Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૬. કિલેસસંયુત્તવણ્ણના
6. Kilesasaṃyuttavaṇṇanā
૩૨૨-૩૩૧. એસોતિ ચક્ખુસ્મિં છન્દરાગો. ઉપેચ્ચ કિલેસેતીતિ ઉપક્કિલેસો. ચિત્તસ્સાતિ સામઞ્ઞવચનં અનિચ્છન્તો ચોદકો ‘‘કતરચિત્તસ્સા’’તિ આહ. ઇતરો કામં ઉપતાપનમલીનભાવકરણવસેન ઉપક્કિલેસો લોકુત્તરસ્સ નત્થિ, વિબાધનટ્ઠો પન અત્થેવ ઉપ્પત્તિનિવારણતોતિ અધિપ્પાયેનાહ ‘‘ચતુભૂમકચિત્તસ્સા’’તિ. ચોદકો ‘‘તેભૂમકા’’તિઆદિના અત્તનો અધિપ્પાયં વિવરતિ, ઇતરો ‘‘ઉપ્પત્તિનિવારણતો’’તિઆદિના. અરિયફલપટિપ્પસ્સદ્ધિપહાનવસેન પવત્તિયા સબ્બસંકિલેસતો નિક્ખન્તત્તા નેક્ખમ્મં, મગ્ગનિબ્બાનાનં પન નેક્ખમ્મભાવો ઉક્કંસતો ગહિતો એવાતિ આહ ‘‘નેક્ખમ્મનિન્નન્તિ નવલોકુત્તરધમ્મનિન્ન’’ન્તિ. અભિજાનિત્વાતિ અભિમુખભાવેન જાનિત્વા. સચ્છિકાતબ્બેસૂતિ પચ્ચક્ખકાતબ્બેસુ. છળભિઞ્ઞાધમ્મેસૂતિ અરિયમગ્ગસમ્પયુત્તધમ્મેસુ.
322-331.Esoti cakkhusmiṃ chandarāgo. Upecca kilesetīti upakkileso. Cittassāti sāmaññavacanaṃ anicchanto codako ‘‘kataracittassā’’ti āha. Itaro kāmaṃ upatāpanamalīnabhāvakaraṇavasena upakkileso lokuttarassa natthi, vibādhanaṭṭho pana attheva uppattinivāraṇatoti adhippāyenāha ‘‘catubhūmakacittassā’’ti. Codako ‘‘tebhūmakā’’tiādinā attano adhippāyaṃ vivarati, itaro ‘‘uppattinivāraṇato’’tiādinā. Ariyaphalapaṭippassaddhipahānavasena pavattiyā sabbasaṃkilesato nikkhantattā nekkhammaṃ, magganibbānānaṃ pana nekkhammabhāvo ukkaṃsato gahito evāti āha ‘‘nekkhammaninnanti navalokuttaradhammaninna’’nti. Abhijānitvāti abhimukhabhāvena jānitvā. Sacchikātabbesūti paccakkhakātabbesu. Chaḷabhiññādhammesūti ariyamaggasampayuttadhammesu.
કિલેસસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kilesasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. ચક્ખુસુત્તં • 1. Cakkhusuttaṃ
૨. રૂપસુત્તં • 2. Rūpasuttaṃ
૩. વિઞ્ઞાણસુત્તં • 3. Viññāṇasuttaṃ
૪. સમ્ફસ્સસુત્તં • 4. Samphassasuttaṃ
૫. સમ્ફસ્સજસુત્તં • 5. Samphassajasuttaṃ
૬. સઞ્ઞાસુત્તં • 6. Saññāsuttaṃ
૭. સઞ્ચેતનાસુત્તં • 7. Sañcetanāsuttaṃ
૮. તણ્હાસુત્તં • 8. Taṇhāsuttaṃ
૯. ધાતુસુત્તં • 9. Dhātusuttaṃ
૧૦. ખન્ધસુત્તં • 10. Khandhasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. કિલેસસંયુત્તવણ્ણના • 6. Kilesasaṃyuttavaṇṇanā