Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. કુલસુત્તવણ્ણના

    9. Kulasuttavaṇṇanā

    ૩૬૧. નવમે દુબ્ભિક્ખાતિ દુલ્લભભિક્ખા. દ્વીહિતિકાતિ ‘‘જીવિસ્સામ નુ ખો ન નુ ખો’’તિ એવં પવત્તઈહિતિકા. ‘‘દુહિતિકા’’તિપિ પાઠો. અયમેવ અત્થો. દુક્ખા ઈહિતિ એત્થ ન સક્કા કોચિ પયોગો સુખેન કાતુન્તિ દુહિતિકા. તત્થ તત્થ મતમનુસ્સાનં વિપ્પકિણ્ણાનિ સેતાનિ અટ્ઠિકાનિ એત્થાતિ સેતટ્ઠિકા. સલાકાવુત્તાતિ સલાકમત્તવુત્તા, યં તત્થ વુત્તં વાપિતં, તં સલાકમત્તમેવ અહોસિ, ફલે ન જનયતીતિ અત્થો.

    361. Navame dubbhikkhāti dullabhabhikkhā. Dvīhitikāti ‘‘jīvissāma nu kho na nu kho’’ti evaṃ pavattaīhitikā. ‘‘Duhitikā’’tipi pāṭho. Ayameva attho. Dukkhā īhiti ettha na sakkā koci payogo sukhena kātunti duhitikā. Tattha tattha matamanussānaṃ vippakiṇṇāni setāni aṭṭhikāni etthāti setaṭṭhikā. Salākāvuttāti salākamattavuttā, yaṃ tattha vuttaṃ vāpitaṃ, taṃ salākamattameva ahosi, phale na janayatīti attho.

    ઉગ્ગિલિતુન્તિ દ્વે અન્તે મોચેત્વા કથેતું અસક્કોન્તો ઉગ્ગિલિતું બહિ નીહરિતું ન સક્ખીતિ . ઓગિલિતુન્તિ પુચ્છાય દોસં દિસ્વા હારેતું અસક્કોન્તો ઓગિલિતું અન્તો પવેસેતું ન સક્ખીતિ.

    Uggilitunti dve ante mocetvā kathetuṃ asakkonto uggilituṃ bahi nīharituṃ na sakkhīti . Ogilitunti pucchāya dosaṃ disvā hāretuṃ asakkonto ogilituṃ anto pavesetuṃ na sakkhīti.

    ઇતો સો ગામણિ એકનવુતિકપ્પેતિ ભગવા કથયમાનોવ યાવ નિક્ખન્તો નાસિકવાતો ન પુન પવિસતિ, તાવતકેન કાલેન એકનવુતિકપ્પે અનુસ્સરિ ‘‘અત્થિ નુ ખો કિઞ્ચિ કુલે પક્કભિક્ખાદાનેન ઉપહતપુબ્બ’’ન્તિ પરિજાનનત્થં. અથેકમ્પિ અપસ્સન્તો ‘‘ઇતો સો, ગામણી’’તિઆદિમાહ. ઇદાનિ દાનાદીનં આનિસંસં કથેન્તો અથ ખો યાનિ તાનિ કુલાનિ અડ્ઢાનીતિ ધમ્મદેસનં આરભિ. તત્થ દાનસમ્ભૂતાનીતિ દાનેન સમ્ભૂતાનિ નિબ્બત્તાનિ. સેસપદદ્વયેપિ એસેવ નયો. એત્થ પન સચ્ચં નામ સચ્ચવાદિતા. સામઞ્ઞં નામ સેસસીલં. વિકિરતીતિ અયોગેન વળઞ્જેન્તો વિપ્પકિરતિ. વિધમતીતિ ધમેન્તો વિય નાસેતિ. વિદ્ધંસેતીતિ નાસેતિ. અનિચ્ચતાતિ હુત્વા અભાવો બહુનાપિ કાલેન સઙ્ગતાનં ખણેનેવ અન્તરધાનં.

    Ito so gāmaṇi ekanavutikappeti bhagavā kathayamānova yāva nikkhanto nāsikavāto na puna pavisati, tāvatakena kālena ekanavutikappe anussari ‘‘atthi nu kho kiñci kule pakkabhikkhādānena upahatapubba’’nti parijānanatthaṃ. Athekampi apassanto ‘‘ito so, gāmaṇī’’tiādimāha. Idāni dānādīnaṃ ānisaṃsaṃ kathento atha kho yāni tāni kulāni aḍḍhānīti dhammadesanaṃ ārabhi. Tattha dānasambhūtānīti dānena sambhūtāni nibbattāni. Sesapadadvayepi eseva nayo. Ettha pana saccaṃ nāma saccavāditā. Sāmaññaṃ nāma sesasīlaṃ. Vikiratīti ayogena vaḷañjento vippakirati. Vidhamatīti dhamento viya nāseti. Viddhaṃsetīti nāseti. Aniccatāti hutvā abhāvo bahunāpi kālena saṅgatānaṃ khaṇeneva antaradhānaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૯. કુલસુત્તં • 9. Kulasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. કુલસુત્તવણ્ણના • 9. Kulasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact