Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
8. கோஸம்பி³யஸுத்தவண்ணனா
8. Kosambiyasuttavaṇṇanā
491. ஏவங் மே ஸுதந்தி கோஸம்பி³யஸுத்தங். தத்த² கோஸம்பி³யந்தி ஏவங்னாமகே நக³ரே. தஸ்ஸ கிர நக³ரஸ்ஸ ஆராமபொக்க²ரணீஆதீ³ஸு தேஸு தேஸு டா²னேஸு கோஸம்ப³ருக்கா²வ உஸ்ஸன்னா அஹேஸுங், தஸ்மா கோஸம்பீ³தி ஸங்க²ங் அக³மாஸி. குஸம்ப³ஸ்ஸ நாம இஸினோ அஸ்ஸமதோ அவிதூ³ரே மாபிதத்தாதிபி ஏகே. கோ⁴ஸிதாராமேதி கோ⁴ஸிதஸெட்டி²னா காரிதே ஆராமே.
491.Evaṃme sutanti kosambiyasuttaṃ. Tattha kosambiyanti evaṃnāmake nagare. Tassa kira nagarassa ārāmapokkharaṇīādīsu tesu tesu ṭhānesu kosambarukkhāva ussannā ahesuṃ, tasmā kosambīti saṅkhaṃ agamāsi. Kusambassa nāma isino assamato avidūre māpitattātipi eke. Ghositārāmeti ghositaseṭṭhinā kārite ārāme.
புப்³பே³ கிர அத்³தி³லரட்ட²ங் நாம அஹோஸி. ததோ கோதூஹலகோ நாம த³லித்³தோ³ சா²தகப⁴யேன ஸபுத்ததா³ரோ கேதா³ரபரிச்சி²ன்னங் ஸுபி⁴க்க²ங் ரட்ட²ங் க³ச்ச²ந்தோ புத்தங் வஹிதுங் அஸக்கொந்தோ ச²ட்³டெ³த்வா அக³மாஸி. மாதா நிவத்தித்வா தங் க³ஹெத்வா க³தா. தே ஏகங் கோ³பாலககா³மகங் பவிஸிங்ஸு, கோ³பாலகானஞ்ச ததா³ பஹதபாயஸோ படியத்தோ ஹோதி, ததோ பாயஸங் லபி⁴த்வா பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. அத² ஸோ புரிஸோ பஹூதபாயஸங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஜிராபேதுங் அஸக்கொந்தோ ரத்திபா⁴கே³ காலங் கத்வா தத்தே²வ ஸுனகி²யா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா குக்குரோ ஜாதோ. ஸோ கோ³பாலகஸ்ஸ பியோ அஹோஸி மனாபோ, கோ³பாலகோ ச பச்சேகபு³த்³த⁴ங் உபட்டா²ஸி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴பி ப⁴த்தகிச்சாவஸானே குக்குரஸ்ஸ ஏகங் பிண்ட³ங் தே³தி. ஸோ பச்சேகபு³த்³தே⁴ ஸினேஹங் உப்பாதெ³த்வா கோ³பாலகேன ஸத்³தி⁴ங் பண்ணஸாலம்பி க³ச்ச²தி.
Pubbe kira addilaraṭṭhaṃ nāma ahosi. Tato kotūhalako nāma daliddo chātakabhayena saputtadāro kedāraparicchinnaṃ subhikkhaṃ raṭṭhaṃ gacchanto puttaṃ vahituṃ asakkonto chaḍḍetvā agamāsi. Mātā nivattitvā taṃ gahetvā gatā. Te ekaṃ gopālakagāmakaṃ pavisiṃsu, gopālakānañca tadā pahatapāyaso paṭiyatto hoti, tato pāyasaṃ labhitvā bhuñjiṃsu. Atha so puriso pahūtapāyasaṃ bhuñjitvā jirāpetuṃ asakkonto rattibhāge kālaṃ katvā tattheva sunakhiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gahetvā kukkuro jāto. So gopālakassa piyo ahosi manāpo, gopālako ca paccekabuddhaṃ upaṭṭhāsi. Paccekabuddhopi bhattakiccāvasāne kukkurassa ekaṃ piṇḍaṃ deti. So paccekabuddhe sinehaṃ uppādetvā gopālakena saddhiṃ paṇṇasālampi gacchati.
ஸோ கோ³பாலகே அஸன்னிஹிதே ப⁴த்தவேலாய ஸயமேவ க³ந்த்வா காலாரோசனத்த²ங் பண்ணஸாலத்³வாரே பு⁴ஸ்ஸதி, அந்தராமக்³கே³பி சண்ட³மிகே³ தி³ஸ்வா பு⁴ஸ்ஸித்வா பலாபேதி. ஸோ பச்சேகபு³த்³தே⁴ முது³கேன சித்தேன காலங் கத்வா தே³வலோகே நிப்³ப³த்தி. தத்ரஸ்ஸ கோ⁴ஸகதே³வபுத்தொத்வேவ நாமங் அஹோஸி. ஸோ தே³வலோகதோ சவித்வா கோஸம்பி³யங் ஏகஸ்மிங் குலக⁴ரே நிப்³ப³த்தி. தங் அபுத்தகோ ஸெட்டி² தஸ்ஸ மாதாபிதூனங் த⁴னங் த³த்வா புத்தங் கத்வா அக்³க³ஹேஸி. அத² ஸோ அத்தனோ புத்தே ஜாதே ஸத்தக்க²த்துங் மாராபேதுங் உபக்கமி. ஸோ புஞ்ஞவந்ததாய ஸத்தஸுபி டா²னேஸு மரணங் அப்பத்வா அவஸானே ஏகாய ஸெட்டி²தீ⁴தாய வெய்யத்தியேன லத்³த⁴ஜீவிகோ அபரபா⁴கே³ பிதுஅச்சயேன ஸெட்டி²ட்டா²னங் பத்வா கோ⁴ஸிதஸெட்டி² நாம ஜாதோ. அஞ்ஞேபி கோஸம்பி³யங் குக்குடஸெட்டி² பாவாரிகஸெட்டீ²தி த்³வே ஸெட்டி²னோ ஸந்தி. இமேஹி ஸத்³தி⁴ங் தயோ அஹேஸுங்.
So gopālake asannihite bhattavelāya sayameva gantvā kālārocanatthaṃ paṇṇasāladvāre bhussati, antarāmaggepi caṇḍamige disvā bhussitvā palāpeti. So paccekabuddhe mudukena cittena kālaṃ katvā devaloke nibbatti. Tatrassa ghosakadevaputtotveva nāmaṃ ahosi. So devalokato cavitvā kosambiyaṃ ekasmiṃ kulaghare nibbatti. Taṃ aputtako seṭṭhi tassa mātāpitūnaṃ dhanaṃ datvā puttaṃ katvā aggahesi. Atha so attano putte jāte sattakkhattuṃ mārāpetuṃ upakkami. So puññavantatāya sattasupi ṭhānesu maraṇaṃ appatvā avasāne ekāya seṭṭhidhītāya veyyattiyena laddhajīviko aparabhāge pituaccayena seṭṭhiṭṭhānaṃ patvā ghositaseṭṭhi nāma jāto. Aññepi kosambiyaṃ kukkuṭaseṭṭhi pāvārikaseṭṭhīti dve seṭṭhino santi. Imehi saddhiṃ tayo ahesuṃ.
தேன ச ஸமயேன தேஸங் ஸஹாயகானங் ஸெட்டீ²னங் குலூபகா பஞ்சஸதா இஸயோ பப்³ப³தபாதே³ வஸிங்ஸு. தே காலேன காலங் லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய மனுஸ்ஸபத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தி. அதே²கஸ்மிங் வாரே கி³ம்ஹஸமயே மனுஸ்ஸபத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தா நிருத³கமஹாகந்தாரங் அதிக்கமித்வா கந்தாரபரியோஸானே மஹந்தங் நிக்³ரோத⁴ருக்க²ங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸுங் – ‘‘யாதி³ஸோ அயங் ருக்கோ², அத்³தா⁴ எத்த² மஹேஸக்கா²ய தே³வதாய ப⁴விதப்³ப³ங், ஸாது⁴ வதஸ்ஸ, ஸசே நோ பானீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா த³தெ³ய்யா’’தி. தே³வதா இஸீனங் அஜ்ஜா²ஸயங் விதி³த்வா இமேஸங் ஸங்க³ஹங் கரிஸ்ஸாமீதி அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன விடபந்தரதோ நங்க³லஸீஸமத்தங் உத³கதா⁴ரங் பவத்தேஸி. இஸிக³ணோ ரஜதக்க²ந்த⁴ஸதி³ஸங் உத³கவட்டிங் தி³ஸ்வா அத்தனோ பா⁴ஜனேஹி உத³கங் க³ஹெத்வா பரிபோ⁴க³ங் கத்வா சிந்தேஸி – ‘‘தே³வதாய அம்ஹாகங் பரிபோ⁴க³உத³கங் தி³ன்னங், இத³ங் பன அகா³மகங் மஹாஅரஞ்ஞங், ஸாது⁴ வதஸ்ஸ, ஸசே நோ ஆஹாரம்பி த³தெ³ய்யா’’தி. தே³வதா இஸீனங் உபஸங்கப்பனவஸேன தி³ப்³பா³னி யாகு³க²ஜ்ஜகாதீ³னி த³த்வா ஸந்தப்பேஸி. இஸயோ சிந்தயிங்ஸு – ‘‘தே³வதாய அம்ஹாகங் பரிபோ⁴க³உத³கம்பி போ⁴ஜனம்பி ஸப்³ப³ங் தி³ன்னங், ஸாது⁴ வதஸ்ஸ, ஸசே நோ அத்தானங் த³ஸ்ஸெய்யா’’தி.
Tena ca samayena tesaṃ sahāyakānaṃ seṭṭhīnaṃ kulūpakā pañcasatā isayo pabbatapāde vasiṃsu. Te kālena kālaṃ loṇambilasevanatthāya manussapathaṃ āgacchanti. Athekasmiṃ vāre gimhasamaye manussapathaṃ āgacchantā nirudakamahākantāraṃ atikkamitvā kantārapariyosāne mahantaṃ nigrodharukkhaṃ disvā cintesuṃ – ‘‘yādiso ayaṃ rukkho, addhā ettha mahesakkhāya devatāya bhavitabbaṃ, sādhu vatassa, sace no pānīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā dadeyyā’’ti. Devatā isīnaṃ ajjhāsayaṃ viditvā imesaṃ saṅgahaṃ karissāmīti attano ānubhāvena viṭapantarato naṅgalasīsamattaṃ udakadhāraṃ pavattesi. Isigaṇo rajatakkhandhasadisaṃ udakavaṭṭiṃ disvā attano bhājanehi udakaṃ gahetvā paribhogaṃ katvā cintesi – ‘‘devatāya amhākaṃ paribhogaudakaṃ dinnaṃ, idaṃ pana agāmakaṃ mahāaraññaṃ, sādhu vatassa, sace no āhārampi dadeyyā’’ti. Devatā isīnaṃ upasaṃkappanavasena dibbāni yāgukhajjakādīni datvā santappesi. Isayo cintayiṃsu – ‘‘devatāya amhākaṃ paribhogaudakampi bhojanampi sabbaṃ dinnaṃ, sādhu vatassa, sace no attānaṃ dasseyyā’’ti.
தே³வதா தேஸங் அஜ்ஜா²ஸயங் விதி³த்வா உபட்³ட⁴காயங் த³ஸ்ஸேஸி. தே ஆஹங்ஸு – ‘‘தே³வதே, மஹதீ தே ஸம்பத்தி, கிங் கம்மங் கத்வா இமங் ஸம்பத்திங் அதி⁴க³தாஸீ’’தி? ப⁴ந்தே, நாதிமஹந்தங் பரித்தகங் கம்மங் கத்வாதி. உபட்³ட⁴உபோஸத²கம்மங் நிஸ்ஸாய ஹி தே³வதாய ஸா ஸம்பத்தி லத்³தா⁴.
Devatā tesaṃ ajjhāsayaṃ viditvā upaḍḍhakāyaṃ dassesi. Te āhaṃsu – ‘‘devate, mahatī te sampatti, kiṃ kammaṃ katvā imaṃ sampattiṃ adhigatāsī’’ti? Bhante, nātimahantaṃ parittakaṃ kammaṃ katvāti. Upaḍḍhauposathakammaṃ nissāya hi devatāya sā sampatti laddhā.
அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ கிர கே³ஹே அயங் தே³வபுத்தோ கம்மகாரோ அஹோஸி. ஸெட்டி²ஸ்ஸ ஹி கே³ஹே உபோஸத²தி³வஸேஸு அந்தமஸோ தா³ஸகம்மகாரே உபாதா³ய ஸப்³போ³ ஜனோ உபோஸதி²கோ ஹோதி. ஏகதி³வஸங் அயங் கம்மகாரோ ஏககோவ பாதோ உட்டா²ய கம்மந்தங் க³தோ. மஹாஸெட்டி² நிவாபங் லப⁴னமனுஸ்ஸே ஸல்லக்கெ²ந்தோ ஏதஸ்ஸேவேகஸ்ஸ அரஞ்ஞங் க³தபா⁴வங் ஞத்வா அஸ்ஸ ஸாயமாஸத்தா²ய நிவாபங் அதா³ஸி. ப⁴த்தகாரிகா தா³ஸீ ஏகஸ்ஸேவ ப⁴த்தங் பசித்வா அரஞ்ஞதோ ஆக³தஸ்ஸ ப⁴த்தங் வட்³டெ⁴த்வா அதா³ஸி, கம்மகாரோ ஆஹ – ‘‘அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு இமஸ்மிங் காலே கே³ஹங் ஏகஸத்³த³ங் அஹோஸி, அஜ்ஜ அதிவிய ஸன்னிஸின்னங், கிங் நு கோ² ஏத’’ந்தி ? தஸ்ஸ ஸா ஆசிக்கி² – ‘‘அஜ்ஜ இமஸ்மிங் கே³ஹே ஸப்³பே³ மனுஸ்ஸா உபோஸதி²கா, மஹாஸெட்டி² துய்ஹேவேகஸ்ஸ நிவாபங் அதா³ஸீ’’தி. ஏவங் அம்மாதி? ஆம ஸாமீதி. இமஸ்மிங் காலே உபோஸத²ங் ஸமாதி³ன்னஸ்ஸ உபோஸத²கம்மங் ஹோதி ந ஹோதீதி மஹாஸெட்டி²ங் புச்ச² அம்மாதி? தாய க³ந்த்வா புச்சி²தோ மஹாஸெட்டி² ஆஹ – ‘‘ஸகலஉபோஸத²கம்மங் ந ஹோதி, உபட்³ட⁴கம்மங் பன ஹோதி, உபோஸதி²கோ ஹோதூ’’தி . கம்மகாரோ ப⁴த்தங் அபு⁴ஞ்ஜித்வா முக²ங் விக்கா²லெத்வா உபோஸதி²கோ ஹுத்வா வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா நிபஜ்ஜி. தஸ்ஸ ஆஹாரபரிக்கீ²ணகாயஸ்ஸ ரத்திங் வாதோ குப்பி. ஸோ பச்சூஸஸமயே காலங் கத்வா உபட்³ட⁴உபோஸத²கம்மனிஸ்ஸந்தே³ன மஹாவட்டனிஅடவியங் நிக்³ரோத⁴ருக்கே² தே³வபுத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸோ தங் பவத்திங் இஸீனங் ஆரோசேஸி.
