Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૫. કુમારકસ્સપત્થેરઅપદાનં

    5. Kumārakassapattheraapadānaṃ

    ૧૫૦.

    150.

    ‘‘ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો;

    ‘‘Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako;

    સબ્બલોકહિતો વીરો, પદુમુત્તરનામકો.

    Sabbalokahito vīro, padumuttaranāmako.

    ૧૫૧.

    151.

    ‘‘તદાહં બ્રાહ્મણો હુત્વા, વિસ્સુતો વેદપારગૂ;

    ‘‘Tadāhaṃ brāhmaṇo hutvā, vissuto vedapāragū;

    દિવાવિહારં વિચરં, અદ્દસં લોકનાયકં.

    Divāvihāraṃ vicaraṃ, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    ૧૫૨.

    152.

    ‘‘ચતુસચ્ચં પકાસેન્તં, બોધયન્તં સદેવકં;

    ‘‘Catusaccaṃ pakāsentaṃ, bodhayantaṃ sadevakaṃ;

    વિચિત્તકથિકાનગ્ગં, વણ્ણયન્તં મહાજને.

    Vicittakathikānaggaṃ, vaṇṇayantaṃ mahājane.

    ૧૫૩.

    153.

    ‘‘તદા મુદિતચિત્તોહં, નિમન્તેત્વા તથાગતં;

    ‘‘Tadā muditacittohaṃ, nimantetvā tathāgataṃ;

    નાનારત્તેહિ વત્થેહિ, અલઙ્કરિત્વાન મણ્ડપં.

    Nānārattehi vatthehi, alaṅkaritvāna maṇḍapaṃ.

    ૧૫૪.

    154.

    ‘‘નાનારતનપજ્જોતં, સસઙ્ઘં ભોજયિં તહિં;

    ‘‘Nānāratanapajjotaṃ, sasaṅghaṃ bhojayiṃ tahiṃ;

    ભોજયિત્વાન સત્તાહં, નાનગ્ગરસભોજનં.

    Bhojayitvāna sattāhaṃ, nānaggarasabhojanaṃ.

    ૧૫૫.

    155.

    ‘‘નાનાચિત્તેહિ 1 પુપ્ફેહિ, પૂજયિત્વા સસાવકં 2;

    ‘‘Nānācittehi 3 pupphehi, pūjayitvā sasāvakaṃ 4;

    નિપચ્ચ પાદમૂલમ્હિ, તં ઠાનં પત્થયિં અહં.

    Nipacca pādamūlamhi, taṃ ṭhānaṃ patthayiṃ ahaṃ.

    ૧૫૬.

    156.

    ‘‘તદા મુનિવરો આહ, કરુણેકરસાસયો 5;

    ‘‘Tadā munivaro āha, karuṇekarasāsayo 6;

    ‘પસ્સથેતં દિજવરં, પદુમાનનલોચનં.

    ‘Passathetaṃ dijavaraṃ, padumānanalocanaṃ.

    ૧૫૭.

    157.

    ‘‘‘પીતિપામોજ્જબહુલં, સમુગ્ગતતનૂરુહં;

    ‘‘‘Pītipāmojjabahulaṃ, samuggatatanūruhaṃ;

    હાસમ્હિતવિસાલક્ખં, મમ સાસનલાલસં.

    Hāsamhitavisālakkhaṃ, mama sāsanalālasaṃ.

    ૧૫૮.

    158.

    ‘‘‘પતિતં પાદમૂલે મે, એકાવત્થસુમાનસં 7;

    ‘‘‘Patitaṃ pādamūle me, ekāvatthasumānasaṃ 8;

    એસ પત્થેતિ તં ઠાનં, વિચિત્તકથિકત્તનં 9.

    Esa pattheti taṃ ṭhānaṃ, vicittakathikattanaṃ 10.

    ૧૫૯.

    159.

    ‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૧૬૦.

    160.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    કુમારકસ્સપો નામ, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો.

    Kumārakassapo nāma, hessati satthu sāvako.

    ૧૬૧.

    161.

    ‘‘‘વિચિત્તપુપ્ફદુસ્સાનં , રતનાનઞ્ચ વાહસા;

    ‘‘‘Vicittapupphadussānaṃ , ratanānañca vāhasā;

    વિચિત્તકથિકાનં સો, અગ્ગતં પાપુણિસ્સતિ’.

    Vicittakathikānaṃ so, aggataṃ pāpuṇissati’.

    ૧૬૨.

    162.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૧૬૩.

    163.

    ‘‘પરિબ્ભમં ભવાભવે 11, રઙ્ગમજ્ઝે યથા નટો;

    ‘‘Paribbhamaṃ bhavābhave 12, raṅgamajjhe yathā naṭo;

    સાખમિગત્રજો હુત્વા, મિગિયા કુચ્છિમોક્કમિં.

    Sākhamigatrajo hutvā, migiyā kucchimokkamiṃ.

    ૧૬૪.

    164.

    ‘‘તદા મયિ કુચ્છિગતે, વજ્ઝવારો ઉપટ્ઠિતો;

    ‘‘Tadā mayi kucchigate, vajjhavāro upaṭṭhito;

    સાખેન ચત્તા મે માતા, નિગ્રોધં સરણં ગતા.

    Sākhena cattā me mātā, nigrodhaṃ saraṇaṃ gatā.

    ૧૬૫.

    165.

    ‘‘તેન સા મિગરાજેન, મરણા પરિમોચિતા;

    ‘‘Tena sā migarājena, maraṇā parimocitā;

    પરિચ્ચજિત્વા સપાણં 13, મમેવં ઓવદી તદા.

    Pariccajitvā sapāṇaṃ 14, mamevaṃ ovadī tadā.

    ૧૬૬.

    166.

    ‘‘‘નિગ્રોધમેવ સેવેય્ય, ન સાખમુપસંવસે;

    ‘‘‘Nigrodhameva seveyya, na sākhamupasaṃvase;

    નિગ્રોધસ્મિં મતં સેય્યો, યઞ્ચે સાખમ્હિ જીવિતં’.

    Nigrodhasmiṃ mataṃ seyyo, yañce sākhamhi jīvitaṃ’.

    ૧૬૭.

    167.

    ‘‘તેનાનુસિટ્ઠા મિગયૂથપેન, અહઞ્ચ માતા ચ તથેતરે ચ 15;

    ‘‘Tenānusiṭṭhā migayūthapena, ahañca mātā ca tathetare ca 16;

    આગમ્મ રમ્મં તુસિતાધિવાસં, ગતા પવાસં સઘરં યથેવ.

    Āgamma rammaṃ tusitādhivāsaṃ, gatā pavāsaṃ sagharaṃ yatheva.

    ૧૬૮.

    168.

    ‘‘પુનો કસ્સપવીરસ્સ, અત્થમેન્તમ્હિ સાસને;

    ‘‘Puno kassapavīrassa, atthamentamhi sāsane;

    આરુય્હ સેલસિખરં, યુઞ્જિત્વા જિનસાસનં.

    Āruyha selasikharaṃ, yuñjitvā jinasāsanaṃ.

    ૧૬૯.

    169.

    ‘‘ઇદાનાહં રાજગહે, જાતો સેટ્ઠિકુલે અહું;

    ‘‘Idānāhaṃ rājagahe, jāto seṭṭhikule ahuṃ;

    આપન્નસત્તા મે માતા, પબ્બજિ અનગારિયં.

    Āpannasattā me mātā, pabbaji anagāriyaṃ.

    ૧૭૦.

    170.

    ‘‘સગબ્ભં તં વિદિત્વાન, દેવદત્તમુપાનયું;

    ‘‘Sagabbhaṃ taṃ viditvāna, devadattamupānayuṃ;

    સો અવોચ ‘વિનાસેથ, પાપિકં ભિક્ખુનિં ઇમં’.

    So avoca ‘vināsetha, pāpikaṃ bhikkhuniṃ imaṃ’.

    ૧૭૧.

    171.

    ‘‘ઇદાનિપિ મુનિન્દેન, જિનેન અનુકમ્પિતા;

    ‘‘Idānipi munindena, jinena anukampitā;

    સુખિની અજની મય્હં, માતા ભિક્ખુનુપસ્સયે.

    Sukhinī ajanī mayhaṃ, mātā bhikkhunupassaye.

    ૧૭૨.

    172.

    ‘‘તં વિદિત્વા મહીપાલો, કોસલો મં અપોસયિ;

    ‘‘Taṃ viditvā mahīpālo, kosalo maṃ aposayi;

    કુમારપરિહારેન, નામેનાહઞ્ચ કસ્સપો.

    Kumāraparihārena, nāmenāhañca kassapo.

    ૧૭૩.

    173.

    ‘‘મહાકસ્સપમાગમ્મ, અહં કુમારકસ્સપો;

    ‘‘Mahākassapamāgamma, ahaṃ kumārakassapo;

    વમ્મિકસદિસં કાયં, સુત્વા બુદ્ધેન દેસિતં.

    Vammikasadisaṃ kāyaṃ, sutvā buddhena desitaṃ.

    ૧૭૪.

    174.

    ‘‘તતો ચિત્તં વિમુચ્ચિ મે, અનુપાદાય સબ્બસો;

    ‘‘Tato cittaṃ vimucci me, anupādāya sabbaso;

    પાયાસિં દમયિત્વાહં, એતદગ્ગમપાપુણિં.

    Pāyāsiṃ damayitvāhaṃ, etadaggamapāpuṇiṃ.

    ૧૭૫.

    175.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૧૭૬.

    176.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૭૭.

    177.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા કુમારકસ્સપો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā kumārakassapo thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    કુમારકસ્સપત્થેરસ્સાપદાનં પઞ્ચમં.

    Kumārakassapattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.

    ચતુવીસતિમં ભાણવારં.

    Catuvīsatimaṃ bhāṇavāraṃ.







    Footnotes:
    1. નાનાવણ્ણેહિ (સી॰)
    2. મહાવીરં (ક॰)
    3. nānāvaṇṇehi (sī.)
    4. mahāvīraṃ (ka.)
    5. કરુણો કરુણાલયો (સ્યા॰)
    6. karuṇo karuṇālayo (syā.)
    7. એકવત્થં સુમાનસં (સ્યા॰ ક॰)
    8. ekavatthaṃ sumānasaṃ (syā. ka.)
    9. વિચિત્તકથિકત્તદં (સી॰ પી॰)
    10. vicittakathikattadaṃ (sī. pī.)
    11. ભવાકાસે (સી॰ પી॰)
    12. bhavākāse (sī. pī.)
    13. સંપાણં (સી॰ પી॰)
    14. saṃpāṇaṃ (sī. pī.)
    15. ચિતરે ચ (સ્યા॰), તસ્સોવાદેન (પી॰), ચિતરે ચ તસ્સોવાદં (ક॰)
    16. citare ca (syā.), tassovādena (pī.), citare ca tassovādaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૫. કુમારકસ્સપત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 5. Kumārakassapattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact