Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    4. கோகிலவக்³கோ³

    4. Kokilavaggo

    331. கோகிலஜாதகங் (4-4-1)

    331. Kokilajātakaṃ (4-4-1)

    121.

    121.

    யோ வே காலே அஸம்பத்தே, அதிவேலங் பபா⁴ஸதி;

    Yo ve kāle asampatte, ativelaṃ pabhāsati;

    ஏவங் ஸோ நிஹதோ ஸேதி, கோகிலாயிவ அத்ரஜோ.

    Evaṃ so nihato seti, kokilāyiva atrajo.

    122.

    122.

    ந ஹி ஸத்த²ங் ஸுனிஸிதங், விஸங் ஹலாஹலாமிவ 1;

    Na hi satthaṃ sunisitaṃ, visaṃ halāhalāmiva 2;

    ஏவங் நிகட்டே² 3 பாதேதி, வாசா து³ப்³பா⁴ஸிதா யதா².

    Evaṃ nikaṭṭhe 4 pāteti, vācā dubbhāsitā yathā.

    123.

    123.

    தஸ்மா காலே அகாலே வா 5, வாசங் ரக்கெ²ய்ய பண்டி³தோ;

    Tasmā kāle akāle vā 6, vācaṃ rakkheyya paṇḍito;

    நாதிவேலங் பபா⁴ஸெய்ய, அபி அத்தஸமம்ஹி வா.

    Nātivelaṃ pabhāseyya, api attasamamhi vā.

    124.

    124.

    யோ ச காலே மிதங் பா⁴ஸே, மதிபுப்³போ³ விசக்க²ணோ;

    Yo ca kāle mitaṃ bhāse, matipubbo vicakkhaṇo;

    ஸப்³பே³ அமித்தே ஆதே³தி, ஸுபண்ணோ உரகா³மிவாதி.

    Sabbe amitte ādeti, supaṇṇo uragāmivāti.

    கோகிலஜாதகங் 7 பட²மங்.

    Kokilajātakaṃ 8 paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஹலாஹலங் இவ (பீ॰)
    2. halāhalaṃ iva (pī.)
    3. நிக்கட்³டே⁴ (ஸ்யா॰), நிகட்³டே⁴ (க॰)
    4. nikkaḍḍhe (syā.), nikaḍḍhe (ka.)
    5. அகாலே ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. akāle ca (sī. syā.)
    7. கோகாலிகஜாதகங் (ஸப்³ப³த்த²)
    8. kokālikajātakaṃ (sabbattha)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [331] 1. கோகிலஜாதகவண்ணனா • [331] 1. Kokilajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact