Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. કિસાગોતમીથેરીઅપદાનં

    2. Kisāgotamītherīapadānaṃ

    ૫૫.

    55.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘તદાહં હંસવતિયં, જાતા અઞ્ઞતરે કુલે;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātā aññatare kule;

    ઉપેત્વા તં નરવરં, સરણં સમુપાગમિં.

    Upetvā taṃ naravaraṃ, saraṇaṃ samupāgamiṃ.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘ધમ્મઞ્ચ તસ્સ અસ્સોસિં, ચતુસચ્ચૂપસઞ્હિતં;

    ‘‘Dhammañca tassa assosiṃ, catusaccūpasañhitaṃ;

    મધુરં પરમસ્સાદં, વટ્ટસન્તિસુખાવહં 1.

    Madhuraṃ paramassādaṃ, vaṭṭasantisukhāvahaṃ 2.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘તદા ચ ભિક્ખુનિં વીરો, લૂખચીવરધારિનિં;

    ‘‘Tadā ca bhikkhuniṃ vīro, lūkhacīvaradhāriniṃ;

    ઠપેન્તો એતદગ્ગમ્હિ, વણ્ણયી પુરિસુત્તમો.

    Ṭhapento etadaggamhi, vaṇṇayī purisuttamo.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘જનેત્વાનપ્પકં પીતિં, સુત્વા ભિક્ખુનિયા ગુણે;

    ‘‘Janetvānappakaṃ pītiṃ, sutvā bhikkhuniyā guṇe;

    કારં કત્વાન બુદ્ધસ્સ, યથાસત્તિ યથાબલં.

    Kāraṃ katvāna buddhassa, yathāsatti yathābalaṃ.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘નિપચ્ચ મુનિવરં તં, તં ઠાનમભિપત્થયિં;

    ‘‘Nipacca munivaraṃ taṃ, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ;

    તદાનુમોદિ સમ્બુદ્ધો, ઠાનલાભાય નાયકો.

    Tadānumodi sambuddho, ṭhānalābhāya nāyako.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદા, ઓરસા ધમ્મનિમ્મિતા;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    કિસાગોતમી 3 નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવિકા’.

    Kisāgotamī 4 nāmena, hessati satthu sāvikā’.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘તં સુત્વા મુદિતા હુત્વા, યાવજીવં તદા જિનં;

    ‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    મેત્તચિત્તા પરિચરિં, પચ્ચયેહિ વિનાયકં.

    Mettacittā paricariṃ, paccayehi vināyakaṃ.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પે, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘ઉપટ્ઠાકો મહેસિસ્સ, તદા આસિ નરિસ્સરો;

    ‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;

    કાસિરાજા કિકી નામ, બારાણસિપુરુત્તમે.

    Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘પઞ્ચમી તસ્સ ધીતાસિં, ધમ્મા નામેન વિસ્સુતા;

    ‘‘Pañcamī tassa dhītāsiṃ, dhammā nāmena vissutā;

    ધમ્મં સુત્વા જિનગ્ગસ્સ, પબ્બજ્જં સમરોચયિં.

    Dhammaṃ sutvā jinaggassa, pabbajjaṃ samarocayiṃ.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘અનુજાનિ ન નો તાતો, અગારેવ તદા મયં;

    ‘‘Anujāni na no tāto, agāreva tadā mayaṃ;

    વીસવસ્સસહસ્સાનિ, વિચરિમ્હ અતન્દિતા.

    Vīsavassasahassāni, vicarimha atanditā.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘કોમારિબ્રહ્મચરિયં, રાજકઞ્ઞા સુખેધિતા;

    ‘‘Komāribrahmacariyaṃ, rājakaññā sukhedhitā;

    બુદ્ધોપટ્ઠાનનિરતા, મુદિતા સત્ત ધીતરો.

    Buddhopaṭṭhānaniratā, muditā satta dhītaro.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘સમણી સમણગુત્તા ચ, ભિક્ખુની ભિક્ખુદાયિકા;

    ‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhudāyikā;

    ધમ્મા ચેવ સુધમ્મા ચ, સત્તમી સઙ્ઘદાયિકા.

    Dhammā ceva sudhammā ca, sattamī saṅghadāyikā.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘ખેમા ઉપ્પલવણ્ણા ચ, પટાચારા ચ કુણ્ડલા;

    ‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, paṭācārā ca kuṇḍalā;

    અહઞ્ચ ધમ્મદિન્ના ચ, વિસાખા હોતિ સત્તમી.

    Ahañca dhammadinnā ca, visākhā hoti sattamī.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘તેહિ કમ્મેહિ સુકતેહિ, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tehi kammehi sukatehi, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, જાતા સેટ્ઠિકુલે અહં;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jātā seṭṭhikule ahaṃ;

    દુગ્ગતે અધને નટ્ઠે 5, ગતા ચ સધનં કુલં.

    Duggate adhane naṭṭhe 6, gatā ca sadhanaṃ kulaṃ.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘પતિં ઠપેત્વા સેસા મે, દેસ્સન્તિ અધના ઇતિ;

    ‘‘Patiṃ ṭhapetvā sesā me, dessanti adhanā iti;

    યદા ચ પસૂતા 7 આસિં, સબ્બેસં દયિતા તદા.

    Yadā ca pasūtā 8 āsiṃ, sabbesaṃ dayitā tadā.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘યદા સો તરુણો ભદ્દો 9, કોમલકો 10 સુખેધિતો;

    ‘‘Yadā so taruṇo bhaddo 11, komalako 12 sukhedhito;

    સપાણમિવ કન્તો મે, તદા યમવસં ગતો.

    Sapāṇamiva kanto me, tadā yamavasaṃ gato.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘સોકટ્ટા દીનવદના , અસ્સુનેત્તા રુદમ્મુખા;

    ‘‘Sokaṭṭā dīnavadanā , assunettā rudammukhā;

    મતં કુણપમાદાય, વિલપન્તી ગમામહં.

    Mataṃ kuṇapamādāya, vilapantī gamāmahaṃ.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘તદા એકેન સન્દિટ્ઠા, ઉપેત્વાભિસક્કુત્તમં;

    ‘‘Tadā ekena sandiṭṭhā, upetvābhisakkuttamaṃ;

    અવોચં દેહિ ભેસજ્જં, પુત્તસઞ્જીવનન્તિ ભો.

    Avocaṃ dehi bhesajjaṃ, puttasañjīvananti bho.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘ન વિજ્જન્તે મતા યસ્મિં, ગેહે સિદ્ધત્થકં તતો;

    ‘‘Na vijjante matā yasmiṃ, gehe siddhatthakaṃ tato;

    આહરાતિ જિનો આહ, વિનયોપાયકોવિદો.

    Āharāti jino āha, vinayopāyakovido.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘તદા ગમિત્વા સાવત્થિં, ન લભિં તાદિસં ઘરં;

    ‘‘Tadā gamitvā sāvatthiṃ, na labhiṃ tādisaṃ gharaṃ;

    કુતો સિદ્ધત્થકં તસ્મા, તતો લદ્ધા સતિં અહં.

    Kuto siddhatthakaṃ tasmā, tato laddhā satiṃ ahaṃ.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘કુણપં છડ્ડયિત્વાન, ઉપેસિં લોકનાયકં;

    ‘‘Kuṇapaṃ chaḍḍayitvāna, upesiṃ lokanāyakaṃ;

    દૂરતોવ મમં દિસ્વા, અવોચ મધુરસ્સરો.

    Dūratova mamaṃ disvā, avoca madhurassaro.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘‘યો ચ વસ્સસતં જીવે, અપસ્સં ઉદયબ્બયં;

    ‘‘‘Yo ca vassasataṃ jīve, apassaṃ udayabbayaṃ;

    એકાહં જીવિતં સેય્યો, પસ્સતો ઉદયબ્બયં.

    Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, passato udayabbayaṃ.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘‘ન ગામધમ્મો નિગમસ્સ ધમ્મો, ન ચાપિયં એકકુલસ્સ ધમ્મો;

    ‘‘‘Na gāmadhammo nigamassa dhammo, na cāpiyaṃ ekakulassa dhammo;

    સબ્બસ્સ લોકસ્સ સદેવકસ્સ, એસેવ ધમ્મો યદિદં અનિચ્ચતા’.

    Sabbassa lokassa sadevakassa, eseva dhammo yadidaṃ aniccatā’.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘સાહં સુત્વાનિમા 13 ગાથા, ધમ્મચક્ખું વિસોધયિં;

    ‘‘Sāhaṃ sutvānimā 14 gāthā, dhammacakkhuṃ visodhayiṃ;

    તતો વિઞ્ઞાતસદ્ધમ્મા, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Tato viññātasaddhammā, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘તથા પબ્બજિતા સન્તી, યુઞ્જન્તી જિનસાસને;

    ‘‘Tathā pabbajitā santī, yuñjantī jinasāsane;

    ન ચિરેનેવ કાલેન, અરહત્તમપાપુણિં.

    Na cireneva kālena, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    પરચિત્તાનિ જાનામિ, સત્થુસાસનકારિકા.

    Paracittāni jānāmi, satthusāsanakārikā.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ખેપેત્વા આસવે સબ્બે, વિસુદ્ધાસિં સુનિમ્મલા.

    Khepetvā āsave sabbe, visuddhāsiṃ sunimmalā.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘પરિચિણ્ણો મયા સત્થા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ઓહિતો ગરુકો ભારો, ભવનેત્તિ સમૂહતા.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘યસ્સત્થાય પબ્બજિતા, અગારસ્માનગારિયં;

    ‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;

    સો મે અત્થો અનુપ્પત્તો, સબ્બસંયોજનક્ખયો.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને તથેવ ચ;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ઞાણં મે વિમલં સુદ્ધં, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ વાહસા.

    Ñāṇaṃ me vimalaṃ suddhaṃ, buddhaseṭṭhassa vāhasā.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘સઙ્કારકૂટા આહિત્વા, સુસાના રથિયાપિ ચ;

    ‘‘Saṅkārakūṭā āhitvā, susānā rathiyāpi ca;

    તતો સઙ્ઘાટિકં કત્વા, લૂખં ધારેમિ ચીવરં.

    Tato saṅghāṭikaṃ katvā, lūkhaṃ dhāremi cīvaraṃ.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘જિનો તસ્મિં ગુણે તુટ્ઠો, લૂખચીવરધારણે;

    ‘‘Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, lūkhacīvaradhāraṇe;

    ઠપેસિ એતદગ્ગમ્હિ, પરિસાસુ વિનાયકો.

    Ṭhapesi etadaggamhi, parisāsu vināyako.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં કિસાગોતમી ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ kisāgotamī bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    કિસાગોતમીથેરિયાપદાનં દુતિયં.

    Kisāgotamītheriyāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ચિત્તસન્તિ … (સ્યા॰)
    2. cittasanti … (syā.)
    3. ગોતમી નામ (સી॰ ક॰)
    4. gotamī nāma (sī. ka.)
    5. નીચે (સ્યા॰), નિદ્ધે (પી॰)
    6. nīce (syā.), niddhe (pī.)
    7. સસુતા (સી॰ પી॰)
    8. sasutā (sī. pī.)
    9. પુત્તો (સી॰ સ્યા॰)
    10. કોમારકો (સ્યા॰), કોમલઙ્ગો (સી॰ પી॰)
    11. putto (sī. syā.)
    12. komārako (syā.), komalaṅgo (sī. pī.)
    13. સહસુત્વાનિમા (ક॰)
    14. sahasutvānimā (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact