Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    4. குமாரகஸுத்தங்

    4. Kumārakasuttaṃ

    44. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா குமாரகா அந்தரா ச ஸாவத்தி²ங் அந்தரா ச ஜேதவனங் மச்ச²கே பா³தெ⁴ந்தி.

    44. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena sambahulā kumārakā antarā ca sāvatthiṃ antarā ca jetavanaṃ macchake bādhenti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸி. அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா தே ஸம்ப³ஹுலே குமாரகே அந்தரா ச ஸாவத்தி²ங் அந்தரா ச ஜேதவனங் மச்ச²கே பா³தெ⁴ந்தே. தி³ஸ்வான யேன தே குமாரகா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தே குமாரகே ஏதத³வோச – ‘‘பா⁴யத² வோ, தும்ஹே குமாரகா, து³க்க²ஸ்ஸ, அப்பியங் வோ து³க்க²’’ந்தி? ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே, பா⁴யாம மயங், ப⁴ந்தே, து³க்க²ஸ்ஸ , அப்பியங் நோ து³க்க²’’ந்தி.

    Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi. Addasā kho bhagavā te sambahule kumārake antarā ca sāvatthiṃ antarā ca jetavanaṃ macchake bādhente. Disvāna yena te kumārakā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā te kumārake etadavoca – ‘‘bhāyatha vo, tumhe kumārakā, dukkhassa, appiyaṃ vo dukkha’’nti? ‘‘Evaṃ, bhante, bhāyāma mayaṃ, bhante, dukkhassa , appiyaṃ no dukkha’’nti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘ஸசே பா⁴யத² து³க்க²ஸ்ஸ, ஸசே வோ து³க்க²மப்பியங்;

    ‘‘Sace bhāyatha dukkhassa, sace vo dukkhamappiyaṃ;

    மாகத்த² பாபகங் கம்மங், ஆவி வா யதி³ வா ரஹோ.

    Mākattha pāpakaṃ kammaṃ, āvi vā yadi vā raho.

    ‘‘ஸசே ச பாபகங் கம்மங், கரிஸ்ஸத² கரோத² வா;

    ‘‘Sace ca pāpakaṃ kammaṃ, karissatha karotha vā;

    ந வோ து³க்கா² பமுத்யத்தி², உபேச்சபி 1 பலாயத’’ந்தி. சதுத்த²ங்;

    Na vo dukkhā pamutyatthi, upeccapi 2 palāyata’’nti. catutthaṃ;







    Footnotes:
    1. உபச்சபி (க॰), உப்பச்சபி (?), உப்பதித்வாபி இதி அத்தோ²
    2. upaccapi (ka.), uppaccapi (?), uppatitvāpi iti attho



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 4. குமாரகஸுத்தவண்ணனா • 4. Kumārakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact