Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૧૩. કુલદૂસકસિક્ખાપદવણ્ણના

    13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā

    ૪૩૧. ન કેવલં વિહારો એવ કીટાગિરિ, સોપિ ગામો ‘‘કીટાગિરિ’’ચ્ચેવ વુચ્ચતિ. ગામઞ્હિ સન્ધાય પરતો ‘‘ન અસ્સજિપુનબ્બસુકેહિ ભિક્ખૂહિ કીટાગિરિસ્મિં વત્થબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. એકસંવચ્છરે દ્વિક્ખત્તું વસ્સતિ કિર, તં સન્ધાય ‘‘દ્વીહિ મેઘેહી’’તિ વુત્તં. સમધિકન્તિ છ જને સન્ધાય. અકતવત્થુન્તિ નવં અટ્ઠુપ્પત્તિં. ‘‘જાભિસુમનાદિગચ્છં અલ્લાનં હરિતાનં એવા’’તિ લિખિતં. ભૂતગામબીજગામભેદતો પનેસ ભેદો. વતત્થાયાતિ વતિઅત્થાય. યંકિઞ્ચીતિ સોદકં વા નિરુદકં વા. આરામાદિઅત્થાયાતિ વનરાજિકાદિઅત્થાય. માલાવચ્છરોપનં કુલદૂસકંયેવ સન્ધાય, ગન્થનાદિસબ્બં ન સન્ધાય વુત્તન્તિ. કથં પઞ્ઞાયતીતિ ચે? તં દસ્સેતું ‘‘બુદ્ધેન ધમ્મો’’તિઆદિ. ‘‘આવેળં આબિળ’’ન્તિપિ પાઠો.

    431. Na kevalaṃ vihāro eva kīṭāgiri, sopi gāmo ‘‘kīṭāgiri’’cceva vuccati. Gāmañhi sandhāya parato ‘‘na assajipunabbasukehi bhikkhūhi kīṭāgirismiṃ vatthabba’’nti vuttaṃ. Ekasaṃvacchare dvikkhattuṃ vassati kira, taṃ sandhāya ‘‘dvīhi meghehī’’ti vuttaṃ. Samadhikanti cha jane sandhāya. Akatavatthunti navaṃ aṭṭhuppattiṃ. ‘‘Jābhisumanādigacchaṃ allānaṃ haritānaṃ evā’’ti likhitaṃ. Bhūtagāmabījagāmabhedato panesa bhedo. Vatatthāyāti vatiatthāya. Yaṃkiñcīti sodakaṃ vā nirudakaṃ vā. Ārāmādiatthāyāti vanarājikādiatthāya. Mālāvaccharopanaṃ kuladūsakaṃyeva sandhāya, ganthanādisabbaṃ na sandhāya vuttanti. Kathaṃ paññāyatīti ce? Taṃ dassetuṃ ‘‘buddhena dhammo’’tiādi. ‘‘Āveḷaṃ ābiḷa’’ntipi pāṭho.

    ગોપ્ફનન્તિ ગન્થનં. વેઠિમન્તિ તગ્ગતિકમેવ. વેધિમં અઞ્ઞેન કેનચિ પુપ્ફં વેધેત્વા કતં . કણ્ટકમ્પિ બન્ધિતુન્તિ એત્થ ‘‘સયં વિજ્ઝનત્થં ન વટ્ટતિ. અઞ્ઞસ્સત્થાય વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ. જાલમયં વિતાનં જાલવિતાનં. પુપ્ફપટિચ્છકં ગવક્ખં વિય સછિદ્દં કરોન્તિ. તાલપણ્ણગુળકન્તિ તાલપણ્ણમયં પુન કતમ્પિ પટિછિજ્જકમેવ. ધમ્મરજ્જુ ચેતિયં વા બોધિં વા પુપ્ફપ્પવેસનત્થં આવિજ્ઝિત્વા બદ્ધરજ્જુ. ‘‘કાસાવેન બદ્ધમ્પિ સુત્તવાકાદીહિ બદ્ધં ભણ્ડિતસદિસ’’ન્તિ લિખિતં. અંસભણ્ડિકં પસિબ્બકે પક્ખિત્તસદિસત્તા વેધિમં ન જાતં, તસ્મા ‘‘સિથિલબદ્ધસ્સ અન્તરન્તરા પક્ખિપિતું ન વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ. ‘‘અઞ્ઞમઞ્ઞં અફુસાપેત્વા અનેકક્ખત્તુમ્પિ પરિક્ખિપિતું વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ. પૂરિતન્તિ દીઘતો પસારેત્વા પૂરિતં. ઘટિકદામઓલમ્બકોતિ ‘‘યમકદામઓલમ્બકો’’તિ લિખિતં. ‘‘ગેણ્ડુખરપત્તદામાનં પટિક્ખિત્તત્તા ચેલાદીહિ કતદામમ્પિ ન વટ્ટતિ અકપ્પિયાનુલોમત્તા’’તિ વદન્તિ.

    Gopphananti ganthanaṃ. Veṭhimanti taggatikameva. Vedhimaṃ aññena kenaci pupphaṃ vedhetvā kataṃ . Kaṇṭakampi bandhitunti ettha ‘‘sayaṃ vijjhanatthaṃ na vaṭṭati. Aññassatthāya vaṭṭatī’’ti vadanti. Jālamayaṃ vitānaṃ jālavitānaṃ. Pupphapaṭicchakaṃ gavakkhaṃ viya sachiddaṃ karonti. Tālapaṇṇaguḷakanti tālapaṇṇamayaṃ puna katampi paṭichijjakameva. Dhammarajju cetiyaṃ vā bodhiṃ vā pupphappavesanatthaṃ āvijjhitvā baddharajju. ‘‘Kāsāvena baddhampi suttavākādīhi baddhaṃ bhaṇḍitasadisa’’nti likhitaṃ. Aṃsabhaṇḍikaṃ pasibbake pakkhittasadisattā vedhimaṃ na jātaṃ, tasmā ‘‘sithilabaddhassa antarantarā pakkhipituṃ na vaṭṭatī’’ti vadanti. ‘‘Aññamaññaṃ aphusāpetvā anekakkhattumpi parikkhipituṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Pūritanti dīghato pasāretvā pūritaṃ. Ghaṭikadāmaolambakoti ‘‘yamakadāmaolambako’’ti likhitaṃ. ‘‘Geṇḍukharapattadāmānaṃ paṭikkhittattā celādīhi katadāmampi na vaṭṭati akappiyānulomattā’’ti vadanti.

    ‘‘રેચકં નામ તથાલાસિયનાટનટાનં નચ્ચ’’ન્તિ લિખિતં. તં ‘‘પરિવત્તન્તી’’તિ વુત્તં. ‘‘સારિયો નામ રુતસુનખા સિઙ્ગાલકમ્મકુરુઙ્ગકેળિપને ઠિતા’’તિ કિર પાઠો. ‘‘નિબુજ્ઝન્તી’’તિ પાળિ.

    ‘‘Recakaṃ nāma tathālāsiyanāṭanaṭānaṃ nacca’’nti likhitaṃ. Taṃ ‘‘parivattantī’’ti vuttaṃ. ‘‘Sāriyo nāma rutasunakhā siṅgālakammakuruṅgakeḷipane ṭhitā’’ti kira pāṭho. ‘‘Nibujjhantī’’ti pāḷi.

    ૪૩૨. અબલબલાદિ-પદાનં ઉપ્પટિપાટિયા. યથા પામોક્ખાનં વસેન સબ્બેપિ ‘‘અસ્સજિપુનબ્બસુકા’’તિ વુત્તા, તથા પામોક્ખપ્પત્તસાવકસ્સ વસેન તદાયત્તવુત્તિને સબ્બેપિ ‘‘સારિપુત્તા’’તિ. તેન વુત્તં ‘‘ગચ્છથ તુમ્હે સારિપુત્તા’’તિ.

    432.Abalabalādi-padānaṃ uppaṭipāṭiyā. Yathā pāmokkhānaṃ vasena sabbepi ‘‘assajipunabbasukā’’ti vuttā, tathā pāmokkhappattasāvakassa vasena tadāyattavuttine sabbepi ‘‘sāriputtā’’ti. Tena vuttaṃ ‘‘gacchatha tumhe sāriputtā’’ti.

    ૪૩૩. ‘‘ગામે વા ન વસિતબ્બ’’ન્તિ ઇમિનાવ તસ્મિં ગામે અઞ્ઞત્થ ન વસિતબ્બન્તિ સિદ્ધં. ‘‘તસ્મિં વિહારે વા’’તિ કસ્મા વુત્તન્તિ ચે? અત્થસબ્ભાવતો. યસ્મિઞ્હિ ગામે કુલદૂસકકમ્મં કતં, તસ્મિં ગામે, યસ્મિં વિહારે વસન્તેન કુલદૂસનં કતં, તં વિહારં ઠપેત્વા અઞ્ઞસ્મિં વસિતું ન વટ્ટતીતિ દસ્સનત્થં. તં કથન્તિ ચે? ‘‘ગામે વા ન વસિતબ્બ’’ન્તિ વચનેન યસ્મિં ગામે કુલદૂસનકમ્મં કતં, તસ્મિં વિહારેપિ વસિતું ન લબ્ભતીતિ આપન્નં, તં દિસ્વા ‘‘તસ્મિં વિહારે’’તિ વુત્તં, તેન તસ્મિં ગામે અઞ્ઞસ્મિં વસિતું લબ્ભતીતિ સિદ્ધં. ‘‘તસ્મિં વિહારે વસન્તેના’’તિ ઇમિના તસ્મિં ગામે અઞ્ઞત્થ વસન્તેન સામન્તગામે પિણ્ડાય ચરિતું વટ્ટતીતિ દીપિતં હોતિ. સામન્તવિહારેપીતિ સામન્તવિહારો નામ તસ્મિંયેવ ગામે તસ્સ વિહારસ્સ સામન્તવિહારો ચ તસ્સ ગામસ્સ સામન્તવિહારો ચાતિ ઉભયં વુચ્ચતિ, એતેન તસ્મિં ગામે અઞ્ઞત્થ વસન્તેન તસ્મિં ગામે પિણ્ડાય ન ચરિતબ્બં. સામન્તગામેપિ પિણ્ડાય ચરિતું વટ્ટતિ, પુન યસ્મિં ગામે કુલદૂસનકમ્મં કતં, તસ્સ સામન્તગામે કુલદૂસકવિહારસ્સ સામન્તવત્થુવિહારે વસન્તેન તસ્મિં ગામેપિ ચરિતું વટ્ટતિ. યસ્મિં સામન્તગામે કુલદૂસકં ન કતં, તસ્મિમ્પિ ચરિતું વટ્ટતિ, નેવ વિહારેતિ અધિપ્પાયો. ‘‘ન નગરે ચરિતુ’’ન્તિ વુત્તત્તા અઞ્ઞસ્મિં વિહારે તસ્મિં ગામે વસિતું વટ્ટતીતિ દીપિતં હોતીતિ એકે. ગણ્ઠિપદેસુ પન વિચારણા એવ નત્થિ, તસ્મા સુટ્ઠુ વિચારેત્વા કથેતબ્બં.

    433. ‘‘Gāme vā na vasitabba’’nti imināva tasmiṃ gāme aññattha na vasitabbanti siddhaṃ. ‘‘Tasmiṃ vihāre vā’’ti kasmā vuttanti ce? Atthasabbhāvato. Yasmiñhi gāme kuladūsakakammaṃ kataṃ, tasmiṃ gāme, yasmiṃ vihāre vasantena kuladūsanaṃ kataṃ, taṃ vihāraṃ ṭhapetvā aññasmiṃ vasituṃ na vaṭṭatīti dassanatthaṃ. Taṃ kathanti ce? ‘‘Gāme vā na vasitabba’’nti vacanena yasmiṃ gāme kuladūsanakammaṃ kataṃ, tasmiṃ vihārepi vasituṃ na labbhatīti āpannaṃ, taṃ disvā ‘‘tasmiṃ vihāre’’ti vuttaṃ, tena tasmiṃ gāme aññasmiṃ vasituṃ labbhatīti siddhaṃ. ‘‘Tasmiṃ vihāre vasantenā’’ti iminā tasmiṃ gāme aññattha vasantena sāmantagāme piṇḍāya carituṃ vaṭṭatīti dīpitaṃ hoti. Sāmantavihārepīti sāmantavihāro nāma tasmiṃyeva gāme tassa vihārassa sāmantavihāro ca tassa gāmassa sāmantavihāro cāti ubhayaṃ vuccati, etena tasmiṃ gāme aññattha vasantena tasmiṃ gāme piṇḍāya na caritabbaṃ. Sāmantagāmepi piṇḍāya carituṃ vaṭṭati, puna yasmiṃ gāme kuladūsanakammaṃ kataṃ, tassa sāmantagāme kuladūsakavihārassa sāmantavatthuvihāre vasantena tasmiṃ gāmepi carituṃ vaṭṭati. Yasmiṃ sāmantagāme kuladūsakaṃ na kataṃ, tasmimpi carituṃ vaṭṭati, neva vihāreti adhippāyo. ‘‘Nanagare caritu’’nti vuttattā aññasmiṃ vihāre tasmiṃ gāme vasituṃ vaṭṭatīti dīpitaṃ hotīti eke. Gaṇṭhipadesu pana vicāraṇā eva natthi, tasmā suṭṭhu vicāretvā kathetabbaṃ.

    ૪૩૬-૭. દાપેતું ન લભન્તિ, પુપ્ફદાનઞ્હિ સિયા. તસ્સેવ ન કપ્પતીતિ એત્થ યાગુઆદીનિ આનેત્વા ‘‘દદન્તૂ’’તિ ઇચ્છાવસેન વદતિ ચે, સબ્બેસં ન કપ્પતિ, કેવલં પન સુદ્ધચિત્તેન અત્તાનં વા પરેસં વા અનુદ્દિસિત્વા ‘‘ઇમે મનુસ્સા દાનં દત્વા પુઞ્ઞં પસવન્તૂ’’તિ વદન્તસ્સ તસ્સેવ ન કપ્પતિ યાગુઆદીનં પચ્ચયપટિસંયુત્તકથાય ઉપ્પન્નત્તા. મહાઅટ્ઠકથાયમ્પિ ‘‘પઞ્ચન્નમ્પિ સહધમ્મિકાન’’ન્તિ વિસેસેત્વા અવુત્તત્તા અત્થતો સયમેવાતિ અપરે. આચરિયા પન ‘‘યથા મહાપચ્ચરિયં, કુરુન્દિયઞ્ચ ‘તસ્સેવા’તિ વિસેસેત્વા વુત્તં, એવં મહાઅટ્ઠકથાયં વિસેસેત્વા ન વુત્તં, તસ્મા સબ્બેસં ન કપ્પતી’’તિ વદન્તિ.

    436-7.Dāpetuṃ na labhanti, pupphadānañhi siyā. Tasseva na kappatīti ettha yāguādīni ānetvā ‘‘dadantū’’ti icchāvasena vadati ce, sabbesaṃ na kappati, kevalaṃ pana suddhacittena attānaṃ vā paresaṃ vā anuddisitvā ‘‘ime manussā dānaṃ datvā puññaṃ pasavantū’’ti vadantassa tasseva na kappati yāguādīnaṃ paccayapaṭisaṃyuttakathāya uppannattā. Mahāaṭṭhakathāyampi ‘‘pañcannampi sahadhammikāna’’nti visesetvā avuttattā atthato sayamevāti apare. Ācariyā pana ‘‘yathā mahāpaccariyaṃ, kurundiyañca ‘tassevā’ti visesetvā vuttaṃ, evaṃ mahāaṭṭhakathāyaṃ visesetvā na vuttaṃ, tasmā sabbesaṃ na kappatī’’ti vadanti.

    કુલદૂસકસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    તેરસકકણ્ડવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Terasakakaṇḍavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧૩. કુલદૂસકસિક્ખાપદં • 13. Kuladūsakasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧૩. કુલદૂસકસિક્ખાપદવણ્ણના • 13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧૩. કુલદૂસકસિક્ખાપદવણ્ણના • 13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧૩. કુલદૂસકસિક્ખાપદવણ્ણના • 13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact