Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. ખોમદાયકત્થેરઅપદાનં

    10. Khomadāyakattheraapadānaṃ

    ૧૮૪.

    184.

    ‘‘નગરે બન્ધુમતિયા, અહોસિં વાણિજો તદા;

    ‘‘Nagare bandhumatiyā, ahosiṃ vāṇijo tadā;

    તેનેવ દારં પોસેમિ, રોપેમિ બીજસમ્પદં.

    Teneva dāraṃ posemi, ropemi bījasampadaṃ.

    ૧૮૫.

    185.

    ‘‘રથિયં પટિપન્નસ્સ, વિપસ્સિસ્સ મહેસિનો;

    ‘‘Rathiyaṃ paṭipannassa, vipassissa mahesino;

    એકં ખોમં મયા દિન્નં, કુસલત્થાય સત્થુનો.

    Ekaṃ khomaṃ mayā dinnaṃ, kusalatthāya satthuno.

    ૧૮૬.

    186.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં ખોમમદદિં તદા;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ khomamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ખોમદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, khomadānassidaṃ phalaṃ.

    ૧૮૭.

    187.

    ‘‘સત્તરસે 1 ઇતો કપ્પે, એકો સિન્ધવસન્ધનો;

    ‘‘Sattarase 2 ito kappe, eko sindhavasandhano;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચતુદીપમ્હિ ઇસ્સરો.

    Sattaratanasampanno, catudīpamhi issaro.

    ૧૮૮.

    188.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ખોમદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā khomadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ખોમદાયકત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Khomadāyakattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સુસૂતિ ઉપવાનો ચ, સરણો સીલગાહકો;

    Susūti upavāno ca, saraṇo sīlagāhako;

    અન્નસંસાવકો ખોમદાયી ચ, દસેવ તતિયે ગણે;

    Annasaṃsāvako khomadāyī ca, daseva tatiye gaṇe;

    અઞ્જલી ખોમદાયી ચ, દસેવ તતિયે ગણે;

    Añjalī khomadāyī ca, daseva tatiye gaṇe;

    પઞ્ચાલીસીતિસતં વુત્તા, ગાથાયો સબ્બપિણ્ડિતા.

    Pañcālīsītisataṃ vuttā, gāthāyo sabbapiṇḍitā.

    સુભૂતિવગ્ગો તતિયો.

    Subhūtivaggo tatiyo.

    ચતુત્થભાણવારં.

    Catutthabhāṇavāraṃ.







    Footnotes:
    1. સત્તવીસે (સી॰ સ્યા॰)
    2. sattavīse (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧૦. ખોમદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 10. Khomadāyakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact