Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. ખેમાથેરીઅપદાનં

    8. Khemātherīapadānaṃ

    ૨૮૯.

    289.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્મેસુ ચક્ખુમા;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    ૨૯૦.

    290.

    ‘‘તદાહં હંસવતિયં, જાતા સેટ્ઠિકુલે અહું 1;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātā seṭṭhikule ahuṃ 2;

    નાનારતનપજ્જોતે, મહાસુખસમપ્પિતા.

    Nānāratanapajjote, mahāsukhasamappitā.

    ૨૯૧.

    291.

    ‘‘ઉપેત્વા તં મહાવીરં, અસ્સોસિં ધમ્મદેસનં;

    ‘‘Upetvā taṃ mahāvīraṃ, assosiṃ dhammadesanaṃ;

    તતો જાતપ્પસાદાહં, ઉપેમિ સરણં જિનં.

    Tato jātappasādāhaṃ, upemi saraṇaṃ jinaṃ.

    ૨૯૨.

    292.

    ‘‘માતરં પિતરં ચાહં, આયાચિત્વા વિનાયકં;

    ‘‘Mātaraṃ pitaraṃ cāhaṃ, āyācitvā vināyakaṃ;

    નિમન્તયિત્વા સત્તાહં, ભોજયિં સહસાવકં.

    Nimantayitvā sattāhaṃ, bhojayiṃ sahasāvakaṃ.

    ૨૯૩.

    293.

    ‘‘અતિક્કન્તે ચ સત્તાહે, મહાપઞ્ઞાનમુત્તમં;

    ‘‘Atikkante ca sattāhe, mahāpaññānamuttamaṃ;

    ભિક્ખુનિં એતદગ્ગમ્હિ, ઠપેસિ નરસારથિ.

    Bhikkhuniṃ etadaggamhi, ṭhapesi narasārathi.

    ૨૯૪.

    294.

    ‘‘તં સુત્વા મુદિતા હુત્વા, પુનો તસ્સ મહેસિનો;

    ‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, puno tassa mahesino;

    કારં કત્વાન તં ઠાનં, પણિપચ્ચ પણીદહિં.

    Kāraṃ katvāna taṃ ṭhānaṃ, paṇipacca paṇīdahiṃ.

    ૨૯૫.

    295.

    ‘‘તતો મમ જિનો 3 આહ, ‘સિજ્ઝતં પણિધી તવ;

    ‘‘Tato mama jino 4 āha, ‘sijjhataṃ paṇidhī tava;

    સસઙ્ઘે મે કતં કારં, અપ્પમેય્યફલં તયા.

    Sasaṅghe me kataṃ kāraṃ, appameyyaphalaṃ tayā.

    ૨૯૬.

    296.

    ‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૨૯૭.

    297.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદા, ઓરસા ધમ્મનિમ્મિતા;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    એતદગ્ગમનુપ્પત્તા, ખેમા નામ ભવિસ્સતિ’.

    Etadaggamanuppattā, khemā nāma bhavissati’.

    ૨૯૮.

    298.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસૂપગા અહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpagā ahaṃ.

    ૨૯૯.

    299.

    ‘‘તતો ચુતા યામમગં, તતોહં તુસિતં ગતા;

    ‘‘Tato cutā yāmamagaṃ, tatohaṃ tusitaṃ gatā;

    તતો ચ નિમ્માનરતિં, વસવત્તિપુરં તતો.

    Tato ca nimmānaratiṃ, vasavattipuraṃ tato.

    ૩૦૦.

    300.

    ‘‘યત્થ યત્થૂપપજ્જામિ, તસ્સ કમ્મસ્સ વાહસા;

    ‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, tassa kammassa vāhasā;

    તત્થ તત્થેવ રાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં.

    Tattha tattheva rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    ૩૦૧.

    301.

    ‘‘તતો ચુતા મનુસ્સત્તે, રાજૂનં ચક્કવત્તિનં;

    ‘‘Tato cutā manussatte, rājūnaṃ cakkavattinaṃ;

    મણ્ડલીનઞ્ચ રાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં.

    Maṇḍalīnañca rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    ૩૦૨.

    302.

    ‘‘સમ્પત્તિં અનુભોત્વાન, દેવેસુ મનુજેસુ ચ;

    ‘‘Sampattiṃ anubhotvāna, devesu manujesu ca;

    સબ્બત્થ સુખિતા હુત્વા, નેકકપ્પેસુ સંસરિં.

    Sabbattha sukhitā hutvā, nekakappesu saṃsariṃ.

    ૩૦૩.

    303.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, વિપસ્સી લોકનાયકો;

    ‘‘Ekanavutito kappe, vipassī lokanāyako;

    ઉપ્પજ્જિ ચારુદસ્સનો 5, સબ્બધમ્મવિપસ્સકો.

    Uppajji cārudassano 6, sabbadhammavipassako.

    ૩૦૪.

    304.

    ‘‘તમહં લોકનાયકં, ઉપેત્વા નરસારથિં;

    ‘‘Tamahaṃ lokanāyakaṃ, upetvā narasārathiṃ;

    ધમ્મં ભણિતં સુત્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Dhammaṃ bhaṇitaṃ sutvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ૩૦૫.

    305.

    ‘‘દસવસ્સસહસ્સાનિ , તસ્સ વીરસ્સ સાસને;

    ‘‘Dasavassasahassāni , tassa vīrassa sāsane;

    બ્રહ્મચરિયં ચરિત્વાન, યુત્તયોગા બહુસ્સુતા.

    Brahmacariyaṃ caritvāna, yuttayogā bahussutā.

    ૩૦૬.

    306.

    ‘‘પચ્ચયાકારકુસલા, ચતુસચ્ચવિસારદા;

    ‘‘Paccayākārakusalā, catusaccavisāradā;

    નિપુણા ચિત્તકથિકા, સત્થુસાસનકારિકા.

    Nipuṇā cittakathikā, satthusāsanakārikā.

    ૩૦૭.

    307.

    ‘‘તતો ચુતાહં તુસિતં, ઉપપન્ના યસસ્સિની;

    ‘‘Tato cutāhaṃ tusitaṃ, upapannā yasassinī;

    અભિભોમિ તહિં અઞ્ઞે, બ્રહ્મચારીફલેનહં.

    Abhibhomi tahiṃ aññe, brahmacārīphalenahaṃ.

    ૩૦૮.

    308.

    ‘‘યત્થ યત્થૂપપન્નાહં, મહાભોગા મહદ્ધના;

    ‘‘Yattha yatthūpapannāhaṃ, mahābhogā mahaddhanā;

    મેધાવિની સીલવતી 7, વિનીતપરિસાપિ ચ.

    Medhāvinī sīlavatī 8, vinītaparisāpi ca.

    ૩૦૯.

    309.

    ‘‘ભવામિ તેન કમ્મેન, યોગેન જિનસાસને;

    ‘‘Bhavāmi tena kammena, yogena jinasāsane;

    સબ્બા સમ્પત્તિયો મય્હં, સુલભા મનસો પિયા.

    Sabbā sampattiyo mayhaṃ, sulabhā manaso piyā.

    ૩૧૦.

    310.

    ‘‘યોપિ મે ભવતે ભત્તા, યત્થ યત્થ ગતાયપિ;

    ‘‘Yopi me bhavate bhattā, yattha yattha gatāyapi;

    વિમાનેતિ ન મં કોચિ, પટિપત્તિબલેન મે.

    Vimāneti na maṃ koci, paṭipattibalena me.

    ૩૧૧.

    311.

    ‘‘ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પે, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    નામેન કોણાગમનો, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.

    Nāmena koṇāgamano, uppajji vadataṃ varo.

    ૩૧૨.

    312.

    ‘‘તદા હિ બારાણસિયં, સુસમિદ્ધકુલપ્પજા 9;

    ‘‘Tadā hi bārāṇasiyaṃ, susamiddhakulappajā 10;

    ધનઞ્જાની સુમેધા ચ, અહમ્પિ ચ તયો જના.

    Dhanañjānī sumedhā ca, ahampi ca tayo janā.

    ૩૧૩.

    313.

    ‘‘સઙ્ઘારામમદાસિમ્હ, દાનસહાયિકા પુરે 11;

    ‘‘Saṅghārāmamadāsimha, dānasahāyikā pure 12;

    સઙ્ઘસ્સ ચ વિહારમ્પિ 13, ઉદ્દિસ્સ કારિકા 14 મયં.

    Saṅghassa ca vihārampi 15, uddissa kārikā 16 mayaṃ.

    ૩૧૪.

    314.

    ‘‘તતો ચુતા મયં સબ્બા, તાવતિંસૂપગા અહું;

    ‘‘Tato cutā mayaṃ sabbā, tāvatiṃsūpagā ahuṃ;

    યસસા અગ્ગતં પત્તા, મનુસ્સેસુ તથેવ ચ.

    Yasasā aggataṃ pattā, manussesu tatheva ca.

    ૩૧૫.

    315.

    ‘‘ઇમસ્મિંયેવ કપ્પમ્હિ, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;

    ‘‘Imasmiṃyeva kappamhi, brahmabandhu mahāyaso;

    કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    ૩૧૬.

    316.

    ‘‘ઉપટ્ઠાકો મહેસિસ્સ, તદા આસિ નરિસ્સરો;

    ‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;

    કાસિરાજા કિકી નામ, બારાણસિપુરુત્તમે.

    Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.

    ૩૧૭.

    317.

    ‘‘તસ્સાસિં જેટ્ઠિકા ધીતા, સમણી ઇતિ વિસ્સુતા;

    ‘‘Tassāsiṃ jeṭṭhikā dhītā, samaṇī iti vissutā;

    ધમ્મં સુત્વા જિનગ્ગસ્સ, પબ્બજ્જં સમરોચયિં.

    Dhammaṃ sutvā jinaggassa, pabbajjaṃ samarocayiṃ.

    ૩૧૮.

    318.

    ‘‘અનુજાનિ ન નો તાતો, અગારેવ તદા મયં;

    ‘‘Anujāni na no tāto, agāreva tadā mayaṃ;

    વીસવસ્સસહસ્સાનિ, વિચરિમ્હ અતન્દિતા.

    Vīsavassasahassāni, vicarimha atanditā.

    ૩૧૯.

    319.

    ‘‘કોમારિબ્રહ્મચરિયં, રાજકઞ્ઞા સુખેધિતા;

    ‘‘Komāribrahmacariyaṃ, rājakaññā sukhedhitā;

    બુદ્ધોપટ્ઠાનનિરતા, મુદિતા સત્ત ધીતરો.

    Buddhopaṭṭhānaniratā, muditā satta dhītaro.

    ૩૨૦.

    320.

    ‘‘સમણી સમણગુત્તા ચ, ભિક્ખુની ભિક્ખુદાયિકા;

    ‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhudāyikā;

    ધમ્મા ચેવ સુધમ્મા ચ, સત્તમી સઙ્ઘદાયિકા.

    Dhammā ceva sudhammā ca, sattamī saṅghadāyikā.

    ૩૨૧.

    321.

    ‘‘અહં ઉપ્પલવણ્ણા ચ, પટાચારા ચ કુણ્ડલા;

    ‘‘Ahaṃ uppalavaṇṇā ca, paṭācārā ca kuṇḍalā;

    કિસાગોતમી ધમ્મદિન્ના, વિસાખા હોતિ સત્તમી.

    Kisāgotamī dhammadinnā, visākhā hoti sattamī.

    ૩૨૨.

    322.

    ‘‘કદાચિ સો નરાદિચ્ચો, ધમ્મં દેસેસિ અબ્ભુતં;

    ‘‘Kadāci so narādicco, dhammaṃ desesi abbhutaṃ;

    મહાનિદાનસુત્તન્તં, સુત્વા તં પરિયાપુણિં.

    Mahānidānasuttantaṃ, sutvā taṃ pariyāpuṇiṃ.

    ૩૨૩.

    323.

    ‘‘તેહિ કમ્મેહિ સુકતેહિ, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tehi kammehi sukatehi, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૩૨૪.

    324.

    ‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, સાકલાય પુરુત્તમે;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, sākalāya puruttame;

    રઞ્ઞો મદ્દસ્સ ધીતામ્હિ, મનાપા દયિતા પિયા.

    Rañño maddassa dhītāmhi, manāpā dayitā piyā.

    ૩૨૫.

    325.

    ‘‘સહ મે જાતમત્તમ્હિ, ખેમં તમ્હિ પુરે અહુ;

    ‘‘Saha me jātamattamhi, khemaṃ tamhi pure ahu;

    તતો ખેમાતિ નામં મે, ગુણતો ઉપપજ્જથ.

    Tato khemāti nāmaṃ me, guṇato upapajjatha.

    ૩૨૬.

    326.

    ‘‘યદાહં યોબ્બનં પત્તા, રૂપલાવઞ્ઞભૂસિતા 17;

    ‘‘Yadāhaṃ yobbanaṃ pattā, rūpalāvaññabhūsitā 18;

    તદા અદાસિ મં તાતો, બિમ્બિસારસ્સ રાજિનો.

    Tadā adāsi maṃ tāto, bimbisārassa rājino.

    ૩૨૭.

    327.

    ‘‘તસ્સાહં સુપ્પિયા આસિં, રૂપકે લાયને રતા;

    ‘‘Tassāhaṃ suppiyā āsiṃ, rūpake lāyane ratā;

    રૂપાનં દોસવાદીતિ, ન ઉપેસિં મહાદયં.

    Rūpānaṃ dosavādīti, na upesiṃ mahādayaṃ.

    ૩૨૮.

    328.

    ‘‘બિમ્બિસારો તદા રાજા, મમાનુગ્ગહબુદ્ધિયા;

    ‘‘Bimbisāro tadā rājā, mamānuggahabuddhiyā;

    વણ્ણયિત્વા વેળુવનં, ગાયકે ગાપયી મમં.

    Vaṇṇayitvā veḷuvanaṃ, gāyake gāpayī mamaṃ.

    ૩૨૯.

    329.

    ‘‘રમ્મં વેળુવનં યેન, ન દિટ્ઠં સુગતાલયં;

    ‘‘Rammaṃ veḷuvanaṃ yena, na diṭṭhaṃ sugatālayaṃ;

    ન તેન નન્દનં દિટ્ઠં, ઇતિ મઞ્ઞામસે મયં.

    Na tena nandanaṃ diṭṭhaṃ, iti maññāmase mayaṃ.

    ૩૩૦.

    330.

    ‘‘યેન વેળુવનં દિટ્ઠં, નરનન્દનનન્દનં;

    ‘‘Yena veḷuvanaṃ diṭṭhaṃ, naranandananandanaṃ;

    સુદિટ્ઠં નન્દનં તેન, અમરિન્દસુનન્દનં.

    Sudiṭṭhaṃ nandanaṃ tena, amarindasunandanaṃ.

    ૩૩૧.

    331.

    ‘‘વિહાય નન્દનં દેવા, ઓતરિત્વા મહીતલં 19;

    ‘‘Vihāya nandanaṃ devā, otaritvā mahītalaṃ 20;

    રમ્મં વેળુવનં દિસ્વા, ન તપ્પન્તિ સુવિમ્હિતા.

    Rammaṃ veḷuvanaṃ disvā, na tappanti suvimhitā.

    ૩૩૨.

    332.

    ‘‘રાજપુઞ્ઞેન નિબ્બત્તં, બુદ્ધપુઞ્ઞેન ભૂસિતં;

    ‘‘Rājapuññena nibbattaṃ, buddhapuññena bhūsitaṃ;

    કો વત્તા તસ્સ નિસ્સેસં, વનસ્સ ગુણસઞ્ચયં.

    Ko vattā tassa nissesaṃ, vanassa guṇasañcayaṃ.

    ૩૩૩.

    333.

    ‘‘તં સુત્વા વનસમિદ્ધં, મમ સોતમનોહરં;

    ‘‘Taṃ sutvā vanasamiddhaṃ, mama sotamanoharaṃ;

    દટ્ઠુકામા તમુય્યાનં, રઞ્ઞો આરોચયિં તદા.

    Daṭṭhukāmā tamuyyānaṃ, rañño ārocayiṃ tadā.

    ૩૩૪.

    334.

    ‘‘મહતા પરિવારેન, તદા ચ સો 21 મહીપતિ;

    ‘‘Mahatā parivārena, tadā ca so 22 mahīpati;

    મં પેસેસિ 23 તમુય્યાનં, દસ્સનાય સમુસ્સુકં.

    Maṃ pesesi 24 tamuyyānaṃ, dassanāya samussukaṃ.

    ૩૩૫.

    335.

    ‘‘ગચ્છ પસ્સ મહાભોગે, વનં નેત્તરસાયનં;

    ‘‘Gaccha passa mahābhoge, vanaṃ nettarasāyanaṃ;

    યં સદા ભાતિ સિરિયા, સુગતાભાનુરઞ્જિતં.

    Yaṃ sadā bhāti siriyā, sugatābhānurañjitaṃ.

    ૩૩૬.

    336.

    ‘‘યદા ચ પિણ્ડાય મુનિ, ગિરિબ્બજપુરુત્તમં;

    ‘‘Yadā ca piṇḍāya muni, giribbajapuruttamaṃ;

    પવિટ્ઠોહં તદાયેવ, વનં દટ્ઠુમુપાગમિં.

    Paviṭṭhohaṃ tadāyeva, vanaṃ daṭṭhumupāgamiṃ.

    ૩૩૭.

    337.

    ‘‘તદા તં ફુલ્લવિપિનં, નાનાભમરકૂજિતં;

    ‘‘Tadā taṃ phullavipinaṃ, nānābhamarakūjitaṃ;

    કોકિલાગીતસહિતં, મયૂરગણનચ્ચિતં.

    Kokilāgītasahitaṃ, mayūragaṇanaccitaṃ.

    ૩૩૮.

    338.

    ‘‘અપ્પસદ્દમનાકિણ્ણં, નાનાચઙ્કમભૂસિતં;

    ‘‘Appasaddamanākiṇṇaṃ, nānācaṅkamabhūsitaṃ;

    કુટિમણ્ડપસઙ્કિણ્ણં, યોગીવરવિરાજિતં.

    Kuṭimaṇḍapasaṅkiṇṇaṃ, yogīvaravirājitaṃ.

    ૩૩૯.

    339.

    ‘‘વિચરન્તી અમઞ્ઞિસ્સં, સફલં નયનં મમ;

    ‘‘Vicarantī amaññissaṃ, saphalaṃ nayanaṃ mama;

    તત્થાપિ તરુણં ભિક્ખું, યુત્તં દિસ્વા વિચિન્તયિં.

    Tatthāpi taruṇaṃ bhikkhuṃ, yuttaṃ disvā vicintayiṃ.

    ૩૪૦.

    340.

    ‘‘‘ઈદિસે વિપિને રમ્મે, ઠિતોયં નવયોબ્બને;

    ‘‘‘Īdise vipine ramme, ṭhitoyaṃ navayobbane;

    વસન્તમિવ કન્તેન, રૂપેન ચ સમન્વિતો.

    Vasantamiva kantena, rūpena ca samanvito.

    ૩૪૧.

    341.

    ‘‘‘નિસિન્નો રુક્ખમૂલમ્હિ, મુણ્ડો સઙ્ઘાટિપારુતો;

    ‘‘‘Nisinno rukkhamūlamhi, muṇḍo saṅghāṭipāruto;

    ઝાયતે વતયં ભિક્ખુ, હિત્વા વિસયજં રતિં.

    Jhāyate vatayaṃ bhikkhu, hitvā visayajaṃ ratiṃ.

    ૩૪૨.

    342.

    ‘‘‘નનુ નામ ગહટ્ઠેન, કામં ભુત્વા યથાસુખં;

    ‘‘‘Nanu nāma gahaṭṭhena, kāmaṃ bhutvā yathāsukhaṃ;

    પચ્છા જિણ્ણેન ધમ્મોયં, ચરિતબ્બો સુભદ્દકો’.

    Pacchā jiṇṇena dhammoyaṃ, caritabbo subhaddako’.

    ૩૪૩.

    343.

    ‘‘સુઞ્ઞકન્તિ વિદિત્વાન, ગન્ધગેહં જિનાલયં;

    ‘‘Suññakanti viditvāna, gandhagehaṃ jinālayaṃ;

    ઉપેત્વા જિનમદ્દક્ખં, ઉદયન્તંવ ભાકરં.

    Upetvā jinamaddakkhaṃ, udayantaṃva bhākaraṃ.

    ૩૪૪.

    344.

    ‘‘એકકં સુખમાસીનં, બીજમાનં વરિત્થિયા;

    ‘‘Ekakaṃ sukhamāsīnaṃ, bījamānaṃ varitthiyā;

    દિસ્વાનેવં વિચિન્તેસિં, નાયં લૂખો નરાસભો.

    Disvānevaṃ vicintesiṃ, nāyaṃ lūkho narāsabho.

    ૩૪૫.

    345.

    ‘‘સા કઞ્ઞા કનકાભાસા, પદુમાનનલોચના;

    ‘‘Sā kaññā kanakābhāsā, padumānanalocanā;

    બિમ્બોટ્ઠી કુન્દદસના, મનોનેત્તરસાયના.

    Bimboṭṭhī kundadasanā, manonettarasāyanā.

    ૩૪૬.

    346.

    ‘‘હેમદોલાભસવના 25, કલિકાકારસુત્થની 26;

    ‘‘Hemadolābhasavanā 27, kalikākārasutthanī 28;

    વેદિમજ્ઝાવ સુસ્સોણી 29, રમ્ભોરુ ચારુભૂસના.

    Vedimajjhāva sussoṇī 30, rambhoru cārubhūsanā.

    ૩૪૭.

    347.

    ‘‘રત્તંસકુપસંબ્યાના, નીલમટ્ઠનિવાસના;

    ‘‘Rattaṃsakupasaṃbyānā, nīlamaṭṭhanivāsanā;

    અતપ્પનેય્યરૂપેન, હાસભાવસમન્વિતા 31.

    Atappaneyyarūpena, hāsabhāvasamanvitā 32.

    ૩૪૮.

    348.

    ‘‘દિસ્વા તમેવં ચિન્તેસિં, અહોયમભિરૂપિની;

    ‘‘Disvā tamevaṃ cintesiṃ, ahoyamabhirūpinī;

    ન મયાનેન નેત્તેન, દિટ્ઠપુબ્બા કુદાચનં.

    Na mayānena nettena, diṭṭhapubbā kudācanaṃ.

    ૩૪૯.

    349.

    ‘‘તતો જરાભિભૂતા સા, વિવણ્ણા વિકતાનના;

    ‘‘Tato jarābhibhūtā sā, vivaṇṇā vikatānanā;

    ભિન્નદન્તા સેતસિરા, સલાલા વદનાસુચિ.

    Bhinnadantā setasirā, salālā vadanāsuci.

    ૩૫૦.

    350.

    ‘‘સઙ્ખિત્તકણ્ણા સેતક્ખી, લમ્બાસુભપયોધરા;

    ‘‘Saṅkhittakaṇṇā setakkhī, lambāsubhapayodharā;

    વલિવિતતસબ્બઙ્ગી, સિરાવિતતદેહિની.

    Valivitatasabbaṅgī, sirāvitatadehinī.

    ૩૫૧.

    351.

    ‘‘નતઙ્ગા દણ્ડદુતિયા, ઉપ્ફાસુલિકતા 33 કિસા;

    ‘‘Nataṅgā daṇḍadutiyā, upphāsulikatā 34 kisā;

    પવેધમાના પતિતા, નિસ્સસન્તી મુહું મુહું.

    Pavedhamānā patitā, nissasantī muhuṃ muhuṃ.

    ૩૫૨.

    352.

    ‘‘તતો મે આસિ સંવેગો, અબ્ભુતો લોમહંસનો;

    ‘‘Tato me āsi saṃvego, abbhuto lomahaṃsano;

    ધિરત્થુ રૂપં અસુચિં, રમન્તે યત્થ બાલિસા.

    Dhiratthu rūpaṃ asuciṃ, ramante yattha bālisā.

    ૩૫૩.

    353.

    ‘‘તદા મહાકારુણિકો, દિસ્વા સંવિગ્ગમાનસં;

    ‘‘Tadā mahākāruṇiko, disvā saṃviggamānasaṃ;

    ઉદગ્ગચિત્તો સુગતો, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Udaggacitto sugato, imā gāthā abhāsatha.

    ૩૫૪.

    354.

    ‘‘‘આતુરં અસુચિં પૂતિં, પસ્સ ખેમે સમુસ્સયં;

    ‘‘‘Āturaṃ asuciṃ pūtiṃ, passa kheme samussayaṃ;

    ઉગ્ઘરન્તં પગ્ઘરન્તં, બાલાનં અભિનન્દિતં.

    Uggharantaṃ paggharantaṃ, bālānaṃ abhinanditaṃ.

    ૩૫૫.

    355.

    ‘‘‘અસુભાય ચિત્તં ભાવેહિ, એકગ્ગં સુસમાહિતં;

    ‘‘‘Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ;

    સતિ કાયગતા ત્યત્થુ, નિબ્બિદા બહુલા ભવ.

    Sati kāyagatā tyatthu, nibbidā bahulā bhava.

    ૩૫૬.

    356.

    ‘‘‘યથા ઇદં તથા એતં, યથા એતં તથા ઇદં;

    ‘‘‘Yathā idaṃ tathā etaṃ, yathā etaṃ tathā idaṃ;

    અજ્ઝત્તઞ્ચ બહિદ્ધા ચ, કાયે છન્દં વિરાજય.

    Ajjhattañca bahiddhā ca, kāye chandaṃ virājaya.

    ૩૫૭.

    357.

    ‘‘‘અનિમિત્તઞ્ચ ભાવેહિ, માનાનુસયમુજ્જહ;

    ‘‘‘Animittañca bhāvehi, mānānusayamujjaha;

    તતો માનાભિસમયા, ઉપસન્તા ચરિસ્સસિ.

    Tato mānābhisamayā, upasantā carissasi.

    ૩૫૮.

    358.

    ‘‘‘યે રાગરત્તાનુપતન્તિ સોતં, સયં કતં મક્કટકોવ જાલં;

    ‘‘‘Ye rāgarattānupatanti sotaṃ, sayaṃ kataṃ makkaṭakova jālaṃ;

    એતમ્પિ છેત્વાન પરિબ્બજન્તિ, ન પેક્ખિનો 35 કામસુખં પહાય’.

    Etampi chetvāna paribbajanti, na pekkhino 36 kāmasukhaṃ pahāya’.

    ૩૫૯.

    359.

    ‘‘તતો કલ્લિતચિત્તં 37 મં, ઞત્વાન નરસારથિ;

    ‘‘Tato kallitacittaṃ 38 maṃ, ñatvāna narasārathi;

    મહાનિદાનં દેસેસિ, સુત્તન્તં વિનયાય મે.

    Mahānidānaṃ desesi, suttantaṃ vinayāya me.

    ૩૬૦.

    360.

    ‘‘સુત્વા સુત્તન્તસેટ્ઠં તં, પુબ્બસઞ્ઞમનુસ્સરિં;

    ‘‘Sutvā suttantaseṭṭhaṃ taṃ, pubbasaññamanussariṃ;

    તત્થ ઠિતાવહં સન્તી, ધમ્મચક્ખું વિસોધયિં.

    Tattha ṭhitāvahaṃ santī, dhammacakkhuṃ visodhayiṃ.

    ૩૬૧.

    361.

    ‘‘નિપતિત્વા મહેસિસ્સ, પાદમૂલમ્હિ તાવદે;

    ‘‘Nipatitvā mahesissa, pādamūlamhi tāvade;

    અચ્ચયં દેસનત્થાય, ઇદં વચનમબ્રવિં.

    Accayaṃ desanatthāya, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ૩૬૨.

    362.

    ‘‘‘નમો તે સબ્બદસ્સાવી, નમો તે કરુણાકર;

    ‘‘‘Namo te sabbadassāvī, namo te karuṇākara;

    નમો તે તિણ્ણસંસાર, નમો તે અમતં દદ.

    Namo te tiṇṇasaṃsāra, namo te amataṃ dada.

    ૩૬૩.

    363.

    ‘‘‘દિટ્ઠિગહનપક્ખન્દા 39, કામરાગવિમોહિતા;

    ‘‘‘Diṭṭhigahanapakkhandā 40, kāmarāgavimohitā;

    તયા સમ્મા ઉપાયેન, વિનીતા વિનયે રતા.

    Tayā sammā upāyena, vinītā vinaye ratā.

    ૩૬૪.

    364.

    ‘‘‘અદસ્સનેન વિભોગા 41, તાદિસાનં મહેસિનં;

    ‘‘‘Adassanena vibhogā 42, tādisānaṃ mahesinaṃ;

    અનુભોન્તિ મહાદુક્ખં, સત્તા સંસારસાગરે.

    Anubhonti mahādukkhaṃ, sattā saṃsārasāgare.

    ૩૬૫.

    365.

    ‘‘‘યદાહં લોકસરણં, અરણં અરણન્તગું 43;

    ‘‘‘Yadāhaṃ lokasaraṇaṃ, araṇaṃ araṇantaguṃ 44;

    નાદ્દસામિ અદૂરટ્ઠં, દેસયામિ 45 તમચ્ચયં.

    Nāddasāmi adūraṭṭhaṃ, desayāmi 46 tamaccayaṃ.

    ૩૬૬.

    366.

    ‘‘‘મહાહિતં વરદદં, અહિતોતિ વિસઙ્કિતા;

    ‘‘‘Mahāhitaṃ varadadaṃ, ahitoti visaṅkitā;

    નોપેસિં રૂપનિરતા, દેસયામિ તમચ્ચયં’.

    Nopesiṃ rūpaniratā, desayāmi tamaccayaṃ’.

    ૩૬૭.

    367.

    ‘‘તદા મધુરનિગ્ઘોસો, મહાકારુણિકો જિનો;

    ‘‘Tadā madhuranigghoso, mahākāruṇiko jino;

    અવોચ તિટ્ઠ ખેમેતિ, સિઞ્ચન્તો અમતેન મં.

    Avoca tiṭṭha khemeti, siñcanto amatena maṃ.

    ૩૬૮.

    368.

    ‘‘તદા પણમ્ય સિરસા, કત્વા ચ નં પદક્ખિણં;

    ‘‘Tadā paṇamya sirasā, katvā ca naṃ padakkhiṇaṃ;

    ગન્ત્વા દિસ્વા નરપતિં, ઇદં વચનમબ્રવિં.

    Gantvā disvā narapatiṃ, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ૩૬૯.

    369.

    ‘‘‘અહો સમ્મા ઉપાયો તે, ચિન્તિતોયમરિન્દમ;

    ‘‘‘Aho sammā upāyo te, cintitoyamarindama;

    વનદસ્સનકામાય, દિટ્ઠો નિબ્બાનતો મુનિ.

    Vanadassanakāmāya, diṭṭho nibbānato muni.

    ૩૭૦.

    370.

    ‘‘‘યદિ તે રુચ્ચતે રાજ 47, સાસને તસ્સ તાદિનો;

    ‘‘‘Yadi te ruccate rāja 48, sāsane tassa tādino;

    પબ્બજિસ્સામિ રૂપેહં, નિબ્બિન્ના મુનિવાણિના’ 49.

    Pabbajissāmi rūpehaṃ, nibbinnā munivāṇinā’ 50.

    દુતિયં ભાણવારં.

    Dutiyaṃ bhāṇavāraṃ.

    ૩૭૧.

    371.

    ‘‘અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વાન, તદાહ સ મહીપતિ;

    ‘‘Añjaliṃ paggahetvāna, tadāha sa mahīpati;

    ‘અનુજાનામિ તે ભદ્દે, પબ્બજ્જા તવ સિજ્ઝતુ’.

    ‘Anujānāmi te bhadde, pabbajjā tava sijjhatu’.

    ૩૭૨.

    372.

    ‘‘પબ્બજિત્વા તદા ચાહં, અદ્ધમાસે 51 ઉપટ્ઠિતે;

    ‘‘Pabbajitvā tadā cāhaṃ, addhamāse 52 upaṭṭhite;

    દીપોદયઞ્ચ ભેદઞ્ચ, દિસ્વા સંવિગ્ગમાનસા.

    Dīpodayañca bhedañca, disvā saṃviggamānasā.

    ૩૭૩.

    373.

    ‘‘નિબ્બિન્ના સબ્બસઙ્ખારે, પચ્ચયાકારકોવિદા;

    ‘‘Nibbinnā sabbasaṅkhāre, paccayākārakovidā;

    ચતુરોઘે અતિક્કમ્મ, અરહત્તમપાપુણિં.

    Caturoghe atikkamma, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૩૭૪.

    374.

    ‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી આસિં, દિબ્બાય સોતધાતુયા;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī āsiṃ, dibbāya sotadhātuyā;

    ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી ચાપિ ભવામહં.

    Cetopariyañāṇassa, vasī cāpi bhavāmahaṃ.

    ૩૭૫.

    375.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૩૭૬.

    376.

    ‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને તથેવ ચ;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    પરિસુદ્ધં મમ ઞાણં, ઉપ્પન્નં બુદ્ધસાસને.

    Parisuddhaṃ mama ñāṇaṃ, uppannaṃ buddhasāsane.

    ૩૭૭.

    377.

    ‘‘કુસલાહં વિસુદ્ધીસુ, કથાવત્થુવિસારદા;

    ‘‘Kusalāhaṃ visuddhīsu, kathāvatthuvisāradā;

    અભિધમ્મનયઞ્ઞૂ ચ, વસિપ્પત્તામ્હિ સાસને.

    Abhidhammanayaññū ca, vasippattāmhi sāsane.

    ૩૭૮.

    378.

    ‘‘તતો તોરણવત્થુસ્મિં, રઞ્ઞા કોસલસામિના;

    ‘‘Tato toraṇavatthusmiṃ, raññā kosalasāminā;

    પુચ્છિતા નિપુણે પઞ્હે, બ્યાકરોન્તી યથાતથં.

    Pucchitā nipuṇe pañhe, byākarontī yathātathaṃ.

    ૩૭૯.

    379.

    ‘‘તદા સ રાજા સુગતં, ઉપસઙ્કમ્મ પુચ્છથ;

    ‘‘Tadā sa rājā sugataṃ, upasaṅkamma pucchatha;

    તથેવ બુદ્ધો બ્યાકાસિ, યથા તે બ્યાકતા મયા.

    Tatheva buddho byākāsi, yathā te byākatā mayā.

    ૩૮૦.

    380.

    ‘‘જિનો તસ્મિં ગુણે તુટ્ઠો, એતદગ્ગે ઠપેસિ મં;

    ‘‘Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ;

    મહાપઞ્ઞાનમગ્ગાતિ, ભિક્ખુનીનં નરુત્તમો.

    Mahāpaññānamaggāti, bhikkhunīnaṃ naruttamo.

    ૩૮૧.

    381.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૩૮૨.

    382.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૩૮૩.

    383.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં ખેમા ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ khemā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ખેમાથેરિયાપદાનં અટ્ઠમં.

    Khemātheriyāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. અહુ (સ્યા॰)
    2. ahu (syā.)
    3. મં સ જિનો (સ્યા॰)
    4. maṃ sa jino (syā.)
    5. ચારુનયનો (સી॰ પી॰)
    6. cārunayano (sī. pī.)
    7. રૂપવતી (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. rūpavatī (sī. syā. pī.)
    9. સુસમિદ્ધિ… (સ્યા॰)
    10. susamiddhi… (syā.)
    11. નેકે સહસ્સિકે મુને (સ્યા॰), દાનં સહસ્સિકં મુને (પી॰)
    12. neke sahassike mune (syā.), dānaṃ sahassikaṃ mune (pī.)
    13. સસંઘસ્સ વિહારં હિ (સ્યા॰ પી॰)
    14. દાયિકા (પી॰)
    15. sasaṃghassa vihāraṃ hi (syā. pī.)
    16. dāyikā (pī.)
    17. રૂપવણ્ણવિભૂસિતા (સ્યા॰), રૂપવન્તા વિભૂસિતા (પી॰), રૂપવિલાસભૂસિતા (ક॰)
    18. rūpavaṇṇavibhūsitā (syā.), rūpavantā vibhūsitā (pī.), rūpavilāsabhūsitā (ka.)
    19. મહીતલે (સ્યા॰ પી॰)
    20. mahītale (syā. pī.)
    21. તદા મં સો (સ્યા॰ પી॰)
    22. tadā maṃ so (syā. pī.)
    23. સંપેસેસિ (સ્યા॰), સમ્પાપેસિ (પી॰)
    24. saṃpesesi (syā.), sampāpesi (pī.)
    25. હેમદોલા સુવદીના (સ્યા॰)
    26. કલસાકારસુત્તની (સી॰ પી॰), કમલાકારસુત્તની (સ્યા॰)
    27. hemadolā suvadīnā (syā.)
    28. kalasākārasuttanī (sī. pī.), kamalākārasuttanī (syā.)
    29. કનુમજ્ઝાવ સુસ્સોણી (સી॰), વેદિમજ્ઝા વરસોણી (સ્યા॰ પી॰)
    30. kanumajjhāva sussoṇī (sī.), vedimajjhā varasoṇī (syā. pī.)
    31. હાવભાવસમન્વિતા (સી॰), સબ્બાભરણમણ્ડિતા (સ્યા॰)
    32. hāvabhāvasamanvitā (sī.), sabbābharaṇamaṇḍitā (syā.)
    33. ઉપ્પણ્ડુપણ્ડુકા (સી॰ સ્યા॰)
    34. uppaṇḍupaṇḍukā (sī. syā.)
    35. અનપેક્ખિનો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    36. anapekkhino (sī. syā. pī.)
    37. કલ્લિકચિત્તં (સ્યા॰), કલિકચિત્તં (પી॰)
    38. kallikacittaṃ (syā.), kalikacittaṃ (pī.)
    39. … પક્ખન્તા (સી॰ સ્યા॰)
    40. … pakkhantā (sī. syā.)
    41. વિબ્ભોગા (સી॰), વિહિતા (સ્યા॰)
    42. vibbhogā (sī.), vihitā (syā.)
    43. મરણન્તગં (સ્યા॰)
    44. maraṇantagaṃ (syā.)
    45. દેસેસ્સામિ (સ્યા॰)
    46. desessāmi (syā.)
    47. રાજા (સ્યા॰)
    48. rājā (syā.)
    49. મુનિભાણિના (સ્યા॰ પી॰)
    50. munibhāṇinā (syā. pī.)
    51. સત્તમાસે (સ્યા॰)
    52. sattamāse (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact