha hi avasesaggahaṇena gayhamānaṃ kiñci natthīti sakkā vattuṃ āyatanavinimuttassa sabhāvadhammassa abhāvā. Tenāha ‘‘yadi siyā’’ti. ‘‘Rūpañca khandhe ca ṭhapetvā’’ti ettha pana na tathā sakkā vattuṃ khandhavinimuttassa sabhāvadhammassa atthibhāvato. Yadi pana tādisaṃ khandhagataṃ dhammajātaṃ natthīti evamidaṃ vuttaṃ siyā, evaṃ sati yuttametaṃ siyā. Tathā hi ‘‘aṭṭhakathāyaṃ panā’’tiādinā paññattiggahaṇameva uddharīyati. Taṇhāvatthu ca na siyā avasesaggahaṇena gayhamānanti ānetvā sambandho. Khandho ca siyāti yojanā.
નિદ્દેસવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Niddesavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
૨. પવત્તિવારવણ્ણના
2. Pavattivāravaṇṇanā
૫૦-૨૦૫. મિસ્સકકાલભેદેસુ યમકેસુ પદાનં ભિન્નકાલત્તા સિયા અત્થવિસેસોતિ આહ ‘‘અમિસ્સકકાલભેદેસુ વારેસુ અત્થવિસેસાભાવતો’’તિ. ઇદાનિ તમેવત્થં ‘‘પુરિમસ્સ હી’’તિઆદિના વિવરતિ. તેનાતિ અત્થવિસેસાભાવેન. એત્થાતિ એતસ્મિં પવત્તિવારપાઠે, એતિસ્સં વા પવત્તિવારવણ્ણનાયં. છ એવ વુત્તા, ન નવાતિ અધિપ્પાયો. તેનાહ ‘‘અતીતેના’’તિઆદિ. એતે પન તયોતિ અત્તના વિસું અનન્તરં દસ્સિતે સન્ધાયાહ. યથાદસ્સિતાતિ અટ્ઠકથાયં નિદ્ધારેત્વા દસ્સિતબ્બાકારા પચ્ચુપ્પન્નેનાતીતાદયો યે પાળિયં ઉજુકમેવ આગતા. ‘‘ન વિસું વિજ્જન્તી’’તિ વુત્તમેવત્થં ‘‘તત્થ તત્થ હી’’તિઆદિના પાકટતરં કરોતિ. તત્થ પટિલોમપુચ્છાહીતિ ‘‘યસ્સ વા પન વેદનાક્ખન્ધો ઉપ્પજ્જિત્થ, તસ્સ રૂપક્ખન્ધો ઉપ્પજ્જતી’’તિ એવમાદિકાહિ પઠમપદે વુત્તસ્સ પટિલોમવસેન પવત્તાહિ. તેનેવાતિ નયતો યોજેતું સક્કુણેય્યત્તા એવ. મિસ્સકકાલભેદેસુ ચાતિ ન કેવલં અમિસ્સકકાલભેદેસુયેવ, અથ ખો મિસ્સકકાલભેદેસુ ચાતિ અત્થો. ન યોજનાસુકરતાય એવ પુરિમે અયોજના, અથ ખો સુખગ્ગહણત્થમ્પીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અમિસ્સક…પે॰… વુત્તાની’’તિ.
50-205. Missakakālabhedesu yamakesu padānaṃ bhinnakālattā siyā atthavisesoti āha ‘‘amissakakālabhedesu vāresu atthavisesābhāvato’’ti. Idāni tamevatthaṃ ‘‘purimassa hī’’tiādinā vivarati. Tenāti atthavisesābhāvena. Etthāti etasmiṃ pavattivārapāṭhe, etissaṃ vā pavattivāravaṇṇanāyaṃ. Cha eva vuttā, na navāti adhippāyo. Tenāha ‘‘atītenā’’tiādi. Ete pana tayoti attanā visuṃ anantaraṃ dassite sandhāyāha. Yathādassitāti aṭṭhakathāyaṃ niddhāretvā dassitabbākārā paccuppannenātītādayo ye pāḷiyaṃ ujukameva āgatā. ‘‘Na visuṃ vijjantī’’ti vuttamevatthaṃ ‘‘tattha tattha hī’’tiādinā pākaṭataraṃ karoti. Tattha paṭilomapucchāhīti ‘‘yassa vā pana vedanākkhandho uppajjittha, tassa rūpakkhandho uppajjatī’’ti evamādikāhi paṭhamapade vuttassa paṭilomavasena pavattāhi. Tenevāti nayato yojetuṃ sakkuṇeyyattā eva. Missakakālabhedesu cāti na kevalaṃ amissakakālabhedesuyeva, atha kho missakakālabhedesu cāti attho. Na yojanāsukaratāya eva purime ayojanā, atha kho sukhaggahaṇatthampīti dassento āha ‘‘amissaka…pe… vuttānī’’ti.
યેન કારણેનાતિ યેન એકપદદ્વયસઙ્ગહિતાનં ખન્ધાનં ઉપ્પાદસ્સ નિરોધસ્સ લાભસઙ્ખાતેન કારણેન. યથાક્કમં પુરેપઞ્હો પચ્છાપઞ્હોતિ ચ નામં વુત્તં. ચ-સદ્દેન પુરેપચ્છાપઞ્હોતિ ચ નામં વુત્તન્તિ નિદ્ધારેત્વા યોજેતબ્બં. તત્થ પન ‘‘એકપદદ્વયસઙ્ગહિતાન’’ન્તિ ઇદં એકજ્ઝં કત્વા ગહેતબ્બં. તમેવત્થમ્પિ વિવરતિ ‘‘યસ્સ હી’’તિઆદિના. તત્થ યસ્સાતિ યસ્સ પઞ્હસ્સ. ‘‘પઞ્હો’’તિ ચેત્થ પુચ્છનવસેન પવત્તં વચનં વેદિતબ્બં. તેનેવાહ ‘‘પરિપૂરેત્વા વિસ્સજ્જેતબ્બત્થસઙ્ગણ્હનતો’’તિ. તં સરૂપદસ્સનેન વિસ્સજ્જનં તંવિસ્સજ્જનં, તં વા યથાવુત્તં વિસ્સજ્જનં એતસ્સાતિ તંવિસ્સજ્જનો, તસ્સ તંવિસ્સજ્જનસ્સ. પુરિમકોટ્ઠાસેનાતિ પુરિમેન ઉદ્દેસપદેન. તેન હિ વિસ્સજ્જનપદસ્સ સમાનત્થતા ઇધ સદિસત્થતા. એકેન પદેનાતિ એકેન પધાનાપ્પધાનેન યમકપદેન, ન પઠમપદેનેવાતિ અત્થો. ઉપ્પાદનિરોધલાભસામઞ્ઞમત્તેનાતિ ઉપ્પાદસ્સ વા નિરોધસ્સ વા લબ્ભમાનતાય સમાનતામત્તેન. સન્નિટ્ઠાનપદ…પે॰… યુત્તન્તિ ઇદં અટ્ઠકથાયં ‘‘યત્થ રૂપક્ખન્ધો નુપ્પજ્જતી’’તિઆદિના પુરેપઞ્હસ્સ દસ્સિતત્તા વુત્તં. યદિપિ તત્થ ‘‘ઉપ્પજ્જતી’’તિ વિસ્સજ્જિતત્તા વેદનાક્ખન્ધસ્સ ઉપ્પાદો લબ્ભતીતિ વુત્તં, યો પન સન્નિટ્ઠાનપદસઙ્ગહિતો રૂપક્ખન્ધસ્સ અનુપ્પાદો પાળિયં અનુઞ્ઞાતરૂપેન ઠિતો, તસ્સ વસેન પુરેપઞ્હો યુત્તોતિ અધિપ્પાયો. એવઞ્હિ પુરિમકોટ્ઠાસેન સદિસત્થતા હોતિ.
Yena kāraṇenāti yena ekapadadvayasaṅgahitānaṃ khandhānaṃ uppādassa nirodhassa lābhasaṅkhātena kāraṇena. Yathākkamaṃ purepañho pacchāpañhoti ca nāmaṃ vuttaṃ. Ca-saddena purepacchāpañhoti ca nāmaṃ vuttanti niddhāretvā yojetabbaṃ. Tattha pana ‘‘ekapadadvayasaṅgahitāna’’nti idaṃ ekajjhaṃ katvā gahetabbaṃ. Tamevatthampi vivarati ‘‘yassa hī’’tiādinā. Tattha yassāti yassa pañhassa. ‘‘Pañho’’ti cettha pucchanavasena pavattaṃ vacanaṃ veditabbaṃ. Tenevāha ‘‘paripūretvā vissajjetabbatthasaṅgaṇhanato’’ti. Taṃ sarūpadassanena vissajjanaṃ taṃvissajjanaṃ, taṃ vā yathāvuttaṃ vissajjanaṃ etassāti taṃvissajjano, tassa taṃvissajjanassa. Purimakoṭṭhāsenāti purimena uddesapadena. Tena hi vissajjanapadassa samānatthatā idha sadisatthatā. Ekena padenāti ekena padhānāppadhānena yamakapadena, na paṭhamapadenevāti attho. Uppādanirodhalābhasāmaññamattenāti uppādassa vā nirodhassa vā labbhamānatāya samānatāmattena. Sanniṭṭhānapada…pe… yuttanti idaṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘yattha rūpakkhandho nuppajjatī’’tiādinā purepañhassa dassitattā vuttaṃ. Yadipi tattha ‘‘uppajjatī’’ti vissajjitattā vedanākkhandhassa uppādo labbhatīti vuttaṃ, yo pana sanniṭṭhānapadasaṅgahito rūpakkhandhassa anuppādo pāḷiyaṃ anuññātarūpena ṭhito, tassa vasena purepañho yuttoti adhippāyo. Evañhi purimakoṭṭhāsena sadisatthatā hoti.
‘‘યસ્સ રૂપક્ખન્ધો નુપ્પજ્જિત્થ, તસ્સ વેદનાક્ખન્ધો નુપ્પજ્જિત્થા’’તિ એત્થ રૂપક્ખન્ધસ્સ અનુપ્પન્નપુબ્બતાપટિક્ખેપમુખેન ઇતરસ્સ પટિક્ખિપીયતીતિ રૂપક્ખન્ધસ્સેવ યથાવુત્તપટિક્ખેપો પધાનભાવેન વુત્તો. એસેવ નયો અઞ્ઞેસુપિ એદિસેસુ ઠાનેસૂતિ આહ ‘‘સન્નિટ્ઠાનત્થસ્સેવ પટિક્ખિપનં પટિક્ખેપો’’તિ . ‘‘યસ્સ રૂપક્ખન્ધો ઉપ્પજ્જતિ, તસ્સ વેદનાક્ખન્ધો નિરુજ્ઝતી’’તિ એત્થ પન રૂપક્ખન્ધસ્સ ઉપ્પાદલક્ખણં કત્વા વેદનાક્ખન્ધસ્સ નિરોધો પુચ્છીયતીતિ સો એવ ‘‘નો’’તિ પટિસેધીયતિ. એસ નયો અઞ્ઞેસુપિ એદિસેસુ ઠાનેસૂતિ વુત્તં ‘‘સંસયત્થનિવારણં પટિસેધો’’તિ. ‘‘ન-કારવિરહિત’’ન્તિ એતેન પટિસેધસ્સ પટિસેધિતમાહ. યદિ એવં પાળિગતિપટિસેધવિસ્સજ્જનાનં કો વિસેસોતિ આહ ‘‘તત્થ ઉપ્પત્તી’’તિઆદિ.
‘‘Yassa rūpakkhandho nuppajjittha, tassa vedanākkhandho nuppajjitthā’’ti ettha rūpakkhandhassa anuppannapubbatāpaṭikkhepamukhena itarassa paṭikkhipīyatīti rūpakkhandhasseva yathāvuttapaṭikkhepo padhānabhāvena vutto. Eseva nayo aññesupi edisesu ṭhānesūti āha ‘‘sanniṭṭhānatthasseva paṭikkhipanaṃ paṭikkhepo’’ti . ‘‘Yassa rūpakkhandho uppajjati, tassa vedanākkhandho nirujjhatī’’ti ettha pana rūpakkhandhassa uppādalakkhaṇaṃ katvā vedanākkhandhassa nirodho pucchīyatīti so eva ‘‘no’’ti paṭisedhīyati. Esa nayo aññesupi edisesu ṭhānesūti vuttaṃ ‘‘saṃsayatthanivāraṇaṃ paṭisedho’’ti. ‘‘Na-kāravirahita’’nti etena paṭisedhassa paṭisedhitamāha. Yadi evaṃ pāḷigatipaṭisedhavissajjanānaṃ ko visesoti āha ‘‘tattha uppattī’’tiādi.
તદેકદેસપક્ખેપવસેનાતિ તેસં ચતુન્નં પઞ્હાનં પઞ્ચન્નઞ્ચ વિસ્સજ્જનાનં એકદેસસ્સ પક્ખિપનવસેન. તેનાહ અટ્ઠકથાયં ‘‘પઠમે ઠાને પરિપુણ્ણપઞ્હસ્સ પુરિમકોટ્ઠાસે સરૂપદસ્સનેના’’તિઆદિ. યો પનેત્થ પઞ્હેસુ વિસ્સજ્જનેસુ ચ સત્તવીસતિયા ઠાનેસુ પક્ખેપં લભતિ, તં દસ્સેતું ‘‘પરિપુણ્ણપઞ્હો એવા’’તિઆદિ વુત્તં. પાળિવવત્થાનદસ્સનાદિતોતિ એત્થ આદિ-સદ્દેન પુચ્છાવિભઙ્ગો વિસ્સજ્જનાઠાનાનિ એકસ્મિં પઞ્હે યોજનાનયોતિ ઇમેસં સઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો.
Tadekadesapakkhepavasenāti tesaṃ catunnaṃ pañhānaṃ pañcannañca vissajjanānaṃ ekadesassa pakkhipanavasena. Tenāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘paṭhame ṭhāne paripuṇṇapañhassa purimakoṭṭhāse sarūpadassanenā’’tiādi. Yo panettha pañhesu vissajjanesu ca sattavīsatiyā ṭhānesu pakkhepaṃ labhati, taṃ dassetuṃ ‘‘paripuṇṇapañho evā’’tiādi vuttaṃ. Pāḷivavatthānadassanāditoti ettha ādi-saddena pucchāvibhaṅgo vissajjanāṭhānāni ekasmiṃ pañhe yojanānayoti imesaṃ saṅgaho daṭṭhabbo.
સુદ્ધાવાસાનન્તિઆદિ પાળિયા પદં ઉદ્ધરિત્વા અત્થદસ્સનત્થં આરદ્ધં. ‘‘યસ્સ યત્થ રૂપક્ખન્ધો નુપ્પજ્જિત્થ, તસ્સ તત્થ વેદનાક્ખન્ધો નુપ્પજ્જિત્થા’’તિ ઇમસ્સ વિસ્સજ્જનં હોતિ ‘‘સુદ્ધાવાસાનં તેસં તત્થા’’તિ. તત્થ એકભૂમિયં દુતિયા ઉપપત્તિ નત્થીતિ એકિસ્સા ભૂમિયા એકસ્સ અરિયપુગ્ગલસ્સ દુતિયવારં પટિસન્ધિગ્ગહણં નત્થીતિ અત્થો. તતિયવારાદીસુ વત્તબ્બમેવ નત્થિ. સ્વાયમત્થો યથા ઞાપિતો હોતિ, તં દસ્સેતું ‘‘પટિસન્ધિતો પભુતિ હિ…પે॰… પવત્તા’’તિ વુત્તં. તેન અદ્ધાપચ્ચુપ્પન્નવસેનાયં દેસના પવત્તાતિ દસ્સેતિ. આદાનનિક્ખેપપરિચ્છિન્નં કમ્મજસન્તાનં એકત્તેન ગહેત્વા તસ્સ વસેન ઉપ્પાદનિરોધેસુ વુચ્ચમાનેસુ અકમ્મજેસુ કુસલાદીસુ કથન્તિ ચોદનાયં તેપિ ઇધ તંનિસ્સિતા એવ કતાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘તસ્મિઞ્હિ…પે॰… દસ્સિતા’’તિ. તેનેવાતિ કમ્મજસન્તાનેનેવ. તસ્માતિ એકકમ્મનિબ્બત્તસ્સ વિપાકસન્તાનસ્સ એકત્તેન ગહિતત્તા. તસ્સાતિ કમ્મજસન્તાનસ્સ. પઞ્ચસુ સુદ્ધાવાસેસુ યથા પચ્ચેકં ‘‘એકિસ્સા ભૂમિયા દુતિયા ઉપપત્તિ નત્થી’’તિ યથાવુત્તપાળિયા વિઞ્ઞાયતિ, એવં ‘‘સુદ્ધાવાસાન’’ન્તિ અવિસેસવચનતો સકલેપિ સુદ્ધાવાસે સા નત્થીતિ તાય કસ્મા ન વિઞ્ઞાયતીતિ ચોદનં સમુટ્ઠાપેત્વા સયમેવ પરિહરિતું ‘‘કસ્મા પના’’તિઆદિમાહ. તત્થ સુદ્ધાવાસેસુ હેટ્ઠાભૂમિકસ્સ અસતિ ઇન્દ્રિયપરિપાકે ઉપરિભૂમિસમુપ્પત્તિ ન સક્કા પટિસેધેતું ઉદ્ધંસોતવચનતો. ઉદ્ધમસ્સ તણ્હાસોતં વટ્ટસોતઞ્ચાતિ હિ ઉદ્ધંસોતો. તેનાહ ‘‘ઉદ્ધંસોતપાળિસબ્ભાવા’’તિ. સંસન્દેતબ્બાતિ યથા ન વિરુજ્ઝન્તિ, એવં નેતબ્બા. તથા ચેવ સંવણ્ણિતં.