Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૧૭. કોધવગ્ગો

    17. Kodhavaggo

    ૨૨૧.

    221.

    કોધં જહે વિપ્પજહેય્ય માનં, સંયોજનં સબ્બમતિક્કમેય્ય;

    Kodhaṃ jahe vippajaheyya mānaṃ, saṃyojanaṃ sabbamatikkameyya;

    તં નામરૂપસ્મિમસજ્જમાનં, અકિઞ્ચનં નાનુપતન્તિ દુક્ખા.

    Taṃ nāmarūpasmimasajjamānaṃ, akiñcanaṃ nānupatanti dukkhā.

    ૨૨૨.

    222.

    યો વે ઉપ્પતિતં કોધં, રથં ભન્તંવ વારયે 1;

    Yo ve uppatitaṃ kodhaṃ, rathaṃ bhantaṃva vāraye 2;

    તમહં સારથિં બ્રૂમિ, રસ્મિગ્ગાહો ઇતરો જનો.

    Tamahaṃ sārathiṃ brūmi, rasmiggāho itaro jano.

    ૨૨૩.

    223.

    અક્કોધેન જિને કોધં, અસાધું સાધુના જિને;

    Akkodhena jine kodhaṃ, asādhuṃ sādhunā jine;

    જિને કદરિયં દાનેન, સચ્ચેનાલિકવાદિનં.

    Jine kadariyaṃ dānena, saccenālikavādinaṃ.

    ૨૨૪.

    224.

    સચ્ચં ભણે ન કુજ્ઝેય્ય, દજ્જા અપ્પમ્પિ 3 યાચિતો;

    Saccaṃ bhaṇe na kujjheyya, dajjā appampi 4 yācito;

    એતેહિ તીહિ ઠાનેહિ, ગચ્છે દેવાન સન્તિકે.

    Etehi tīhi ṭhānehi, gacche devāna santike.

    ૨૨૫.

    225.

    અહિંસકા યે મુનયો 5, નિચ્ચં કાયેન સંવુતા;

    Ahiṃsakā ye munayo 6, niccaṃ kāyena saṃvutā;

    તે યન્તિ અચ્ચુતં ઠાનં, યત્થ ગન્ત્વા ન સોચરે.

    Te yanti accutaṃ ṭhānaṃ, yattha gantvā na socare.

    ૨૨૬.

    226.

    સદા જાગરમાનાનં, અહોરત્તાનુસિક્ખિનં;

    Sadā jāgaramānānaṃ, ahorattānusikkhinaṃ;

    નિબ્બાનં અધિમુત્તાનં, અત્થં ગચ્છન્તિ આસવા.

    Nibbānaṃ adhimuttānaṃ, atthaṃ gacchanti āsavā.

    ૨૨૭.

    227.

    પોરાણમેતં અતુલ, નેતં અજ્જતનામિવ;

    Porāṇametaṃ atula, netaṃ ajjatanāmiva;

    નિન્દન્તિ તુણ્હિમાસીનં, નિન્દન્તિ બહુભાણિનં;

    Nindanti tuṇhimāsīnaṃ, nindanti bahubhāṇinaṃ;

    મિતભાણિમ્પિ નિન્દન્તિ, નત્થિ લોકે અનિન્દિતો.

    Mitabhāṇimpi nindanti, natthi loke anindito.

    ૨૨૮.

    228.

    ન ચાહુ ન ચ ભવિસ્સતિ, ન ચેતરહિ વિજ્જતિ;

    Na cāhu na ca bhavissati, na cetarahi vijjati;

    એકન્તં નિન્દિતો પોસો, એકન્તં વા પસંસિતો.

    Ekantaṃ nindito poso, ekantaṃ vā pasaṃsito.

    ૨૨૯.

    229.

    યં ચે વિઞ્ઞૂ પસંસન્તિ, અનુવિચ્ચ સુવે સુવે;

    Yaṃ ce viññū pasaṃsanti, anuvicca suve suve;

    અચ્છિદ્દવુત્તિં 7 મેધાવિં, પઞ્ઞાસીલસમાહિતં.

    Acchiddavuttiṃ 8 medhāviṃ, paññāsīlasamāhitaṃ.

    ૨૩૦.

    230.

    નિક્ખં 9 જમ્બોનદસ્સેવ, કો તં નિન્દિતુમરહતિ;

    Nikkhaṃ 10 jambonadasseva, ko taṃ ninditumarahati;

    દેવાપિ નં પસંસન્તિ, બ્રહ્મુનાપિ પસંસિતો.

    Devāpi naṃ pasaṃsanti, brahmunāpi pasaṃsito.

    ૨૩૧.

    231.

    કાયપ્પકોપં રક્ખેય્ય, કાયેન સંવુતો સિયા;

    Kāyappakopaṃ rakkheyya, kāyena saṃvuto siyā;

    કાયદુચ્ચરિતં હિત્વા, કાયેન સુચરિતં ચરે.

    Kāyaduccaritaṃ hitvā, kāyena sucaritaṃ care.

    ૨૩૨.

    232.

    વચીપકોપં રક્ખેય્ય, વાચાય સંવુતો સિયા;

    Vacīpakopaṃ rakkheyya, vācāya saṃvuto siyā;

    વચીદુચ્ચરિતં હિત્વા, વાચાય સુચરિતં ચરે.

    Vacīduccaritaṃ hitvā, vācāya sucaritaṃ care.

    ૨૩૩.

    233.

    મનોપકોપં રક્ખેય્ય, મનસા સંવુતો સિયા;

    Manopakopaṃ rakkheyya, manasā saṃvuto siyā;

    મનોદુચ્ચરિતં હિત્વા, મનસા સુચરિતં ચરે.

    Manoduccaritaṃ hitvā, manasā sucaritaṃ care.

    ૨૩૪.

    234.

    કાયેન સંવુતા ધીરા, અથો વાચાય સંવુતા;

    Kāyena saṃvutā dhīrā, atho vācāya saṃvutā;

    મનસા સંવુતા ધીરા, તે વે સુપરિસંવુતા.

    Manasā saṃvutā dhīrā, te ve suparisaṃvutā.

    કોધવગ્ગો સત્તરસમો નિટ્ઠિતો.

    Kodhavaggo sattarasamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ધારયે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. dhāraye (sī. syā. pī.)
    3. દજ્જા’પ્પસ્મિમ્પિ (સી॰ પી॰), દજ્જા અપ્પસ્મિ (સ્યા॰ ક॰)
    4. dajjā’ppasmimpi (sī. pī.), dajjā appasmi (syā. ka.)
    5. અહિંસકાયા મુનયો (ક॰)
    6. ahiṃsakāyā munayo (ka.)
    7. અચ્છિન્નવુત્તિં (ક॰)
    8. acchinnavuttiṃ (ka.)
    9. નેક્ખં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. nekkhaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૧૭. કોધવગ્ગો • 17. Kodhavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact