Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    428. கோஸம்பி³யஜாதகங் (2)

    428. Kosambiyajātakaṃ (2)

    10.

    10.

    புது²ஸத்³தோ³ ஸமஜனோ, ந பா³லோ கோசி மஞ்ஞத²;

    Puthusaddo samajano, na bālo koci maññatha;

    ஸங்க⁴ஸ்மிங் பி⁴ஜ்ஜமானஸ்மிங், நாஞ்ஞங் பி⁴ய்யோ அமஞ்ஞருங்.

    Saṅghasmiṃ bhijjamānasmiṃ, nāññaṃ bhiyyo amaññaruṃ.

    11.

    11.

    பரிமுட்டா² பண்டி³தாபா⁴ஸா, வாசாகோ³சரபா⁴ணினோ;

    Parimuṭṭhā paṇḍitābhāsā, vācāgocarabhāṇino;

    யாவிச்ச²ந்தி முகா²யாமங், யேன நீதா ந தங் விதூ³.

    Yāvicchanti mukhāyāmaṃ, yena nītā na taṃ vidū.

    12.

    12.

    அக்கொச்சி² மங் அவதி⁴ மங், அஜினி மங் அஹாஸி மே;

    Akkocchi maṃ avadhi maṃ, ajini maṃ ahāsi me;

    யே ச தங் உபனய்ஹந்தி, வேரங் தேஸங் ந ஸம்மதி.

    Ye ca taṃ upanayhanti, veraṃ tesaṃ na sammati.

    13.

    13.

    அக்கொச்சி² மங் அவதி⁴ மங், அஜினி மங் அஹாஸி மே;

    Akkocchi maṃ avadhi maṃ, ajini maṃ ahāsi me;

    யே ச தங் நுபனய்ஹந்தி, வேரங் தேஸூபஸம்மதி.

    Ye ca taṃ nupanayhanti, veraṃ tesūpasammati.

    14.

    14.

    ந ஹி வேரேன வேரானி, ஸம்மந்தீத⁴ குதா³சனங்;

    Na hi verena verāni, sammantīdha kudācanaṃ;

    அவேரேன ச ஸம்மந்தி, ஏஸ த⁴ம்மோ ஸனந்தனோ.

    Averena ca sammanti, esa dhammo sanantano.

    15.

    15.

    பரே ச ந விஜானந்தி, மயமெத்த² யமாமஸே;

    Pare ca na vijānanti, mayamettha yamāmase;

    யே ச தத்த² விஜானந்தி, ததோ ஸம்மந்தி மேத⁴கா³.

    Ye ca tattha vijānanti, tato sammanti medhagā.

    16.

    16.

    அட்டி²ச்சி²ன்னா பாணஹரா, க³வஸ்ஸ 1 த⁴னஹாரினோ;

    Aṭṭhicchinnā pāṇaharā, gavassa 2 dhanahārino;

    ரட்ட²ங் விலும்பமானானங், தேஸம்பி ஹோதி ஸங்க³தி;

    Raṭṭhaṃ vilumpamānānaṃ, tesampi hoti saṅgati;

    கஸ்மா தும்ஹாக நோ ஸியா.

    Kasmā tumhāka no siyā.

    17.

    17.

    ஸசே லபே⁴த² நிபகங் ஸஹாயங், ஸத்³தி⁴ங்சரங் ஸாது⁴விஹாரிதீ⁴ரங்;

    Sace labhetha nipakaṃ sahāyaṃ, saddhiṃcaraṃ sādhuvihāridhīraṃ;

    அபி⁴பு⁴ய்ய ஸப்³பா³னி பரிஸ்ஸயானி, சரெய்ய தேனத்தமனோ ஸதீமா.

    Abhibhuyya sabbāni parissayāni, careyya tenattamano satīmā.

    18.

    18.

    நோ சே லபே⁴த² நிபகங் ஸஹாயங், ஸத்³தி⁴ங்சரங் ஸாது⁴விஹாரிதீ⁴ரங்;

    No ce labhetha nipakaṃ sahāyaṃ, saddhiṃcaraṃ sādhuvihāridhīraṃ;

    ராஜாவ ரட்ட²ங் விஜிதங் பஹாய, ஏகோ சரே மாதங்க³ரஞ்ஞேவ நாகோ³.

    Rājāva raṭṭhaṃ vijitaṃ pahāya, eko care mātaṅgaraññeva nāgo.

    19.

    19.

    ஏகஸ்ஸ சரிதங் ஸெய்யோ, நத்தி² பா³லே ஸஹாயதா;

    Ekassa caritaṃ seyyo, natthi bāle sahāyatā;

    ஏகோ சரே ந பாபானி கயிரா, அப்பொஸ்ஸுக்கோ மாதங்க³ரஞ்ஞேவ நாகோ³தி.

    Eko care na pāpāni kayirā, appossukko mātaṅgaraññeva nāgoti.

    கோஸம்பி³யஜாதகங் து³தியங்.

    Kosambiyajātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. க³வாஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. gavāssa (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [428] 2. கோஸம்பி³யஜாதகவண்ணனா • [428] 2. Kosambiyajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact