Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
4. கெ²த்தஸுத்தங்
4. Khettasuttaṃ
34. ‘‘அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தே , பி⁴க்க²வே, கெ²த்தே பீ³ஜங் வுத்தங் ந மஹப்ப²லங் ஹோதி ந மஹஸ்ஸாத³ங் ந பா²திஸெய்யங் 1. கத²ங் அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தே? இத⁴, பி⁴க்க²வே, கெ²த்தங் உன்னாமனின்னாமி ச ஹோதி, பாஸாணஸக்க²ரிகஞ்ச ஹோதி, ஊஸரஞ்ச ஹோதி, ந ச க³ம்பீ⁴ரஸிதங் ஹோதி, ந ஆயஸம்பன்னங் ஹோதி, ந அபாயஸம்பன்னங் ஹோதி, ந மாதிகாஸம்பன்னங் ஹோதி, ந மரியாத³ஸம்பன்னங் ஹோதி. ஏவங் அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தே, பி⁴க்க²வே, கெ²த்தே பீ³ஜங் வுத்தங் ந மஹப்ப²லங் ஹோதி ந மஹஸ்ஸாத³ங் ந பா²திஸெய்யங்.
34. ‘‘Aṭṭhaṅgasamannāgate , bhikkhave, khette bījaṃ vuttaṃ na mahapphalaṃ hoti na mahassādaṃ na phātiseyyaṃ 2. Kathaṃ aṭṭhaṅgasamannāgate? Idha, bhikkhave, khettaṃ unnāmaninnāmi ca hoti, pāsāṇasakkharikañca hoti, ūsarañca hoti, na ca gambhīrasitaṃ hoti, na āyasampannaṃ hoti, na apāyasampannaṃ hoti, na mātikāsampannaṃ hoti, na mariyādasampannaṃ hoti. Evaṃ aṭṭhaṅgasamannāgate, bhikkhave, khette bījaṃ vuttaṃ na mahapphalaṃ hoti na mahassādaṃ na phātiseyyaṃ.
‘‘ஏவமேவங் கோ², பி⁴க்க²வே, அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தேஸு ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு தா³னங் தி³ன்னங் ந மஹப்ப²லங் ஹோதி ந மஹானிஸங்ஸங் ந மஹாஜுதிகங் ந மஹாவிப்பா²ரங். கத²ங் அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தேஸு? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஸமணப்³ராஹ்மணா மிச்சா²தி³ட்டி²கா ஹொந்தி, மிச்சா²ஸங்கப்பா, மிச்சா²வாசா, மிச்சா²கம்மந்தா, மிச்சா²ஆஜீவா, மிச்சா²வாயாமா, மிச்சா²ஸதினோ, மிச்சா²ஸமாதி⁴னோ. ஏவங் அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தேஸு, பி⁴க்க²வே, ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு தா³னங் தி³ன்னங் ந மஹப்ப²லங் ஹோதி ந மஹானிஸங்ஸங் ந மஹாஜுதிகங் ந மஹாவிப்பா²ரங்.
‘‘Evamevaṃ kho, bhikkhave, aṭṭhaṅgasamannāgatesu samaṇabrāhmaṇesu dānaṃ dinnaṃ na mahapphalaṃ hoti na mahānisaṃsaṃ na mahājutikaṃ na mahāvipphāraṃ. Kathaṃ aṭṭhaṅgasamannāgatesu? Idha, bhikkhave, samaṇabrāhmaṇā micchādiṭṭhikā honti, micchāsaṅkappā, micchāvācā, micchākammantā, micchāājīvā, micchāvāyāmā, micchāsatino, micchāsamādhino. Evaṃ aṭṭhaṅgasamannāgatesu, bhikkhave, samaṇabrāhmaṇesu dānaṃ dinnaṃ na mahapphalaṃ hoti na mahānisaṃsaṃ na mahājutikaṃ na mahāvipphāraṃ.
‘‘அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தே, பி⁴க்க²வே, கெ²த்தே பீ³ஜங் வுத்தங் மஹப்ப²லங் ஹோதி மஹஸ்ஸாத³ங் பா²திஸெய்யங். கத²ங் அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தே? இத⁴, பி⁴க்க²வே, கெ²த்தங் அனுன்னாமானின்னாமி ச ஹோதி, அபாஸாணஸக்க²ரிகஞ்ச ஹோதி, அனூஸரஞ்ச ஹோதி, க³ம்பீ⁴ரஸிதங் ஹோதி, ஆயஸம்பன்னங் ஹோதி, அபாயஸம்பன்னங் ஹோதி, மாதிகாஸம்பன்னங் ஹோதி, மரியாத³ஸம்பன்னங் ஹோதி. ஏவங் அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தே, பி⁴க்க²வே, கெ²த்தே பீ³ஜங் வுத்தங் மஹப்ப²லங் ஹோதி மஹஸ்ஸாத³ங் பா²திஸெய்யங்.
‘‘Aṭṭhaṅgasamannāgate, bhikkhave, khette bījaṃ vuttaṃ mahapphalaṃ hoti mahassādaṃ phātiseyyaṃ. Kathaṃ aṭṭhaṅgasamannāgate? Idha, bhikkhave, khettaṃ anunnāmāninnāmi ca hoti, apāsāṇasakkharikañca hoti, anūsarañca hoti, gambhīrasitaṃ hoti, āyasampannaṃ hoti, apāyasampannaṃ hoti, mātikāsampannaṃ hoti, mariyādasampannaṃ hoti. Evaṃ aṭṭhaṅgasamannāgate, bhikkhave, khette bījaṃ vuttaṃ mahapphalaṃ hoti mahassādaṃ phātiseyyaṃ.
‘‘ஏவமேவங் கோ², பி⁴க்க²வே, அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தேஸு ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு தா³னங் தி³ன்னங் மஹப்ப²லங் ஹோதி மஹானிஸங்ஸங் மஹாஜுதிகங் மஹாவிப்பா²ரங். கத²ங் அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தேஸு? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஸமணப்³ராஹ்மணா ஸம்மாதி³ட்டி²கா ஹொந்தி, ஸம்மாஸங்கப்பா, ஸம்மாவாசா, ஸம்மாகம்மந்தா, ஸம்மாஆஜீவா, ஸம்மாவாயாமா, ஸம்மாஸதினோ, ஸம்மாஸமாதி⁴னோ. ஏவங் அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தேஸு, பி⁴க்க²வே, ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு தா³னங் தி³ன்னங் மஹப்ப²லங் ஹோதி மஹானிஸங்ஸங் மஹாஜுதிகங் மஹாவிப்பா²ர’’ந்தி.
‘‘Evamevaṃ kho, bhikkhave, aṭṭhaṅgasamannāgatesu samaṇabrāhmaṇesu dānaṃ dinnaṃ mahapphalaṃ hoti mahānisaṃsaṃ mahājutikaṃ mahāvipphāraṃ. Kathaṃ aṭṭhaṅgasamannāgatesu? Idha, bhikkhave, samaṇabrāhmaṇā sammādiṭṭhikā honti, sammāsaṅkappā, sammāvācā, sammākammantā, sammāājīvā, sammāvāyāmā, sammāsatino, sammāsamādhino. Evaṃ aṭṭhaṅgasamannāgatesu, bhikkhave, samaṇabrāhmaṇesu dānaṃ dinnaṃ mahapphalaṃ hoti mahānisaṃsaṃ mahājutikaṃ mahāvipphāra’’nti.
‘‘யதா²பி கெ²த்தே ஸம்பன்னே, பவுத்தா பீ³ஜஸம்பதா³;
‘‘Yathāpi khette sampanne, pavuttā bījasampadā;
‘‘அனீதிஸம்பதா³ ஹோதி, விரூள்ஹீ ப⁴வதி ஸம்பதா³;
‘‘Anītisampadā hoti, virūḷhī bhavati sampadā;
வேபுல்லஸம்பதா³ ஹோதி, ப²லங் வே ஹோதி ஸம்பதா³.
Vepullasampadā hoti, phalaṃ ve hoti sampadā.
‘‘ஏவங் ஸம்பன்னஸீலேஸு, தி³ன்னா போ⁴ஜனஸம்பதா³;
‘‘Evaṃ sampannasīlesu, dinnā bhojanasampadā;
ஸம்பதா³னங் உபனேதி, ஸம்பன்னங் ஹிஸ்ஸ தங் கதங்.
Sampadānaṃ upaneti, sampannaṃ hissa taṃ kataṃ.
‘‘தஸ்மா ஸம்பத³மாகங்கீ², ஸம்பன்னத்தூ²த⁴ புக்³க³லோ;
‘‘Tasmā sampadamākaṅkhī, sampannatthūdha puggalo;
ஸம்பன்னபஞ்ஞே ஸேவேத², ஏவங் இஜ்ஜ²ந்தி ஸம்பதா³.
Sampannapaññe sevetha, evaṃ ijjhanti sampadā.
‘‘விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னே, லத்³தா⁴ சித்தஸ்ஸ ஸம்பத³ங்;
‘‘Vijjācaraṇasampanne, laddhā cittassa sampadaṃ;
கரோதி கம்மஸம்பத³ங், லப⁴தி சத்த²ஸம்பத³ங்.
Karoti kammasampadaṃ, labhati catthasampadaṃ.
‘‘லோகங் ஞத்வா யதா²பூ⁴தங், பப்புய்ய தி³ட்டி²ஸம்பத³ங்;
‘‘Lokaṃ ñatvā yathābhūtaṃ, pappuyya diṭṭhisampadaṃ;
மக்³க³ஸம்பத³மாக³ம்ம, யாதி ஸம்பன்னமானஸோ.
Maggasampadamāgamma, yāti sampannamānaso.
‘‘ஓது⁴னித்வா மலங் ஸப்³ப³ங், பத்வா நிப்³பா³னஸம்பத³ங்;
‘‘Odhunitvā malaṃ sabbaṃ, patvā nibbānasampadaṃ;
முச்சதி ஸப்³ப³து³க்கே²ஹி, ஸா ஹோதி ஸப்³ப³ஸம்பதா³’’தி. சதுத்த²ங்;
Muccati sabbadukkhehi, sā hoti sabbasampadā’’ti. catutthaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 4. கெ²த்தஸுத்தவண்ணனா • 4. Khettasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-4. பட²மதா³னஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-4. Paṭhamadānasuttādivaṇṇanā