Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૩૮૩] ૮. કુક્કુટજાતકવણ્ણના
[383] 8. Kukkuṭajātakavaṇṇanā
સુચિત્તપત્તછદનાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. તઞ્હિ ભિક્ખું સત્થા ‘‘કસ્મા ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘એકં અલઙ્કતપટિયત્તં ઇત્થિં દિસ્વા કિલેસવસેન, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘ભિક્ખુ ઇત્થિયો નામ વઞ્ચેત્વા ઉપલાપેત્વા અત્તનો વસં ગતકાલે વિનાસં પાપેન્તિ, લોલબિળારી વિય હોન્તી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Sucittapattachadanāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi bhikkhuṃ satthā ‘‘kasmā ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘ekaṃ alaṅkatapaṭiyattaṃ itthiṃ disvā kilesavasena, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu itthiyo nāma vañcetvā upalāpetvā attano vasaṃ gatakāle vināsaṃ pāpenti, lolabiḷārī viya hontī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો અરઞ્ઞે કુક્કુટયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા અનેકસતકુક્કુટપરિવારો અરઞ્ઞે વસતિ. તસ્સ અવિદૂરે એકા બિળારિકાપિ વસતિ. સા ઠપેત્વા બોધિસત્તં અવસેસે કુક્કુટે ઉપાયેન વઞ્ચેત્વા ખાદિ. બોધિસત્તો તસ્સા ગહણં ન ગચ્છતિ. સા ચિન્તેસિ ‘‘અયં કુક્કુટો અતિવિય સઠો અમ્હાકઞ્ચ સઠભાવં ઉપાયકુસલભાવઞ્ચ ન જાનાતિ, ઇમં મયા ‘અહં ભરિયા તે ભવિસ્સામી’તિ ઉપલાપેત્વા અત્તનો વસં આગતકાલે ખાદિતું વટ્ટતી’’તિ. સા તેન નિસિન્નરુક્ખસ્સ મૂલં ગન્ત્વા વણ્ણસમ્ભાસનપુબ્બઙ્ગમાય વાચાય તં યાચમાના પઠમં ગાથમાહ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto araññe kukkuṭayoniyaṃ nibbattitvā anekasatakukkuṭaparivāro araññe vasati. Tassa avidūre ekā biḷārikāpi vasati. Sā ṭhapetvā bodhisattaṃ avasese kukkuṭe upāyena vañcetvā khādi. Bodhisatto tassā gahaṇaṃ na gacchati. Sā cintesi ‘‘ayaṃ kukkuṭo ativiya saṭho amhākañca saṭhabhāvaṃ upāyakusalabhāvañca na jānāti, imaṃ mayā ‘ahaṃ bhariyā te bhavissāmī’ti upalāpetvā attano vasaṃ āgatakāle khādituṃ vaṭṭatī’’ti. Sā tena nisinnarukkhassa mūlaṃ gantvā vaṇṇasambhāsanapubbaṅgamāya vācāya taṃ yācamānā paṭhamaṃ gāthamāha –
૫૮.
58.
‘‘સુચિત્તપત્તછદન, તમ્બચૂળ વિહઙ્ગમ;
‘‘Sucittapattachadana, tambacūḷa vihaṅgama;
ઓરોહ દુમસાખાય, મુધા ભરિયા ભવામિ તે’’તિ.
Oroha dumasākhāya, mudhā bhariyā bhavāmi te’’ti.
તત્થ સુચિત્તપત્તછદનાતિ સુચિત્તેહિ પત્તેહિ કતચ્છદન. મુધાતિ વિના મૂલેન ન કિઞ્ચિ ગહેત્વા અહં ભરિયા તે ભવામિ.
Tattha sucittapattachadanāti sucittehi pattehi katacchadana. Mudhāti vinā mūlena na kiñci gahetvā ahaṃ bhariyā te bhavāmi.
તં સુત્વા બોધિસત્તો ‘‘ઇમાય મમ સબ્બે ઞાતકા ખાદિતા, ઇદાનિ મં ઉપલાપેત્વા ખાદિતુકામા અહોસિ, ઉય્યોજેસ્સામિ ન’’ન્તિ ચિન્તેત્વા દુતિયં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā bodhisatto ‘‘imāya mama sabbe ñātakā khāditā, idāni maṃ upalāpetvā khāditukāmā ahosi, uyyojessāmi na’’nti cintetvā dutiyaṃ gāthamāha –
૫૯.
59.
‘‘ચતુપ્પદી ત્વં કલ્યાણિ, દ્વિપદાહં મનોરમે;
‘‘Catuppadī tvaṃ kalyāṇi, dvipadāhaṃ manorame;
મિગી પક્ખી અસઞ્ઞુત્તા, અઞ્ઞં પરિયેસ સામિક’’ન્તિ.
Migī pakkhī asaññuttā, aññaṃ pariyesa sāmika’’nti.
તત્થ મિગીતિ બિળારિં સન્ધાયાહ. અસઞ્ઞુત્તાતિ જયમ્પતિકા ભવિતું અયુત્તા અસમ્બન્ધા, નત્થિ તેસં ઈદિસો સમ્બન્ધોતિ દીપેતિ.
Tattha migīti biḷāriṃ sandhāyāha. Asaññuttāti jayampatikā bhavituṃ ayuttā asambandhā, natthi tesaṃ īdiso sambandhoti dīpeti.
તં સુત્વા તતો સા ‘‘અયં અતિવિય સઠો, યેન કેનચિ ઉપાયેન વઞ્ચેત્વા નં ખાદિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા તતિયં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā tato sā ‘‘ayaṃ ativiya saṭho, yena kenaci upāyena vañcetvā naṃ khādissāmī’’ti cintetvā tatiyaṃ gāthamāha –
૬૦.
60.
‘‘કોમારિકા તે હેસ્સામિ, મઞ્જુકા પિયભાણિની;
‘‘Komārikā te hessāmi, mañjukā piyabhāṇinī;
વિન્દ મં અરિયેન વેદેન, સાવય મં યદિચ્છસી’’તિ.
Vinda maṃ ariyena vedena, sāvaya maṃ yadicchasī’’ti.
તત્થ કોમારિકાતિ અહં એત્તકં કાલં અઞ્ઞં પુરિસં ન જાનામિ, તવ કોમારિકા ભરિયા ભવિસ્સામીતિ વદતિ. મઞ્જુકા પિયભાણિનીતિ તવ મધુરકથા પિયભાણિનીયેવ ભવિસ્સામિ. વિન્દ મન્તિ પટિલભ મં. અરિયેન વેદેનાતિ સુન્દરેન પટિલાભેન. અહમ્પિ હિ ઇતો પુબ્બે પુરિસસમ્ફસ્સં ન જાનામિ, ત્વમ્પિ ઇત્થિસમ્ફસ્સં ન જાનાસિ, ઇતિ પકતિયા બ્રહ્મચારી બ્રહ્મચારિનિં મં નિદ્દોસેન લાભેન લભ. યદિ મં ઇચ્છસિ, અથ મે વચનં ન સદ્દહસિ, દ્વાદસયોજનાય બારાણસિયા ભેરિં ચરાપેત્વા ‘‘અયં મે દાસી’’તિ સાવય, મં અત્તનો દાસં કત્વા ગણ્હાહીતિ વદતિ.
Tattha komārikāti ahaṃ ettakaṃ kālaṃ aññaṃ purisaṃ na jānāmi, tava komārikā bhariyā bhavissāmīti vadati. Mañjukā piyabhāṇinīti tava madhurakathā piyabhāṇinīyeva bhavissāmi. Vinda manti paṭilabha maṃ. Ariyena vedenāti sundarena paṭilābhena. Ahampi hi ito pubbe purisasamphassaṃ na jānāmi, tvampi itthisamphassaṃ na jānāsi, iti pakatiyā brahmacārī brahmacāriniṃ maṃ niddosena lābhena labha. Yadi maṃ icchasi, atha me vacanaṃ na saddahasi, dvādasayojanāya bārāṇasiyā bheriṃ carāpetvā ‘‘ayaṃ me dāsī’’ti sāvaya, maṃ attano dāsaṃ katvā gaṇhāhīti vadati.
તતો બોધિસત્તો ‘‘ઇમં તજ્જેત્વા પલાપેતું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા ચતુત્થં ગાથમાહ –
Tato bodhisatto ‘‘imaṃ tajjetvā palāpetuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā catutthaṃ gāthamāha –
૬૧.
61.
‘‘કુણપાદિનિ લોહિતપે, ચોરિ કુક્કુટપોથિનિ;
‘‘Kuṇapādini lohitape, cori kukkuṭapothini;
ન ત્વં અરિયેન વેદેન, મમં ભત્તારમિચ્છસી’’તિ.
Na tvaṃ ariyena vedena, mamaṃ bhattāramicchasī’’ti.
તત્થ ન ત્વં અરિયેનાતિ ત્વં અરિયેન બ્રહ્મચરિયવાસલાભેન મં ભત્તારં ન ઇચ્છસિ, વઞ્ચેત્વા પન મં ખાદિતુકામાસિ, નસ્સ પાપેતિ તં પલાપેસિ. સા પન પલાયિત્વાવ ગતા, ન પુન ઓલોકેતુમ્પિ વિસહિ.
Tattha na tvaṃ ariyenāti tvaṃ ariyena brahmacariyavāsalābhena maṃ bhattāraṃ na icchasi, vañcetvā pana maṃ khāditukāmāsi, nassa pāpeti taṃ palāpesi. Sā pana palāyitvāva gatā, na puna oloketumpi visahi.
૬૨.
62.
‘‘એવમ્પિ ચતુરા નારી, દિસ્વાન સધનં નરં;
‘‘Evampi caturā nārī, disvāna sadhanaṃ naraṃ;
નેન્તિ સણ્હાહિ વાચાહિ, બિળારી વિય કુક્કુટં.
Nenti saṇhāhi vācāhi, biḷārī viya kukkuṭaṃ.
૬૩.
63.
‘‘યો ચ ઉપ્પતિતં અત્થં, ન ખિપ્પમનુબુજ્ઝતિ;
‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, na khippamanubujjhati;
અમિત્તવસમન્વેતિ, પચ્છા ચ અનુતપ્પતિ.
Amittavasamanveti, pacchā ca anutappati.
૬૪.
64.
‘‘યો ચ ઉપ્પતિતં અત્થં, ખિપ્પમેવ નિબોધતિ;
‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, khippameva nibodhati;
મુચ્ચતે સત્તુસમ્બાધા, કુક્કુટોવ બિળારિયા’’તિ. – ઇમા અભિસમ્બુદ્ધગાથા;
Muccate sattusambādhā, kukkuṭova biḷāriyā’’ti. – imā abhisambuddhagāthā;
તત્થ ચતુરાતિ ચાતુરિયેન સમન્નાગતા. નારીતિ ઇત્થિયો. નેન્તીતિ અત્તનો વસં ઉપનેન્તિ. બિળારી વિયાતિ યથા સા બિળારી તં કુક્કુટં નેતું વાયમતિ, એવં અઞ્ઞાપિ નારિયો નેન્તિયેવ. ઉપ્પતિતં અત્થન્તિ ઉપ્પન્નં કિઞ્ચિદેવ અત્થં. ન અનુબુજ્ઝતીતિ યથાસભાવેન ન જાનાતિ, પચ્છા ચ અનુતપ્પતિ. કુક્કુટોવાતિ યથા સો ઞાણસમ્પન્નો કુક્કુટો બિળારિતો મુત્તો, એવં સત્તુસમ્બાધતો મુચ્ચતીતિ અત્થો.
Tattha caturāti cāturiyena samannāgatā. Nārīti itthiyo. Nentīti attano vasaṃ upanenti. Biḷārī viyāti yathā sā biḷārī taṃ kukkuṭaṃ netuṃ vāyamati, evaṃ aññāpi nāriyo nentiyeva. Uppatitaṃ atthanti uppannaṃ kiñcideva atthaṃ. Na anubujjhatīti yathāsabhāvena na jānāti, pacchā ca anutappati. Kukkuṭovāti yathā so ñāṇasampanno kukkuṭo biḷārito mutto, evaṃ sattusambādhato muccatīti attho.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. તદા કુક્કુટરાજા અહમેવ અહોસિન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā kukkuṭarājā ahameva ahosinti.
કુક્કુટજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.
Kukkuṭajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૮૩. કુક્કુટજાતકં • 383. Kukkuṭajātakaṃ