Anāthapiṇḍikassa kira gehe ayaṃ devaputto kammakāro ahosi. Seṭṭhissa hi gehe uposathadivasesu antamaso dāsakammakāre upādāya sabbo jano uposathiko hoti. Ekadivasaṃ ayaṃ kammakāro ekakova pāto uṭṭhāya kammantaṃ gato. Mahāseṭṭhi nivāpaṃ labhanamanusse sallakkhento etassevekassa araññaṃ gatabhāvaṃ ñatvā assa sāyamāsatthāya nivāpaṃ adāsi. Bhattakārikā dāsī ekasseva bhattaṃ pacitvā araññato āgatassa bhattaṃ vaḍḍhetvā adāsi, kammakāro āha – ‘‘aññesu divasesu imasmiṃ kāle gehaṃ ekasaddaṃ ahosi, ajja ativiya sannisinnaṃ, kiṃ nu kho eta’’nti ? Tassa sā ācikkhi – ‘‘ajja imasmiṃ gehe sabbe manussā uposathikā, mahāseṭṭhi tuyhevekassa nivāpaṃ adāsī’’ti. Evaṃ ammāti? Āma sāmīti. Imasmiṃ kāle uposathaṃ samādinnassa uposathakammaṃ hoti na hotīti mahāseṭṭhiṃ puccha ammāti? Tāya gantvā pucchito mahāseṭṭhi āha – ‘‘sakalauposathakammaṃ na hoti, upaḍḍhakammaṃ pana hoti, uposathiko hotū’’ti . Kammakāro bhattaṃ abhuñjitvā mukhaṃ vikkhāletvā uposathiko hutvā vasanaṭṭhānaṃ gantvā nipajji. Tassa āhāraparikkhīṇakāyassa rattiṃ vāto kuppi. So paccūsasamaye kālaṃ katvā upaḍḍhauposathakammanissandena mahāvaṭṭaniaṭaviyaṃ nigrodharukkhe devaputto hutvā nibbatti. So taṃ pavattiṃ isīnaṃ ārocesi.
இஸயோ தும்ஹேஹி மயங் பு³த்³தோ⁴, த⁴ம்மோ, ஸங்கோ⁴தி அஸுதபுப்³ப³ங் ஸாவிதா, உப்பன்னோ நு கோ² லோகே பு³த்³தோ⁴தி? ஆம, ப⁴ந்தே, உப்பன்னோதி. இதா³னி குஹிங் வஸதீதி? ஸாவத்தி²ங் நிஸ்ஸாய ஜேதவனே, ப⁴ந்தேதி. இஸயோ திட்ட²த² தாவ தும்ஹே மயங் ஸத்தா²ரங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமாதி ஹட்ட²துட்டா² நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன கோஸம்பி³னக³ரங் ஸம்பாபுணிங்ஸு. மஹாஸெட்டி²னோ, ‘‘இஸயோ ஆக³தா’’தி பச்சுக்³க³மனங் கத்வா, ‘‘ஸ்வே அம்ஹாகங் பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹத², ப⁴ந்தே’’தி நிமந்தெத்வா புனதி³வஸே இஸிக³ணஸ்ஸ மஹாதா³னங் அத³ங்ஸு. இஸயோ பு⁴ஞ்ஜித்வாவ க³ச்சா²மாதி ஆபுச்சி²ங்ஸு. தும்ஹே, ப⁴ந்தே, அஞ்ஞஸ்மிங் காலே ஏகம்பி மாஸங் த்³வேபி தயோபி சத்தாரோபி மாஸே வஸித்வா க³ச்ச²த². இமஸ்மிங் பன வாரே ஹிய்யோ ஆக³ந்த்வா அஜ்ஜேவ க³ச்சா²மாதி வத³த², கிமித³ந்தி? ஆம க³ஹபதயோ பு³த்³தோ⁴ லோகே உப்பன்னோ, ந கோ² பன ஸக்கா ஜீவிதந்தராயோ விதி³துங், தேன மயங் துரிதா க³ச்சா²மாதி. தேன ஹி, ப⁴ந்தே, மயம்பி க³ச்சா²ம, அம்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங்யேவ க³ச்ச²தா²தி. தும்ஹே அகா³ரியா நாம மஹாஜடா, திட்ட²த² தும்ஹே, மயங் புரேதரங் க³மிஸ்ஸாமாதி நிக்க²மித்வா ஏகஸ்மிங் டா²னே த்³வேபி தி³வஸானி அவஸித்வா துரிதக³மனேனேவ ஸாவத்தி²ங் பத்வா ஜேதவனவிஹாரே ஸத்து² ஸந்திகமேவ அக³மங்ஸு. ஸத்து² மது⁴ரத⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா ஸப்³பே³வ பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு.
Isayo tumhehi mayaṃ buddho, dhammo, saṅghoti asutapubbaṃ sāvitā, uppanno nu kho loke buddhoti? Āma, bhante, uppannoti. Idāni kuhiṃ vasatīti? Sāvatthiṃ nissāya jetavane, bhanteti. Isayo tiṭṭhatha tāva tumhe mayaṃ satthāraṃ passissāmāti haṭṭhatuṭṭhā nikkhamitvā anupubbena kosambinagaraṃ sampāpuṇiṃsu. Mahāseṭṭhino, ‘‘isayo āgatā’’ti paccuggamanaṃ katvā, ‘‘sve amhākaṃ bhikkhaṃ gaṇhatha, bhante’’ti nimantetvā punadivase isigaṇassa mahādānaṃ adaṃsu. Isayo bhuñjitvāva gacchāmāti āpucchiṃsu. Tumhe, bhante, aññasmiṃ kāle ekampi māsaṃ dvepi tayopi cattāropi māse vasitvā gacchatha. Imasmiṃ pana vāre hiyyo āgantvā ajjeva gacchāmāti vadatha, kimidanti? Āma gahapatayo buddho loke uppanno, na kho pana sakkā jīvitantarāyo vidituṃ, tena mayaṃ turitā gacchāmāti. Tena hi, bhante, mayampi gacchāma, amhehi saddhiṃyeva gacchathāti. Tumhe agāriyā nāma mahājaṭā, tiṭṭhatha tumhe, mayaṃ puretaraṃ gamissāmāti nikkhamitvā ekasmiṃ ṭhāne dvepi divasāni avasitvā turitagamaneneva sāvatthiṃ patvā jetavanavihāre satthu santikameva agamaṃsu. Satthu madhuradhammakathaṃ sutvā sabbeva pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇiṃsu.
தேபி தயோ ஸெட்டி²னோ பஞ்சஹி பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹி ஸப்பிமது⁴பா²ணிதாதீ³னி சேவ பட்டுன்னது³கூலாதீ³னி ச ஆதா³ய கோஸம்பி³தோ நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²ங் பத்வா ஜேதவனஸாமந்தே க²ந்தா⁴வாரங் ப³ந்தி⁴த்வா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² திண்ணம்பி ஸஹாயகானங் மது⁴ரத⁴ம்மகத²ங் கதே²ஸி. தே ப³லவஸோமனஸ்ஸஜாதா ஸத்தா²ரங் நிமந்தெத்வா புனதி³வஸே மஹாதா³னங் அத³ங்ஸு. புன நிமந்தெத்வா புனதி³வஸேதி ஏவங் அட்³ட⁴மாஸங் தா³னங் த³த்வா, ‘‘அம்ஹாகங் ஜனபத³ங் ஆக³மனாய படிஞ்ஞங் தே³தா²’’தி பாத³மூலே நிபஜ்ஜிங்ஸு. ப⁴க³வா, ‘‘ஸுஞ்ஞாகா³ரே கோ² க³ஹபதயோ ததா²க³தா அபி⁴ரமந்தீ’’தி ஆஹ. எத்தாவதா படிஞ்ஞா தி³ன்னா நாம ஹோதீதி க³ஹபதயோ ஸல்லக்கெ²த்வா தி³ன்னா நோ ப⁴க³வதா படிஞ்ஞாதி த³ஸப³லங் வந்தி³த்வா நிக்க²மித்வா அந்தராமக்³கே³ யோஜனே யோஜனே டா²னே விஹாரங் காரெத்வா அனுபுப்³பே³ன கோஸம்பி³ங் பத்வா, ‘‘லோகே பு³த்³தோ⁴ உப்பன்னோ’’தி கத²யிங்ஸு. தயோபி ஜனா அத்தனோ அத்தனோ ஆராமே மஹந்தங் த⁴னபரிச்சாக³ங் கத்வா ப⁴க³வதோ வஸனத்தா²ய விஹாரே காராபயிங்ஸு. தத்த² குக்குடஸெட்டி²னா காரிதோ குக்குடாராமோ நாம அஹோஸி. பாவாரிகஸெட்டி²னா அம்ப³வனே காரிதோ பாவாரிகம்ப³வனோ நாம அஹோஸி. கோ⁴ஸிதேன காரிதோ கோ⁴ஸிதாராமோ நாம அஹோஸி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘கோ⁴ஸிதஸெட்டி²னா காரிதே ஆராமே’’தி.
Tepi tayo seṭṭhino pañcahi pañcahi sakaṭasatehi sappimadhuphāṇitādīni ceva paṭṭunnadukūlādīni ca ādāya kosambito nikkhamitvā anupubbena sāvatthiṃ patvā jetavanasāmante khandhāvāraṃ bandhitvā satthu santikaṃ gantvā vanditvā paṭisanthāraṃ katvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Satthā tiṇṇampi sahāyakānaṃ madhuradhammakathaṃ kathesi. Te balavasomanassajātā satthāraṃ nimantetvā punadivase mahādānaṃ adaṃsu. Puna nimantetvā punadivaseti evaṃ aḍḍhamāsaṃ dānaṃ datvā, ‘‘amhākaṃ janapadaṃ āgamanāya paṭiññaṃ dethā’’ti pādamūle nipajjiṃsu. Bhagavā, ‘‘suññāgāre kho gahapatayo tathāgatā abhiramantī’’ti āha. Ettāvatā paṭiññā dinnā nāma hotīti gahapatayo sallakkhetvā dinnā no bhagavatā paṭiññāti dasabalaṃ vanditvā nikkhamitvā antarāmagge yojane yojane ṭhāne vihāraṃ kāretvā anupubbena kosambiṃ patvā, ‘‘loke buddho uppanno’’ti kathayiṃsu. Tayopi janā attano attano ārāme mahantaṃ dhanapariccāgaṃ katvā bhagavato vasanatthāya vihāre kārāpayiṃsu. Tattha kukkuṭaseṭṭhinā kārito kukkuṭārāmo nāma ahosi. Pāvārikaseṭṭhinā ambavane kārito pāvārikambavano nāma ahosi. Ghositena kārito ghositārāmo nāma ahosi. Taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘ghositaseṭṭhinā kārite ārāme’’ti.
ப⁴ண்ட³னஜாதாதிஆதீ³ஸு கலஹஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴கோ³ ப⁴ண்ட³னங் நாம, தங் ஜாதங் ஏதேஸந்தி ப⁴ண்ட³னஜாதா. ஹத்த²பராமாஸாதி³வஸேன மத்த²கங் பத்தோ கலஹோ ஜாதோ ஏதேஸந்தி கலஹஜாதா. விருத்³த⁴பூ⁴தங் வாத³ந்தி விவாத³ங், தங் ஆபன்னாதி விவாதா³பன்னா. முக²ஸத்தீஹீதி வாசாஸத்தீஹி. விதுத³ந்தாதி விஜ்ஜ²ந்தா. தே ந சேவ அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸஞ்ஞாபெந்தி ந ச ஸஞ்ஞத்திங் உபெந்தீதி தே அத்த²ஞ்ச காரணஞ்ச த³ஸ்ஸெத்வா நேவ அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஜானாபெந்தி. ஸசேபி ஸஞ்ஞாபேதுங் ஆரப⁴ந்தி, ததா²பி ஸஞ்ஞத்திங் ந உபெந்தி, ஜானிதுங் ந இச்ச²ந்தீதி அத்தோ². நிஜ்ஜ²த்தியாபி ஏஸேவ நயோ. எத்த² ச நிஜ்ஜ²த்தீதி ஸஞ்ஞத்திவேவசனமேவேதங். கஸ்மா பனேதே ப⁴ண்ட³னஜாதா அஹேஸுந்தி? அப்பமத்தகேன காரணேன.
Bhaṇḍanajātātiādīsu kalahassa pubbabhāgo bhaṇḍanaṃ nāma, taṃ jātaṃ etesanti bhaṇḍanajātā. Hatthaparāmāsādivasena matthakaṃ patto kalaho jāto etesanti kalahajātā. Viruddhabhūtaṃ vādanti vivādaṃ, taṃ āpannāti vivādāpannā. Mukhasattīhīti vācāsattīhi. Vitudantāti vijjhantā. Te na ceva aññamaññaṃ saññāpenti na ca saññattiṃ upentīti te atthañca kāraṇañca dassetvā neva aññamaññaṃ jānāpenti. Sacepi saññāpetuṃ ārabhanti, tathāpi saññattiṃ na upenti, jānituṃ na icchantīti attho. Nijjhattiyāpi eseva nayo. Ettha ca nijjhattīti saññattivevacanamevetaṃ. Kasmā panete bhaṇḍanajātā ahesunti? Appamattakena kāraṇena.
த்³வே கிர பி⁴க்கூ² ஏகஸ்மிங் ஆவாஸே வஸந்தி வினயத⁴ரோ ச ஸுத்தந்திகோ ச. தேஸு ஸுத்தந்திகோ பி⁴க்கு² ஏகதி³வஸங் வச்சகுடிங் பவிட்டோ² ஆசமனஉத³காவஸேஸங் பா⁴ஜனே ட²பெத்வாவ நிக்க²மி. வினயத⁴ரோ பச்சா² பவிட்டோ² தங் உத³கங் தி³ஸ்வா நிக்க²மித்வா தங் பி⁴க்கு²ங் புச்சி², ஆவுஸோ, தயா இத³ங் உத³கங் ட²பிதந்தி? ஆம, ஆவுஸோதி. த்வமெத்த² ஆபத்திபா⁴வங் ந ஜானாஸீதி? ஆம ந ஜானாமீதி. ஹோதி, ஆவுஸோ, எத்த² ஆபத்தீதி. ஸசே ஹோதி தே³ஸெஸ்ஸாமீதி. ஸசே பன தே, ஆவுஸோ, அஸஞ்சிச்ச அஸதியா கதங், நத்தி² தே ஆபத்தீதி. ஸோ தஸ்ஸா ஆபத்தியா அனாபத்திதி³ட்டி² அஹோஸி.
Dve kira bhikkhū ekasmiṃ āvāse vasanti vinayadharo ca suttantiko ca. Tesu suttantiko bhikkhu ekadivasaṃ vaccakuṭiṃ paviṭṭho ācamanaudakāvasesaṃ bhājane ṭhapetvāva nikkhami. Vinayadharo pacchā paviṭṭho taṃ udakaṃ disvā nikkhamitvā taṃ bhikkhuṃ pucchi, āvuso, tayā idaṃ udakaṃ ṭhapitanti? Āma, āvusoti. Tvamettha āpattibhāvaṃ na jānāsīti? Āma na jānāmīti. Hoti, āvuso, ettha āpattīti. Sace hoti desessāmīti. Sace pana te, āvuso, asañcicca asatiyā kataṃ, natthi te āpattīti. So tassā āpattiyā anāpattidiṭṭhi ahosi.
வினயத⁴ரோ அத்தனோ நிஸ்ஸிதகானங், ‘‘அயங் ஸுத்தந்திகோ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜமானோபி ந ஜானாதீ’’தி ஆரோசேஸி. தே தஸ்ஸ நிஸ்ஸிதகே தி³ஸ்வா – ‘‘தும்ஹாகங் உபஜ்ஜா²யோ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜித்வாபி ஆபத்திபா⁴வங் ந ஜானாதீ’’தி ஆஹங்ஸு. தே க³ந்த்வா அத்தனோ உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ஆரோசேஸுங். ஸோ ஏவமாஹ – ‘‘அயங் வினயத⁴ரோ புப்³பே³ ‘அனாபத்தீ’தி வத்வா இதா³னி ‘ஆபத்தீ’தி வத³தி, முஸாவாதீ³ ஏஸோ’’தி. தே க³ந்த்வா, ‘‘தும்ஹாகங் உபஜ்ஜா²யோ முஸாவாதீ³’’தி ஏவங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் கலஹங் வட்³ட⁴யிங்ஸு, தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங்.
Vinayadharo attano nissitakānaṃ, ‘‘ayaṃ suttantiko āpattiṃ āpajjamānopi na jānātī’’ti ārocesi. Te tassa nissitake disvā – ‘‘tumhākaṃ upajjhāyo āpattiṃ āpajjitvāpi āpattibhāvaṃ na jānātī’’ti āhaṃsu. Te gantvā attano upajjhāyassa ārocesuṃ. So evamāha – ‘‘ayaṃ vinayadharo pubbe ‘anāpattī’ti vatvā idāni ‘āpattī’ti vadati, musāvādī eso’’ti. Te gantvā, ‘‘tumhākaṃ upajjhāyo musāvādī’’ti evaṃ aññamaññaṃ kalahaṃ vaḍḍhayiṃsu, taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ.
ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசாதி ஏதங், ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே, கோஸம்பி³யங் பி⁴க்கூ² ப⁴ண்ட³னஜாதா’’திஆதி³வசனங் அவோச. தஞ்ச கோ² நேவ பியகம்யதாய ந பே⁴தா³தி⁴ப்பாயேன, அத² கோ² அத்த²காமதாய ஹிதகாமதாய. ஸாமக்³கி³காரகோ கிரேஸ பி⁴க்கு², தஸ்மாஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘யதா² இமே பி⁴க்கூ² விவாத³ங் ஆரத்³தா⁴, ந ஸக்கா மயா, நாபி அஞ்ஞேன பி⁴க்கு²னா ஸமக்³கா³ காதுங், அப்பேவ நாம ஸதே³வகே லோகே அப்படிபுக்³க³லோ ப⁴க³வா ஸயங் வா க³ந்த்வா, அத்தனோ வா ஸந்திகங் பக்கோஸாபெத்வா ஏதேஸங் பி⁴க்கூ²னங் க²ந்திமெத்தாபடிஸங்யுத்தங் ஸாரணீயத⁴ம்மதே³ஸனங் கதெ²த்வா ஸாமக்³கி³ங் கரெய்யா’’தி அத்த²காமதாய ஹிதகாமதாய க³ந்த்வா அவோச.
Bhagavantaṃ etadavocāti etaṃ, ‘‘idha, bhante, kosambiyaṃ bhikkhū bhaṇḍanajātā’’tiādivacanaṃ avoca. Tañca kho neva piyakamyatāya na bhedādhippāyena, atha kho atthakāmatāya hitakāmatāya. Sāmaggikārako kiresa bhikkhu, tasmāssa etadahosi – ‘‘yathā ime bhikkhū vivādaṃ āraddhā, na sakkā mayā, nāpi aññena bhikkhunā samaggā kātuṃ, appeva nāma sadevake loke appaṭipuggalo bhagavā sayaṃ vā gantvā, attano vā santikaṃ pakkosāpetvā etesaṃ bhikkhūnaṃ khantimettāpaṭisaṃyuttaṃ sāraṇīyadhammadesanaṃ kathetvā sāmaggiṃ kareyyā’’ti atthakāmatāya hitakāmatāya gantvā avoca.
492. ச²யிமே, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா ஸாரணீயாதி ஹெட்டா² கலஹப⁴ண்ட³னவஸேன தே³ஸனா ஆரத்³தா⁴. இமஸ்மிங் டா²னே ச² ஸாரணீயா த⁴ம்மா ஆக³தாதி ஏவமித³ங் கோஸம்பி³யஸுத்தங் யதா²னுஸந்தி⁴னாவ க³தங் ஹோதி. தத்த² ஸாரணீயாதி ஸரிதப்³ப³யுத்தா அத்³தா⁴னே அதிக்கந்தேபி ந பமுஸ்ஸிதப்³பா³. யோ தே த⁴ம்மே பூரேதி, தங் ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் பியங் கரொந்தீதி பியகரணா. க³ருங் கரொந்தீதி க³ருகரணா. ஸங்க³ஹாயாதி ஸங்க³ஹணத்தா²ய. அவிவாதா³யாதி அவிவாத³னத்தா²ய. ஸாமக்³கி³யாதி ஸமக்³க³பா⁴வத்தா²ய . ஏகீபா⁴வாயாதி ஏகீபா⁴வத்தா²ய நின்னானாகரணாய. ஸங்வத்தந்தீதி ப⁴வந்தி. மெத்தங் காயகம்மந்தி மெத்தசித்தேன கத்தப்³ப³ங் காயகம்மங். வசீகம்மமனோகம்மேஸுபி ஏஸேவ நயோ. இமானி பி⁴க்கூ²னங் வஸேன ஆக³தானி, கி³ஹீஸுபி லப்³ப⁴ந்தியேவ. பி⁴க்கூ²னஞ்ஹி மெத்தசித்தேன ஆபி⁴ஸமாசாரிகத⁴ம்மபூரணங் மெத்தங் காயகம்மங் நாம. கி³ஹீனங் சேதியவந்த³னத்தா²ய போ³தி⁴வந்த³னத்தா²ய ஸங்க⁴னிமந்தனத்தா²ய க³மனங் கா³மங் பிண்டா³ய பவிட்டே² பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா பச்சுக்³க³மனங் பத்தபடிக்³க³ஹணங் ஆஸனபஞ்ஞாபனங் அனுக³மனந்தி ஏவமாதி³கங் மெத்தங் காயகம்மங் நாம.
492.Chayime, bhikkhave, dhammā sāraṇīyāti heṭṭhā kalahabhaṇḍanavasena desanā āraddhā. Imasmiṃ ṭhāne cha sāraṇīyā dhammā āgatāti evamidaṃ kosambiyasuttaṃ yathānusandhināva gataṃ hoti. Tattha sāraṇīyāti saritabbayuttā addhāne atikkantepi na pamussitabbā. Yo te dhamme pūreti, taṃ sabrahmacārīnaṃ piyaṃ karontīti piyakaraṇā. Garuṃ karontīti garukaraṇā. Saṅgahāyāti saṅgahaṇatthāya. Avivādāyāti avivādanatthāya. Sāmaggiyāti samaggabhāvatthāya . Ekībhāvāyāti ekībhāvatthāya ninnānākaraṇāya. Saṃvattantīti bhavanti. Mettaṃ kāyakammanti mettacittena kattabbaṃ kāyakammaṃ. Vacīkammamanokammesupi eseva nayo. Imāni bhikkhūnaṃ vasena āgatāni, gihīsupi labbhantiyeva. Bhikkhūnañhi mettacittena ābhisamācārikadhammapūraṇaṃ mettaṃ kāyakammaṃ nāma. Gihīnaṃ cetiyavandanatthāya bodhivandanatthāya saṅghanimantanatthāya gamanaṃ gāmaṃ piṇḍāya paviṭṭhe bhikkhū disvā paccuggamanaṃ pattapaṭiggahaṇaṃ āsanapaññāpanaṃ anugamananti evamādikaṃ mettaṃ kāyakammaṃ nāma.
பி⁴க்கூ²னங் மெத்தசித்தேன ஆசாரபஞ்ஞத்திஸிக்கா²பத³ங், கம்மட்டா²னகத²னங் த⁴ம்மதே³ஸனா தேபிடகம்பி பு³த்³த⁴வசனங் மெத்தங் வசீகம்மங் நாம. கி³ஹீனஞ்ச, ‘‘சேதியவந்த³னத்தா²ய க³ச்சா²ம, போ³தி⁴வந்த³னத்தா²ய க³ச்சா²ம, த⁴ம்மஸ்ஸவனங் கரிஸ்ஸாம, பதீ³பமாலாபுப்ப²பூஜங் கரிஸ்ஸாம, தீணி ஸுசரிதானி ஸமாதா³ய வத்திஸ்ஸாம, ஸலாகப⁴த்தாதீ³னி த³ஸ்ஸாம, வஸ்ஸாவாஸிகங் த³ஸ்ஸாம, அஜ்ஜ ஸங்க⁴ஸ்ஸ சத்தாரோ பச்சயே த³ஸ்ஸாம, ஸங்க⁴ங் நிமந்தெத்வா கா²த³னீயாதீ³னி ஸங்வித³ஹத², ஆஸனானி பஞ்ஞாபேத², பானீயங் உபட்ட²பேத², ஸங்க⁴ங் பச்சுக்³க³ந்த்வா ஆனேத², பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதா³பெத்வா ச²ந்த³ஜாதா உஸ்ஸாஹஜாதா வெய்யாவச்சங் கரோதா²’’திஆதி³கத²னகாலே மெத்தங் வசீகம்மங் நாம.
Bhikkhūnaṃ mettacittena ācārapaññattisikkhāpadaṃ, kammaṭṭhānakathanaṃ dhammadesanā tepiṭakampi buddhavacanaṃ mettaṃ vacīkammaṃ nāma. Gihīnañca, ‘‘cetiyavandanatthāya gacchāma, bodhivandanatthāya gacchāma, dhammassavanaṃ karissāma, padīpamālāpupphapūjaṃ karissāma, tīṇi sucaritāni samādāya vattissāma, salākabhattādīni dassāma, vassāvāsikaṃ dassāma, ajja saṅghassa cattāro paccaye dassāma, saṅghaṃ nimantetvā khādanīyādīni saṃvidahatha, āsanāni paññāpetha, pānīyaṃ upaṭṭhapetha, saṅghaṃ paccuggantvā ānetha, paññattāsane nisīdāpetvā chandajātā ussāhajātā veyyāvaccaṃ karothā’’tiādikathanakāle mettaṃ vacīkammaṃ nāma.
பி⁴க்கூ²னங் பாதோவ உட்டா²ய ஸரீரபடிஜக்³க³னங் சேதியங்க³ணவத்தாதீ³னி ச கத்வா விவித்தாஸனே நிஸீதி³த்வா, ‘‘இமஸ்மிங் விஹாரே பி⁴க்கூ² ஸுகீ² ஹொந்து, அவேரா அப்³யாபஜ்ஜா²’’தி சிந்தனங் மெத்தங் மனோகம்மங் நாம. கி³ஹீனங் ‘‘அய்யா ஸுகீ² ஹொந்து, அவேரா அப்³யாபஜ்ஜா²’’தி சிந்தனங் மெத்தங் மனோகம்மங் நாம.
Bhikkhūnaṃ pātova uṭṭhāya sarīrapaṭijagganaṃ cetiyaṅgaṇavattādīni ca katvā vivittāsane nisīditvā, ‘‘imasmiṃ vihāre bhikkhū sukhī hontu, averā abyāpajjhā’’ti cintanaṃ mettaṃ manokammaṃ nāma. Gihīnaṃ ‘‘ayyā sukhī hontu, averā abyāpajjhā’’ti cintanaṃ mettaṃ manokammaṃ nāma.
ஆவி சேவ ரஹோ சாதி ஸம்முகா² ச பரம்முகா² ச. தத்த² நவகானங் சீவரகம்மாதீ³ஸு ஸஹாயபா⁴வூபக³மனங் ஸம்முகா² மெத்தங் காயகம்மங் நாம. தே²ரானங் பன பாத³தோ⁴வனவந்த³னபீ³ஜனதா³னாதி³பே⁴த³ம்பி ஸப்³ப³ங் ஸாமீசிகம்மங் ஸம்முகா² மெத்தங் காயகம்மங் நாம. உப⁴யேஹிபி து³ன்னிக்கி²த்தானங் தா³ருப⁴ண்டா³தீ³னங் தேஸு அவமஞ்ஞங் அகத்வா அத்தனா து³ன்னிக்கி²த்தானங் விய படிஸாமனங் பரம்முகா² மெத்தங் காயகம்மங் நாம. தே³வத்தே²ரோ திஸ்ஸத்தே²ரோதி ஏவங் பக்³க³ய்ஹ வசனங் ஸம்முகா² மெத்தங் வசீகம்மங் நாம. விஹாரே அஸந்தங் பன பரிபுச்ச²ந்தஸ்ஸ, குஹிங் அம்ஹாகங் தே³வத்தே²ரோ, அம்ஹாகங் திஸ்ஸத்தே²ரோ கதா³ நு கோ² ஆக³மிஸ்ஸதீதி ஏவங் மமாயனவசனங் பரம்முகா² மெத்தங் வசீகம்மங் நாம. மெத்தாஸினேஹஸினித்³தா⁴னி பன நயனானி உம்மீலெத்வா ஸுப்பஸன்னேன முகே²ன ஓலோகனங் ஸம்முகா² மெத்தங் மனோகம்மங் நாம. தே³வத்தே²ரோ, திஸ்ஸத்தே²ரோ அரோகோ³ ஹோது அப்பாபா³தோ⁴தி ஸமன்னாஹரணங் பரம்முகா² மெத்தங் மனோகம்மங் நாம.
Āvi ceva raho cāti sammukhā ca parammukhā ca. Tattha navakānaṃ cīvarakammādīsu sahāyabhāvūpagamanaṃ sammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma. Therānaṃ pana pādadhovanavandanabījanadānādibhedampi sabbaṃ sāmīcikammaṃ sammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma. Ubhayehipi dunnikkhittānaṃ dārubhaṇḍādīnaṃ tesu avamaññaṃ akatvā attanā dunnikkhittānaṃ viya paṭisāmanaṃ parammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma. Devatthero tissattheroti evaṃ paggayha vacanaṃ sammukhā mettaṃ vacīkammaṃ nāma. Vihāre asantaṃ pana paripucchantassa, kuhiṃ amhākaṃ devatthero, amhākaṃ tissatthero kadā nu kho āgamissatīti evaṃ mamāyanavacanaṃ parammukhā mettaṃ vacīkammaṃ nāma. Mettāsinehasiniddhāni pana nayanāni ummīletvā suppasannena mukhena olokanaṃ sammukhā mettaṃ manokammaṃ nāma. Devatthero, tissatthero arogo hotu appābādhoti samannāharaṇaṃ parammukhā mettaṃ manokammaṃ nāma.
லாபா⁴தி சீவராத³யோ லத்³த⁴பச்சயா. த⁴ம்மிகாதி குஹனாதி³பே⁴த³ங் மிச்சா²ஜீவங் வஜ்ஜெத்வா த⁴ம்மேன ஸமேன பி⁴க்கா²சரியவத்தேன உப்பன்னா. அந்தமஸோ பத்தபரியாபன்னமத்தம்பீதி பச்சி²மகோடியா பத்தே பரியாபன்னங் பத்தஸ்ஸ அந்தோக³தங் த்³வத்திகடச்சு²பி⁴க்கா²மத்தம்பி. அப்படிவிப⁴த்தபோ⁴கீ³தி எத்த² த்³வே படிவிப⁴த்தானி நாம ஆமிஸபடிவிப⁴த்தங் புக்³க³லபடிவிப⁴த்தஞ்ச. தத்த², ‘‘எத்தகங் த³ஸ்ஸாமி, எத்தகங் ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் சித்தேன விப⁴ஜனங் ஆமிஸபடிவிப⁴த்தங் நாம. ‘‘அஸுகஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமி, அஸுகஸ்ஸ ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் சித்தேன விப⁴ஜனங் பன புக்³க³லபடிவிப⁴த்தங் நாம. தது³ப⁴யம்பி அகத்வா யோ அப்படிவிப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி, அயங் அப்படிவிப⁴த்தபோ⁴கீ³ நாம.
Lābhāti cīvarādayo laddhapaccayā. Dhammikāti kuhanādibhedaṃ micchājīvaṃ vajjetvā dhammena samena bhikkhācariyavattena uppannā. Antamaso pattapariyāpannamattampīti pacchimakoṭiyā patte pariyāpannaṃ pattassa antogataṃ dvattikaṭacchubhikkhāmattampi. Appaṭivibhattabhogīti ettha dve paṭivibhattāni nāma āmisapaṭivibhattaṃ puggalapaṭivibhattañca. Tattha, ‘‘ettakaṃ dassāmi, ettakaṃ na dassāmī’’ti evaṃ cittena vibhajanaṃ āmisapaṭivibhattaṃ nāma. ‘‘Asukassa dassāmi, asukassa na dassāmī’’ti evaṃ cittena vibhajanaṃ pana puggalapaṭivibhattaṃ nāma. Tadubhayampi akatvā yo appaṭivibhattaṃ bhuñjati, ayaṃ appaṭivibhattabhogī nāma.
ஸீலவந்தேஹி ஸப்³ரஹ்மசாரீஹி ஸாதா⁴ரணபோ⁴கீ³தி எத்த² ஸாதா⁴ரணபோ⁴கி³னோ இத³ங் லக்க²ணங், யங் யங் பணீதங் லப்³ப⁴தி, தங் தங் நேவ லாபே⁴ன லாப⁴ங் ஜிகீ³ஸனாமுகே²ன கி³ஹீனங் தே³தி, ந அத்தனா பரிபு⁴ஞ்ஜதி; படிக்³க³ண்ஹந்தோவ ஸங்கே⁴ன ஸாதா⁴ரணங் ஹோதூதி க³ஹெத்வா க³ண்டி³ங் பஹரித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங் ஸங்க⁴ஸந்தகங் விய பஸ்ஸதி. இத³ங் பன ஸாரணீயத⁴ம்மங் கோ பூரேதி, கோ ந பூரேதீதி? து³ஸ்ஸீலோ தாவ ந பூரேதி. ந ஹி தஸ்ஸ ஸந்தகங் ஸீலவந்தா க³ண்ஹந்தி. பரிஸுத்³த⁴ஸீலோ பன வத்தங் அக²ண்டெ³ந்தோ பூரேதி.
Sīlavantehisabrahmacārīhi sādhāraṇabhogīti ettha sādhāraṇabhogino idaṃ lakkhaṇaṃ, yaṃ yaṃ paṇītaṃ labbhati, taṃ taṃ neva lābhena lābhaṃ jigīsanāmukhena gihīnaṃ deti, na attanā paribhuñjati; paṭiggaṇhantova saṅghena sādhāraṇaṃ hotūti gahetvā gaṇḍiṃ paharitvā paribhuñjitabbaṃ saṅghasantakaṃ viya passati. Idaṃ pana sāraṇīyadhammaṃ ko pūreti, ko na pūretīti? Dussīlo tāva na pūreti. Na hi tassa santakaṃ sīlavantā gaṇhanti. Parisuddhasīlo pana vattaṃ akhaṇḍento pūreti.
தத்ரித³ங் வத்தங் – யோ ஹி ஓதி³ஸ்ஸகங் கத்வா மாது வா பிது வா ஆசரியுபஜ்ஜா²யாதீ³னங் வா தே³தி, ஸோ தா³தப்³ப³ங் தே³தி, ஸாரணீயத⁴ம்மோ பனஸ்ஸ ந ஹோதி, பலிபோ³த⁴ஜக்³க³னங் நாம ஹோதி. ஸாரணீயத⁴ம்மோ ஹி முத்தபலிபோ³த⁴ஸ்ஸேவ வட்டதி, தேன பன ஓதி³ஸ்ஸகங் தெ³ந்தேன கி³லானகி³லானுபட்டா²கஆக³ந்துகக³மிகானஞ்சேவ நவபப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ச ஸங்கா⁴டிபத்தக்³க³ஹணங் அஜானந்தஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங். ஏதேஸங் த³த்வா அவஸேஸங் தே²ராஸனதோ பட்டா²ய தோ²கங் தோ²கங் அத³த்வா யோ யத்தகங் க³ண்ஹாதி, தஸ்ஸ தத்தகங் தா³தப்³ப³ங். அவஸிட்டே² அஸதி புன பிண்டா³ய சரித்வா தே²ராஸனதோ பட்டா²ய யங் யங் பணீதங், தங் தங் த³த்வா ஸேஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், ‘‘ஸீலவந்தேஹீ’’தி வசனதோ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ அதா³தும்பி வட்டதி.
Tatridaṃ vattaṃ – yo hi odissakaṃ katvā mātu vā pitu vā ācariyupajjhāyādīnaṃ vā deti, so dātabbaṃ deti, sāraṇīyadhammo panassa na hoti, palibodhajagganaṃ nāma hoti. Sāraṇīyadhammo hi muttapalibodhasseva vaṭṭati, tena pana odissakaṃ dentena gilānagilānupaṭṭhākaāgantukagamikānañceva navapabbajitassa ca saṅghāṭipattaggahaṇaṃ ajānantassa dātabbaṃ. Etesaṃ datvā avasesaṃ therāsanato paṭṭhāya thokaṃ thokaṃ adatvā yo yattakaṃ gaṇhāti, tassa tattakaṃ dātabbaṃ. Avasiṭṭhe asati puna piṇḍāya caritvā therāsanato paṭṭhāya yaṃ yaṃ paṇītaṃ, taṃ taṃ datvā sesaṃ paribhuñjitabbaṃ, ‘‘sīlavantehī’’ti vacanato dussīlassa adātumpi vaṭṭati.
அயங் பன ஸாரணீயத⁴ம்மோ ஸுஸிக்கி²தாய பரிஸாய ஸுபூரோ ஹோதி, நோ அஸிக்கி²தாய பரிஸாய. ஸுஸிக்கி²தாய ஹி பரிஸாய யோ அஞ்ஞதோ லப⁴தி, ஸோ ந க³ண்ஹாதி, அஞ்ஞதோ அலப⁴ந்தோபி பமாணயுத்தமேவ க³ண்ஹாதி, ந அதிரேகங். அயஞ்ச பன ஸாரணீயத⁴ம்மோ ஏவங் புனப்புனங் பிண்டா³ய சரித்வா லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் தெ³ந்தஸ்ஸாபி த்³வாத³ஸஹி வஸ்ஸேஹி பூரதி, ந ததோ ஓரங். ஸசே ஹி த்³வாத³ஸமேபி வஸ்ஸே ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகோ பிண்ட³பாதபூரங் பத்தங் ஆஸனஸாலாயங் ட²பெத்வா நஹாயிதுங் க³ச்ச²தி, ஸங்க⁴த்தே²ரோ ச கஸ்ஸேஸோ பத்தோதி? ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகஸ்ஸாதி வுத்தே – ‘‘ஆஹரத² ந’’ந்தி ஸப்³ப³ங் பிண்ட³பாதங் விசாரெத்வா பு⁴ஞ்ஜித்வா ச ரித்தபத்தங் ட²பேதி. அத² ஸோ பி⁴க்கு² ரித்தபத்தங் தி³ஸ்வா, ‘‘மய்ஹங் அஸேஸெத்வாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸூ’’தி தோ³மனஸ்ஸங் உப்பாதே³தி, ஸாரணீயத⁴ம்மோ பி⁴ஜ்ஜதி, புன த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி பூரேதப்³போ³ ஹோதி, தித்தி²யபரிவாஸஸதி³ஸோ ஹேஸ. ஸகிங் க²ண்டே³ ஜாதே புன பூரேதப்³போ³வ. யோ பன, ‘‘லாபா⁴ வத மே, ஸுலத்³த⁴ங் வத மே, யஸ்ஸ மே பத்தக³தங் அனாபுச்சா²வ ஸப்³ரஹ்மசாரீ பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி ஸோமனஸ்ஸங் ஜனேதி, தஸ்ஸ புண்ணோ நாம ஹோதி.
Ayaṃ pana sāraṇīyadhammo susikkhitāya parisāya supūro hoti, no asikkhitāya parisāya. Susikkhitāya hi parisāya yo aññato labhati, so na gaṇhāti, aññato alabhantopi pamāṇayuttameva gaṇhāti, na atirekaṃ. Ayañca pana sāraṇīyadhammo evaṃ punappunaṃ piṇḍāya caritvā laddhaṃ laddhaṃ dentassāpi dvādasahi vassehi pūrati, na tato oraṃ. Sace hi dvādasamepi vasse sāraṇīyadhammapūrako piṇḍapātapūraṃ pattaṃ āsanasālāyaṃ ṭhapetvā nahāyituṃ gacchati, saṅghatthero ca kasseso pattoti? Sāraṇīyadhammapūrakassāti vutte – ‘‘āharatha na’’nti sabbaṃ piṇḍapātaṃ vicāretvā bhuñjitvā ca rittapattaṃ ṭhapeti. Atha so bhikkhu rittapattaṃ disvā, ‘‘mayhaṃ asesetvāva paribhuñjiṃsū’’ti domanassaṃ uppādeti, sāraṇīyadhammo bhijjati, puna dvādasa vassāni pūretabbo hoti, titthiyaparivāsasadiso hesa. Sakiṃ khaṇḍe jāte puna pūretabbova. Yo pana, ‘‘lābhā vata me, suladdhaṃ vata me, yassa me pattagataṃ anāpucchāva sabrahmacārī paribhuñjantī’’ti somanassaṃ janeti, tassa puṇṇo nāma hoti.
ஏவங் பூரிதஸாரணீயத⁴ம்மஸ்ஸ பன நேவ இஸ்ஸா, ந மச்ச²ரியங் ஹோதி, ஸோ மனுஸ்ஸானங் பியோ ஹோதி, ஸுலப⁴பச்சயோ; பத்தக³தமஸ்ஸ தீ³யமானம்பி ந கீ²யதி, பா⁴ஜனீயப⁴ண்ட³ட்டா²னே அக்³க³ப⁴ண்ட³ங் லப⁴தி, ப⁴யே வா சா²தகே வா ஸம்பத்தே தே³வதா உஸ்ஸுக்கங் ஆபஜ்ஜந்தி.
Evaṃ pūritasāraṇīyadhammassa pana neva issā, na macchariyaṃ hoti, so manussānaṃ piyo hoti, sulabhapaccayo; pattagatamassa dīyamānampi na khīyati, bhājanīyabhaṇḍaṭṭhāne aggabhaṇḍaṃ labhati, bhaye vā chātake vā sampatte devatā ussukkaṃ āpajjanti.
தத்ரிமானி வத்தூ²னி – லேணகி³ரிவாஸீ திஸ்ஸத்தே²ரோ கிர மஹாகி³ரிகா³மங் உபனிஸ்ஸாய வஸதி. பஞ்ஞாஸ மஹாதே²ரா நாக³தீ³பங் சேதியவந்த³னத்தா²ய க³ச்ச²ந்தா கி³ரிகா³மே பிண்டா³ய சரித்வா கிஞ்சி அலத்³தா⁴ நிக்க²மிங்ஸு. தே²ரோ பவிஸந்தோ தே தி³ஸ்வா புச்சி² – ‘‘லத்³த⁴ங், ப⁴ந்தே’’தி? விசரிம்ஹா, ஆவுஸோதி. ஸோ அலத்³த⁴பா⁴வங் ஞத்வா ஆஹ – ‘‘யாவாஹங், ப⁴ந்தே, ஆக³ச்சா²மி, தாவ இதே⁴வ ஹோதா²’’தி. மயங், ஆவுஸோ, பஞ்ஞாஸ ஜனா பத்ததேமனமத்தம்பி ந லபி⁴ம்ஹாதி. நேவாஸிகா நாம, ப⁴ந்தே, படிப³லா ஹொந்தி, அலப⁴ந்தாபி பி⁴க்கா²சாரமக்³க³ஸபா⁴வங் ஜானந்தீதி. தே²ரா ஆக³மிங்ஸு. தே²ரோ கா³மங் பாவிஸி. து⁴ரகே³ஹேயேவ மஹாஉபாஸிகா கீ²ரப⁴த்தங் ஸஜ்ஜெத்வா தே²ரங் ஓலோகயமானா டி²தா தே²ரஸ்ஸ த்³வாரங் ஸம்பத்தஸ்ஸேவ பத்தங் பூரெத்வா அதா³ஸி. ஸோ தங் ஆதா³ய தே²ரானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா, ‘‘க³ண்ஹத², ப⁴ந்தே’’தி ஸங்க⁴த்தே²ரமாஹ. தே²ரோ, ‘‘அம்ஹேஹி எத்தகேஹி கிஞ்சி ந லத்³த⁴ங், அயங் ஸீக⁴மேவ க³ஹெத்வா ஆக³தோ, கிங் நு கோ²’’தி ஸேஸானங் முக²ங் ஓலோகேஸி. தே²ரோ ஓலோகனாகாரேனேவ ஞத்வா – ‘‘த⁴ம்மேன ஸமேன லத்³த⁴பிண்ட³பாதோ, நிக்குக்குச்சா க³ண்ஹத² ப⁴ந்தே’’திஆதி³தோ பட்டா²ய ஸப்³பே³ஸங் யாவத³த்த²ங் த³த்வா அத்தனாபி யாவத³த்த²ங் பு⁴ஞ்ஜி.