Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૬. કિલેસસંયુત્તવણ્ણના
6. Kilesasaṃyuttavaṇṇanā
૩૨૨-૩૩૧. કિલેસસંયુત્તે ચિત્તસ્સેસો ઉપક્કિલેસોતિ કતરચિત્તસ્સ? ચતુભૂમકચિત્તસ્સ. તેભૂમકચિત્તસ્સ તાવ હોતુ, લોકુત્તરસ્સ કથં ઉપક્કિલેસો હોતીતિ? ઉપ્પત્તિનિવારણતો. સો હિ તસ્સ ઉપ્પજ્જિતું અપ્પદાનેન ઉપક્કિલેસોતિ વેદિતબ્બો. નેક્ખમ્મનિન્નન્તિ નવલોકુત્તરધમ્મનિન્નં. ચિત્તન્તિ સમથવિપસ્સનાચિત્તં. અભિઞ્ઞા સચ્છિકરણીયેસુ ધમ્મેસૂતિ પચ્ચવેક્ખણઞાણેન અભિજાનિત્વા સચ્છિકાતબ્બેસુ છળભિઞ્ઞાધમ્મેસુ, એકં ધમ્મં વા ગણ્હન્તેન નેક્ખમ્મન્તિ ગહેતબ્બં. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
322-331. Kilesasaṃyutte cittasseso upakkilesoti kataracittassa? Catubhūmakacittassa. Tebhūmakacittassa tāva hotu, lokuttarassa kathaṃ upakkileso hotīti? Uppattinivāraṇato. So hi tassa uppajjituṃ appadānena upakkilesoti veditabbo. Nekkhammaninnanti navalokuttaradhammaninnaṃ. Cittanti samathavipassanācittaṃ. Abhiññā sacchikaraṇīyesu dhammesūti paccavekkhaṇañāṇena abhijānitvā sacchikātabbesu chaḷabhiññādhammesu, ekaṃ dhammaṃ vā gaṇhantena nekkhammanti gahetabbaṃ. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
કિલેસસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kilesasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. ચક્ખુસુત્તં • 1. Cakkhusuttaṃ
૨. રૂપસુત્તં • 2. Rūpasuttaṃ
૩. વિઞ્ઞાણસુત્તં • 3. Viññāṇasuttaṃ
૪. સમ્ફસ્સસુત્તં • 4. Samphassasuttaṃ
૫. સમ્ફસ્સજસુત્તં • 5. Samphassajasuttaṃ
૬. સઞ્ઞાસુત્તં • 6. Saññāsuttaṃ
૭. સઞ્ચેતનાસુત્તં • 7. Sañcetanāsuttaṃ
૮. તણ્હાસુત્તં • 8. Taṇhāsuttaṃ
૯. ધાતુસુત્તં • 9. Dhātusuttaṃ
૧૦. ખન્ધસુત્તં • 10. Khandhasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. કિલેસસંયુત્તવણ્ણના • 6. Kilesasaṃyuttavaṇṇanā