Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. ભિક્ખુસંયુત્તં

    10. Bhikkhusaṃyuttaṃ

    ૧. કોલિતસુત્તવણ્ણના

    1. Kolitasuttavaṇṇanā

    ૨૩૫. ભિક્ખુસંયુત્તસ્સ પઠમે, આવુસોતિ સાવકાનં આલાપો. બુદ્ધા હિ ભગવન્તો સાવકે આલપન્તા, ‘‘ભિક્ખવે’’તિ આલપન્તિ, સાવકા પન ‘‘બુદ્ધેહિ સદિસા મા હોમા’’તિ, ‘‘આવુસો’’તિ પઠમં વત્વા પચ્છા, ‘‘ભિક્ખવે’’તિ ભણન્તિ. બુદ્ધેહિ ચ આલપિતે ભિક્ખુસઙ્ઘો, ‘‘ભન્તે’’તિ પટિવચનં દેતિ સાવકેહિ, ‘‘આવુસો’’તિ. અયં વુચ્ચતીતિ યસ્મા દુતિયજ્ઝાને વિતક્કવિચારા નિરુજ્ઝન્તિ, યેસં નિરોધા સદ્દાયતનં અપ્પવત્તિં ગચ્છતિ, તસ્મા યદેતં દુતિયં ઝાનં નામ, અયં વુચ્ચતિ ‘‘અરિયાનં તુણ્હીભાવો’’તિ. અયમેત્થ યોજના. ‘‘ધમ્મી વા કથા અરિયો વા તુણ્હીભાવો’’તિ એત્થ પન કમ્મટ્ઠાનમનસિકારોપિ પઠમજ્ઝાનાદીનિપિ અરિયો તુણ્હીભાવોત્વેવ સઙ્ખં ગતાનિ.

    235. Bhikkhusaṃyuttassa paṭhame, āvusoti sāvakānaṃ ālāpo. Buddhā hi bhagavanto sāvake ālapantā, ‘‘bhikkhave’’ti ālapanti, sāvakā pana ‘‘buddhehi sadisā mā homā’’ti, ‘‘āvuso’’ti paṭhamaṃ vatvā pacchā, ‘‘bhikkhave’’ti bhaṇanti. Buddhehi ca ālapite bhikkhusaṅgho, ‘‘bhante’’ti paṭivacanaṃ deti sāvakehi, ‘‘āvuso’’ti. Ayaṃ vuccatīti yasmā dutiyajjhāne vitakkavicārā nirujjhanti, yesaṃ nirodhā saddāyatanaṃ appavattiṃ gacchati, tasmā yadetaṃ dutiyaṃ jhānaṃ nāma, ayaṃ vuccati ‘‘ariyānaṃ tuṇhībhāvo’’ti. Ayamettha yojanā. ‘‘Dhammī vā kathā ariyo vā tuṇhībhāvo’’ti ettha pana kammaṭṭhānamanasikāropi paṭhamajjhānādīnipi ariyo tuṇhībhāvotveva saṅkhaṃ gatāni.

    વિતક્કસહગતાતિ વિતક્કારમ્મણા. સઞ્ઞામનસિકારાતિ સઞ્ઞા ચ મનસિકારો ચ. સમુદાચરન્તીતિ પવત્તન્તિ. થેરસ્સ કિર દુતિયજ્ઝાનં ન પગુણં. અથસ્સ તતો વુટ્ઠિતસ્સ વિતક્કવિચારા ન સન્તતો ઉપટ્ઠહિંસુ. ઇચ્ચસ્સ દુતિયજ્ઝાનમ્પિ સઞ્ઞામનસિકારાપિ હાનભાગિયાવ અહેસું, તં દસ્સેન્તો એવમાહ. સણ્ઠપેહીતિ સમ્મા ઠપેહિ. એકોદિભાવં કરોહીતિ એકગ્ગં કરોહિ. સમાદહાતિ સમ્મા આદહ આરોપેહિ. મહાભિઞ્ઞતન્તિ છળભિઞ્ઞતં. સત્થા કિર ઇમિના ઉપાયેન સત્ત દિવસે થેરસ્સ હાનભાગિયં સમાધિં વડ્ઢેત્વા થેરં છળભિઞ્ઞતં પાપેસિ. પઠમં.

    Vitakkasahagatāti vitakkārammaṇā. Saññāmanasikārāti saññā ca manasikāro ca. Samudācarantīti pavattanti. Therassa kira dutiyajjhānaṃ na paguṇaṃ. Athassa tato vuṭṭhitassa vitakkavicārā na santato upaṭṭhahiṃsu. Iccassa dutiyajjhānampi saññāmanasikārāpi hānabhāgiyāva ahesuṃ, taṃ dassento evamāha. Saṇṭhapehīti sammā ṭhapehi. Ekodibhāvaṃ karohīti ekaggaṃ karohi. Samādahāti sammā ādaha āropehi. Mahābhiññatanti chaḷabhiññataṃ. Satthā kira iminā upāyena satta divase therassa hānabhāgiyaṃ samādhiṃ vaḍḍhetvā theraṃ chaḷabhiññataṃ pāpesi. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. કોલિતસુત્તં • 1. Kolitasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. કોલિતસુત્તવણ્ણના • 1. Kolitasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact