Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૯. કોટ્ઠિકઅનત્તસુત્તં
9. Koṭṭhikaanattasuttaṃ
૧૬૪. એકમન્તં…પે॰… વિહરેય્યન્તિ. ‘‘યો ખો, કોટ્ઠિક, અનત્તા તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો. કો ચ, કોટ્ઠિક, અનત્તા? ચક્ખુ ખો, કોટ્ઠિક, અનત્તા; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો. રૂપા અનત્તા; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો. ચક્ખુવિઞ્ઞાણં અનત્તા; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો. ચક્ખુસમ્ફસ્સો અનત્તા; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો. યમ્પિદં ચક્ખુસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તમ્પિ અનત્તા; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો …પે॰… જિવ્હા અનત્તા; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો…પે॰… મનો અનત્તા; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો. ધમ્મા અનત્તા; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો. મનોવિઞ્ઞાણં… મનોસમ્ફસ્સો… યમ્પિદં મનોસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તમ્પિ અનત્તા; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો. યો ખો, કોટ્ઠિક, અનત્તા, તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો’’તિ. નવમં.
164. Ekamantaṃ…pe… vihareyyanti. ‘‘Yo kho, koṭṭhika, anattā tatra te chando pahātabbo. Ko ca, koṭṭhika, anattā? Cakkhu kho, koṭṭhika, anattā; tatra te chando pahātabbo. Rūpā anattā; tatra te chando pahātabbo. Cakkhuviññāṇaṃ anattā; tatra te chando pahātabbo. Cakkhusamphasso anattā; tatra te chando pahātabbo. Yampidaṃ cakkhusamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi anattā; tatra te chando pahātabbo …pe… jivhā anattā; tatra te chando pahātabbo…pe… mano anattā; tatra te chando pahātabbo. Dhammā anattā; tatra te chando pahātabbo. Manoviññāṇaṃ… manosamphasso… yampidaṃ manosamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi anattā; tatra te chando pahātabbo. Yo kho, koṭṭhika, anattā, tatra te chando pahātabbo’’ti. Navamaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭-૯. કોટ્ઠિકઅનિચ્ચસુત્તાદિવણ્ણના • 7-9. Koṭṭhikaaniccasuttādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭-૯. કોટ્ઠિકઅનિચ્ચસુત્તાદિવણ્ણના • 7-9. Koṭṭhikaaniccasuttādivaṇṇanā