Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૨. ખેમસુત્તં

    2. Khemasuttaṃ

    ૧૦૩. એકમન્તં ઠિતો ખો ખેમો દેવપુત્તો ભગવતો સન્તિકે ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    103. Ekamantaṃ ṭhito kho khemo devaputto bhagavato santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘ચરન્તિ બાલા દુમ્મેધા, અમિત્તેનેવ અત્તના;

    ‘‘Caranti bālā dummedhā, amitteneva attanā;

    કરોન્તા પાપકં કમ્મં, યં હોતિ કટુકપ્ફલં.

    Karontā pāpakaṃ kammaṃ, yaṃ hoti kaṭukapphalaṃ.

    ‘‘ન તં કમ્મં કતં સાધુ, યં કત્વા અનુતપ્પતિ;

    ‘‘Na taṃ kammaṃ kataṃ sādhu, yaṃ katvā anutappati;

    યસ્સ અસ્સુમુખો રોદં, વિપાકં પટિસેવતિ.

    Yassa assumukho rodaṃ, vipākaṃ paṭisevati.

    ‘‘તઞ્ચ કમ્મં કતં સાધુ, યં કત્વા નાનુતપ્પતિ;

    ‘‘Tañca kammaṃ kataṃ sādhu, yaṃ katvā nānutappati;

    યસ્સ પતીતો સુમનો, વિપાકં પટિસેવતિ.

    Yassa patīto sumano, vipākaṃ paṭisevati.

    ‘‘પટિકચ્ચેવ 1 તં કયિરા, યં જઞ્ઞા હિતમત્તનો;

    ‘‘Paṭikacceva 2 taṃ kayirā, yaṃ jaññā hitamattano;

    ન સાકટિકચિન્તાય, મન્તા ધીરો પરક્કમે.

    Na sākaṭikacintāya, mantā dhīro parakkame.

    ‘‘યથા સાકટિકો મટ્ઠં 3, સમં હિત્વા મહાપથં;

    ‘‘Yathā sākaṭiko maṭṭhaṃ 4, samaṃ hitvā mahāpathaṃ;

    વિસમં મગ્ગમારુય્હ, અક્ખચ્છિન્નોવ ઝાયતિ.

    Visamaṃ maggamāruyha, akkhacchinnova jhāyati.

    ‘‘એવં ધમ્મા અપક્કમ્મ, અધમ્મમનુવત્તિય;

    ‘‘Evaṃ dhammā apakkamma, adhammamanuvattiya;

    મન્દો મચ્ચુમુખં પત્તો, અક્ખચ્છિન્નોવ ઝાયતી’’તિ.

    Mando maccumukhaṃ patto, akkhacchinnova jhāyatī’’ti.







    Footnotes:
    1. પટિગચ્ચેવ (સી॰)
    2. paṭigacceva (sī.)
    3. પન્થં (સી॰), પસત્થં (સ્યા॰ કં॰)
    4. panthaṃ (sī.), pasatthaṃ (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧-૨. સિવસુત્તાદિવણ્ણના • 1-2. Sivasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. ખેમસુત્તવણ્ણના • 2. Khemasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact