Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૧૦. કોસમ્બકક્ખન્ધકવણ્ણના

    10. Kosambakakkhandhakavaṇṇanā

    કોસમ્બકવિવાદકથાવણ્ણના

    Kosambakavivādakathāvaṇṇanā

    ૪૫૧. સુત્તન્તિકોતિ એત્થ કિઞ્ચાપિ ‘‘વિનયધરો માતિકાધરો’’તિ વુત્તં, ઉભતોવિભઙ્ગં પન સન્ધાય વુત્તં, ન ખન્ધકભાણકો હોતિ. આવુસો એત્થ આપત્તીતિ વચનં ઉપાદાય ‘‘સો તસ્સા આપત્તિયા આપત્તિદિટ્ઠિ હોતી’’તિ વુચ્ચતિ. પચ્છા વિનયધરો ‘‘વત્થુમ્હિ સતિ પમાણં, ન પઞ્ઞત્તિય’’ન્તિ સતિં પટિલભિત્વા તસ્સા આપત્તિયા આપત્તિદિટ્ઠિ અહોસિ, તેન વુત્તં અન્તે ‘‘અઞ્ઞે ભિક્ખૂ તસ્સા આપત્તિયા આપત્તિદિટ્ઠિનો હોન્તી’’તિ.

    451.Suttantikoti ettha kiñcāpi ‘‘vinayadharo mātikādharo’’ti vuttaṃ, ubhatovibhaṅgaṃ pana sandhāya vuttaṃ, na khandhakabhāṇako hoti. Āvuso ettha āpattīti vacanaṃ upādāya ‘‘so tassā āpattiyā āpattidiṭṭhi hotī’’ti vuccati. Pacchā vinayadharo ‘‘vatthumhi sati pamāṇaṃ, na paññattiya’’nti satiṃ paṭilabhitvā tassā āpattiyā āpattidiṭṭhi ahosi, tena vuttaṃ ante ‘‘aññe bhikkhū tassā āpattiyā āpattidiṭṭhino hontī’’ti.

    ૪૫૫. ‘‘યથા મયા ઞત્તી’’તિ લિખન્તિ ‘‘પઞ્ઞત્તા’’તિ એકવચનત્તા.

    455. ‘‘Yathā mayā ñattī’’ti likhanti ‘‘paññattā’’ti ekavacanattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૭૧. કોસમ્બકવિવાદકથા • 271. Kosambakavivādakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / કોસમ્બકવિવાદકથા • Kosambakavivādakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / કોસમ્બકવિવાદકથાવણ્ણના • Kosambakavivādakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કોસમ્બકવિવાદકથાવણ્ણના • Kosambakavivādakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૭૧. કોસમ્બકવિવાદકથા • 271. Kosambakavivādakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact