Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    10. கோகாலிகஸுத்தங்

    10. Kokālikasuttaṃ

    ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² கோகாலிகோ பி⁴க்கு² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² கோகாலிகோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘பாபிச்சா², ப⁴ந்தே, ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானா, பாபிகானங் இச்சா²னங் வஸங் க³தா’’தி.

    Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho kokāliko bhikkhu yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho kokāliko bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘pāpicchā, bhante, sāriputtamoggallānā, pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gatā’’ti.

    ஏவங் வுத்தே, ப⁴க³வா கோகாலிகங் பி⁴க்கு²ங் ஏதத³வோச – ‘‘மா ஹேவங், கோகாலிக, மா ஹேவங், கோகாலிக! பஸாதே³ஹி, கோகாலிக, ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானேஸு சித்தங். பேஸலா ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானா’’தி.

    Evaṃ vutte, bhagavā kokālikaṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘‘mā hevaṃ, kokālika, mā hevaṃ, kokālika! Pasādehi, kokālika, sāriputtamoggallānesu cittaṃ. Pesalā sāriputtamoggallānā’’ti.

    து³தியம்பி கோ²…பே॰… ததியம்பி கோ² கோகாலிகோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கிஞ்சாபி மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா ஸத்³தா⁴யிகோ பச்சயிகோ, அத² கோ² பாபிச்சா²வ ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானா, பாபிகானங் இச்சா²னங் வஸங் க³தா’’தி. ததியம்பி கோ² ப⁴க³வா கோகாலிகங் பி⁴க்கு²ங் ஏதத³வோச – ‘‘மா ஹேவங், கோகாலிக , மா ஹேவங், கோகாலிக! பஸாதே³ஹி, கோகாலிக, ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானேஸு சித்தங். பேஸலா ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானா’’தி.

    Dutiyampi kho…pe… tatiyampi kho kokāliko bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kiñcāpi me, bhante, bhagavā saddhāyiko paccayiko, atha kho pāpicchāva sāriputtamoggallānā, pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gatā’’ti. Tatiyampi kho bhagavā kokālikaṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘‘mā hevaṃ, kokālika , mā hevaṃ, kokālika! Pasādehi, kokālika, sāriputtamoggallānesu cittaṃ. Pesalā sāriputtamoggallānā’’ti.

    அத² கோ² கோகாலிகோ பி⁴க்கு² உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி. அசிரப்பக்கந்தஸ்ஸ ச கோகாலிகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸாஸபமத்தீஹி பிளகாஹி ஸப்³போ³ காயோ பு²டோ 1 அஹோஸி; ஸாஸபமத்தியோ ஹுத்வா முக்³க³மத்தியோ அஹேஸுங்; முக்³க³மத்தியோ ஹுத்வா களாயமத்தியோ அஹேஸுங்; களாயமத்தியோ ஹுத்வா கோலட்டி²மத்தியோ அஹேஸுங்; கோலட்டி²மத்தியோ ஹுத்வா கோலமத்தியோ அஹேஸுங்; கோலமத்தியோ ஹுத்வா ஆமலகமத்தியோ அஹேஸுங்; ஆமலகமத்தியோ ஹுத்வா பே³ளுவஸலாடுகமத்தியோ அஹேஸுங்; பே³ளுவஸலாடுகமத்தியோ ஹுத்வா பி³ல்லமத்தியோ அஹேஸுங்; பி³ல்லமத்தியோ ஹுத்வா பபி⁴ஜ்ஜிங்ஸு; புப்³ப³ஞ்ச லோஹிதஞ்ச பக்³க⁴ரிங்ஸு. அத² கோ² கோகாலிகோ பி⁴க்கு² தேனேவாபா³தே⁴ன காலமகாஸி. காலங்கதோ ச கோகாலிகோ பி⁴க்கு² பது³மங் நிரயங் உபபஜ்ஜி ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானேஸு சித்தங் ஆகா⁴தெத்வா .

    Atha kho kokāliko bhikkhu uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. Acirappakkantassa ca kokālikassa bhikkhuno sāsapamattīhi piḷakāhi sabbo kāyo phuṭo 2 ahosi; sāsapamattiyo hutvā muggamattiyo ahesuṃ; muggamattiyo hutvā kaḷāyamattiyo ahesuṃ; kaḷāyamattiyo hutvā kolaṭṭhimattiyo ahesuṃ; kolaṭṭhimattiyo hutvā kolamattiyo ahesuṃ; kolamattiyo hutvā āmalakamattiyo ahesuṃ; āmalakamattiyo hutvā beḷuvasalāṭukamattiyo ahesuṃ; beḷuvasalāṭukamattiyo hutvā billamattiyo ahesuṃ; billamattiyo hutvā pabhijjiṃsu; pubbañca lohitañca pagghariṃsu. Atha kho kokāliko bhikkhu tenevābādhena kālamakāsi. Kālaṅkato ca kokāliko bhikkhu padumaṃ nirayaṃ upapajji sāriputtamoggallānesu cittaṃ āghātetvā .

    அத² கோ² ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியா அபி⁴க்கந்தவண்ணோ கேவலகப்பங் ஜேதவனங் ஓபா⁴ஸெத்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி . ஏகமந்தங், டி²தோ கோ² ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கோகாலிகோ, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு² காலங்கதோ; காலங்கதோ ச, ப⁴ந்தே, கோகாலிகோ பி⁴க்கு² பது³மங் நிரயங் உபபன்னோ ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானேஸு சித்தங் ஆகா⁴தெத்வா’’தி. இத³மவோச ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி; இத³ங் வத்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா தத்தே²வந்தரதா⁴யி.

    Atha kho brahmā sahampati abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇo kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi . Ekamantaṃ, ṭhito kho brahmā sahampati bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kokāliko, bhante, bhikkhu kālaṅkato; kālaṅkato ca, bhante, kokāliko bhikkhu padumaṃ nirayaṃ upapanno sāriputtamoggallānesu cittaṃ āghātetvā’’ti. Idamavoca brahmā sahampati; idaṃ vatvā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā tatthevantaradhāyi.

    அத² கோ² ப⁴க³வா தஸ்ஸா ரத்தியா அச்சயேன பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘இமங், பி⁴க்க²வே, ரத்திங் ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியா…பே॰… இத³மவோச, பி⁴க்க²வே, ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி, இத³ங் வத்வா மங் பத³க்கி²ணங் கத்வா தத்தே²வந்தரதா⁴யீ’’தி.

    Atha kho bhagavā tassā rattiyā accayena bhikkhū āmantesi – ‘‘imaṃ, bhikkhave, rattiṃ brahmā sahampati abhikkantāya rattiyā…pe… idamavoca, bhikkhave, brahmā sahampati, idaṃ vatvā maṃ padakkhiṇaṃ katvā tatthevantaradhāyī’’ti.

    ஏவங் வுத்தே, அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கீவதீ³க⁴ங் நு கோ², ப⁴ந்தே, பது³மே நிரயே ஆயுப்பமாண’’ந்தி? ‘‘தீ³க⁴ங் கோ², பி⁴க்கு², பது³மே நிரயே ஆயுப்பமாணங்; தங் ந ஸுகரங் ஸங்கா²துங் எத்தகானி வஸ்ஸானி இதி வா எத்தகானி வஸ்ஸஸதானி இதி வா எத்தகானி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி இதி வா எத்தகானி வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி இதி வா’’தி. ‘‘ஸக்கா பன, ப⁴ந்தே, உபமா 3 காது’’ந்தி? ‘‘ஸக்கா, பி⁴க்கூ²’’தி ப⁴க³வா அவோச –

    Evaṃ vutte, aññataro bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kīvadīghaṃ nu kho, bhante, padume niraye āyuppamāṇa’’nti? ‘‘Dīghaṃ kho, bhikkhu, padume niraye āyuppamāṇaṃ; taṃ na sukaraṃ saṅkhātuṃ ettakāni vassāni iti vā ettakāni vassasatāni iti vā ettakāni vassasahassāni iti vā ettakāni vassasatasahassāni iti vā’’ti. ‘‘Sakkā pana, bhante, upamā 4 kātu’’nti? ‘‘Sakkā, bhikkhū’’ti bhagavā avoca –

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்கு², வீஸதிகா²ரிகோ கோஸலகோ திலவாஹோ; ததோ புரிஸோ வஸ்ஸஸதஸ்ஸ வஸ்ஸஸதஸ்ஸ அச்சயேன ஏகமேகங் திலங் உத்³த⁴ரெய்ய. கி²ப்பதரங் கோ² ஸோ பி⁴க்கு² வீஸதிகா²ரிகோ கோஸலகோ திலவாஹோ இமினா உபக்கமேன பரிக்க²யங் பரியாதா³னங் க³ச்செ²ய்ய, நத்வேவ ஏகோ அப்³பு³தோ³ நிரயோ. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்கு², வீஸதி அப்³பு³தா³ நிரயா ஏவமேகோ நிரப்³பு³தோ³ நிரயோ. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்கு², வீஸதி நிரப்³பு³தா³ நிரயா ஏவமேகோ அப³போ³ நிரயோ. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்கு², வீஸதி அப³பா³ நிரயா ஏவமேகோ அஹஹோ நிரயோ. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்கு², வீஸதி அஹஹா நிரயா ஏவமேகோ அடடோ நிரயோ. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்கு², வீஸதி அடடா நிரயா ஏவமேகோ குமுதோ³ நிரயோ. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்கு², வீஸதி குமுதா³ நிரயா ஏவமேகோ ஸோக³ந்தி⁴கோ நிரயோ. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்கு², வீஸதி ஸோக³ந்தி⁴கா நிரயா ஏவமேகோ உப்பலகோ நிரயோ. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்கு², வீஸதி உப்பலகா நிரயா ஏவமேகோ புண்ட³ரீகோ நிரயோ. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்கு², வீஸதி புண்ட³ரீகா நிரயா ஏவமேகோ பது³மோ நிரயோ. பது³மங் கோ² பன பி⁴க்கு² நிரயங் கோகாலிகோ பி⁴க்கு² உபபன்னோ ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானேஸு சித்தங் ஆகா⁴தெத்வா’’தி. இத³மவோச ப⁴க³வா, இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhu, vīsatikhāriko kosalako tilavāho; tato puriso vassasatassa vassasatassa accayena ekamekaṃ tilaṃ uddhareyya. Khippataraṃ kho so bhikkhu vīsatikhāriko kosalako tilavāho iminā upakkamena parikkhayaṃ pariyādānaṃ gaccheyya, natveva eko abbudo nirayo. Seyyathāpi, bhikkhu, vīsati abbudā nirayā evameko nirabbudo nirayo. Seyyathāpi, bhikkhu, vīsati nirabbudā nirayā evameko ababo nirayo. Seyyathāpi, bhikkhu, vīsati ababā nirayā evameko ahaho nirayo. Seyyathāpi, bhikkhu, vīsati ahahā nirayā evameko aṭaṭo nirayo. Seyyathāpi, bhikkhu, vīsati aṭaṭā nirayā evameko kumudo nirayo. Seyyathāpi, bhikkhu, vīsati kumudā nirayā evameko sogandhiko nirayo. Seyyathāpi, bhikkhu, vīsati sogandhikā nirayā evameko uppalako nirayo. Seyyathāpi, bhikkhu, vīsati uppalakā nirayā evameko puṇḍarīko nirayo. Seyyathāpi, bhikkhu, vīsati puṇḍarīkā nirayā evameko padumo nirayo. Padumaṃ kho pana bhikkhu nirayaṃ kokāliko bhikkhu upapanno sāriputtamoggallānesu cittaṃ āghātetvā’’ti. Idamavoca bhagavā, idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    662.

    662.

    ‘‘புரிஸஸ்ஸ ஹி ஜாதஸ்ஸ, குடா²ரீ 5 ஜாயதே முகே²;

    ‘‘Purisassa hi jātassa, kuṭhārī 6 jāyate mukhe;

    யாய சி²ந்த³தி அத்தானங், பா³லோ து³ப்³பா⁴ஸிதங் ப⁴ணங்.

    Yāya chindati attānaṃ, bālo dubbhāsitaṃ bhaṇaṃ.

    663.

    663.

    ‘‘யோ நிந்தி³யங் பஸங்ஸதி, தங் வா நிந்த³தி யோ பஸங்ஸியோ;

    ‘‘Yo nindiyaṃ pasaṃsati, taṃ vā nindati yo pasaṃsiyo;

    விசினாதி முகே²ன ஸோ கலிங், கலினா தேன ஸுக²ங் ந விந்த³தி.

    Vicināti mukhena so kaliṃ, kalinā tena sukhaṃ na vindati.

    664.

    664.

    ‘‘அப்பமத்தோ அயங் கலி, யோ அக்கே²ஸு த⁴னபராஜயோ;

    ‘‘Appamatto ayaṃ kali, yo akkhesu dhanaparājayo;

    ஸப்³ப³ஸ்ஸாபி ஸஹாபி அத்தனா, அயமேவ மஹத்தரோ 7 கலி;

    Sabbassāpi sahāpi attanā, ayameva mahattaro 8 kali;

    யோ ஸுக³தேஸு மனங் பதோ³ஸயே.

    Yo sugatesu manaṃ padosaye.

    665.

    665.

    ‘‘ஸதங் ஸஹஸ்ஸானங் நிரப்³பு³தா³னங், ச²த்திங்ஸதி பஞ்ச ச அப்³பு³தா³னி 9;

    ‘‘Sataṃ sahassānaṃ nirabbudānaṃ, chattiṃsati pañca ca abbudāni 10;

    யமரியக³ரஹீ நிரயங் உபேதி, வாசங் மனஞ்ச பணிதா⁴ய பாபகங்.

    Yamariyagarahī nirayaṃ upeti, vācaṃ manañca paṇidhāya pāpakaṃ.

    666.

    666.

    ‘‘அபூ⁴தவாதீ³ நிரயங் உபேதி, யோ வாபி கத்வா ந கரோமிசாஹ;

    ‘‘Abhūtavādī nirayaṃ upeti, yo vāpi katvā na karomicāha;

    உபோ⁴பி தே பேச்ச ஸமா ப⁴வந்தி, நிஹீனகம்மா மனுஜா பரத்த².

    Ubhopi te pecca samā bhavanti, nihīnakammā manujā parattha.

    667.

    667.

    ‘‘யோ அப்பது³ட்ட²ஸ்ஸ நரஸ்ஸ து³ஸ்ஸதி, ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ போஸஸ்ஸ அனங்க³ணஸ்ஸ;

    ‘‘Yo appaduṭṭhassa narassa dussati, suddhassa posassa anaṅgaṇassa;

    தமேவ பா³லங் பச்சேதி பாபங், ஸுகு²மோ ரஜோ படிவாதங்வ கி²த்தோ.

    Tameva bālaṃ pacceti pāpaṃ, sukhumo rajo paṭivātaṃva khitto.

    668.

    668.

    ‘‘யோ லோப⁴கு³ணே அனுயுத்தோ, ஸோ வசஸா பரிபா⁴ஸதி அஞ்ஞே;

    ‘‘Yo lobhaguṇe anuyutto, so vacasā paribhāsati aññe;

    அஸத்³தோ⁴ கத³ரியோ அவத³ஞ்ஞூ, மச்ச²ரி பேஸுணியங் 11 அனுயுத்தோ.

    Asaddho kadariyo avadaññū, macchari pesuṇiyaṃ 12 anuyutto.

    669.

    669.

    ‘‘முக²து³க்³க³ விபூ⁴த அனரிய, பூ⁴னஹு 13 பாபக து³க்கடகாரி;

    ‘‘Mukhadugga vibhūta anariya, bhūnahu 14 pāpaka dukkaṭakāri;

    புரிஸந்த கலீ அவஜாத, மா ப³ஹுபா⁴ணித⁴ நேரயிகோஸி.

    Purisanta kalī avajāta, mā bahubhāṇidha nerayikosi.

    670.

    670.

    ‘‘ரஜமாகிரஸீ அஹிதாய, ஸந்தே க³ரஹஸி கிப்³பி³ஸகாரீ;

    ‘‘Rajamākirasī ahitāya, sante garahasi kibbisakārī;

    ப³ஹூனி து³ச்சரிதானி சரித்வா, க³ச்ச²ஸி கோ² பபதங் சிரரத்தங்.

    Bahūni duccaritāni caritvā, gacchasi kho papataṃ cirarattaṃ.

    671.

    671.

    ‘‘ந ஹி நஸ்ஸதி கஸ்ஸசி கம்மங், ஏதி ஹதங் லப⁴தேவ ஸுவாமி;

    ‘‘Na hi nassati kassaci kammaṃ, eti hataṃ labhateva suvāmi;

    து³க்க²ங் மந்தோ³ பரலோகே, அத்தனி பஸ்ஸதி கிப்³பி³ஸகாரீ.

    Dukkhaṃ mando paraloke, attani passati kibbisakārī.

    672.

    672.

    ‘‘அயோஸங்குஸமாஹதட்டா²னங் , திண்ஹதா⁴ரமயஸூலமுபேதி;

    ‘‘Ayosaṅkusamāhataṭṭhānaṃ , tiṇhadhāramayasūlamupeti;

    அத² தத்தஅயோகு³ளஸன்னிப⁴ங், போ⁴ஜனமத்தி² ததா² பதிரூபங்.

    Atha tattaayoguḷasannibhaṃ, bhojanamatthi tathā patirūpaṃ.

    673.

    673.

    ‘‘ந ஹி வக்³கு³ வத³ந்தி வத³ந்தா, நாபி⁴ஜவந்தி ந தாணமுபெந்தி;

    ‘‘Na hi vaggu vadanti vadantā, nābhijavanti na tāṇamupenti;

    அங்கா³ரே ஸந்த²தே ஸயந்தி 15, கி³னிஸம்பஜ்ஜலிதங் பவிஸந்தி.

    Aṅgāre santhate sayanti 16, ginisampajjalitaṃ pavisanti.

    674.

    674.

    ‘‘ஜாலேன ச ஓனஹியான, தத்த² ஹனந்தி அயோமயகுடேபி⁴ 17;

    ‘‘Jālena ca onahiyāna, tattha hananti ayomayakuṭebhi 18;

    அந்த⁴ங்வ திமிஸமாயந்தி, தங் விததஞ்ஹி யதா² மஹிகாயோ.

    Andhaṃva timisamāyanti, taṃ vitatañhi yathā mahikāyo.

    675.

    675.

    ‘‘அத² லோஹமயங் பன கும்பி⁴ங், கி³னிஸம்பஜ்ஜலிதங் பவிஸந்தி;

    ‘‘Atha lohamayaṃ pana kumbhiṃ, ginisampajjalitaṃ pavisanti;

    பச்சந்தி ஹி தாஸு சிரரத்தங், அக்³கி³னிஸமாஸு 19 ஸமுப்பிலவாதே.

    Paccanti hi tāsu cirarattaṃ, agginisamāsu 20 samuppilavāte.

    676.

    676.

    ‘‘அத² புப்³ப³லோஹிதமிஸ்ஸே, தத்த² கிங் பச்சதி கிப்³பி³ஸகாரீ;

    ‘‘Atha pubbalohitamisse, tattha kiṃ paccati kibbisakārī;

    யங் யங் தி³ஸகங் 21 அதி⁴ஸேதி, தத்த² கிலிஸ்ஸதி ஸம்பு²ஸமானோ.

    Yaṃ yaṃ disakaṃ 22 adhiseti, tattha kilissati samphusamāno.

    677.

    677.

    ‘‘புளவாவஸதே² ஸலிலஸ்மிங், தத்த² கிங் பச்சதி கிப்³பி³ஸகாரீ;

    ‘‘Puḷavāvasathe salilasmiṃ, tattha kiṃ paccati kibbisakārī;

    க³ந்துங் ந ஹி தீரமபத்தி², ஸப்³ப³ஸமா ஹி ஸமந்தகபல்லா.

    Gantuṃ na hi tīramapatthi, sabbasamā hi samantakapallā.

    678.

    678.

    ‘‘அஸிபத்தவனங் பன திண்ஹங், தங் பவிஸந்தி ஸமுச்சி²த³க³த்தா;

    ‘‘Asipattavanaṃ pana tiṇhaṃ, taṃ pavisanti samucchidagattā;

    ஜிவ்ஹங் ப³லிஸேன க³ஹெத்வா, ஆரஜயாரஜயா விஹனந்தி.

    Jivhaṃ balisena gahetvā, ārajayārajayā vihananti.

    679.

    679.

    ‘‘அத² வேதரணிங் பன து³க்³க³ங், திண்ஹதா⁴ரகு²ரதா⁴ரமுபெந்தி;

    ‘‘Atha vetaraṇiṃ pana duggaṃ, tiṇhadhārakhuradhāramupenti;

    தத்த² மந்தா³ பபதந்தி, பாபகரா பாபானி கரித்வா.

    Tattha mandā papatanti, pāpakarā pāpāni karitvā.

    680.

    680.

    ‘‘கா²த³ந்தி ஹி தத்த² ருத³ந்தே, ஸாமா ஸப³லா காகோலக³ணா ச;

    ‘‘Khādanti hi tattha rudante, sāmā sabalā kākolagaṇā ca;

    ஸோணா ஸிங்கா³லா 23 படிகி³த்³தா⁴ 24, குலலா வாயஸா ச 25 விதுத³ந்தி.

    Soṇā siṅgālā 26 paṭigiddhā 27, kulalā vāyasā ca 28 vitudanti.

    681.

    681.

    ‘‘கிச்சா² வதயங் இத⁴ வுத்தி, யங் ஜனோ பு²ஸதி 29 கிப்³பி³ஸகாரீ;

    ‘‘Kicchā vatayaṃ idha vutti, yaṃ jano phusati 30 kibbisakārī;

    தஸ்மா இத⁴ ஜீவிதஸேஸே, கிச்சகரோ ஸியா நரோ ந சப்பமஜ்ஜே.

    Tasmā idha jīvitasese, kiccakaro siyā naro na cappamajje.

    682.

    682.

    ‘‘தே க³ணிதா விதூ³ஹி திலவாஹா, யே பது³மே நிரயே உபனீதா;

    ‘‘Te gaṇitā vidūhi tilavāhā, ye padume niraye upanītā;

    நஹுதானி ஹி கோடியோ பஞ்ச ப⁴வந்தி, த்³வாத³ஸ கோடிஸதானி புனஞ்ஞா 31.

    Nahutāni hi koṭiyo pañca bhavanti, dvādasa koṭisatāni punaññā 32.

    683.

    683.

    ‘‘யாவ து³கா² 33 நிரயா இத⁴ வுத்தா, தத்த²பி தாவ சிரங் வஸிதப்³ப³ங்;

    ‘‘Yāva dukhā 34 nirayā idha vuttā, tatthapi tāva ciraṃ vasitabbaṃ;

    தஸ்மா ஸுசிபேஸலஸாது⁴கு³ணேஸு, வாசங் மனங் ஸததங் 35 பரிரக்கே²’’தி.

    Tasmā sucipesalasādhuguṇesu, vācaṃ manaṃ satataṃ 36 parirakkhe’’ti.

    கோகாலிகஸுத்தங் த³ஸமங் நிட்டி²தங்.

    Kokālikasuttaṃ dasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. பு²ட்டோ² (ஸ்யா॰)
    2. phuṭṭho (syā.)
    3. உபமங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    4. upamaṃ (sī. syā. ka.)
    5. குதா⁴ரீ (க॰)
    6. kudhārī (ka.)
    7. மஹந்தகரோ (ஸீ॰)
    8. mahantakaro (sī.)
    9. அப்³பு³தா³னங் (க॰)
    10. abbudānaṃ (ka.)
    11. பேஸுணியஸ்மிங் (ப³ஹூஸு)
    12. pesuṇiyasmiṃ (bahūsu)
    13. பு⁴னஹத (ஸ்யா॰ க॰)
    14. bhunahata (syā. ka.)
    15. ஸெந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. senti (sī. syā. pī.)
    17. அயோமயகூடேஹி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    18. ayomayakūṭehi (sī. syā. pī.)
    19. கி³னிஸ்ஸமாஸு (க॰)
    20. ginissamāsu (ka.)
    21. தி³ஸதங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    22. disataṃ (sī. syā. pī.)
    23. ஸிகா³லா (ஸீ॰ பீ॰)
    24. படிகி³ஜ்ஜா² (ஸ்யா॰ பீ॰)
    25. குலலா ச வாயஸா (?)
    26. sigālā (sī. pī.)
    27. paṭigijjhā (syā. pī.)
    28. kulalā ca vāyasā (?)
    29. பஸ்ஸதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. passati (sī. syā. pī.)
    31. பனய்யே (க॰)
    32. panayye (ka.)
    33. து³க்கா² (ஸீ॰ ஸ்யா॰), து³க்க² (பீ॰ க॰)
    34. dukkhā (sī. syā.), dukkha (pī. ka.)
    35. பகதங் (ஸ்யா॰)
    36. pakataṃ (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 10. கோகாலிகஸுத்தவண்ணனா • 10. Kokālikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact