Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૪. કિમિલત્થેરઅપદાનવણ્ણના
4. Kimilattheraapadānavaṇṇanā
ચતુત્થાપદાને નિબ્બુતે કકુસન્ધમ્હીતિઆદિકં આયસ્મતો કિમિલત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો કકુસન્ધસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્તો પરિનિબ્બુતે સત્થરિ તસ્સ ધાતુયો ઉદ્દિસ્સ સલલમાલાહિ મણ્ડપં કારેત્વા પૂજં અકાસિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન તાવતિંસેસુ ઉપ્પજ્જિત્વા અપરાપરં દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કપિલવત્થુનગરે સક્યરાજકુલે નિબ્બત્તિત્વા કિમિલોતિ તસ્સ નામં અકાસિ. સો વયપ્પત્તો ભોગસમ્પત્તિયા પમત્તો વિહરતિ. તસ્સ ઞાણપરિપાકં ઞત્વા સંવેગજનનત્થં અનુપિયાયં વિહરન્તો સત્થા પઠમયોબ્બને ઠિતં રમણીયં ઇત્થિરૂપં અભિનિમ્મિનિત્વા પુરતો દસ્સેત્વા પુન અનુક્કમેન યથા જરારોગવિપત્તીહિ અભિભૂતા દિસ્સતિ, તથા અકાસિ. તં દિસ્વા કિમિલકુમારો અતિવિય સંવેગજાતો અત્તનો સંવેગં પકાસેન્તો ભગવતો પાકટં કત્વા લદ્ધાનુસાસનો અરહત્તં પાપુણિ.
Catutthāpadāne nibbute kakusandhamhītiādikaṃ āyasmato kimilattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto kakusandhassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto parinibbute satthari tassa dhātuyo uddissa salalamālāhi maṇḍapaṃ kāretvā pūjaṃ akāsi. So tena puññakammena tāvatiṃsesu uppajjitvā aparāparaṃ devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde kapilavatthunagare sakyarājakule nibbattitvā kimiloti tassa nāmaṃ akāsi. So vayappatto bhogasampattiyā pamatto viharati. Tassa ñāṇaparipākaṃ ñatvā saṃvegajananatthaṃ anupiyāyaṃ viharanto satthā paṭhamayobbane ṭhitaṃ ramaṇīyaṃ itthirūpaṃ abhinimminitvā purato dassetvā puna anukkamena yathā jarārogavipattīhi abhibhūtā dissati, tathā akāsi. Taṃ disvā kimilakumāro ativiya saṃvegajāto attano saṃvegaṃ pakāsento bhagavato pākaṭaṃ katvā laddhānusāsano arahattaṃ pāpuṇi.
૪૨. સો અરહત્તં પત્વા સોમનસ્સજાતો અત્તનો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો નિબ્બુતે કકુસન્ધમ્હીતિઆદિમાહ. બ્રાહ્મણમ્હિ વુસીમતીતિ પઞ્ચહિ વસિતાહિ વસિપ્પત્તમ્હિ ભગવતિ. બ્રાહ્મણસ્સ સબ્બગુણગણેહિ મણ્ડિતત્તા અભિવૂળ્હીતત્તા બ્રાહ્મણમ્હિ કકુસન્ધે ભગવતિ પરિનિબ્બુતેતિ અત્થો. સેસં સબ્બં ઉત્તાનમેવાતિ.
42. So arahattaṃ patvā somanassajāto attano pubbacaritāpadānaṃ pakāsento nibbute kakusandhamhītiādimāha. Brāhmaṇamhi vusīmatīti pañcahi vasitāhi vasippattamhi bhagavati. Brāhmaṇassa sabbaguṇagaṇehi maṇḍitattā abhivūḷhītattā brāhmaṇamhi kakusandhe bhagavati parinibbuteti attho. Sesaṃ sabbaṃ uttānamevāti.
કિમિલત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Kimilattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૪. કિમિલત્થેરઅપદાનં • 4. Kimilattheraapadānaṃ