Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૭. ખેમકસુત્તવણ્ણના
7. Khemakasuttavaṇṇanā
૮૯. સત્તમે અત્તનિયન્તિ અત્તનો પરિક્ખારજાતં. અસ્મીતિ અધિગતન્તિ અસ્મીતિ એવં પવત્તા તણ્હામાના અધિગતા. સન્ધાવનિકાયાતિ પુનપ્પુનં ગમનાગમનેન. ઉપસઙ્કમીતિ બદરિકારામતો ગાવુતમત્તં ઘોસિતારામં અગમાસિ. દાસકત્થેરો પન ચતુક્ખત્તું ગમનાગમનેન તંદિવસં દ્વિયોજનં અદ્ધાનં આહિણ્ડિ. કસ્મા પન તં થેરા પહિણિંસુ? વિસ્સુતસ્સ ધમ્મકથિકસ્સ સન્તિકા ધમ્મં સુણિસ્સામાતિ. સયં કસ્મા ન ગતાતિ? થેરસ્સ વસનટ્ઠાનં અરઞ્ઞં સમ્બાધં, તત્થ સટ્ઠિમત્તાનં થેરાનં ઠાતું વા નિસીદિતું વા ઓકાસો નત્થીતિ ન ગતા. ‘‘ઇધાગન્ત્વા અમ્હાકં ધમ્મં કથેતૂ’’તિપિ કસ્મા પન ન પહિણિંસૂતિ? થેરસ્સ આબાધિકત્તા. અથ કસ્મા પુનપ્પુનં પહિણિંસૂતિ? સયમેવ ઞત્વા અમ્હાકં કથેતું આગમિસ્સતીતિ. થેરોપિ તેસં અજ્ઝાસયં ઞત્વાવ અગમાસીતિ.
89. Sattame attaniyanti attano parikkhārajātaṃ. Asmīti adhigatanti asmīti evaṃ pavattā taṇhāmānā adhigatā. Sandhāvanikāyāti punappunaṃ gamanāgamanena. Upasaṅkamīti badarikārāmato gāvutamattaṃ ghositārāmaṃ agamāsi. Dāsakatthero pana catukkhattuṃ gamanāgamanena taṃdivasaṃ dviyojanaṃ addhānaṃ āhiṇḍi. Kasmā pana taṃ therā pahiṇiṃsu? Vissutassa dhammakathikassa santikā dhammaṃ suṇissāmāti. Sayaṃ kasmā na gatāti? Therassa vasanaṭṭhānaṃ araññaṃ sambādhaṃ, tattha saṭṭhimattānaṃ therānaṃ ṭhātuṃ vā nisīdituṃ vā okāso natthīti na gatā. ‘‘Idhāgantvā amhākaṃ dhammaṃ kathetū’’tipi kasmā pana na pahiṇiṃsūti? Therassa ābādhikattā. Atha kasmā punappunaṃ pahiṇiṃsūti? Sayameva ñatvā amhākaṃ kathetuṃ āgamissatīti. Theropi tesaṃ ajjhāsayaṃ ñatvāva agamāsīti.
ન ખ્વાહં, આવુસો, રૂપન્તિ યો હિ રૂપમેવ અસ્મીતિ વદતિ, તેન ઇતરે ચત્તારો ખન્ધા પચ્ચક્ખાતા હોન્તિ. યો અઞ્ઞત્ર રૂપા વદતિ, તેન રૂપં પચ્ચક્ખાતં હોતિ. વેદનાદીસુપિ એસેવ નયો. થેરસ્સ પન સમૂહતો પઞ્ચસુપિ ખન્ધેસુ અસ્મીતિ અધિગતો, તસ્મા એવમાહ. હોતેવાતિ હોતિયેવ. અનુસહગતોતિ સુખુમો. ઊસેતિ છારિકાખારે. ખારેતિ ઊસખારે. સમ્મદ્દિત્વાતિ તેમેત્વા ખાદેત્વા.
Na khvāhaṃ, āvuso, rūpanti yo hi rūpameva asmīti vadati, tena itare cattāro khandhā paccakkhātā honti. Yo aññatra rūpā vadati, tena rūpaṃ paccakkhātaṃ hoti. Vedanādīsupi eseva nayo. Therassa pana samūhato pañcasupi khandhesu asmīti adhigato, tasmā evamāha. Hotevāti hotiyeva. Anusahagatoti sukhumo. Ūseti chārikākhāre. Khāreti ūsakhāre. Sammadditvāti temetvā khādetvā.
એવમેવ ખોતિ એત્થ ઇદં ઓપમ્મસંસન્દનં – કિલિટ્ઠવત્થં વિય હિ પુથુજ્જનસ્સ ચિત્તાચારો, તયો ખારા વિય તિસ્સો અનુપસ્સના, તીહિ ખારેહિ ધોતવત્થં વિય દેસનાય મદ્દિત્વા ઠિતો અનાગામિનો ચિત્તાચારો, અનુસહગતો ઊસાદિગન્ધો વિય અરહત્તમગ્ગવજ્ઝા કિલેસા, ગન્ધકરણ્ડકો વિય અરહત્તમગ્ગઞાણં ગન્ધકરણ્ડકં આગમ્મ અનુસહગતાનં ઊસગન્ધાદીનં સમુગ્ઘાતો વિય અરહત્તમગ્ગેન સબ્બકિલેસક્ખયો, ગન્ધપરિભાવિતવત્થં નિવાસેત્વા છણદિવસે અન્તરવીથિયં સુગન્ધગન્ધિનો વિચરણં વિય ખીણાસવસ્સ સીલગન્ધાદીહિ દસ દિસા ઉપવાયન્તસ્સ યથાકામચારો.
Evamevakhoti ettha idaṃ opammasaṃsandanaṃ – kiliṭṭhavatthaṃ viya hi puthujjanassa cittācāro, tayo khārā viya tisso anupassanā, tīhi khārehi dhotavatthaṃ viya desanāya madditvā ṭhito anāgāmino cittācāro, anusahagato ūsādigandho viya arahattamaggavajjhā kilesā, gandhakaraṇḍako viya arahattamaggañāṇaṃ gandhakaraṇḍakaṃ āgamma anusahagatānaṃ ūsagandhādīnaṃ samugghāto viya arahattamaggena sabbakilesakkhayo, gandhaparibhāvitavatthaṃ nivāsetvā chaṇadivase antaravīthiyaṃ sugandhagandhino vicaraṇaṃ viya khīṇāsavassa sīlagandhādīhi dasa disā upavāyantassa yathākāmacāro.
આચિક્ખિતુન્તિ કથેતું. દેસેતુન્તિ પકાસેતું. પઞ્ઞાપેતુન્તિ જાનાપેતું. પટ્ઠપેતુન્તિ પતિટ્ઠાપેતું. વિવરિતુન્તિ વિવટં કાતું. વિભજિતુન્તિ સુવિભત્તં કાતું. ઉત્તાનીકાતુન્તિ ઉત્તાનકં કાતું. સટ્ઠિમત્તાનં થેરાનન્તિ તે કિર થેરેન કથિતકથિતટ્ઠાને વિપસ્સનં પટ્ઠપેત્વા ઉપરૂપરિ સમ્મસન્તા દેસનાપરિયોસાને અરહત્તં પાપુણિંસુ. થેરોપિ અઞ્ઞેન નીહારેન અકથેત્વા વિપસ્સનાસહગતચિત્તેનેવ કથેસિ. તસ્મા સોપિ અરહત્તં પાપુણિ. તેન વુત્તં – ‘‘સટ્ઠિમત્તાનં થેરાનં ભિક્ખૂનં અનુપાદાય આસવેહિ ચિત્તાનિ વિમુચ્ચિંસુ આયસ્મતો ખેમકસ્સ ચા’’તિ. સત્તમં.
Ācikkhitunti kathetuṃ. Desetunti pakāsetuṃ. Paññāpetunti jānāpetuṃ. Paṭṭhapetunti patiṭṭhāpetuṃ. Vivaritunti vivaṭaṃ kātuṃ. Vibhajitunti suvibhattaṃ kātuṃ. Uttānīkātunti uttānakaṃ kātuṃ. Saṭṭhimattānaṃ therānanti te kira therena kathitakathitaṭṭhāne vipassanaṃ paṭṭhapetvā uparūpari sammasantā desanāpariyosāne arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Theropi aññena nīhārena akathetvā vipassanāsahagatacitteneva kathesi. Tasmā sopi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ – ‘‘saṭṭhimattānaṃ therānaṃ bhikkhūnaṃ anupādāya āsavehi cittāni vimucciṃsu āyasmato khemakassa cā’’ti. Sattamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. ખેમકસુત્તં • 7. Khemakasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭. ખેમકસુત્તવણ્ણના • 7. Khemakasuttavaṇṇanā