Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિભઙ્ગ-અનુટીકા • Vibhaṅga-anuṭīkā

    ૧૭. ખુદ્દકવત્થુવિભઙ્ગો

    17. Khuddakavatthuvibhaṅgo

    ૧. એકકનિદ્દેસવણ્ણના

    1. Ekakaniddesavaṇṇanā

    ૮૪૩-૪. અત્થિપટિચ્ચં નામાતિ અત્થિતા પટિચ્ચત્થો નામ, અસતિપિ સહજાતપુરેજાતાદિભાવે યસ્મિં સતિ યં હોતિ, સો તસ્સ પચ્ચયોતિ કત્વા યથા તથા અત્થિતામત્તં ઇધ પટિચ્ચત્થોતિ અત્થો. તં પન પટિચ્ચત્થં બ્યતિરેકમુખેન પાકટતરં કાતું ‘‘યથા’’તિઆદિમાહ. તત્થ નિસ્સયાદિપચ્ચયભાવેન પટિચ્ચાતિ વુત્તન્તિ નિસ્સયાદિપચ્ચયભાવતો પચ્ચયભૂતં ચક્ખાદિ ‘‘પટિચ્ચા’’તિ વુત્તં. એકિસ્સા સેણિયાતિ અટ્ઠારસસુ સેણીસુ મયં અમુકાય સેણિયા જાતામ્હ, ન અઞ્ઞે વિય અપ્પઞ્ઞાતાતિ એવમેત્થ અત્થં વદન્તિ.

    843-4. Atthipaṭiccaṃnāmāti atthitā paṭiccattho nāma, asatipi sahajātapurejātādibhāve yasmiṃ sati yaṃ hoti, so tassa paccayoti katvā yathā tathā atthitāmattaṃ idha paṭiccatthoti attho. Taṃ pana paṭiccatthaṃ byatirekamukhena pākaṭataraṃ kātuṃ ‘‘yathā’’tiādimāha. Tattha nissayādipaccayabhāvena paṭiccāti vuttanti nissayādipaccayabhāvato paccayabhūtaṃ cakkhādi ‘‘paṭiccā’’ti vuttaṃ. Ekissā seṇiyāti aṭṭhārasasu seṇīsu mayaṃ amukāya seṇiyā jātāmha, na aññe viya appaññātāti evamettha atthaṃ vadanti.

    પુરતો કરણં પમુખભાવકરણં. નિધાનરાસીતિ નિદહિત્વા ઠપિતધનનિચયો. યસોતિ ઇસ્સરિયં. તં પન યેસુ વત્તતિ, તેસુ પટ્ઠાપકઆણાકરણેહિ પાકટો હોતીતિ ‘‘પટ્ઠાપકમદો, આણાકરણમદો’’તિ ચ વુત્તં.

    Purato karaṇaṃ pamukhabhāvakaraṇaṃ. Nidhānarāsīti nidahitvā ṭhapitadhananicayo. Yasoti issariyaṃ. Taṃ pana yesu vattati, tesu paṭṭhāpakaāṇākaraṇehi pākaṭo hotīti ‘‘paṭṭhāpakamado, āṇākaraṇamado’’ti ca vuttaṃ.

    ૮૪૫. વત્થુનાતિ જાતિઆદિપવત્તિહેતુના.

    845. Vatthunāti jātiādipavattihetunā.

    ૮૪૬. પતિટ્ઠાભાવોતિ કુસલકમ્મેસુ પતિટ્ઠાનાભાવો, સો પન યસ્મા કુસલકિરિયાય ઠાનં ન હોતિ, તસ્મા ‘‘કુસલકરણે અટ્ઠાન’’ન્તિ આહ. પમાદસઙ્ખાતસ્સ અત્થસ્સ એવમાદિકો પરિયાયોતિ યોજના. આદિ-સદ્દેન ‘‘વચીદુચ્ચરિતે, મનોદુચ્ચરિતે ચિત્તસ્સ વોસ્સગ્ગો, મક્ખો, પળાસો’’તિ ચ એવમાદિકસ્સ સઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો. ‘‘પમાદો પમજ્જનાદી’’તિઆદિકો તદત્થપ્પકાસકો, ‘‘ચિત્તસ્સ વોસ્સગ્ગો વોસ્સગ્ગાનુપ્પાદન’’ન્તિઆદિકો તપ્પરિયાયપ્પકાસકો બ્યઞ્જનપરિયાયો ચ અપરિયન્તોતિ સમ્બન્ધો. ‘‘ચત્તારો ખન્ધે દસ્સેતી’’તિ ઇમિના સતિવોસ્સગ્ગાકારપ્પવત્તા ચત્તારો અકુસલક્ખન્ધા પમાદોતિ વદતિ.

    846. Patiṭṭhābhāvoti kusalakammesu patiṭṭhānābhāvo, so pana yasmā kusalakiriyāya ṭhānaṃ na hoti, tasmā ‘‘kusalakaraṇe aṭṭhāna’’nti āha. Pamādasaṅkhātassa atthassa evamādiko pariyāyoti yojanā. Ādi-saddena ‘‘vacīduccarite, manoduccarite cittassa vossaggo, makkho, paḷāso’’ti ca evamādikassa saṅgaho daṭṭhabbo. ‘‘Pamādo pamajjanādī’’tiādiko tadatthappakāsako, ‘‘cittassa vossaggo vossaggānuppādana’’ntiādiko tappariyāyappakāsako byañjanapariyāyo ca apariyantoti sambandho. ‘‘Cattāro khandhe dassetī’’ti iminā sativossaggākārappavattā cattāro akusalakkhandhā pamādoti vadati.

    ૮૪૭. અનિવાતવુત્તિતાય હેતુભૂતો ચિત્તસમ્પગ્ગહો માનવિસેસો.

    847. Anivātavuttitāya hetubhūto cittasampaggaho mānaviseso.

    ૮૪૮. ઉત્તરભાવો ઉત્તરિયં, કરણેન ઉત્તરિયં કરણુત્તરિયં, સારમ્ભેન પરસ્સ કિરિયતો ઉત્તરિકિરિયા.

    848. Uttarabhāvo uttariyaṃ, karaṇena uttariyaṃ karaṇuttariyaṃ, sārambhena parassa kiriyato uttarikiriyā.

    ૮૪૯. નેરુત્તિકવિધાનેનાતિ ઇ-કારચ્ચ-કારાનઞ્ચ ર-કારતાપાદનેન.

    849. Neruttikavidhānenāti i-kāracca-kārānañca ra-kāratāpādanena.

    અત્તહિતં અત્તાતિ ઉત્તરપદલોપેન નિદ્દેસમાહ યથા ‘‘રૂપભવો રૂપં, ભીમસેનો ભીમો’’તિ ચ. આદિન્નો, પત્તો વા અત્થો અત્તાતિ નિરુત્તિનયેન પદસિદ્ધિ વેદિતબ્બા.

    Attahitaṃ attāti uttarapadalopena niddesamāha yathā ‘‘rūpabhavo rūpaṃ, bhīmaseno bhīmo’’ti ca. Ādinno, patto vā attho attāti niruttinayena padasiddhi veditabbā.

    મુદ્દિતસ્સાતિ અઙ્કિતસ્સ.

    Mudditassāti aṅkitassa.

    ૮૫૦. જાનન્તસ્સેવ મહાજનસ્સ. ઉપાદાનાદિપચ્ચયેતિ ઇન્ધનુદકચીવરાદિકે પારિપૂરિહેતુકે.

    850. Jānantasseva mahājanassa. Upādānādipaccayeti indhanudakacīvarādike pāripūrihetuke.

    ૮૫૧. ગણ્ઠિકા સયં ગણ્ઠિકરણતો. પતિરૂપવચનતો, અઞ્ઞેસં ગણ્ઠિભેદતો ચ ગણ્ઠિભૂતા.

    851. Gaṇṭhikā sayaṃ gaṇṭhikaraṇato. Patirūpavacanato, aññesaṃ gaṇṭhibhedato ca gaṇṭhibhūtā.

    ૮૫૨. અભેજ્જન્તરતાય સમાસેવિતતાય સુટ્ઠુ આસેવિતતાય.

    852. Abhejjantaratāya samāsevitatāya suṭṭhu āsevitatāya.

    ૮૫૩. ચિરકાલપરિભાવિતત્તેન તેમનકરણં અલ્લભાવકરણં, લોભવસેન અવસ્સવનન્તિ અત્થો.

    853. Cirakālaparibhāvitattena temanakaraṇaṃ allabhāvakaraṇaṃ, lobhavasena avassavananti attho.

    એવં સન્તે કથં ખીયનન્તિ નિદ્દેસોતિ આહ ‘‘ખીયનન્તિ ચા’’તિઆદિ.

    Evaṃ sante kathaṃ khīyananti niddesoti āha ‘‘khīyananti cā’’tiādi.

    ૮૫૪. ચીવરમણ્ડનાદીનન્તિ ચીવરમણ્ડના પત્તમણ્ડના સેનાસનમણ્ડનાતિ ઇમેસં. ઇદાનિ તં વિસેસનભાવં યોજેત્વા દસ્સેતું ‘‘ચીવરેન હી’’તિઆદિ વુત્તં.

    854. Cīvaramaṇḍanādīnanti cīvaramaṇḍanā pattamaṇḍanā senāsanamaṇḍanāti imesaṃ. Idāni taṃ visesanabhāvaṃ yojetvā dassetuṃ ‘‘cīvarena hī’’tiādi vuttaṃ.

    ૮૫૫. સભાગરહિતો, સભાગપટિપક્ખો વા અસભાગો, અનનુકૂલાનં પટિક્કૂલતા વા. તેનાહ ‘‘માનથદ્ધતા, વિરોધો વા’’તિ.

    855. Sabhāgarahito, sabhāgapaṭipakkho vā asabhāgo, ananukūlānaṃ paṭikkūlatā vā. Tenāha ‘‘mānathaddhatā, virodho vā’’ti.

    ૮૫૬. સઙ્કમ્પના ઉક્કણ્ઠનાવસેન અનવટ્ઠાનં, અનવધાનં વા. તસ્સ તસ્સ આરમ્મણસ્સ તણ્હાયના.

    856. Saṅkampanā ukkaṇṭhanāvasena anavaṭṭhānaṃ, anavadhānaṃ vā. Tassa tassa ārammaṇassa taṇhāyanā.

    ૮૫૭. કાયસ્સાતિ નામકાયસ્સ. તસ્મિઞ્હિ અવિપ્ફારિકે રૂપકાયોપિ અવિપ્ફારિકો હોતિ.

    857. Kāyassāti nāmakāyassa. Tasmiñhi avipphārike rūpakāyopi avipphāriko hoti.

    ૮૬૦. રાગાદીનન્તિ રાગમોહઅહિરિકાનોત્તપ્પવિચિકિચ્છાદીનં.

    860. Rāgādīnanti rāgamohaahirikānottappavicikicchādīnaṃ.

    ૮૬૧. તિવિધમ્પિ કુહનવત્થું દસ્સેતુન્તિ સમ્બન્ધો. તત્થાતિ મહાનિદ્દેસે. ‘‘તત્થ કતમા કુહના લાભસક્કારસિલોકસન્નિસ્સિતસ્સા’’તિઆદિના (વિભ॰ ૮૬૧) ઇધ ખુદ્દકવિભઙ્ગે આગતં દેસનાનયં નિસ્સાય મહાનિદ્દેસદેસના પવત્તાતિ આહ ‘‘નિસ્સયભૂતાય ઇમાય પાળિયા’’તિ.

    861. Tividhampi kuhanavatthuṃ dassetunti sambandho. Tatthāti mahāniddese. ‘‘Tattha katamā kuhanā lābhasakkārasilokasannissitassā’’tiādinā (vibha. 861) idha khuddakavibhaṅge āgataṃ desanānayaṃ nissāya mahāniddesadesanā pavattāti āha ‘‘nissayabhūtāya imāya pāḷiyā’’ti.

    અન્તરહિતાનીતિ અન્તવિકલાનિ છિન્દન્તાનિ.

    Antarahitānīti antavikalāni chindantāni.

    લાભસક્કારસિલોકહેતુ સમ્ભાવનાધિપ્પાયેન સંયતાકારદસ્સનં કોહઞ્ઞન્તિ આહ ‘‘પાપિચ્છતાય નિરત્થકકાયવચીવિપ્ફન્દનિગ્ગહણં કોરજ’’ન્તિ. યો સંવેગબહુલો કુક્કુચ્ચકો પુબ્બેનાપરં અત્તનોપિ કિરિયં પરિસઙ્કન્તો પચ્ચવેક્ખમાનો તિટ્ઠતિ, તાદિસં વિય અત્તાનં દસ્સેન્તો ‘‘અતિપરિસઙ્કિતો’’તિ વુત્તો.

    Lābhasakkārasilokahetu sambhāvanādhippāyena saṃyatākāradassanaṃ kohaññanti āha ‘‘pāpicchatāya niratthakakāyavacīvipphandaniggahaṇaṃ koraja’’nti. Yo saṃvegabahulo kukkuccako pubbenāparaṃ attanopi kiriyaṃ parisaṅkanto paccavekkhamāno tiṭṭhati, tādisaṃ viya attānaṃ dassento ‘‘atiparisaṅkito’’ti vutto.

    ૮૬૪. પસંસામુખેન નિન્દનન્તિ પસંસાવત્થુતો ખિપનં બહિ છડ્ડનં યથા ‘‘અદાયકં અહો દાનપતી’’તિ.

    864. Pasaṃsāmukhena nindananti pasaṃsāvatthuto khipanaṃ bahi chaḍḍanaṃ yathā ‘‘adāyakaṃ aho dānapatī’’ti.

    ૮૬૫. ગવેસનકમ્મન્તિ અપ્પકેન લાભેન મહન્તસ્સ પરિયેસનકબ્યાપારો.

    865. Gavesanakammanti appakena lābhena mahantassa pariyesanakabyāpāro.

    ૮૬૬. પોક્ખરં વુચ્ચતિ સુન્દરં, વણ્ણસ્સ સુન્દરભાવો વણ્ણપારિપૂરી હોતીતિ આહ ‘‘વણ્ણપારિપૂરી વા વણ્ણપોક્ખરતા’’તિ.

    866. Pokkharaṃ vuccati sundaraṃ, vaṇṇassa sundarabhāvo vaṇṇapāripūrī hotīti āha ‘‘vaṇṇapāripūrī vā vaṇṇapokkharatā’’ti.

    ૮૭૯. સેય્યમાનાદિનિદ્દેસેસૂતિ ‘‘તત્થ કતમો સેય્યસ્સ ‘સેય્યોહમસ્મી’તિ માનો’’તિઆદિના (વિભ॰ ૮૬૯) નિદ્દિટ્ઠેસુ નવસુ માનનિદ્દેસેસુ. ‘‘સેય્યાદિપુગ્ગલો’’તિ ઇદં તત્થ પાળિયં સેય્યાદીનં નવન્નં પુગ્ગલાનં આમટ્ઠત્તા વુત્તં. ઇધ પન પુગ્ગલામસને સતિ સેય્યપુગ્ગલો ચ આમસિતબ્બો સિયા. તેનેવાહ ‘‘સેય્યમાનભાવેપી’’તિ. સેય્યમાનભાવેપીતિ પિ-સદ્દો આકડ્ઢકો અસેય્યમાનનિદ્દેસેપિ પુગ્ગલામસનસ્સ કતત્તા. યસ્સ કસ્સચીતિ સેય્યાદીસુ યસ્સ કસ્સચિ પુગ્ગલસ્સ.

    879. Seyyamānādiniddesesūti ‘‘tattha katamo seyyassa ‘seyyohamasmī’ti māno’’tiādinā (vibha. 869) niddiṭṭhesu navasu mānaniddesesu. ‘‘Seyyādipuggalo’’ti idaṃ tattha pāḷiyaṃ seyyādīnaṃ navannaṃ puggalānaṃ āmaṭṭhattā vuttaṃ. Idha pana puggalāmasane sati seyyapuggalo ca āmasitabbo siyā. Tenevāha ‘‘seyyamānabhāvepī’’ti. Seyyamānabhāvepīti pi-saddo ākaḍḍhako aseyyamānaniddesepi puggalāmasanassa katattā. Yassa kassacīti seyyādīsu yassa kassaci puggalassa.

    ૮૮૦. પુરિમમાનસ્સાતિ પુબ્બે પવત્તસ્સ સદિસમાનસ્સ, હીનમાનસ્સ વા, સદિસમાનવસેનેવ પન પાળિ આગતા.

    880. Purimamānassāti pubbe pavattassa sadisamānassa, hīnamānassa vā, sadisamānavaseneva pana pāḷi āgatā.

    ૮૮૧. ‘‘મિગાનં કોત્થુકો અન્તો, પક્ખીનં પન વાયસો’’તિ (જા॰ ૧.૩.૧૩૫) વચનતો આહ ‘‘પક્ખિજાતીસુ વાયસો અન્તો લામકો’’તિ.

    881. ‘‘Migānaṃ kotthuko anto, pakkhīnaṃ pana vāyaso’’ti (jā. 1.3.135) vacanato āha ‘‘pakkhijātīsu vāyaso anto lāmako’’ti.

    ૮૮૨. વિરાગન્તિ અરહત્તં.

    882. Virāganti arahattaṃ.

    ૮૮૩. માનસમ્પયુત્તચ્છન્દો તણ્હાછન્દો. માનસભાવં અનુગતો સેય્યાદિતો સમ્પગ્ગણ્હનવસેન પવત્તો માનસમ્પયુત્તકત્તુકમ્યતાછન્દો વા માનચ્છન્દો.

    883. Mānasampayuttacchando taṇhāchando. Mānasabhāvaṃ anugato seyyādito sampaggaṇhanavasena pavatto mānasampayuttakattukamyatāchando vā mānacchando.

    ૮૮૪. તત્થાતિ તસ્મિં વિલમ્બને નિપ્ફાદેતબ્બે. યુત્તં અનુચ્છવિકં. મુત્તં વિસ્સટ્ઠં. સિલિટ્ઠં સહિતં, અત્થદ્વયવિભાવકં વા.

    884. Tatthāti tasmiṃ vilambane nipphādetabbe. Yuttaṃ anucchavikaṃ. Muttaṃ vissaṭṭhaṃ. Siliṭṭhaṃ sahitaṃ, atthadvayavibhāvakaṃ vā.

    ૮૮૮. અનુદ્દયસ્સેવાતિ મેત્તાયન્તસ્સ વિય અનુકમ્પન્તસ્સ વિય વિકપ્પનાતિ આહ ‘‘સહનન્દિતાદિકસ્સા’’તિ, મેત્તાદિપતિરૂપેન પવત્તગેહસિતસિનેહસ્સાતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘તાદિસો રાગો’’તિ. અત્થો યુજ્જતીતિ એવમ્પિ ‘‘તત્થા’’તિ પાળિપદસ્સ અત્થો યુજ્જતિ. પરાનુદ્દયતાહેતુકો હિ પરાનુદ્દયતાસહિતો સો વિતક્કોતિ.

    888. Anuddayassevāti mettāyantassa viya anukampantassa viya vikappanāti āha ‘‘sahananditādikassā’’ti, mettādipatirūpena pavattagehasitasinehassāti attho. Tenāha ‘‘tādisorāgo’’ti. Attho yujjatīti evampi ‘‘tatthā’’ti pāḷipadassa attho yujjati. Parānuddayatāhetuko hi parānuddayatāsahito so vitakkoti.

    ૮૯૦. કામગુણપારિપૂરિયા યેભુય્યેન લોકો સમ્ભાવેતીતિ આહ ‘‘અનવઞ્ઞત્તત્થમેવ કામગુણે ચ પત્થેતી’’તિ.

    890. Kāmaguṇapāripūriyā yebhuyyena loko sambhāvetīti āha ‘‘anavaññattatthameva kāmaguṇe ca patthetī’’ti.

    એકકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ekakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૨. દુકનિદ્દેસવણ્ણના

    2. Dukaniddesavaṇṇanā

    ૮૯૧. બન્ધતીતિ કુજ્ઝનાકારં બન્ધતિ ઘટેતિ. ઉપનાહો હિ આઘાતવત્થુના ચિત્તં બન્ધન્તો વિય હોતિ, યતો અઞ્ઞથા પવત્તિત્વાપિ અવિદિતે ઉપનાહે આઘાતવત્થુસન્નિસ્સિતોવ હોતિ.

    891. Bandhatīti kujjhanākāraṃ bandhati ghaṭeti. Upanāho hi āghātavatthunā cittaṃ bandhanto viya hoti, yato aññathā pavattitvāpi avidite upanāhe āghātavatthusannissitova hoti.

    ૮૯૨. દન્તેહિ છિન્દિત્વાતિ દન્તેહિ છિન્દિત્વા વિય એકદેસં અપનેત્વા એકદેસં ગહેત્વાતિ અધિપ્પાયો.

    892. Dantehichinditvāti dantehi chinditvā viya ekadesaṃ apanetvā ekadesaṃ gahetvāti adhippāyo.

    ૮૯૪. અચ્ચયં કત્વાતિ વીતિક્કમં કત્વા. પટિચ્છાદનેતિ અત્તના કતસ્સ અચ્ચયસ્સ પટિચ્છાદને. વોચ્છિન્દનં વીતિક્કમકિરિયાય અપ્પટિજાનવસેન ઉપચ્છિન્દનં, વોચ્છિન્દનેન છાદના વોચ્છિન્દનછાદના.

    894. Accayaṃ katvāti vītikkamaṃ katvā. Paṭicchādaneti attanā katassa accayassa paṭicchādane. Vocchindanaṃ vītikkamakiriyāya appaṭijānavasena upacchindanaṃ, vocchindanena chādanā vocchindanachādanā.

    અસમ્માભાસને સઠ-સદ્દો લોકે નિરુળ્હોતિ આહ ‘‘યો ન સમ્મા ભાસતિ, સો સઠો’’તિ. સઠસ્સ યક્ખસૂકરસદિસતં દસ્સેન્તો ‘‘કુચ્છિ વા પિઠિ વા જાનિતું ન સક્કા’’તિ આહ, ઇન્દજાલસદિસો વા એસો દટ્ઠબ્બો.

    Asammābhāsane saṭha-saddo loke niruḷhoti āha ‘‘yo na sammā bhāsati, so saṭho’’ti. Saṭhassa yakkhasūkarasadisataṃ dassento ‘‘kucchi vā piṭhi vā jānituṃ na sakkā’’ti āha, indajālasadiso vā eso daṭṭhabbo.

    યો સબ્બથા વિપન્નજ્ઝાસયોપિ સમાનો કાયવચીભેદમત્તેન અત્તાનં સમ્પન્નં વિય દસ્સેત્વા લોકં વઞ્ચેન્તો અઞ્ઞથા સન્તં અઞ્ઞથા પવેદેતિ. તેનાહ ‘‘તેનેતં સાઠેય્યં માયાતો બલવતરા વઞ્ચનાતિ દટ્ઠબ્બ’’ન્તિ. સન્તદોસપટિચ્છાદનમેવ હિ માયા. તેનેવાતિ બલવતરવઞ્ચનાભાવેનેવ. દળ્હકેરાટિયઞ્હિ ‘‘પરિક્ખતતા’’તિ વુત્તં.

    Yo sabbathā vipannajjhāsayopi samāno kāyavacībhedamattena attānaṃ sampannaṃ viya dassetvā lokaṃ vañcento aññathā santaṃ aññathā pavedeti. Tenāha ‘‘tenetaṃ sāṭheyyaṃ māyāto balavatarā vañcanāti daṭṭhabba’’nti. Santadosapaṭicchādanameva hi māyā. Tenevāti balavataravañcanābhāveneva. Daḷhakerāṭiyañhi ‘‘parikkhatatā’’ti vuttaṃ.

    ૯૦૮. અભાવેપીતિ પિ-સદ્દેન ‘‘કો પન વાદો ભાવે’’તિ દસ્સેતિ. યદિપિ હિ પુથુજ્જનાનં, એકચ્ચાનઞ્ચ સેક્ખાનં યથારહં અત્તાભિનિવેસાદીહિ કતૂપકારં રૂપરાગાદિસંયોજનકિચ્ચં સાધેતિ, એકચ્ચાનં પન વિના એવ તેહીતિ કસ્સચિપિ કિલેસસ્સ અવિક્ખમ્ભિતત્તા કથઞ્ચિપિ અવિમુત્તો કામભવો અજ્ઝત્તગ્ગહણસ્સ વિસેસપચ્ચયોતિ ‘‘અજ્ઝત્ત’’ન્તિ વુચ્ચતિ, તદભાવતો ‘‘બહિદ્ધા’’તિ લદ્ધવોહારે રૂપારૂપભવે કેવલમ્પિ સંયોજનકિચ્ચં સાધેન્તં પવત્તતીતિ, તતો એવ રૂપારૂપાવચરસત્તાનં બહિદ્ધાસંયોજનભાવહેતજાતન્તિ ચ ‘‘બહિદ્ધાસંયોજન’’ન્તિ વુચ્ચતીતિ ઇમમત્થમાહ ‘‘સક્કાયદિટ્ઠાદીનં…પે॰… યોજનં નામા’’તિ.

    908. Abhāvepīti pi-saddena ‘‘ko pana vādo bhāve’’ti dasseti. Yadipi hi puthujjanānaṃ, ekaccānañca sekkhānaṃ yathārahaṃ attābhinivesādīhi katūpakāraṃ rūparāgādisaṃyojanakiccaṃ sādheti, ekaccānaṃ pana vinā eva tehīti kassacipi kilesassa avikkhambhitattā kathañcipi avimutto kāmabhavo ajjhattaggahaṇassa visesapaccayoti ‘‘ajjhatta’’nti vuccati, tadabhāvato ‘‘bahiddhā’’ti laddhavohāre rūpārūpabhave kevalampi saṃyojanakiccaṃ sādhentaṃ pavattatīti, tato eva rūpārūpāvacarasattānaṃ bahiddhāsaṃyojanabhāvahetajātanti ca ‘‘bahiddhāsaṃyojana’’nti vuccatīti imamatthamāha ‘‘sakkāyadiṭṭhādīnaṃ…pe… yojanaṃ nāmā’’ti.

    દુકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dukaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૩. તિકનિદ્દેસવણ્ણના

    3. Tikaniddesavaṇṇanā

    ૯૦૯. અવિજ્જાભવતણ્હાહિ વિય ઇસ્સામચ્છરિયદોમનસ્સાદિસહાયભૂતેન દોસેનપિ ભવાભિસઙ્ખરણં હોતીતિ ‘‘અકુસલમૂલાનેવ વટ્ટમૂલાની’’તિ. તેનાહ ‘‘તીહિ…પે॰… કથિતો’’તિ.

    909. Avijjābhavataṇhāhi viya issāmacchariyadomanassādisahāyabhūtena dosenapi bhavābhisaṅkharaṇaṃ hotīti ‘‘akusalamūlāneva vaṭṭamūlānī’’ti. Tenāha ‘‘tīhi…pe… kathito’’ti.

    ૯૧૯. રૂપારૂપાવચરવિપાકાનં સન્તપણીતભાવેન ઉળારતમત્તા તત્થ સાતિસયો ભવરાગો વુત્તો.

    919. Rūpārūpāvacaravipākānaṃ santapaṇītabhāvena uḷāratamattā tattha sātisayo bhavarāgo vutto.

    ૯૨૦. માનેન ઠપનાતિ માનેન સેય્યાદિવસેન અત્તનો ઠપના. ઠપનાતિ ચ દહના, પગ્ગણ્હના વા.

    920. Mānena ṭhapanāti mānena seyyādivasena attano ṭhapanā. Ṭhapanāti ca dahanā, paggaṇhanā vā.

    ૯૨૧. તંસમ્પયુત્તાતિ દોસસમ્પયુત્તા.

    921. Taṃsampayuttāti dosasampayuttā.

    ૯૨૨. તેસં વણ્ણભેદન્તિ તેસં જીવાનં વણ્ણવિસેસં, તેસં વા તથા કથેન્તાનં સુત્વા. બ્યાપીતિ સકલલોકબ્યાપી, સકલસરીરબ્યાપી વા. પરિમણ્ડલોતિ પરમાણુપ્પમાણો હુત્વા પરિમણ્ડલો. આદિ-સદ્દેન અઙ્ગુટ્ઠપ્પમાણો વયપ્પમાણોતિઆદિકં સઙ્ગણ્હાતિ.

    922. Tesaṃ vaṇṇabhedanti tesaṃ jīvānaṃ vaṇṇavisesaṃ, tesaṃ vā tathā kathentānaṃ sutvā. Byāpīti sakalalokabyāpī, sakalasarīrabyāpī vā. Parimaṇḍaloti paramāṇuppamāṇo hutvā parimaṇḍalo. Ādi-saddena aṅguṭṭhappamāṇo vayappamāṇotiādikaṃ saṅgaṇhāti.

    ૯૨૩. ઉતુવિપરિણામજો સીતાદિઉતુવિપરિવત્તજાતો. ઓપક્કમિકો અત્તનો, પરસ્સ વા તાદિસઉપક્કમનિબ્બત્તો. વિસમપરિહારજો ચિરાસનચિરટ્ઠાનાદિના કાયસ્સ વિસમપરિહરણતો જાતો. સન્નિપાતજો સઞ્ચયતો પટ્ઠાય પચ્ચેકં વિસમાકારતો દોસત્તયસમોધાનતો જાતો. કમ્મસમુટ્ઠાનો ઉતુવિપરિણામાદીહિ વિના કમ્મતો સમુટ્ઠિતો. પિત્તસેમ્હવાતસમુટ્ઠાના પન પિત્તાદીનં અધિકભાવેનેવ વુત્તા. સબ્બસ્સાપિ હિ રોગસ્સ દોસત્તયં આસન્નકારણં દોસપ્પકોપેન વિના અભાવતો. કમ્મં પધાનકારણં કતોકાસે એવ તસ્મિં ઉપ્પજ્જનતો, ઇતરં પન તસ્સ સહકારિકારણં દટ્ઠબ્બં. તયિદં પુબ્બેકતહેતુવાદિનો પટિક્ખિપન્તિ. ઉપપજ્જવેદનીયફલમ્પિ પુબ્બેકતહેતુકપક્ખિકમેવ અતીતદ્ધિકત્તા કમ્મસ્સાતિ અરુચિસૂચનત્થં કિર-સદ્દગ્ગહણં કરોતિ ‘‘ઉપપજ્જવેદનીયઞ્ચ કિર પટિક્ખિપન્તી’’તિ.

    923. Utuvipariṇāmajo sītādiutuviparivattajāto. Opakkamiko attano, parassa vā tādisaupakkamanibbatto. Visamaparihārajo cirāsanaciraṭṭhānādinā kāyassa visamapariharaṇato jāto. Sannipātajo sañcayato paṭṭhāya paccekaṃ visamākārato dosattayasamodhānato jāto. Kammasamuṭṭhāno utuvipariṇāmādīhi vinā kammato samuṭṭhito. Pittasemhavātasamuṭṭhānā pana pittādīnaṃ adhikabhāveneva vuttā. Sabbassāpi hi rogassa dosattayaṃ āsannakāraṇaṃ dosappakopena vinā abhāvato. Kammaṃ padhānakāraṇaṃ katokāse eva tasmiṃ uppajjanato, itaraṃ pana tassa sahakārikāraṇaṃ daṭṭhabbaṃ. Tayidaṃ pubbekatahetuvādino paṭikkhipanti. Upapajjavedanīyaphalampi pubbekatahetukapakkhikameva atītaddhikattā kammassāti arucisūcanatthaṃ kira-saddaggahaṇaṃ karoti ‘‘upapajjavedanīyañca kira paṭikkhipantī’’ti.

    ૯૨૪. દાહકારણતાયાતિ રાગાદિદસવિધગ્ગિદાહસ્સ, નરકગ્ગિદાહસ્સ ચ કારણતાય.

    924. Dāhakāraṇatāyāti rāgādidasavidhaggidāhassa, narakaggidāhassa ca kāraṇatāya.

    ૯૨૬. પુથુનિમિત્તસભાવેસૂતિ પુથુ નાનાકિલેસાદીનં કારણસભાવેસુ.

    926. Puthunimittasabhāvesūti puthu nānākilesādīnaṃ kāraṇasabhāvesu.

    ૯૩૧. અદ્દનં અદ્દા મદ્દવો, અનેકત્થત્તા ધાતૂનં તપ્પટિક્ખેપેન અનદ્દાતિ આહ ‘‘અમુદુતા વા અનદ્દા’’તિ.

    931. Addanaṃ addā maddavo, anekatthattā dhātūnaṃ tappaṭikkhepena anaddāti āha ‘‘amudutā vā anaddā’’ti.

    ૯૩૬. અયોનિસોમનસિકારહેતુકત્તા આવજ્જનાય અકુસલાનુકૂલકિચ્ચતા દટ્ઠબ્બા.

    936. Ayonisomanasikārahetukattā āvajjanāya akusalānukūlakiccatā daṭṭhabbā.

    તિકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Tikaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૪. ચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના

    4. Catukkaniddesavaṇṇanā

    ૯૩૯. એવં-સદ્દેનાતિ નિદસ્સનત્થેન એવં-સદ્દેનાતિ અધિપ્પાયો. ભવો એવ અભિવુદ્ધો અભવો યથા ‘‘અસેક્ખા ધમ્મા’’તિ (ધ॰ સ॰ તિકમાતિકા ૧૧). દુતિયસ્મિં પક્ખે ભવાભવસદ્દેન સમ્પત્તિવિપત્તિયો, વુદ્ધિહાનિયો વા વુત્તાતિ વેદિતબ્બા.

    939. Evaṃ-saddenāti nidassanatthena evaṃ-saddenāti adhippāyo. Bhavo eva abhivuddho abhavo yathā ‘‘asekkhā dhammā’’ti (dha. sa. tikamātikā 11). Dutiyasmiṃ pakkhe bhavābhavasaddena sampattivipattiyo, vuddhihāniyo vā vuttāti veditabbā.

    અગતિયાતિ અયુત્તગતિયા, અપ્પતિરૂપકિરિયાયાતિ અત્થો.

    Agatiyāti ayuttagatiyā, appatirūpakiriyāyāti attho.

    કોધૂપાયાસ…પે॰… માતુગામા વા ઊમિઆદિભયન્તિ યોજના. પઞ્ચકામગુણમાતુગામગ્ગહણેતિ પઞ્ચકામગુણગ્ગહણે, માતુગામગ્ગહણે ચ.

    Kodhūpāyāsa…pe… mātugāmā vā ūmiādibhayanti yojanā. Pañcakāmaguṇamātugāmaggahaṇeti pañcakāmaguṇaggahaṇe, mātugāmaggahaṇe ca.

    ‘‘સયંકતં સુખદુક્ખ’’ન્તિઆદિકા દિટ્ઠિ યદિપિ અઞ્ઞેસમ્પિ દિટ્ઠિગતિકાનં અત્થેવ, તિમ્બરુકો પન તથાદિટ્ઠિકો ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિત્વા પુચ્છીતિ સા દિટ્ઠિ ‘‘તિમ્બરુકદિટ્ઠી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૧૮) વુત્તા. તેનાહ ‘‘તિમ્બરુકો…પે॰… આગતત્તા’’તિ.

    ‘‘Sayaṃkataṃ sukhadukkha’’ntiādikā diṭṭhi yadipi aññesampi diṭṭhigatikānaṃ attheva, timbaruko pana tathādiṭṭhiko bhagavantaṃ upasaṅkamitvā pucchīti sā diṭṭhi ‘‘timbarukadiṭṭhī’’ti (saṃ. ni. 2.18) vuttā. Tenāha ‘‘timbaruko…pe… āgatattā’’ti.

    ચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Catukkaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૫. પઞ્ચકનિદ્દેસવણ્ણના

    5. Pañcakaniddesavaṇṇanā

    ૯૪૦. આગમનસ્સ પટિસન્ધિગ્ગહણવસેનાતિ અધિપ્પાયો.

    940. Āgamanassa paṭisandhiggahaṇavasenāti adhippāyo.

    ૯૪૧. ઉપચયનતોતિ વડ્ઢનતો. અઞ્ઞથાતિ લાભતો તક્કનતો ચ અઞ્ઞપ્પકારો ગહિતોતિ તં દસ્સેન્તો ‘‘સદ્ધારુચિઆદીહી’’તિ આહ. અનુસ્સવતો હિ સદ્દહનં, રુચ્ચનં પન જાતિસ્સરઞાણતોપિ હોતિ. આદિ-સદ્દેન ખન્તિઆદીનં સઙ્ગહો.

    941. Upacayanatoti vaḍḍhanato. Aññathāti lābhato takkanato ca aññappakāro gahitoti taṃ dassento ‘‘saddhāruciādīhī’’ti āha. Anussavato hi saddahanaṃ, ruccanaṃ pana jātissarañāṇatopi hoti. Ādi-saddena khantiādīnaṃ saṅgaho.

    ૯૪૨. અક્ખન્તિ મૂલં એતેસન્તિ અક્ખન્તિમૂલકા. દુક્કટદુબ્ભાસિતતાદિદોસા તાદિસાનિ કાયવચીમનોદુચ્ચરિતાનિ.

    942. Akkhanti mūlaṃ etesanti akkhantimūlakā. Dukkaṭadubbhāsitatādidosā tādisāni kāyavacīmanoduccaritāni.

    ૯૪૩. ઉદગ્ગતાસઙ્ખાતો અવૂપસમો ન ઉદ્ધચ્ચસઙ્ખાતોતિ પીતિયા એવ સવિપ્ફારિકતાસઙ્ખાતં અસન્તસભાવં આહ. અવૂપસમહેતુભૂતોતિ વિક્ખેપહેતુભૂતો. પીતિયા આકારોતિ પીતિયા પવત્તિઆકારો.

    943. Udaggatāsaṅkhāto avūpasamo na uddhaccasaṅkhātoti pītiyā eva savipphārikatāsaṅkhātaṃ asantasabhāvaṃ āha. Avūpasamahetubhūtoti vikkhepahetubhūto. Pītiyā ākāroti pītiyā pavattiākāro.

    પઞ્ચકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pañcakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૬. છક્કનિદ્દેસવણ્ણના

    6. Chakkaniddesavaṇṇanā

    ૯૪૪. તેનાતિ કોધાદીનંયેવ વિવાદમૂલત્તા.

    944. Tenāti kodhādīnaṃyeva vivādamūlattā.

    ૯૪૫. કુસલાનુયોગે સાતચ્ચં કુસલાનુયોગસાતચ્ચં.

    945. Kusalānuyoge sātaccaṃ kusalānuyogasātaccaṃ.

    ગણેન સત્તસમૂહેન સઙ્ગણિ સન્નિપતનં યેન સદ્ધિં, તેન સઙ્ગતિ ગણસઙ્ગણિકા. કસ્સચિ ઘાસચ્છાદનાદિકસ્સ.

    Gaṇena sattasamūhena saṅgaṇi sannipatanaṃ yena saddhiṃ, tena saṅgati gaṇasaṅgaṇikā. Kassaci ghāsacchādanādikassa.

    ૯૪૬. ઉપવિતક્કેતીતિ આરમ્મણં ઉપેચ્ચ તક્કેતિ.

    946. Upavitakketīti ārammaṇaṃ upecca takketi.

    ૯૪૮. અધિચ્ચસમુપ્પન્નિકોતિ ‘‘અધિચ્ચસમુપ્પન્નો અત્તા ચ લોકો ચા’’તિ એવંવાદી.

    948. Adhiccasamuppannikoti ‘‘adhiccasamuppanno attā ca loko cā’’ti evaṃvādī.

    છક્કનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Chakkaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૮. અટ્ઠકનિદ્દેસવણ્ણના

    8. Aṭṭhakaniddesavaṇṇanā

    ૯૫૨. ઓસીદનાકારેનાતિ કત્તબ્બકમ્મે અનુસ્સહનાકારેન.

    952. Osīdanākārenāti kattabbakamme anussahanākārena.

    ૯૫૮. તે અભિનિવેસા અસઞ્ઞીવાદા વદન્તિ એતેહીતિ.

    958. Te abhinivesā asaññīvādā vadanti etehīti.

    અટ્ઠકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Aṭṭhakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૯. નવકનિદ્દેસવણ્ણના

    9. Navakaniddesavaṇṇanā

    ૯૬૦-૯૬૩. દસમસ્સાતિ અટ્ઠાનઘાતસ્સ.

    960-963. Dasamassāti aṭṭhānaghātassa.

    અજ્ઝત્તન્તિ ગોચરજ્ઝત્તં અધિપ્પેતં. એતસ્સ ગાથાવચનસ્સ. નિટ્ઠપેત્વાતિ અભિનિવિસ્સ.

    Ajjhattanti gocarajjhattaṃ adhippetaṃ. Etassa gāthāvacanassa. Niṭṭhapetvāti abhinivissa.

    ૯૬૪. અઞ્ઞેસં ફસ્સાદીનં સઙ્ખતભાવે યથાસકંપચ્ચયેહિ. યેનાકારેન માનસ્સ સાતિસયા પવત્તિ, તં દસ્સેતું ‘‘અહન્તિ, અસ્મીતિ ચા’’તિ વુત્તં. અત્તનોતિ દિટ્ઠિગતપરિકપ્પિતસ્સ અત્તનો. યથા માનસ્સ સમ્પગ્ગહવસેન, એવં તણ્હાય મમત્તવસેન, દિટ્ઠિયા નિચ્ચાદિવસેન પવત્તિ વિસેસવતી સમાનેપિ અનાગતકાલામસનેતિ આહ ‘‘ભવિસ્સન્તી…પે॰… વુત્તો’’તિ. ‘‘અહમસ્મી’’તિ પન પવત્તમાનસ્સેવ ભવતીતિ સબ્બપદસાધારણસ્સ માનસ્સેવ વસેન ઇઞ્જિતાદિતા અટ્ઠકથાયં વુત્તા.

    964. Aññesaṃ phassādīnaṃ saṅkhatabhāve yathāsakaṃpaccayehi. Yenākārena mānassa sātisayā pavatti, taṃ dassetuṃ ‘‘ahanti, asmīti cā’’ti vuttaṃ. Attanoti diṭṭhigataparikappitassa attano. Yathā mānassa sampaggahavasena, evaṃ taṇhāya mamattavasena, diṭṭhiyā niccādivasena pavatti visesavatī samānepi anāgatakālāmasaneti āha ‘‘bhavissantī…pe… vutto’’ti. ‘‘Ahamasmī’’ti pana pavattamānasseva bhavatīti sabbapadasādhāraṇassa mānasseva vasena iñjitāditā aṭṭhakathāyaṃ vuttā.

    નવકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Navakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૧૦. દસકનિદ્દેસવણ્ણના

    10. Dasakaniddesavaṇṇanā

    ૯૭૦. સઙ્કપ્પનન્તિ ‘‘કુસલતા’’તિ વુત્તપદસ્સ અત્થવચનં. તસ્સા ઉપાયચિન્તાય. મિચ્છાભાવો સાવજ્જભાવો. તદાકારો મોહોતિ યથાવુત્તાકારેન પવત્તે ચિત્તુપ્પાદે મોહો. તસ્સાપિ યથાવુત્તપચ્ચવેક્ખણાયપિ યથાકતપાપેપિ. અધિમાનસમ્પયુત્તં સઞ્જાનનં પકતિપુરિસન્તરદસ્સનાદિવસેન પવત્તં દિટ્ઠિસમ્પયુત્તચિત્તં ફલં વિય વિમુત્તન્તિ ગહિતં દટ્ઠબ્બં.

    970. Saṅkappananti ‘‘kusalatā’’ti vuttapadassa atthavacanaṃ. Tassā upāyacintāya. Micchābhāvo sāvajjabhāvo. Tadākāro mohoti yathāvuttākārena pavatte cittuppāde moho. Tassāpi yathāvuttapaccavekkhaṇāyapi yathākatapāpepi. Adhimānasampayuttaṃ sañjānanaṃ pakatipurisantaradassanādivasena pavattaṃ diṭṭhisampayuttacittaṃ phalaṃ viya vimuttanti gahitaṃ daṭṭhabbaṃ.

    દસકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dasakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    તણ્હાવિચરિતનિદ્દેસવણ્ણના

    Taṇhāvicaritaniddesavaṇṇanā

    ૯૭૩. વિસેસં અકત્વાતિ અનુપનિધાનં, સમતો ચ અસમતો ચ ઉપનિધાનન્તિ ઇમં વિભાગં અકત્વા, યો ‘‘ઇત્થં, એવં, અઞ્ઞથા’’તિ પદેહિ પકાસિતો.

    973. Visesaṃakatvāti anupanidhānaṃ, samato ca asamato ca upanidhānanti imaṃ vibhāgaṃ akatvā, yo ‘‘itthaṃ, evaṃ, aññathā’’ti padehi pakāsito.

    વિસેસસ્સાતિ ‘‘ઇત્થં, એવં, અઞ્ઞથા’’તિ યથાવુત્તસ્સેવ વિસેસસ્સ. દિટ્ઠિયાતિ દિટ્ઠિયા ગહિતાય તદવિનાભાવિની તણ્હા દસ્સિતા. સીસસીસમૂલકેહીતિ ચતૂહિ સીસેહિ, દ્વાદસહિ ચ સીસમૂલકેહિ. સયમેવ ચ તણ્હા દસ્સિતાતિ યોજના. યદિ દિટ્ઠિમાનગાહોપિ ઇધાધિપ્પેતો, યતો ‘‘તણ્હામાનદિટ્ઠિવસેન સમૂહગાહતો’’તિ (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૯૭૩) અટ્ઠકથાયં વુત્તં, કથં ‘‘તણ્હાવિચરિતાની’’તિ વચનન્તિ આહ ‘‘દિટ્ઠિમાનેસૂ’’તિઆદિ. તંમૂલકત્તાતિ તણ્હામૂલકત્તા.

    Visesassāti ‘‘itthaṃ, evaṃ, aññathā’’ti yathāvuttasseva visesassa. Diṭṭhiyāti diṭṭhiyā gahitāya tadavinābhāvinī taṇhā dassitā. Sīsasīsamūlakehīti catūhi sīsehi, dvādasahi ca sīsamūlakehi. Sayameva ca taṇhā dassitāti yojanā. Yadi diṭṭhimānagāhopi idhādhippeto, yato ‘‘taṇhāmānadiṭṭhivasena samūhagāhato’’ti (vibha. aṭṭha. 973) aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ, kathaṃ ‘‘taṇhāvicaritānī’’ti vacananti āha ‘‘diṭṭhimānesū’’tiādi. Taṃmūlakattāti taṇhāmūlakattā.

    ૯૭૪. ન અવક્કરીયતીતિ અનવકારી, તં અનવકારિં કત્વા, તં પદન્તરેન વિભાવેન્તો ‘‘અનવક્કરિ, તં કત્વા’’તિ આહ. વિક્ખેપનં અવયવતો વિભાગો. અત્તતો અવિનિબ્ભુજિત્વાતિ ય્વાયં દિટ્ઠિગતિકપરિકપ્પિતો અત્તા, તતો અવિસું કત્વા.

    974. Na avakkarīyatīti anavakārī, taṃ anavakāriṃ katvā, taṃ padantarena vibhāvento ‘‘anavakkari, taṃ katvā’’ti āha. Vikkhepanaṃ avayavato vibhāgo. Attato avinibbhujitvāti yvāyaṃ diṭṭhigatikaparikappito attā, tato avisuṃ katvā.

    ૯૭૬. બહિકતાનિ રૂપાદીનિ ઉપગન્ત્વા પવત્તા તણ્હા ઉપાદાયાતિ વુત્તાતિ યોજના.

    976. Bahikatāni rūpādīni upagantvā pavattā taṇhā upādāyāti vuttāti yojanā.

    એકચ્ચસ્સ પુગ્ગલસ્સ એકસ્મિં અત્તભાવે કસ્સચિ તણ્હાવિચરિતસ્સ અસમ્ભવો, કસ્સચિદેવ સમ્ભવોતિ આહ ‘‘કસ્સચિ સમ્ભવદસ્સનત્થં વુત્ત’’ન્તિ.

    Ekaccassa puggalassa ekasmiṃ attabhāve kassaci taṇhāvicaritassa asambhavo, kassacideva sambhavoti āha ‘‘kassaci sambhavadassanatthaṃ vutta’’nti.

    તણ્હાવિચરિતનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Taṇhāvicaritaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ખુદ્દકવત્થુવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Khuddakavatthuvibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / વિભઙ્ગપાળિ • Vibhaṅgapāḷi / ૧૭. ખુદ્દકવત્થુવિભઙ્ગો • 17. Khuddakavatthuvibhaṅgo

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-મૂલટીકા • Vibhaṅga-mūlaṭīkā / ૧૭. ખુદ્દકવત્થુવિભઙ્ગો • 17. Khuddakavatthuvibhaṅgo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact