Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૩. કુલસુત્તવણ્ણના
3. Kulasuttavaṇṇanā
૨૨૫. તતિયે સુપ્પધંસિયાનીતિ સુવિહેઠિયાનિ. કુમ્ભત્થેનકેહીતિ યે પરઘરં પવિસિત્વા દીપાલોકેન ઓલોકેત્વા પરભણ્ડં હરિતુકામા ઘટે દીપં કત્વા પવિસન્તિ, તે કુમ્ભત્થેનકા નામ, તેહિ કુમ્ભત્થેનકેહિ. સુપ્પધંસિયો હોતિ અમનુસ્સેહીતિ મેત્તાભાવનારહિતં પંસુપિસાચકા વિધંસયન્તિ, પગેવ ઉળારા અમનુસ્સા. ભાવિતાતિ વડ્ઢિતા. બહુલીકતાતિ પુનપ્પુનં કતા. યાનીકતાતિ યુત્તયાનં વિય કતા. વત્થુકતાતિ પતિટ્ઠાનટ્ઠેન વત્થુ વિય કતા. અનુટ્ઠિતાતિ અધિટ્ઠિતા . પરિચિતાતિ સમન્તતો ચિતા સુવડ્ઢિતા. સુસમારદ્ધાતિ ચિત્તેન સુટ્ઠુ સમારદ્ધા. તતિયં.
225. Tatiye suppadhaṃsiyānīti suviheṭhiyāni. Kumbhatthenakehīti ye paragharaṃ pavisitvā dīpālokena oloketvā parabhaṇḍaṃ haritukāmā ghaṭe dīpaṃ katvā pavisanti, te kumbhatthenakā nāma, tehi kumbhatthenakehi. Suppadhaṃsiyo hoti amanussehīti mettābhāvanārahitaṃ paṃsupisācakā vidhaṃsayanti, pageva uḷārā amanussā. Bhāvitāti vaḍḍhitā. Bahulīkatāti punappunaṃ katā. Yānīkatāti yuttayānaṃ viya katā. Vatthukatāti patiṭṭhānaṭṭhena vatthu viya katā. Anuṭṭhitāti adhiṭṭhitā . Paricitāti samantato citā suvaḍḍhitā. Susamāraddhāti cittena suṭṭhu samāraddhā. Tatiyaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. કુલસુત્તં • 3. Kulasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. કુલસુત્તવણ્ણના • 3. Kulasuttavaṇṇanā