Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    383. குக்குடஜாதகங் (6-1-8)

    383. Kukkuṭajātakaṃ (6-1-8)

    57.

    57.

    ஸுசித்தபத்தச²த³ன , தம்ப³சூள விஹங்க³ம;

    Sucittapattachadana , tambacūḷa vihaṅgama;

    ஓரோஹ து³மஸாகா²ய, முதா⁴ ப⁴ரியா ப⁴வாமி தே.

    Oroha dumasākhāya, mudhā bhariyā bhavāmi te.

    58.

    58.

    சதுப்பதீ³ த்வங் கல்யாணி, த்³விபதா³ஹங் மனோரமே;

    Catuppadī tvaṃ kalyāṇi, dvipadāhaṃ manorame;

    மிகீ³ பக்கீ² அஸஞ்ஞுத்தா, அஞ்ஞங் பரியேஸ ஸாமிகங்.

    Migī pakkhī asaññuttā, aññaṃ pariyesa sāmikaṃ.

    59.

    59.

    கோமாரிகா தே ஹெஸ்ஸாமி, மஞ்ஜுகா பியபா⁴ணினீ;

    Komārikā te hessāmi, mañjukā piyabhāṇinī;

    விந்த³ மங் அரியேன வேதே³ன, ஸாவய மங் யதி³ச்ச²ஸி.

    Vinda maṃ ariyena vedena, sāvaya maṃ yadicchasi.

    60.

    60.

    குணபாதி³னி லோஹிதபே, சோரி குக்குடபோதி²னி;

    Kuṇapādini lohitape, cori kukkuṭapothini;

    ந த்வங் அரியேன வேதே³ன, மமங் ப⁴த்தாரமிச்ச²ஸி.

    Na tvaṃ ariyena vedena, mamaṃ bhattāramicchasi.

    61.

    61.

    ஏவம்பி சதுரா 1 நாரீ, தி³ஸ்வான ஸத⁴னங் 2 நரங்;

    Evampi caturā 3 nārī, disvāna sadhanaṃ 4 naraṃ;

    நெந்தி ஸண்ஹாஹி வாசாஹி, பி³ளாரீ விய குக்குடங்.

    Nenti saṇhāhi vācāhi, biḷārī viya kukkuṭaṃ.

    62.

    62.

    யோ ச உப்பதிதங் அத்த²ங், ந கி²ப்பமனுபு³ஜ்ஜ²தி;

    Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, na khippamanubujjhati;

    அமித்தவஸமன்வேதி, பச்சா² ச அனுதப்பதி.

    Amittavasamanveti, pacchā ca anutappati.

    63.

    63.

    யோ ச உப்பதிதங் அத்த²ங், கி²ப்பமேவ நிபோ³த⁴தி;

    Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, khippameva nibodhati;

    முச்சதே ஸத்துஸம்பா³தா⁴, குக்குடோவ பி³ளாரியாதி.

    Muccate sattusambādhā, kukkuṭova biḷāriyāti.

    குக்குடஜாதகங் அட்ட²மங்.

    Kukkuṭajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. சாதுரா (ஸ்யா॰ க॰)
    2. பவரங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    3. cāturā (syā. ka.)
    4. pavaraṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [383] 8. குக்குடஜாதகவண்ணனா • [383] 8. Kukkuṭajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact