Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. કુલઘરણીસુત્તવણ્ણના

    8. Kulagharaṇīsuttavaṇṇanā

    ૨૨૮. ઓગાહપ્પત્તોતિ વિસ્સાસવસેન અનુપ્પવેસં પત્તો. અઞ્ઞતરં કુલન્તિ તસ્મિં કુલે જાયમ્પતિં સન્ધાય વદતિ. ‘‘બહૂપકારં મે એતં કુલં ચિરં સપ્પાયાહારદાનાદિના; તસ્મા ઇધાહં અગ્ગદક્ખિણેય્યો જાતો; ઇમેસંયેવ દેય્યધમ્મપટિગ્ગણ્હનેન પુઞ્ઞં વડ્ઢેસ્સામી’’તિ ચિન્તેસિ. તેનાહ ‘‘અઞ્ઞત્થ ગન્ત્વા કિં કરિસ્સામી’’તિઆદિ. સાતિ દેવતા. ઉભોપેતેતિ તં ભિક્ખુઞ્ચ ઘરણિઞ્ચ સન્ધાય વદતિ. પટિગાધપ્પત્તાતિ પટિગાધં પત્તા અઞ્ઞમઞ્ઞસ્મિં પતિટ્ઠિતવિસ્સાસેન.

    228.Ogāhappattoti vissāsavasena anuppavesaṃ patto. Aññataraṃ kulanti tasmiṃ kule jāyampatiṃ sandhāya vadati. ‘‘Bahūpakāraṃ me etaṃ kulaṃ ciraṃ sappāyāhāradānādinā; tasmā idhāhaṃ aggadakkhiṇeyyo jāto; imesaṃyeva deyyadhammapaṭiggaṇhanena puññaṃ vaḍḍhessāmī’’ti cintesi. Tenāha ‘‘aññattha gantvā kiṃ karissāmī’’tiādi. ti devatā. Ubhopeteti taṃ bhikkhuñca gharaṇiñca sandhāya vadati. Paṭigādhappattāti paṭigādhaṃ pattā aññamaññasmiṃ patiṭṭhitavissāsena.

    વિસ્સમપ્પત્તિવસેન સન્તિટ્ઠન્તિ એત્થાતિ સણ્ઠાનં, વિસ્સમનટ્ઠાનં. સમાગન્ત્વાતિ સન્નિપતિત્વા. પટિઞ્ઞૂદાહરણેહિ મન્તયતીતિ મન્તનં, ઞાપકં કારણં. પટિલોમસદ્દાતિ પટિલોમભાવેન પતિતત્તા અસચ્ચવિભાવના પટિકૂલસદ્દા. તેન કારણેનાતિ તેન કારણપટિરૂપકેન મિચ્છાવચનેન. ન મઙ્કુહોતબ્બં અકારકભાવતો. સદ્દેન પરિતસ્સતીતિ પરેહિ અત્તનિ પયુત્તમિચ્છાસદ્દમત્તેન પરિતસ્સનસીલો. વતં ન સમ્પજ્જતીતિ યથાસમાદિન્નવતં લહુચિત્તતાય ન પારિપૂરિં ગચ્છતિ. સમ્પન્નવતોતિ પરિપુણ્ણસીલાદિવતગુણો

    Vissamappattivasena santiṭṭhanti etthāti saṇṭhānaṃ, vissamanaṭṭhānaṃ. Samāgantvāti sannipatitvā. Paṭiññūdāharaṇehi mantayatīti mantanaṃ, ñāpakaṃ kāraṇaṃ. Paṭilomasaddāti paṭilomabhāvena patitattā asaccavibhāvanā paṭikūlasaddā. Tena kāraṇenāti tena kāraṇapaṭirūpakena micchāvacanena. Na maṅkuhotabbaṃ akārakabhāvato. Saddena paritassatīti parehi attani payuttamicchāsaddamattena paritassanasīlo. Vataṃ na sampajjatīti yathāsamādinnavataṃ lahucittatāya na pāripūriṃ gacchati. Sampannavatoti paripuṇṇasīlādivataguṇo

    કુલઘરણીસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kulagharaṇīsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. કુલઘરણીસુત્તં • 8. Kulagharaṇīsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. કુલઘરણીસુત્તવણ્ણના • 8. Kulagharaṇīsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact