Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૨૦૯] ૯. કુક્કુટજાતકવણ્ણના
[209] 9. Kukkuṭajātakavaṇṇanā
દિટ્ઠા મયા વને રુક્ખાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ધમ્મસેનાપતિસારિપુત્તત્થેરસ્સ સદ્ધિવિહારિકં દહરભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. સો કિર અત્તનો સરીરસ્સ ગુત્તિકમ્મે છેકો અહોસિ. ‘‘સરીરસ્સ મે ન સુખં ભવેય્યા’’તિ ભયેન અતિસીતં અચ્ચુણ્હં પરિભોગં ન કરોતિ, ‘‘સીતુણ્હેહિ સરીરં કિલમેય્યા’’તિ ભયેન બહિ ન નિક્ખમતિ, અતિકિલિન્નઉત્તણ્ડુલાદીનિ ન ભુઞ્જતિ. તસ્સ સા સરીરગુત્તિકુસલતા સઙ્ઘમજ્ઝે પાકટા જાતા. ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘આવુસો, અસુકો દહરો કિર ભિક્ખુ સરીરગુત્તિકમ્મે છેકો’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, અયં દહરો ઇદાનેવ સરીરગુત્તિકમ્મે છેકો, પુબ્બેપિ છેકોવ અહોસી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Diṭṭhāmayā vane rukkhāti idaṃ satthā jetavane viharanto dhammasenāpatisāriputtattherassa saddhivihārikaṃ daharabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira attano sarīrassa guttikamme cheko ahosi. ‘‘Sarīrassa me na sukhaṃ bhaveyyā’’ti bhayena atisītaṃ accuṇhaṃ paribhogaṃ na karoti, ‘‘sītuṇhehi sarīraṃ kilameyyā’’ti bhayena bahi na nikkhamati, atikilinnauttaṇḍulādīni na bhuñjati. Tassa sā sarīraguttikusalatā saṅghamajjhe pākaṭā jātā. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, asuko daharo kira bhikkhu sarīraguttikamme cheko’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, ayaṃ daharo idāneva sarīraguttikamme cheko, pubbepi chekova ahosī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો અરઞ્ઞાયતને રુક્ખદેવતા અહોસિ. અથેકો સકુણલુદ્દકો એકં દીપકકુક્કુટમાદાય વાલરજ્જુઞ્ચ યટ્ઠિઞ્ચ ગહેત્વા અરઞ્ઞે કુક્કુટે બન્ધન્તો એકં પલાયિત્વા અરઞ્ઞં પવિટ્ઠં પોરાણકુક્કુટં બન્ધિતું આરભિ. સો વાલપાસે કુસલતાય અત્તાનં બન્ધિતું ન દેતિ, ઉટ્ઠાયુટ્ઠાય નિલીયતિ. લુદ્દકો અત્તાનં સાખાપલ્લવેહિ પટિચ્છાદેત્વા પુનપ્પુનં યટ્ઠિઞ્ચ પાસઞ્ચ ઓડ્ડેતિ. કુક્કુટો તં લજ્જાપેતુકામો માનુસિં વાચં નિચ્છારેત્વા પઠમં ગાથમાહ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto araññāyatane rukkhadevatā ahosi. Atheko sakuṇaluddako ekaṃ dīpakakukkuṭamādāya vālarajjuñca yaṭṭhiñca gahetvā araññe kukkuṭe bandhanto ekaṃ palāyitvā araññaṃ paviṭṭhaṃ porāṇakukkuṭaṃ bandhituṃ ārabhi. So vālapāse kusalatāya attānaṃ bandhituṃ na deti, uṭṭhāyuṭṭhāya nilīyati. Luddako attānaṃ sākhāpallavehi paṭicchādetvā punappunaṃ yaṭṭhiñca pāsañca oḍḍeti. Kukkuṭo taṃ lajjāpetukāmo mānusiṃ vācaṃ nicchāretvā paṭhamaṃ gāthamāha –
૧૧૭.
117.
‘‘દિટ્ઠા મયા વને રુક્ખા, અસ્સકણ્ણા વિભીટકા;
‘‘Diṭṭhā mayā vane rukkhā, assakaṇṇā vibhīṭakā;
ન તાનિ એવં સક્કન્તિ, યથા ત્વં રુક્ખ સક્કસી’’તિ.
Na tāni evaṃ sakkanti, yathā tvaṃ rukkha sakkasī’’ti.
તસ્સત્થો – સમ્મ લુદ્દક, મયા ઇમસ્મિં વને જાતા બહૂ અસ્સકણ્ણા ચ વિભીટકા ચ રુક્ખા દિટ્ઠપુબ્બા, તાનિ પન રુક્ખાનિ યથા ત્વં સક્કસિ સઙ્કમસિ ઇતો ચિતો ચ વિચરસિ, એવં ન સક્કન્તિ ન સઙ્કમન્તિ ન વિચરન્તીતિ.
Tassattho – samma luddaka, mayā imasmiṃ vane jātā bahū assakaṇṇā ca vibhīṭakā ca rukkhā diṭṭhapubbā, tāni pana rukkhāni yathā tvaṃ sakkasi saṅkamasi ito cito ca vicarasi, evaṃ na sakkanti na saṅkamanti na vicarantīti.
એવં વત્વા ચ પન સો કુક્કુટો પલાયિત્વા અઞ્ઞત્થ અગમાસિ. તસ્સ પલાયિત્વા ગતકાલે લુદ્દકો દુતિયં ગાથમાહ –
Evaṃ vatvā ca pana so kukkuṭo palāyitvā aññattha agamāsi. Tassa palāyitvā gatakāle luddako dutiyaṃ gāthamāha –
૧૧૮.
118.
‘‘પોરાણકુક્કુટો અયં, ભેત્વા પઞ્જરમાગતો;
‘‘Porāṇakukkuṭo ayaṃ, bhetvā pañjaramāgato;
કુસલો વાલપાસાનં, અપક્કમતિ ભાસતી’’તિ.
Kusalo vālapāsānaṃ, apakkamati bhāsatī’’ti.
તત્થ કુસલો વાલપાસાનન્તિ વાલમયેસુ પાસેસુ કુસલો અત્તાનં બન્ધિતું અદત્વા અપક્કમતિ ચેવ ભાસતિ ચ, ભાસિત્વા ચ પન પલાતોતિ એવં વત્વા લુદ્દકો અરઞ્ઞે ચરિત્વા યથાલદ્ધમાદાય ગેહમેવ ગતો.
Tattha kusalo vālapāsānanti vālamayesu pāsesu kusalo attānaṃ bandhituṃ adatvā apakkamati ceva bhāsati ca, bhāsitvā ca pana palātoti evaṃ vatvā luddako araññe caritvā yathāladdhamādāya gehameva gato.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા લુદ્દકો દેવદત્તો અહોસિ, કુક્કુટો કાયગુત્તિકુસલો દહરભિક્ખુ, તસ્સ પન કારણસ્સ પચ્ચક્ખકારિકા રુક્ખદેવતા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā luddako devadatto ahosi, kukkuṭo kāyaguttikusalo daharabhikkhu, tassa pana kāraṇassa paccakkhakārikā rukkhadevatā pana ahameva ahosi’’nti.
કુક્કુટજાતકવણ્ણના નવમા.
Kukkuṭajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૦૯. કુક્કુટજાતકં • 209. Kukkuṭajātakaṃ