Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    16. திங்ஸனிபாதோ

    16. Tiṃsanipāto

    511. கிங்ச²ந்த³ஜாதகங் (1)

    511. Kiṃchandajātakaṃ (1)

    1.

    1.

    கிங்ச²ந்தோ³ கிமதி⁴ப்பாயோ, ஏகோ ஸம்மஸி க⁴ம்மனி;

    Kiṃchando kimadhippāyo, eko sammasi ghammani;

    கிங் பத்த²யானோ கிங் ஏஸங், கேன அத்தே²ன ப்³ராஹ்மண.

    Kiṃ patthayāno kiṃ esaṃ, kena atthena brāhmaṇa.

    2.

    2.

    யதா² மஹா வாரித⁴ரோ, கும்போ⁴ ஸுபரிணாஹவா 1;

    Yathā mahā vāridharo, kumbho supariṇāhavā 2;

    ததூ²பமங் அம்ப³பக்கங், வண்ணக³ந்த⁴ரஸுத்தமங்.

    Tathūpamaṃ ambapakkaṃ, vaṇṇagandharasuttamaṃ.

    3.

    3.

    தங் வுய்ஹமானங் ஸோதேன, தி³ஸ்வானாமலமஜ்ஜி²மே;

    Taṃ vuyhamānaṃ sotena, disvānāmalamajjhime;

    பாணீஹி நங் க³ஹெத்வான, அக்³யாயதனமாஹரிங்.

    Pāṇīhi naṃ gahetvāna, agyāyatanamāhariṃ.

    4.

    4.

    ததோ கத³லிபத்தேஸு, நிக்கி²பித்வா ஸயங் அஹங்;

    Tato kadalipattesu, nikkhipitvā sayaṃ ahaṃ;

    ஸத்தே²ன நங் விகப்பெத்வா, கு²ப்பிபாஸங் அஹாஸி மே.

    Satthena naṃ vikappetvā, khuppipāsaṃ ahāsi me.

    5.

    5.

    ஸோஹங் அபேதத³ரதோ², ப்³யந்தீபூ⁴தோ 3 து³க²க்க²மோ;

    Sohaṃ apetadaratho, byantībhūto 4 dukhakkhamo;

    அஸ்ஸாத³ங் நாதி⁴க³ச்சா²மி, ப²லெஸ்வஞ்ஞேஸு கேஸுசி 5.

    Assādaṃ nādhigacchāmi, phalesvaññesu kesuci 6.

    6.

    6.

    ஸோஸெத்வா நூன மரணங், தங் மமங் ஆவஹிஸ்ஸதி;

    Sosetvā nūna maraṇaṃ, taṃ mamaṃ āvahissati;

    அம்ப³ங் யஸ்ஸ ப²லங் ஸாது³, மது⁴ரக்³க³ங் மனோரமங்;

    Ambaṃ yassa phalaṃ sādu, madhuraggaṃ manoramaṃ;

    யமுத்³த⁴ரிங் வுய்ஹமானங், உத³தி⁴ஸ்மா மஹண்ணவே.

    Yamuddhariṃ vuyhamānaṃ, udadhismā mahaṇṇave.

    7.

    7.

    அக்கா²தங் தே மயா ஸப்³ப³ங், யஸ்மா உபவஸாமஹங்;

    Akkhātaṃ te mayā sabbaṃ, yasmā upavasāmahaṃ;

    ரம்மங் பதி நிஸின்னொஸ்மி, புது²லோமாயுதா புது².

    Rammaṃ pati nisinnosmi, puthulomāyutā puthu.

    8.

    8.

    த்வஞ்ச கோ² மேவ 7 அக்கா²ஹி, அத்தானமபலாயினி;

    Tvañca kho meva 8 akkhāhi, attānamapalāyini;

    கா வா த்வமஸி கல்யாணி, கிஸ்ஸ வா த்வங் ஸுமஜ்ஜி²மே.

    Kā vā tvamasi kalyāṇi, kissa vā tvaṃ sumajjhime.

    9.

    9.

    ருப்பபட்டபலிமட்டீ²வ 9, ப்³யக்³கீ⁴வ கி³ரிஸானுஜா;

    Ruppapaṭṭapalimaṭṭhīva 10, byagghīva girisānujā;

    யா ஸந்தி நாரியோ தே³வேஸு, தே³வானங் பரிசாரிகா.

    Yā santi nāriyo devesu, devānaṃ paricārikā.

    10.

    10.

    யா ச மனுஸ்ஸலோகஸ்மிங், ரூபேனான்வாக³தித்தி²யோ;

    Yā ca manussalokasmiṃ, rūpenānvāgatitthiyo;

    ரூபேன தே ஸதி³ஸீ நத்தி², தே³வேஸு க³ந்த⁴ப்³ப³மனுஸ்ஸலோகே 11;

    Rūpena te sadisī natthi, devesu gandhabbamanussaloke 12;

    புட்டா²ஸி மே சாருபுப்³ப³ங்கி³, ப்³ரூஹி நாமஞ்ச ப³ந்த⁴வே.

    Puṭṭhāsi me cārupubbaṅgi, brūhi nāmañca bandhave.

    11.

    11.

    யங் த்வங் பதி நிஸின்னோஸி, ரம்மங் ப்³ராஹ்மண கோஸிகிங்;

    Yaṃ tvaṃ pati nisinnosi, rammaṃ brāhmaṇa kosikiṃ;

    ஸாஹங் பு⁴ஸாலயா வுத்தா², வரவாரிவஹோக⁴ஸா.

    Sāhaṃ bhusālayā vutthā, varavārivahoghasā.

    12.

    12.

    நானாது³மக³ணாகிண்ணா, ப³ஹுகா கி³ரிகந்த³ரா;

    Nānādumagaṇākiṇṇā, bahukā girikandarā;

    மமேவ பமுகா² ஹொந்தி, அபி⁴ஸந்த³ந்தி பாவுஸே.

    Mameva pamukhā honti, abhisandanti pāvuse.

    13.

    13.

    அதோ² ப³ஹூ வனதோதா³, நீலவாரிவஹிந்த⁴ரா;

    Atho bahū vanatodā, nīlavārivahindharā;

    ப³ஹுகா நாக³வித்தோதா³, அபி⁴ஸந்த³ந்தி வாரினா.

    Bahukā nāgavittodā, abhisandanti vārinā.

    14.

    14.

    தா அம்ப³ஜம்பு³லபு³ஜா, நீபா தாலா சுது³ம்ப³ரா 13;

    Tā ambajambulabujā, nīpā tālā cudumbarā 14;

    ப³ஹூனி ப²லஜாதானி, ஆவஹந்தி அபி⁴ண்ஹஸோ.

    Bahūni phalajātāni, āvahanti abhiṇhaso.

    15.

    15.

    யங் கிஞ்சி உப⁴தோ தீரே, ப²லங் பததி அம்பு³னி;

    Yaṃ kiñci ubhato tīre, phalaṃ patati ambuni;

    அஸங்ஸயங் தங் ஸோதஸ்ஸ, ப²லங் ஹோதி வஸானுக³ங்.

    Asaṃsayaṃ taṃ sotassa, phalaṃ hoti vasānugaṃ.

    16.

    16.

    ஏதத³ஞ்ஞாய மேதா⁴வி, புது²பஞ்ஞ ஸுணோஹி மே;

    Etadaññāya medhāvi, puthupañña suṇohi me;

    மா ரோசய மபி⁴ஸங்க³ங், படிஸேத⁴ ஜனாதி⁴ப.

    Mā rocaya mabhisaṅgaṃ, paṭisedha janādhipa.

    17.

    17.

    ந வாஹங் வட்³ட⁴வங் 15 மஞ்ஞே, யங் த்வங் ரட்டா²பி⁴வட்³ட⁴ன;

    Na vāhaṃ vaḍḍhavaṃ 16 maññe, yaṃ tvaṃ raṭṭhābhivaḍḍhana;

    ஆசெய்யமானோ ராஜிஸி, மரணங் அபி⁴கங்க²ஸி.

    Āceyyamāno rājisi, maraṇaṃ abhikaṅkhasi.

    18.

    18.

    தஸ்ஸ ஜானந்தி பிதரோ, க³ந்த⁴ப்³பா³ ச ஸதே³வகா;

    Tassa jānanti pitaro, gandhabbā ca sadevakā;

    யே சாபி இஸயோ லோகே, ஸஞ்ஞதத்தா தபஸ்ஸினோ;

    Ye cāpi isayo loke, saññatattā tapassino;

    அஸங்ஸயங் தேபி 17 ஜானந்தி, பட்ட²பூ⁴தா 18 யஸஸ்ஸினோ.

    Asaṃsayaṃ tepi 19 jānanti, paṭṭhabhūtā 20 yasassino.

    19.

    19.

    ஏவங் விதி³த்வா விதூ³ ஸப்³ப³த⁴ம்மங், வித்³த⁴ங்ஸனங் சவனங் ஜீவிதஸ்ஸ;

    Evaṃ viditvā vidū sabbadhammaṃ, viddhaṃsanaṃ cavanaṃ jīvitassa;

    ந சீயதீ தஸ்ஸ நரஸ்ஸ பாபங், ஸசே ந சேதேதி வதா⁴ய தஸ்ஸ.

    Na cīyatī tassa narassa pāpaṃ, sace na ceteti vadhāya tassa.

    20.

    20.

    இஸிபூக³ஸமஞ்ஞாதே, ஏவங் லொக்யா விதி³தா ஸதி 21;

    Isipūgasamaññāte, evaṃ lokyā viditā sati 22;

    அனரியபரிஸம்பா⁴ஸே, பாபகம்மங் ஜிகீ³ஸஸி 23.

    Anariyaparisambhāse, pāpakammaṃ jigīsasi 24.

    21.

    21.

    ஸசே அஹங் மரிஸ்ஸாமி, தீரே தே புது²ஸுஸ்ஸோணி;

    Sace ahaṃ marissāmi, tīre te puthusussoṇi;

    அஸங்ஸயங் தங் அஸிலோகோ, மயி பேதே ஆக³மிஸ்ஸதி.

    Asaṃsayaṃ taṃ asiloko, mayi pete āgamissati.

    22.

    22.

    தஸ்மா ஹி பாபகங் கம்மங், ரக்க²ஸ்ஸேவ 25 ஸுமஜ்ஜி²மே;

    Tasmā hi pāpakaṃ kammaṃ, rakkhasseva 26 sumajjhime;

    மா தங் ஸப்³போ³ ஜனோ பச்சா², பகுட்டா²யி 27 மயி மதே.

    Mā taṃ sabbo jano pacchā, pakuṭṭhāyi 28 mayi mate.

    23.

    23.

    அஞ்ஞாதமேதங் அவிஸய்ஹஸாஹி, அத்தானமம்ப³ஞ்ச த³தா³மி தே தங்;

    Aññātametaṃ avisayhasāhi, attānamambañca dadāmi te taṃ;

    ஸோ து³ச்சஜே காமகு³ணே பஹாய, ஸந்திஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச அதி⁴ட்டி²தோஸி.

    So duccaje kāmaguṇe pahāya, santiñca dhammañca adhiṭṭhitosi.

    24.

    24.

    யோ ஹித்வா புப்³ப³ஸஞ்ஞோக³ங், பச்சா² ஸங்யோஜனே டி²தோ;

    Yo hitvā pubbasaññogaṃ, pacchā saṃyojane ṭhito;

    அத⁴ம்மஞ்சேவ சரதி, பாபஞ்சஸ்ஸ பவட்³ட⁴தி.

    Adhammañceva carati, pāpañcassa pavaḍḍhati.

    25.

    25.

    ஏஹி தங் பாபயிஸ்ஸாமி, காமங் அப்பொஸ்ஸுகோ ப⁴வ;

    Ehi taṃ pāpayissāmi, kāmaṃ appossuko bhava;

    உபானயாமி ஸீதஸ்மிங், விஹராஹி அனுஸ்ஸுகோ.

    Upānayāmi sītasmiṃ, viharāhi anussuko.

    26.

    26.

    தங் புப்ப²ரஸமத்தேபி⁴, வக்கங்கே³ஹி அரிந்த³ம;

    Taṃ puppharasamattebhi, vakkaṅgehi arindama;

    கோஞ்சா மயூரா தி³வியா, கோலட்டி²மது⁴ஸாளிகா;

    Koñcā mayūrā diviyā, kolaṭṭhimadhusāḷikā;

    கூஜிதா ஹங்ஸபூகே³ஹி, கோகிலெத்த² பபோ³த⁴ரே.

    Kūjitā haṃsapūgehi, kokilettha pabodhare.

    27.

    27.

    அம்பெ³த்த² விப்பஸாக²க்³கா³ 29, பலாலக²லஸன்னிபா⁴;

    Ambettha vippasākhaggā 30, palālakhalasannibhā;

    கோஸம்ப³ஸளலா 31 நீபா, பக்கதாலவிலம்பி³னோ.

    Kosambasaḷalā 32 nīpā, pakkatālavilambino.

    28.

    28.

    மாலீ திரிடீ காயூரீ, அங்க³தீ³ சந்த³னுஸ்ஸதோ³ 33;

    Mālī tiriṭī kāyūrī, aṅgadī candanussado 34;

    ரத்திங் த்வங் பரிசாரேஸி, தி³வா வேதே³ஸி வேத³னங்.

    Rattiṃ tvaṃ paricāresi, divā vedesi vedanaṃ.

    29.

    29.

    ஸோளஸித்தி²ஸஹஸ்ஸானி, யா தேமா பரிசாரிகா;

    Soḷasitthisahassāni, yā temā paricārikā;

    ஏவங் மஹானுபா⁴வோஸி, அப்³பு⁴தோ லோமஹங்ஸனோ.

    Evaṃ mahānubhāvosi, abbhuto lomahaṃsano.

    30.

    30.

    கிங் கம்மமகரீ புப்³பே³, பாபங் அத்தது³கா²வஹங்;

    Kiṃ kammamakarī pubbe, pāpaṃ attadukhāvahaṃ;

    யங் கரித்வா மனுஸ்ஸேஸு, பிட்டி²மங்ஸானி கா²த³ஸி.

    Yaṃ karitvā manussesu, piṭṭhimaṃsāni khādasi.

    31.

    31.

    அஜ்ஜே²னானி படிக்³க³ய்ஹ, காமேஸு க³தி⁴தோ 35 அஹங்;

    Ajjhenāni paṭiggayha, kāmesu gadhito 36 ahaṃ;

    அசரிங் தீ³க⁴மத்³தா⁴னங், பரேஸங் அஹிதாயஹங்.

    Acariṃ dīghamaddhānaṃ, paresaṃ ahitāyahaṃ.

    32.

    32.

    யோ பிட்டி²மங்ஸிகோ ஹோதி, ஏவங் உக்கச்ச கா²த³தி;

    Yo piṭṭhimaṃsiko hoti, evaṃ ukkacca khādati;

    யதா²ஹங் அஜ்ஜ கா²தா³மி, பிட்டி²மங்ஸானி அத்தனோதி.

    Yathāhaṃ ajja khādāmi, piṭṭhimaṃsāni attanoti.

    கிங்ச²ந்த³ஜாதகங் பட²மங்.

    Kiṃchandajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸுபரிணாமவா (க॰)
    2. supariṇāmavā (ka.)
    3. ப்³யந்திபூ⁴தோ (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    4. byantibhūto (sī. pī. ka.)
    5. கேஸுபி (க॰ ஸீ॰)
    6. kesupi (ka. sī.)
    7. மே (ஸீ॰), மம (?)
    8. me (sī.), mama (?)
    9. ருப்பபட்டப்லமட்டீ²வ (ஸ்யா॰), ரூபபட்டபமட்டீ²வ (க॰)
    10. ruppapaṭṭaplamaṭṭhīva (syā.), rūpapaṭṭapamaṭṭhīva (ka.)
    11. தே³வக³ந்த⁴ப்³ப³மானுஸே (ஸ்யா॰)
    12. devagandhabbamānuse (syā.)
    13. தாலமுது³ம்ப³ரா (ஸ்யா॰ க॰)
    14. tālamudumbarā (syā. ka.)
    15. வத்³த⁴வங் (ஸீ॰ பீ॰)
    16. vaddhavaṃ (sī. pī.)
    17. தே (ஸீ॰ பீ॰)
    18. வத்³த⁴பூ⁴தா (ஸீ॰ பீ॰)
    19. te (sī. pī.)
    20. vaddhabhūtā (sī. pī.)
    21. பதி (க॰ ஸ்யா॰ க॰)
    22. pati (ka. syā. ka.)
    23. ஜிகி³ங்ஸஸி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    24. jigiṃsasi (sī. syā. pī.)
    25. ரக்க²ஸ்ஸு ச (ஸ்யா॰)
    26. rakkhassu ca (syā.)
    27. பகத்தா²ஸி (ஸீ॰ பீ॰), பத்வக்கா²ஸி (ஸ்யா॰)
    28. pakatthāsi (sī. pī.), patvakkhāsi (syā.)
    29. விப்பஸூனக்³கா³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), விப்பஓனக்³கா³ (க॰)
    30. vippasūnaggā (sī. syā. pī.), vippaonaggā (ka.)
    31. கோஸும்ப⁴ஸலலா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    32. kosumbhasalalā (sī. syā. pī.)
    33. சந்த³னஸ்ஸதோ³ (ஸீ॰)
    34. candanassado (sī.)
    35. க³தி²தோ (ஸீ॰ பீ॰), கி³த்³தி⁴தோ (ஸ்யா॰ க॰), கி³த்³தி⁴கோ (க॰ அட்ட²॰)
    36. gathito (sī. pī.), giddhito (syā. ka.), giddhiko (ka. aṭṭha.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [151] 1. கிங்ச²ந்த³ஜாதகவண்ணனா • [151] 1. Kiṃchandajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact