Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi |
૫. ખુદ્દકવત્થુક્ખન્ધકં
5. Khuddakavatthukkhandhakaṃ
ખુદ્દકવત્થૂનિ
Khuddakavatthūni
૨૪૩. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ નહાયમાના રુક્ખે કાયં ઉગ્ઘંસેન્તિ, ઊરુમ્પિ બાહુમ્પિ ઉરમ્પિ પિટ્ઠિમ્પિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ સમણા સક્યપુત્તિયા નહાયમાના રુક્ખે કાયં ઉગ્ઘંસેસ્સન્તિ, ઊરુમ્પિ બાહુમ્પિ ઉરમ્પિ પિટ્ઠિમ્પિ, સેય્યથાપિ મલ્લમુટ્ઠિકા ગામમોદ્દવા’’તિ 1! અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અથ ખો ભગવા એતસ્મિં નિદાને એતસ્મિં પકરણે ભિક્ખુસઙ્ઘં સન્નિપાતાપેત્વા ભિક્ખૂ પટિપુચ્છિ – ‘‘સચ્ચં કિર, ભિક્ખવે, છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ નહાયમાના રુક્ખે કાયં ઉગ્ઘંસેન્તિ, ઊરુમ્પિ બાહુમ્પિ ઉરમ્પિ પિટ્ઠિમ્પી’’તિ? ‘‘સચ્ચં ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા – ‘‘અનનુચ્છવિકં, ભિક્ખવે , તેસં મોઘપુરિસાનં અનનુલોમિકં અપ્પતિરૂપં અસ્સામણકં અકપ્પિયં અકરણીયં. કથઞ્હિ નામ તે, ભિક્ખવે, મોઘપુરિસા નહાયમાના રુક્ખે કાયં ઉગ્ઘંસેસ્સન્તિ, ઊરુમ્પિ બાહુમ્પિ ઉરમ્પિ પિટ્ઠિમ્પિ? નેતં, ભિક્ખવે, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… વિગરહિત્વા…પે॰… ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ન, ભિક્ખવે, નહાયમાનેન ભિક્ખુના રુક્ખે કાયો ઉગ્ઘંસેતબ્બો. યો ઉગ્ઘંસેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
243. Tena samayena buddho bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū nahāyamānā rukkhe kāyaṃ ugghaṃsenti, ūrumpi bāhumpi urampi piṭṭhimpi. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma samaṇā sakyaputtiyā nahāyamānā rukkhe kāyaṃ ugghaṃsessanti, ūrumpi bāhumpi urampi piṭṭhimpi, seyyathāpi mallamuṭṭhikā gāmamoddavā’’ti 2! Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā bhikkhū paṭipucchi – ‘‘saccaṃ kira, bhikkhave, chabbaggiyā bhikkhū nahāyamānā rukkhe kāyaṃ ugghaṃsenti, ūrumpi bāhumpi urampi piṭṭhimpī’’ti? ‘‘Saccaṃ bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā – ‘‘ananucchavikaṃ, bhikkhave , tesaṃ moghapurisānaṃ ananulomikaṃ appatirūpaṃ assāmaṇakaṃ akappiyaṃ akaraṇīyaṃ. Kathañhi nāma te, bhikkhave, moghapurisā nahāyamānā rukkhe kāyaṃ ugghaṃsessanti, ūrumpi bāhumpi urampi piṭṭhimpi? Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… vigarahitvā…pe… dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘na, bhikkhave, nahāyamānena bhikkhunā rukkhe kāyo ugghaṃsetabbo. Yo ugghaṃseyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ નહાયમાના થમ્ભે કાયં ઉગ્ઘંસેન્તિ, ઊરુમ્પિ બાહુમ્પિ ઉરમ્પિ પિટ્ઠિમ્પિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ સમણા સક્યપુત્તિયા નહાયમાના થમ્ભે કાયં ઉગ્ઘંસેસ્સન્તિ, ઊરુમ્પિ બાહુમ્પિ ઉરમ્પિ પિટ્ઠિમ્પિ, સેય્યથાપિ મલ્લમુટ્ઠિકા ગામમોદ્દવા’’તિ! અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું…પે॰… ‘‘સચ્ચં ભગવા’’તિ…પે॰… વિગરહિત્વા…પે॰… ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ન, ભિક્ખવે, નહાયમાનેન ભિક્ખુના થમ્ભે કાયો ઉગ્ઘંસેતબ્બો. યો ઉગ્ઘંસેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū nahāyamānā thambhe kāyaṃ ugghaṃsenti, ūrumpi bāhumpi urampi piṭṭhimpi. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma samaṇā sakyaputtiyā nahāyamānā thambhe kāyaṃ ugghaṃsessanti, ūrumpi bāhumpi urampi piṭṭhimpi, seyyathāpi mallamuṭṭhikā gāmamoddavā’’ti! Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… ‘‘saccaṃ bhagavā’’ti…pe… vigarahitvā…pe… dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘na, bhikkhave, nahāyamānena bhikkhunā thambhe kāyo ugghaṃsetabbo. Yo ugghaṃseyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ નહાયમાના કુટ્ટે 3 કાયં ઉગ્ઘંસેન્તિ, ઊરુમ્પિ બાહુમ્પિ ઉરમ્પિ પિટ્ઠિમ્પિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ સમણા સક્યપુત્તિયા નહાયમાના કુટ્ટે કાયં ઉગ્ઘંસેસ્સન્તિ, ઊરુમ્પિ બાહુમ્પિ ઉરમ્પિ પિટ્ઠિમ્પિ, સેય્યથાપિ મલ્લમુટ્ઠિકા ગામમોદ્દવા’’તિ…પે॰… ‘‘ન, ભિક્ખવે, નહાયમાનેન ભિક્ખુના કુટ્ટે કાયો ઉગ્ઘંસેતબ્બો. યો ઉગ્ઘંસેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū nahāyamānā kuṭṭe 4 kāyaṃ ugghaṃsenti, ūrumpi bāhumpi urampi piṭṭhimpi. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma samaṇā sakyaputtiyā nahāyamānā kuṭṭe kāyaṃ ugghaṃsessanti, ūrumpi bāhumpi urampi piṭṭhimpi, seyyathāpi mallamuṭṭhikā gāmamoddavā’’ti…pe… ‘‘na, bhikkhave, nahāyamānena bhikkhunā kuṭṭe kāyo ugghaṃsetabbo. Yo ugghaṃseyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ અટ્ટાને 5 નહાયન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ…પે॰… સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ ! અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિયન્તાનં વિપાચેન્તાનં. અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું…પે॰… ‘‘સચ્ચં ભગવા’’તિ…પે॰… વિગરહિત્વા…પે॰… ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ન, ભિક્ખવે, અટ્ટાને નહાયિતબ્બં. યો નહાયેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū aṭṭāne 6 nahāyanti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti…pe… seyyathāpi gihī kāmabhoginoti ! Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyantānaṃ vipācentānaṃ. Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… ‘‘saccaṃ bhagavā’’ti…pe… vigarahitvā…pe… dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘na, bhikkhave, aṭṭāne nahāyitabbaṃ. Yo nahāyeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ગન્ધબ્બહત્થકેન નહાયન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ…પે॰… સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ! અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું…પે॰… ‘‘ન, ભિક્ખવે, ગન્ધબ્બહત્થકેન નહાયિતબ્બં. યો નહાયેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū gandhabbahatthakena nahāyanti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti…pe… seyyathāpi gihī kāmabhoginoti! Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… ‘‘na, bhikkhave, gandhabbahatthakena nahāyitabbaṃ. Yo nahāyeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ કુરુવિન્દકસુત્તિયા નહાયન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ…પે॰… સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ! ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, કુરુવિન્દકસુત્તિયા નહાયિતબ્બં. યો નહાયેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū kuruvindakasuttiyā nahāyanti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti…pe… seyyathāpi gihī kāmabhoginoti! Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, kuruvindakasuttiyā nahāyitabbaṃ. Yo nahāyeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ વિગ્ગય્હ પરિકમ્મં કારાપેન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ…પે॰… સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ! ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, વિગ્ગય્હ પરિકમ્મં કારાપેતબ્બં. યો કારાપેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū viggayha parikammaṃ kārāpenti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti…pe… seyyathāpi gihī kāmabhoginoti! Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, viggayha parikammaṃ kārāpetabbaṃ. Yo kārāpeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ મલ્લકેન નહાયન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ…પે॰… સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ! ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, મલ્લકેન નહાયિતબ્બં. યો નહાયેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū mallakena nahāyanti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti…pe… seyyathāpi gihī kāmabhoginoti! Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, mallakena nahāyitabbaṃ. Yo nahāyeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
૨૪૪. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરસ્સ ભિક્ખુનો કચ્છુરોગાબાધો હોતિ. ન તસ્સ વિના મલ્લકેન ફાસુ હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ગિલાનસ્સ અકતમલ્લક’’ન્તિ.
244. Tena kho pana samayena aññatarassa bhikkhuno kacchurogābādho hoti. Na tassa vinā mallakena phāsu hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, gilānassa akatamallaka’’nti.
તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ જરાદુબ્બલો નહાયમાનો ન સક્કોતિ અત્તનો કાયં ઉગ્ઘંસેતું. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઉક્કાસિક’’ન્તિ.
Tena kho pana samayena aññataro bhikkhu jarādubbalo nahāyamāno na sakkoti attano kāyaṃ ugghaṃsetuṃ. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, ukkāsika’’nti.
તેન ખો પન સમયેન ભિક્ખૂ પિટ્ઠિપરિકમ્મં કાતું કુક્કુચ્ચાયન્તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, પુથુપાણિક’’ન્તિ.
Tena kho pana samayena bhikkhū piṭṭhiparikammaṃ kātuṃ kukkuccāyanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, puthupāṇika’’nti.
૨૪૫. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ વલ્લિકં ધારેન્તિ…પે॰… પામઙ્ગં ધારેન્તિ…પે॰… કણ્ઠસુત્તકં ધારેન્તિ…પે॰… કટિસુત્તકં ધારેન્તિ…પે॰… ઓવટ્ટિકં ધારેન્તિ…પે॰… કાયુરં ધારેન્તિ…પે॰… હત્થાભરણં ધારેન્તિ…પે॰… અઙ્ગુલિમુદ્દિકં ધારેન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ…પે॰… સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ! અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘સચ્ચં કિર, ભિક્ખવે, છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ વલ્લિકં ધારેન્તિ…પે॰… પામઙ્ગં ધારેન્તિ, કણ્ઠસુત્તકં ધારેન્તિ, કટિસુત્તકં ધારેન્તિ, ઓવટ્ટિકં ધારેન્તિ, કાયુરં ધારેન્તિ, હત્થાભરણં ધારેન્તિ, અઙ્ગુલિમુદ્દિકં ધારેન્તી’’તિ? ‘‘સચ્ચં ભગવા’’તિ…પે॰… વિગરહિત્વા…પે॰… ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ન, ભિક્ખવે, વલ્લિકા ધારેતબ્બા…પે॰… ન પામઙ્ગો ધારેતબ્બો… ન કણ્ઠસુત્તકં ધારેતબ્બં… ન કટિસુત્તકં ધારેતબ્બં… ન ઓવટ્ટિકં ધારેતબ્બં… ન કાયુરં ધારેતબ્બં… ન હત્થાભરણં ધારેતબ્બં… ન અઙ્ગુલિમુદ્દિકા ધારેતબ્બા. યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
245. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū vallikaṃ dhārenti…pe… pāmaṅgaṃ dhārenti…pe… kaṇṭhasuttakaṃ dhārenti…pe… kaṭisuttakaṃ dhārenti…pe… ovaṭṭikaṃ dhārenti…pe… kāyuraṃ dhārenti…pe… hatthābharaṇaṃ dhārenti…pe… aṅgulimuddikaṃ dhārenti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti…pe… seyyathāpi gihī kāmabhoginoti! Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Saccaṃ kira, bhikkhave, chabbaggiyā bhikkhū vallikaṃ dhārenti…pe… pāmaṅgaṃ dhārenti, kaṇṭhasuttakaṃ dhārenti, kaṭisuttakaṃ dhārenti, ovaṭṭikaṃ dhārenti, kāyuraṃ dhārenti, hatthābharaṇaṃ dhārenti, aṅgulimuddikaṃ dhārentī’’ti? ‘‘Saccaṃ bhagavā’’ti…pe… vigarahitvā…pe… dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘na, bhikkhave, vallikā dhāretabbā…pe… na pāmaṅgo dhāretabbo… na kaṇṭhasuttakaṃ dhāretabbaṃ… na kaṭisuttakaṃ dhāretabbaṃ… na ovaṭṭikaṃ dhāretabbaṃ… na kāyuraṃ dhāretabbaṃ… na hatthābharaṇaṃ dhāretabbaṃ… na aṅgulimuddikā dhāretabbā. Yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
૨૪૬. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ દીઘે કેસે ધારેન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, દીઘા કેસા ધારેતબ્બા. યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, દુમાસિકં વા દુવઙ્ગુલં વા’’તિ.
246. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū dīghe kese dhārenti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – seyyathāpi gihī kāmabhoginoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, dīghā kesā dhāretabbā. Yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassa. Anujānāmi, bhikkhave, dumāsikaṃ vā duvaṅgulaṃ vā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ કોચ્છેન કેસે ઓસણ્ઠેન્તિ 7 …પે॰… ફણકેન કેસે ઓસણ્ઠેન્તિ, હત્થફણકેન કેસે ઓસણ્ઠેન્તિ, સિત્થતેલકેન કેસે ઓસણ્ઠેન્તિ, ઉદકતેલકેન કેસે ઓસણ્ઠેન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, કોચ્છેન કેસા ઓસણ્ઠેતબ્બા…પે॰… ન સિત્થતેલકેન કેસા ઓસણ્ઠેતબ્બા… ન ઉદકતેલકેન કેસા ઓસણ્ઠેતબ્બા. યો ઓસણ્ઠેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū kocchena kese osaṇṭhenti 8 …pe… phaṇakena kese osaṇṭhenti, hatthaphaṇakena kese osaṇṭhenti, sitthatelakena kese osaṇṭhenti, udakatelakena kese osaṇṭhenti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – seyyathāpi gihī kāmabhoginoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, kocchena kesā osaṇṭhetabbā…pe… na sitthatelakena kesā osaṇṭhetabbā… na udakatelakena kesā osaṇṭhetabbā. Yo osaṇṭheyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
૨૪૭. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ આદાસેપિ ઉદકપત્તેપિ મુખનિમિત્તં ઓલોકેન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, આદાસે વા ઉદકપત્તે વા મુખનિમિત્તં ઓલોકેતબ્બં. યો ઓલોકેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
247. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū ādāsepi udakapattepi mukhanimittaṃ olokenti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – seyyathāpi gihī kāmabhoginoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, ādāse vā udakapatte vā mukhanimittaṃ oloketabbaṃ. Yo olokeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરસ્સ ભિક્ખુનો મુખે વણો હોતિ. સો ભિક્ખૂ પુચ્છિ – ‘‘કીદિસો મે, આવુસો, વણો’’તિ? ભિક્ખૂ એવમાહંસુ – ‘‘એદિસો તે, આવુસો વણો’’તિ. સો ન સદ્દહતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, આબાધપ્પચ્ચયા આદાસે વા ઉદકપત્તે વા મુખનિમિત્તં ઓલોકેતુ’’ન્તિ.
Tena kho pana samayena aññatarassa bhikkhuno mukhe vaṇo hoti. So bhikkhū pucchi – ‘‘kīdiso me, āvuso, vaṇo’’ti? Bhikkhū evamāhaṃsu – ‘‘ediso te, āvuso vaṇo’’ti. So na saddahati. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, ābādhappaccayā ādāse vā udakapatte vā mukhanimittaṃ oloketu’’nti.
તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ મુખં આલિમ્પન્તિ…પે॰… મુખં ઉમ્મદ્દેન્તિ, મુખં ચુણ્ણેન્તિ, મનોસિલિકાય મુખં લઞ્છેન્તિ, અઙ્ગરાગં કરોન્તિ, મુખરાગં કરોન્તિ, અઙ્ગરાગમુખરાગં કરોન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, મુખં આલિમ્પિતબ્બં…પે॰… ન મુખં ઉમ્મદ્દિતબ્બં, ન મુખં ચુણ્ણેતબ્બં, ન મનોસિલિકાય મુખં લઞ્છેતબ્બં, ન અઙ્ગરાગો કાતબ્બો, ન મુખરાગો કાતબ્બો , ન અઙ્ગરાગમુખરાગો કાતબ્બો. યો કરેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū mukhaṃ ālimpanti…pe… mukhaṃ ummaddenti, mukhaṃ cuṇṇenti, manosilikāya mukhaṃ lañchenti, aṅgarāgaṃ karonti, mukharāgaṃ karonti, aṅgarāgamukharāgaṃ karonti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – seyyathāpi gihī kāmabhoginoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, mukhaṃ ālimpitabbaṃ…pe… na mukhaṃ ummadditabbaṃ, na mukhaṃ cuṇṇetabbaṃ, na manosilikāya mukhaṃ lañchetabbaṃ, na aṅgarāgo kātabbo, na mukharāgo kātabbo , na aṅgarāgamukharāgo kātabbo. Yo kareyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરસ્સ ભિક્ખુનો ચક્ખુરોગાબાધો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, આબાધપ્પચ્ચયા મુખં આલિમ્પિતુ’’ન્તિ.
Tena kho pana samayena aññatarassa bhikkhuno cakkhurogābādho hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, ābādhappaccayā mukhaṃ ālimpitu’’nti.
૨૪૮. તેન ખો પન સમયેન રાજગહે ગિરગ્ગસમજ્જો 9 હોતિ. છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ગિરગ્ગસમજ્જં દસ્સનાય અગમંસુ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ સમણા સક્યપુત્તિયા નચ્ચમ્પિ ગીતમ્પિ વાદિતમ્પિ દસ્સનાય ગચ્છિસ્સન્તિ, સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનો’’તિ! ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, નચ્ચં વા ગીતં વા વાદિતં વા દસ્સનાય ગન્તબ્બં. યો ગચ્છેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
248. Tena kho pana samayena rājagahe giraggasamajjo 10 hoti. Chabbaggiyā bhikkhū giraggasamajjaṃ dassanāya agamaṃsu. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma samaṇā sakyaputtiyā naccampi gītampi vāditampi dassanāya gacchissanti, seyyathāpi gihī kāmabhogino’’ti! Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, naccaṃ vā gītaṃ vā vāditaṃ vā dassanāya gantabbaṃ. Yo gaccheyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
૨૪૯. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ આયતકેન ગીતસ્સરેન ધમ્મં ગાયન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘યથેવ 11 મયં ગાયામ, એવમેવિમે સમણા સક્યપુત્તિયા આયતકેન ગીતસ્સરેન ધમ્મં ગાયન્તી’’તિ! અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ આયતકેન ગીતસ્સરેન ધમ્મં ગાયિસ્સન્તી’’તિ! અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘સચ્ચં કિર, ભિક્ખવે…પે॰… ‘‘સચ્ચં ભગવા’’તિ…પે॰… ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘પઞ્ચિમે, ભિક્ખવે, આદીનવા આયતકેન ગીતસ્સરેન ધમ્મં ગાયન્તસ્સ. અત્તનાપિ તસ્મિં સરે સારજ્જતિ, પરેપિ તસ્મિં સરે સારજ્જન્તિ, ગહપતિકાપિ ઉજ્ઝાયન્તિ, સરકુત્તિમ્પિ નિકામયમાનસ્સ સમાધિસ્સ ભઙ્ગો હોતિ, પચ્છિમા જનતા દિટ્ઠાનુગતિં આપજ્જતિ – ઇમે ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ આદીનવા આયતકેન ગીતસ્સરેન ધમ્મં ગાયન્તસ્સ. ન, ભિક્ખવે, આયતકેન ગીતસ્સરેન ધમ્મો ગાયિતબ્બો. યો ગાયેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
249. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū āyatakena gītassarena dhammaṃ gāyanti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘yatheva 12 mayaṃ gāyāma, evamevime samaṇā sakyaputtiyā āyatakena gītassarena dhammaṃ gāyantī’’ti! Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū āyatakena gītassarena dhammaṃ gāyissantī’’ti! Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Saccaṃ kira, bhikkhave…pe… ‘‘saccaṃ bhagavā’’ti…pe… dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘pañcime, bhikkhave, ādīnavā āyatakena gītassarena dhammaṃ gāyantassa. Attanāpi tasmiṃ sare sārajjati, parepi tasmiṃ sare sārajjanti, gahapatikāpi ujjhāyanti, sarakuttimpi nikāmayamānassa samādhissa bhaṅgo hoti, pacchimā janatā diṭṭhānugatiṃ āpajjati – ime kho, bhikkhave, pañca ādīnavā āyatakena gītassarena dhammaṃ gāyantassa. Na, bhikkhave, āyatakena gītassarena dhammo gāyitabbo. Yo gāyeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન ભિક્ખૂ સરભઞ્ઞે કુક્કુચ્ચાયન્તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સરભઞ્ઞ’’ન્તિ.
Tena kho pana samayena bhikkhū sarabhaññe kukkuccāyanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, sarabhañña’’nti.
‘‘તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ બાહિરલોમિં 13 ઉણ્ણિં ધારેન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ . ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, બાહિયલોમિ ઉણ્ણિ ધારેતબ્બા. યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
‘‘Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū bāhiralomiṃ 14 uṇṇiṃ dhārenti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – seyyathāpi gihī kāmabhoginoti . Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, bāhiyalomi uṇṇi dhāretabbā. Yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
૨૫૦. તેન ખો પન સમયેન રઞ્ઞો માગધસ્સ સેનિયસ્સ બિમ્બિસારસ્સ આરામે અમ્બા ફલિનો હોન્તિ. રઞ્ઞા માગધેન સેનિયેન બિમ્બિસારેન અનુઞ્ઞાતં હોતિ – ‘‘યથાસુખં અય્યા અમ્બં પરિભુઞ્જન્તૂ’’તિ. છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ તરુણઞ્ઞેવ અમ્બં પાતાપેત્વા પરિભુઞ્જિંસુ. રઞ્ઞો ચ માગધસ્સ સેનિયસ્સ બિમ્બિસારસ્સ અમ્બેન અત્થો હોતિ. અથ ખો રાજા માગધો સેનિયો બિમ્બિસારો મનુસ્સે આણાપેસિ – ‘‘ગચ્છથ, ભણે, આરામં ગન્ત્વા અમ્બં આહરથા’’તિ . ‘‘એવં દેવા’’તિ ખો તે મનુસ્સા રઞ્ઞો માગધસ્સ સેનિયસ્સ બિમ્બિસારસ્સ પટિસ્સુત્વા આરામં ગન્ત્વા આરામપાલં એતદવોચું – ‘‘દેવસ્સ, ભણે, અમ્બેન અત્થો, અમ્બં દેથા’’તિ. ‘‘નત્થાય્યા અમ્બં. તરુણઞ્ઞેવ અમ્બં પાતાપેત્વા ભિક્ખૂ પરિભુઞ્જિંસૂ’’તિ. અથ ખો તે મનુસ્સા રઞ્ઞો માગધસ્સ સેનિયસ્સ બિમ્બિસારસ્સ એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘સુપરિભુત્તં, ભણે, અય્યેહિ અમ્બં, અપિ ચ ભગવતા મત્તા વણ્ણિતા’’તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ સમણા સક્યપુત્તિયા ન મત્તં જાનિત્વા રઞ્ઞો અમ્બં પરિભુઞ્જિસ્સન્તી’’તિ! અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, અમ્બં પરિભુઞ્જિતબ્બં. યો પરિભુઞ્જેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.
250. Tena kho pana samayena rañño māgadhassa seniyassa bimbisārassa ārāme ambā phalino honti. Raññā māgadhena seniyena bimbisārena anuññātaṃ hoti – ‘‘yathāsukhaṃ ayyā ambaṃ paribhuñjantū’’ti. Chabbaggiyā bhikkhū taruṇaññeva ambaṃ pātāpetvā paribhuñjiṃsu. Rañño ca māgadhassa seniyassa bimbisārassa ambena attho hoti. Atha kho rājā māgadho seniyo bimbisāro manusse āṇāpesi – ‘‘gacchatha, bhaṇe, ārāmaṃ gantvā ambaṃ āharathā’’ti . ‘‘Evaṃ devā’’ti kho te manussā rañño māgadhassa seniyassa bimbisārassa paṭissutvā ārāmaṃ gantvā ārāmapālaṃ etadavocuṃ – ‘‘devassa, bhaṇe, ambena attho, ambaṃ dethā’’ti. ‘‘Natthāyyā ambaṃ. Taruṇaññeva ambaṃ pātāpetvā bhikkhū paribhuñjiṃsū’’ti. Atha kho te manussā rañño māgadhassa seniyassa bimbisārassa etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Suparibhuttaṃ, bhaṇe, ayyehi ambaṃ, api ca bhagavatā mattā vaṇṇitā’’ti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma samaṇā sakyaputtiyā na mattaṃ jānitvā rañño ambaṃ paribhuñjissantī’’ti! Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, ambaṃ paribhuñjitabbaṃ. Yo paribhuñjeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરસ્સ પૂગસ્સ સઙ્ઘભત્તં હોતિ. સૂપે અમ્બપેસિકાયો પક્ખિત્તા હોન્તિ. ભિક્ખૂ કુક્કુચ્ચાયન્તા નપ્પટિગ્ગણ્હન્તિ. ‘‘પટિગ્ગણ્હથ, ભિક્ખવે, પરિભુઞ્જથ. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, અમ્બપેસિક’’ન્તિ.
Tena kho pana samayena aññatarassa pūgassa saṅghabhattaṃ hoti. Sūpe ambapesikāyo pakkhittā honti. Bhikkhū kukkuccāyantā nappaṭiggaṇhanti. ‘‘Paṭiggaṇhatha, bhikkhave, paribhuñjatha. Anujānāmi, bhikkhave, ambapesika’’nti.
તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરસ્સ પૂગસ્સ સઙ્ઘભત્તં હોતિ. તે ન પરિયાપુણિંસુ અમ્બપેસિકં કાતું, ભત્તગ્ગે સકલેહેવ અમ્બેહિ દેન્તિ. ભિક્ખૂ કુક્કુચ્ચાયન્તા નપ્પટિગ્ગણ્હન્તિ. ‘‘પટિગ્ગણ્હથ , ભિક્ખવે, પરિભુઞ્જથ. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, પઞ્ચહિ સમણકપ્પેહિ ફલં પરિભુઞ્જિતું – અગ્ગિપરિચિતં , સત્થપરિચિતં, નખપરિચિતં, અબીજં, નિબ્બત્તબીજઞ્ઞેવ 15 પઞ્ચમં. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઇમેહિ પઞ્ચહિ સમણકપ્પેહિ ફલં પરિભુઞ્જિતુ’’ન્તિ.
Tena kho pana samayena aññatarassa pūgassa saṅghabhattaṃ hoti. Te na pariyāpuṇiṃsu ambapesikaṃ kātuṃ, bhattagge sakaleheva ambehi denti. Bhikkhū kukkuccāyantā nappaṭiggaṇhanti. ‘‘Paṭiggaṇhatha , bhikkhave, paribhuñjatha. Anujānāmi, bhikkhave, pañcahi samaṇakappehi phalaṃ paribhuñjituṃ – aggiparicitaṃ , satthaparicitaṃ, nakhaparicitaṃ, abījaṃ, nibbattabījaññeva 16 pañcamaṃ. Anujānāmi, bhikkhave, imehi pañcahi samaṇakappehi phalaṃ paribhuñjitu’’nti.
૨૫૧. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ અહિના દટ્ઠો કાલઙ્કતો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન હિ નૂન સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ઇમાનિ ચત્તારિ અહિરાજકુલાનિ મેત્તેન ચિત્તેન ફરિ. સચે હિ સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ઇમાનિ ચત્તારિ અહિરાજકુલાનિ મેત્તેન ચિત્તેન ફરેય્ય, ન હિ સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અહિના દટ્ઠો કાલઙ્કરેય્ય. કતમાનિ ચત્તારિ અહિરાજકુલાનિ? વિરૂપક્ખં અહિરાજકુલં, એરાપથં અહિરાજકુલં, છબ્યાપુત્તં અહિરાજકુલં, કણ્હાગોતમં અહિરાજકુલં . ન હિ નૂન સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ઇમાનિ ચત્તારિ અહિરાજકુલાનિ મેત્તેન ચિત્તેન ફરિ. સચે હિ સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ઇમાનિ ચત્તારિ અહિરાજકુલાનિ મેત્તેન ચિત્તેન ફરેય્ય, ન હિ સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અહિના દટ્ઠો કાલઙ્કરેય્ય. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઇમાનિ ચત્તારિ અહિરાજકુલાનિ મેત્તેન ચિત્તેન ફરિતું, અત્તગુત્તિયા અત્તરક્ખાય અત્તપરિત્તં કાતું. એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, કાતબ્બં –
251. Tena kho pana samayena aññataro bhikkhu ahinā daṭṭho kālaṅkato hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na hi nūna so, bhikkhave, bhikkhu imāni cattāri ahirājakulāni mettena cittena phari. Sace hi so, bhikkhave, bhikkhu imāni cattāri ahirājakulāni mettena cittena phareyya, na hi so, bhikkhave, bhikkhu ahinā daṭṭho kālaṅkareyya. Katamāni cattāri ahirājakulāni? Virūpakkhaṃ ahirājakulaṃ, erāpathaṃ ahirājakulaṃ, chabyāputtaṃ ahirājakulaṃ, kaṇhāgotamaṃ ahirājakulaṃ . Na hi nūna so, bhikkhave, bhikkhu imāni cattāri ahirājakulāni mettena cittena phari. Sace hi so, bhikkhave, bhikkhu imāni cattāri ahirājakulāni mettena cittena phareyya, na hi so, bhikkhave, bhikkhu ahinā daṭṭho kālaṅkareyya. Anujānāmi, bhikkhave, imāni cattāri ahirājakulāni mettena cittena pharituṃ, attaguttiyā attarakkhāya attaparittaṃ kātuṃ. Evañca pana, bhikkhave, kātabbaṃ –
છબ્યાપુત્તેહિ મે મેત્તં, મેત્તં કણ્હાગોતમકેહિ ચ.
Chabyāputtehi me mettaṃ, mettaṃ kaṇhāgotamakehi ca.
‘‘અપાદકેહિ મે મેત્તં, મેત્તં દ્વિપાદકેહિ મે;
‘‘Apādakehi me mettaṃ, mettaṃ dvipādakehi me;
ચતુપ્પદેહિ મે મેત્તં, મેત્તં બહુપ્પદેહિ મે.
Catuppadehi me mettaṃ, mettaṃ bahuppadehi me.
‘‘મા મં અપાદકો હિંસિ, મા મં હિંસિ દ્વિપાદકો;
‘‘Mā maṃ apādako hiṃsi, mā maṃ hiṃsi dvipādako;
મા મં ચતુપ્પદો હિંસિ, મા મં હિંસિ બહુપ્પદો.
Mā maṃ catuppado hiṃsi, mā maṃ hiṃsi bahuppado.
‘‘સબ્બે સત્તા સબ્બે પાણા, સબ્બે ભૂતા ચ કેવલા;
‘‘Sabbe sattā sabbe pāṇā, sabbe bhūtā ca kevalā;
સબ્બે ભદ્રાનિ પસ્સન્તુ, મા કિઞ્ચિ પાપમાગમા.
Sabbe bhadrāni passantu, mā kiñci pāpamāgamā.
‘‘અપ્પમાણો બુદ્ધો, અપ્પમાણો ધમ્મો,
‘‘Appamāṇo buddho, appamāṇo dhammo,
‘‘અહિ વિચ્છિકા સતપદી, ઉણ્ણનાભિ સરબૂ મૂસિકા;
‘‘Ahi vicchikā satapadī, uṇṇanābhi sarabū mūsikā;
કતા મે રક્ખા કતં મે પરિત્તં, પટિક્કમન્તુ ભૂતાનિ.
Katā me rakkhā kataṃ me parittaṃ, paṭikkamantu bhūtāni.
‘‘સોહં નમો ભગવતો, નમો સત્તન્નં સમ્માસમ્બુદ્ધાન’’ન્તિ.
‘‘Sohaṃ namo bhagavato, namo sattannaṃ sammāsambuddhāna’’nti.
તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ અનભિરતિયા પીળિતો અત્તનો અઙ્ગજાતં છિન્દિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અઞ્ઞમ્હિ સો, ભિક્ખવે, મોઘપુરિસો છેતબ્બમ્હિ, અઞ્ઞં છિન્દિ. ન, ભિક્ખવે, અત્તનો અઙ્ગજાતં છેતબ્બં. યો છિન્દેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ.
Tena kho pana samayena aññataro bhikkhu anabhiratiyā pīḷito attano aṅgajātaṃ chindi. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Aññamhi so, bhikkhave, moghapuriso chetabbamhi, aññaṃ chindi. Na, bhikkhave, attano aṅgajātaṃ chetabbaṃ. Yo chindeyya, āpatti thullaccayassā’’ti.
૨૫૨. તેન ખો પન સમયેન રાજગહકસ્સ સેટ્ઠિસ્સ મહગ્ઘસ્સ ચન્દનસ્સ 21 ચન્દનગણ્ઠિ ઉપ્પન્ના હોતિ. અથ ખો રાજગહકસ્સ સેટ્ઠિસ્સ એતદહોસિ – ‘‘યંનૂનાહં ઇમાય ચન્દનગણ્ઠિયા પત્તં લેખાપેય્યં. લેખઞ્ચ મે પરિભોગં ભવિસ્સતિ, પત્તઞ્ચ દાનં દસ્સામી’’તિ. અથ ખો રાજગહકો સેટ્ઠિ તાય ચન્દનગણ્ઠિયા પત્તં લેખાપેત્વા સિક્કાય ઉડ્ડિત્વા 22 વેળગ્ગે આલગ્ગેત્વા વેળુપરમ્પરાય બન્ધિત્વા 23 એવમાહ – ‘‘યો સમણો વા બ્રાહ્મણો વા અરહા ચેવ ઇદ્ધિમા ચ દિન્નંયેવ પત્તં ઓહરતૂ’’તિ. અથ ખો પૂરણો કસ્સપો યેન રાજગહકો સેટ્ઠિ તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા રાજગહકં સેટ્ઠિં એતદવોચ – ‘‘અહઞ્હિ, ગહપતિ, અરહા ચેવ ઇદ્ધિમા ચ, દેહિ મે પત્ત’’ન્તિ. ‘‘સચે, ભન્તે, આયસ્મા અરહા ચેવ ઇદ્ધિમા ચ દિન્નંયેવ પત્તં ઓહરતૂ’’તિ. અથ ખો મક્ખલિ ગોસાલો… અજિતો કેસકમ્બલો… પકુધો કચ્ચાયનો… સઞ્ચયો બેલટ્ઠપુત્તો 24 … નિગણ્ઠો નાટપુત્તો 25 યેન રાજગહકો સેટ્ઠિ તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા રાજગહકં સેટ્ઠિં એતદવોચ – ‘‘અહઞ્હિ, ગહપતિ, અરહા ચેવ ઇદ્ધિમા ચ, દેહિ મે પત્ત’’ન્તિ. ‘‘સચે, ભન્તે, આયસ્મા અરહા ચેવ ઇદ્ધિમા ચ, દિન્નંયેવ પત્તં ઓહરતૂ’’તિ.
252. Tena kho pana samayena rājagahakassa seṭṭhissa mahagghassa candanassa 26 candanagaṇṭhi uppannā hoti. Atha kho rājagahakassa seṭṭhissa etadahosi – ‘‘yaṃnūnāhaṃ imāya candanagaṇṭhiyā pattaṃ lekhāpeyyaṃ. Lekhañca me paribhogaṃ bhavissati, pattañca dānaṃ dassāmī’’ti. Atha kho rājagahako seṭṭhi tāya candanagaṇṭhiyā pattaṃ lekhāpetvā sikkāya uḍḍitvā 27 veḷagge ālaggetvā veḷuparamparāya bandhitvā 28 evamāha – ‘‘yo samaṇo vā brāhmaṇo vā arahā ceva iddhimā ca dinnaṃyeva pattaṃ oharatū’’ti. Atha kho pūraṇo kassapo yena rājagahako seṭṭhi tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā rājagahakaṃ seṭṭhiṃ etadavoca – ‘‘ahañhi, gahapati, arahā ceva iddhimā ca, dehi me patta’’nti. ‘‘Sace, bhante, āyasmā arahā ceva iddhimā ca dinnaṃyeva pattaṃ oharatū’’ti. Atha kho makkhali gosālo… ajito kesakambalo… pakudho kaccāyano… sañcayo belaṭṭhaputto 29 … nigaṇṭho nāṭaputto 30 yena rājagahako seṭṭhi tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā rājagahakaṃ seṭṭhiṃ etadavoca – ‘‘ahañhi, gahapati, arahā ceva iddhimā ca, dehi me patta’’nti. ‘‘Sace, bhante, āyasmā arahā ceva iddhimā ca, dinnaṃyeva pattaṃ oharatū’’ti.
તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા ચ મહામોગ્ગલ્લાનો આયસ્મા ચ પિણ્ડોલભારદ્વાજો પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા પત્તચીવરમાદાય રાજગહં પિણ્ડાય પવિસિંસુ. અથ ખો આયસ્મા પિણ્ડોલભારદ્વાજો આયસ્મન્તં મહામોગ્ગલ્લાનં એતદવોચ – ‘‘આયસ્મા ખો મહામોગ્ગલ્લાનો અરહા ચેવ ઇદ્ધિમા ચ. ગચ્છાવુસો, મોગ્ગલ્લાન, એતં પત્તં ઓહર. તુય્હેસો પત્તો’’તિ. ‘‘આયસ્મા ખો ભારદ્વાજો અરહા ચેવ ઇદ્ધિમા ચ. ગચ્છાવુસો, ભારદ્વાજ, એતં પત્તં ઓહર. તુય્હેસો પત્તો’’તિ. અથ ખો આયસ્મા પિણ્ડોલભારદ્વાજો વેહાસં અબ્ભુગ્ગન્ત્વા તં પત્તં ગહેત્વા તિક્ખત્તું રાજગહં અનુપરિયાયિ.
Tena kho pana samayena āyasmā ca mahāmoggallāno āyasmā ca piṇḍolabhāradvājo pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya rājagahaṃ piṇḍāya pavisiṃsu. Atha kho āyasmā piṇḍolabhāradvājo āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ etadavoca – ‘‘āyasmā kho mahāmoggallāno arahā ceva iddhimā ca. Gacchāvuso, moggallāna, etaṃ pattaṃ ohara. Tuyheso patto’’ti. ‘‘Āyasmā kho bhāradvājo arahā ceva iddhimā ca. Gacchāvuso, bhāradvāja, etaṃ pattaṃ ohara. Tuyheso patto’’ti. Atha kho āyasmā piṇḍolabhāradvājo vehāsaṃ abbhuggantvā taṃ pattaṃ gahetvā tikkhattuṃ rājagahaṃ anupariyāyi.
તેન ખો પન સમયેન રાજગહકો સેટ્ઠિ સપુત્તદારો સકે નિવેસને ઠિતો હોતિ પઞ્જલિકો નમસ્સમાનો – ઇધેવ, ભન્તે, અય્યો ભારદ્વાજો અમ્હાકં નિવેસને પતિટ્ઠાતૂતિ. અથ ખો આયસ્મા પિણ્ડોલભારદ્વાજો રાજગહકસ્સ સેટ્ઠિસ્સ નિવેસને પતિટ્ઠાસિ. અથ ખો રાજગહકો સેટ્ઠિ આયસ્મતો પિણ્ડોલભારદ્વાજસ્સ હત્થતો પત્તં ગહેત્વા મહગ્ઘસ્સ ખાદનીયસ્સ પૂરેત્વા આયસ્મતો પિણ્ડોલભારદ્વાજસ્સ અદાસિ. અથ ખો આયસ્મા પિણ્ડોલભારદ્વાજો તં પત્તં ગહેત્વા આરામં અગમાસિ. અસ્સોસું ખો મનુસ્સા – અય્યેન કિર પિણ્ડોલભારદ્વાજેન રાજગહકસ્સ સેટ્ઠિસ્સ પત્તો ઓહારિતોતિ. તે ચ મનુસ્સા ઉચ્ચાસદ્દા મહાસદ્દા આયસ્મન્તં પિણ્ડોલભારદ્વાજં પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો અનુબન્ધિંસુ.
Tena kho pana samayena rājagahako seṭṭhi saputtadāro sake nivesane ṭhito hoti pañjaliko namassamāno – idheva, bhante, ayyo bhāradvājo amhākaṃ nivesane patiṭṭhātūti. Atha kho āyasmā piṇḍolabhāradvājo rājagahakassa seṭṭhissa nivesane patiṭṭhāsi. Atha kho rājagahako seṭṭhi āyasmato piṇḍolabhāradvājassa hatthato pattaṃ gahetvā mahagghassa khādanīyassa pūretvā āyasmato piṇḍolabhāradvājassa adāsi. Atha kho āyasmā piṇḍolabhāradvājo taṃ pattaṃ gahetvā ārāmaṃ agamāsi. Assosuṃ kho manussā – ayyena kira piṇḍolabhāradvājena rājagahakassa seṭṭhissa patto ohāritoti. Te ca manussā uccāsaddā mahāsaddā āyasmantaṃ piṇḍolabhāradvājaṃ piṭṭhito piṭṭhito anubandhiṃsu.
અસ્સેસિ ખો ભગવા ઉચ્ચાસદ્દં મહાસદ્દં; સુત્વાન આયસ્મન્તં આનન્દં આમન્તેસિ – ‘‘કિં નુ ખો સો, આનન્દ, ઉચ્ચાસદ્દો મહાસદ્દો’’તિ? ‘‘આયસ્મતા, ભન્તે, પિણ્ડોલભારદ્વાજેન રાજગહકસ્સ સેટ્ઠિસ્સ પત્તો ઓહારિતો. અસ્સોસું ખો, ભન્તે, મનુસ્સા – અય્યેન કિર પિણ્ડોલભારદ્વાજેન રાજગહકસ્સ સેટ્ઠિસ્સ પત્તો ઓહારિતોતિ. તે ચ, ભન્તે, મનુસ્સા ઉચ્ચાસદ્દા મહાસદ્દા આયસ્મન્તં પિણ્ડોલભારદ્વાજં પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો અનુબન્ધા. સો એસો, ભન્તે, ભગવા ઉચ્ચાસદ્દો મહાસદ્દો’’તિ. અથ ખો ભગવા એતસ્મિં નિદાને એતસ્મિં પકરણે ભિક્ખુસઙ્ઘં સન્નિપાતાપેત્વા આયસ્મન્તં પિણ્ડોલભારદ્વાજં પટિપુચ્છિ – ‘‘સચ્ચં કિર તયા, ભારદ્વાજ, રાજગહકસ્સ સેટ્ઠિસ્સ પત્તો ઓહારિતો’’તિ? ‘‘સચ્ચં ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા – ‘‘અનનુચ્છવિકં, ભારદ્વાજ, અનનુલોમિકં અપ્પતિરૂપં અસ્સામણકં અકપ્પિયં અકરણીયં. કથઞ્હિ નામ ત્વં, ભારદ્વાજ, છવસ્સ દારુપત્તસ્સ કારણા ગિહીનં ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મં ઇદ્ધિપાટિહારિયં દસ્સેસ્સસિ! સેય્યથાપિ, ભારદ્વાજ, માતુગામો છવસ્સ માસકરૂપસ્સ કારણા કોપિનં દસ્સેતિ, એવમેવ ખો તયા, ભારદ્વાજ, છવસ્સ દારુપત્તસ્સ કારણા ગિહીનં ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મં ઇદ્ધિપાટિહારિયં દસ્સિતં. નેતં, ભારદ્વાજ, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… વિગરહિત્વા…પે॰… ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ન, ભિક્ખવે, ગિહીનં ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મં ઇદ્ધિપાટિહારિયં દસ્સેતબ્બં. યો દસ્સેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ભિન્દથેતં, ભિક્ખવે, દારુપત્તં સકલિકં સકલિકં કત્વા , ભિક્ખૂનં અઞ્જનુપપિસનં દેથ. ન ચ, ભિક્ખવે, દારુપત્તો ધારેતબ્બો. યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.