Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    9. கிங்ஸீலஸுத்தங்

    9. Kiṃsīlasuttaṃ

    326.

    326.

    ‘‘கிங்ஸீலோ கிங்ஸமாசாரோ, கானி கம்மானி ப்³ரூஹயங்;

    ‘‘Kiṃsīlo kiṃsamācāro, kāni kammāni brūhayaṃ;

    நரோ ஸம்மா நிவிட்ட²ஸ்ஸ, உத்தமத்த²ஞ்ச பாபுணே’’.

    Naro sammā niviṭṭhassa, uttamatthañca pāpuṇe’’.

    327.

    327.

    ‘‘வுட்³டா⁴பசாயீ அனுஸூயகோ ஸியா, காலஞ்ஞூ 1 சஸ்ஸ க³ரூனங் 2 த³ஸ்ஸனாய;

    ‘‘Vuḍḍhāpacāyī anusūyako siyā, kālaññū 3 cassa garūnaṃ 4 dassanāya;

    த⁴ம்மிங் கத²ங் ஏரயிதங் க²ணஞ்ஞூ, ஸுணெய்ய ஸக்கச்ச ஸுபா⁴ஸிதானி.

    Dhammiṃ kathaṃ erayitaṃ khaṇaññū, suṇeyya sakkacca subhāsitāni.

    328.

    328.

    ‘‘காலேன க³ச்சே² க³ரூனங் ஸகாஸங், த²ம்ப⁴ங் நிரங்கத்வா 5 நிவாதவுத்தி;

    ‘‘Kālena gacche garūnaṃ sakāsaṃ, thambhaṃ niraṃkatvā 6 nivātavutti;

    அத்த²ங் த⁴ம்மங் ஸங்யமங் ப்³ரஹ்மசரியங், அனுஸ்ஸரே சேவ ஸமாசரே ச.

    Atthaṃ dhammaṃ saṃyamaṃ brahmacariyaṃ, anussare ceva samācare ca.

    329.

    329.

    ‘‘த⁴ம்மாராமோ த⁴ம்மரதோ, த⁴ம்மே டி²தோ த⁴ம்மவினிச்ச²யஞ்ஞூ;

    ‘‘Dhammārāmo dhammarato, dhamme ṭhito dhammavinicchayaññū;

    நேவாசரே த⁴ம்மஸந்தோ³ஸவாத³ங், தச்சே²ஹி நீயேத² ஸுபா⁴ஸிதேஹி.

    Nevācare dhammasandosavādaṃ, tacchehi nīyetha subhāsitehi.

    330.

    330.

    ‘‘ஹஸ்ஸங் ஜப்பங் பரிதே³வங் பதோ³ஸங், மாயாகதங் குஹனங் கி³த்³தி⁴ மானங்;

    ‘‘Hassaṃ jappaṃ paridevaṃ padosaṃ, māyākataṃ kuhanaṃ giddhi mānaṃ;

    ஸாரம்ப⁴ங் கக்கஸங் கஸாவஞ்ச முச்ச²ங் 7, ஹித்வா சரே வீதமதோ³ டி²தத்தோ.

    Sārambhaṃ kakkasaṃ kasāvañca mucchaṃ 8, hitvā care vītamado ṭhitatto.

    331.

    331.

    ‘‘விஞ்ஞாதஸாரானி ஸுபா⁴ஸிதானி, ஸுதஞ்ச விஞ்ஞாதஸமாதி⁴ஸாரங்;

    ‘‘Viññātasārāni subhāsitāni, sutañca viññātasamādhisāraṃ;

    ந தஸ்ஸ பஞ்ஞா ச ஸுதஞ்ச வட்³ட⁴தி, யோ ஸாஹஸோ ஹோதி நரோ பமத்தோ.

    Na tassa paññā ca sutañca vaḍḍhati, yo sāhaso hoti naro pamatto.

    332.

    332.

    ‘‘த⁴ம்மே ச யே அரியபவேதி³தே ரதா,

    ‘‘Dhamme ca ye ariyapavedite ratā,

    அனுத்தரா தே வசஸா மனஸா கம்முனா ச;

    Anuttarā te vacasā manasā kammunā ca;

    தே ஸந்திஸோரச்சஸமாதி⁴ஸண்டி²தா,

    Te santisoraccasamādhisaṇṭhitā,

    ஸுதஸ்ஸ பஞ்ஞாய ச ஸாரமஜ்ஜ²கூ³’’தி.

    Sutassa paññāya ca sāramajjhagū’’ti.

    கிங்ஸீலஸுத்தங் நவமங் நிட்டி²தங்.

    Kiṃsīlasuttaṃ navamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. காலஞ்ஞு (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. க³ரூனங் (ஸீ॰)
    3. kālaññu (sī. syā.)
    4. garūnaṃ (sī.)
    5. நிராகத்வா (?) நி + ஆ + கர + த்வா
    6. nirākatvā (?) ni + ā + kara + tvā
    7. ஸாரம்ப⁴ கக்கஸ்ஸ கஸாவ முச்ச²ங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. sārambha kakkassa kasāva mucchaṃ (syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 9. கிங்ஸீலஸுத்தவண்ணனா • 9. Kiṃsīlasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact