Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દકપાઠ-અટ્ઠકથા • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā

    ૪. કુમારપઞ્હવણ્ણના

    4. Kumārapañhavaṇṇanā

    અટ્ઠુપ્પત્તિ

    Aṭṭhuppatti

    ઇદાનિ એકં નામ કિન્તિ એવમાદીનં કુમારપઞ્હાનં અત્થવણ્ણનાક્કમો અનુપ્પત્તો. તેસં અટ્ઠુપ્પત્તિં ઇધ નિક્ખેપપ્પયોજનઞ્ચ વત્વા વણ્ણનં કરિસ્સામ –

    Idāni ekaṃ nāma kinti evamādīnaṃ kumārapañhānaṃ atthavaṇṇanākkamo anuppatto. Tesaṃ aṭṭhuppattiṃ idha nikkhepappayojanañca vatvā vaṇṇanaṃ karissāma –

    અટ્ઠુપ્પત્તિ તાવ નેસં સોપાકો નામ ભગવતો મહાસાવકો અહોસિ. તેનાયસ્મતા જાતિયા સત્તવસ્સેનેવ અઞ્ઞા આરાધિતા, તસ્સ ભગવા પઞ્હબ્યાકરણેન ઉપસમ્પદં અનુઞ્ઞાતુકામો અત્તના અધિપ્પેતત્થાનં પઞ્હાનં બ્યાકરણસમત્થતં પસ્સન્તો ‘‘એકં નામ કિ’’ન્તિ એવમાદિના પઞ્હે પુચ્છિ. સો બ્યાકાસિ. તેન ચ બ્યાકરણેન ભગવતો ચિત્તં આરાધેસિ. સાવ તસ્સાયસ્મતો ઉપસમ્પદા અહોસિ.

    Aṭṭhuppatti tāva nesaṃ sopāko nāma bhagavato mahāsāvako ahosi. Tenāyasmatā jātiyā sattavasseneva aññā ārādhitā, tassa bhagavā pañhabyākaraṇena upasampadaṃ anuññātukāmo attanā adhippetatthānaṃ pañhānaṃ byākaraṇasamatthataṃ passanto ‘‘ekaṃ nāma ki’’nti evamādinā pañhe pucchi. So byākāsi. Tena ca byākaraṇena bhagavato cittaṃ ārādhesi. Sāva tassāyasmato upasampadā ahosi.

    અયં તેસં અટ્ઠુપ્પત્તિ.

    Ayaṃ tesaṃ aṭṭhuppatti.

    નિક્ખેપપ્પયોજનં

    Nikkhepappayojanaṃ

    યસ્મા પન સરણગમનેહિ બુદ્ધધમ્મસઙ્ઘાનુસ્સતિવસેન ચિત્તભાવના, સિક્ખાપદેહિ સીલભાવના, દ્વત્તિંસાકારેન ચ કાયભાવના પકાસિતા, તસ્મા ઇદાનિ નાનપ્પકારતો પઞ્ઞાભાવનામુખદસ્સનત્થં ઇમે પઞ્હબ્યાકરણા ઇધ નિક્ખિત્તા. યસ્મા વા સીલપદટ્ઠાનો સમાધિ, સમાધિપદટ્ઠાના ચ પઞ્ઞા; યથાહ – ‘‘સીલે પતિટ્ઠાય નરો સપઞ્ઞો, ચિત્તં પઞ્ઞઞ્ચ ભાવય’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૨૩, ૧૯૨), તસ્મા સિક્ખાપદેહિ સીલં દ્વત્તિંસાકારેન તંગોચરં સમાધિઞ્ચ દસ્સેત્વા સમાહિતચિત્તસ્સ નાનાધમ્મપરિક્ખારાય પઞ્ઞાય પભેદદસ્સનત્થં ઇધ નિક્ખિત્તાતિપિ વિઞ્ઞાતબ્બા.

    Yasmā pana saraṇagamanehi buddhadhammasaṅghānussativasena cittabhāvanā, sikkhāpadehi sīlabhāvanā, dvattiṃsākārena ca kāyabhāvanā pakāsitā, tasmā idāni nānappakārato paññābhāvanāmukhadassanatthaṃ ime pañhabyākaraṇā idha nikkhittā. Yasmā vā sīlapadaṭṭhāno samādhi, samādhipadaṭṭhānā ca paññā; yathāha – ‘‘sīle patiṭṭhāya naro sapañño, cittaṃ paññañca bhāvaya’’nti (saṃ. ni. 1.23, 192), tasmā sikkhāpadehi sīlaṃ dvattiṃsākārena taṃgocaraṃ samādhiñca dassetvā samāhitacittassa nānādhammaparikkhārāya paññāya pabhedadassanatthaṃ idha nikkhittātipi viññātabbā.

    ઇદં તેસં ઇધ નિક્ખેપપ્પયોજનં.

    Idaṃ tesaṃ idha nikkhepappayojanaṃ.

    પઞ્હવણ્ણના

    Pañhavaṇṇanā

    એકં નામ કિન્તિપઞ્હવણ્ણના

    Ekaṃ nāma kintipañhavaṇṇanā

    ઇદાનિ તેસં અત્થવણ્ણના હોતિ – એકં નામ કિન્તિ ભગવા યસ્મિં એકધમ્મસ્મિં ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો અનુપુબ્બેન દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ, યસ્મિં ચાયમાયસ્મા નિબ્બિન્દમાનો અનુપુબ્બેન દુક્ખસ્સન્તમકાસિ, તં ધમ્મં સન્ધાય પઞ્હં પુચ્છતિ. ‘‘સબ્બે સત્તા આહારટ્ઠિતિકા’’તિ થેરો પુગ્ગલાધિટ્ઠાનાય દેસનાય વિસ્સજ્જેતિ. ‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, સમ્માસતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ કાયે કાયાનુપસ્સી વિહરતી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૮) એવમાદીનિ ચેત્થ સુત્તાનિ એવં વિસ્સજ્જનયુત્તિસમ્ભવે સાધકાનિ. એત્થ યેનાહારેન સબ્બે સત્તા ‘‘આહારટ્ઠિતિકા’’તિ વુચ્ચન્તિ, સો આહારો તં વા નેસં આહારટ્ઠિતિકત્તં ‘‘એકં નામ કિ’’ન્તિ પુટ્ઠેન થેરેન નિદ્દિટ્ઠન્તિ વેદિતબ્બં. તઞ્હિ ભગવતા ઇધ એકન્તિ અધિપ્પેતં, ન તુ સાસને લોકે વા અઞ્ઞં એકં નામ નત્થીતિ ઞાપેતું વુત્તં. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા –

    Idāni tesaṃ atthavaṇṇanā hoti – ekaṃ nāma kinti bhagavā yasmiṃ ekadhammasmiṃ bhikkhu sammā nibbindamāno anupubbena dukkhassantakaro hoti, yasmiṃ cāyamāyasmā nibbindamāno anupubbena dukkhassantamakāsi, taṃ dhammaṃ sandhāya pañhaṃ pucchati. ‘‘Sabbe sattā āhāraṭṭhitikā’’ti thero puggalādhiṭṭhānāya desanāya vissajjeti. ‘‘Katamā ca, bhikkhave, sammāsati? Idha, bhikkhave, bhikkhu kāye kāyānupassī viharatī’’ti (saṃ. ni. 5.8) evamādīni cettha suttāni evaṃ vissajjanayuttisambhave sādhakāni. Ettha yenāhārena sabbe sattā ‘‘āhāraṭṭhitikā’’ti vuccanti, so āhāro taṃ vā nesaṃ āhāraṭṭhitikattaṃ ‘‘ekaṃ nāma ki’’nti puṭṭhena therena niddiṭṭhanti veditabbaṃ. Tañhi bhagavatā idha ekanti adhippetaṃ, na tu sāsane loke vā aññaṃ ekaṃ nāma natthīti ñāpetuṃ vuttaṃ. Vuttañhetaṃ bhagavatā –

    ‘‘એકધમ્મે, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો સમ્મા વિરજ્જમાનો સમ્મા વિમુચ્ચમાનો સમ્મા પરિયન્તદસ્સાવી સમ્મત્તં અભિસમેચ્ચ દિટ્ઠેવ ધમ્મે દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. કતમસ્મિં એકધમ્મે? સબ્બે સત્તા આહારટ્ઠિતિકા. ઇમસ્મિં ખો, ભિક્ખવે, એકધમ્મે ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. ‘એકો પઞ્હો એકો ઉદ્દેસો એકં વેય્યાકરણ’ન્તિ ઇતિ યં તં વુત્તં, ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્ત’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૭).

    ‘‘Ekadhamme, bhikkhave, bhikkhu sammā nibbindamāno sammā virajjamāno sammā vimuccamāno sammā pariyantadassāvī sammattaṃ abhisamecca diṭṭheva dhamme dukkhassantakaro hoti. Katamasmiṃ ekadhamme? Sabbe sattā āhāraṭṭhitikā. Imasmiṃ kho, bhikkhave, ekadhamme bhikkhu sammā nibbindamāno…pe… dukkhassantakaro hoti. ‘Eko pañho eko uddeso ekaṃ veyyākaraṇa’nti iti yaṃ taṃ vuttaṃ, idametaṃ paṭicca vutta’’nti (a. ni. 10.27).

    આહારટ્ઠિતિકાતિ ચેત્થ યથા ‘‘અત્થિ, ભિક્ખવે, સુભનિમિત્તં. તત્થ અયોનિસો મનસિકારબહુલીકારો, અયમાહારો અનુપ્પન્નસ્સ વા કામચ્છન્દસ્સ ઉપ્પાદાયા’’તિ એવમાદીસુ (સં॰ નિ॰ ૫.૨૩૨) પચ્ચયો આહારોતિ વુચ્ચતિ, એવં પચ્ચયં આહારસદ્દેન ગહેત્વા પચ્ચયટ્ઠિતિકા ‘‘આહારટ્ઠિતિકા’’તિ વુત્તા. ચત્તારો પન આહારે સન્ધાય – ‘‘આહારટ્ઠિતિકા’’તિ વુચ્ચમાને ‘‘અસઞ્ઞસત્તા દેવા અહેતુકા અનાહારા અફસ્સકા અવેદનકા’’તિ વચનતો (વિભ॰ ૧૦૧૭) ‘‘સબ્બે’’તિ વચનમયુત્તં ભવેય્ય.

    Āhāraṭṭhitikāti cettha yathā ‘‘atthi, bhikkhave, subhanimittaṃ. Tattha ayoniso manasikārabahulīkāro, ayamāhāro anuppannassa vā kāmacchandassa uppādāyā’’ti evamādīsu (saṃ. ni. 5.232) paccayo āhāroti vuccati, evaṃ paccayaṃ āhārasaddena gahetvā paccayaṭṭhitikā ‘‘āhāraṭṭhitikā’’ti vuttā. Cattāro pana āhāre sandhāya – ‘‘āhāraṭṭhitikā’’ti vuccamāne ‘‘asaññasattā devā ahetukā anāhārā aphassakā avedanakā’’ti vacanato (vibha. 1017) ‘‘sabbe’’ti vacanamayuttaṃ bhaveyya.

    તત્થ સિયા – એવમ્પિ વુચ્ચમાને ‘‘કતમે ધમ્મા સપચ્ચયા? પઞ્ચક્ખન્ધા – રૂપક્ખન્ધો…પે॰… વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૦૮૯) વચનતો ખન્ધાનંયેવ પચ્ચયટ્ઠિતિકત્તં યુત્તં, સત્તાનન્તુ અયુત્તમેવેતં વચનં ભવેય્યાતિ. ન ખો પનેતં એવં દટ્ઠબ્બં. કસ્મા ? સત્તેસુ ખન્ધોપચારસિદ્ધિતો. સત્તેસુ હિ ખન્ધોપચારો સિદ્ધો. કસ્મા? ખન્ધે ઉપાદાય પઞ્ઞાપેતબ્બતો. કથં? ગેહે ગામોપચારો વિય. સેય્યથાપિ હિ ગેહાનિ ઉપાદાય પઞ્ઞાપેતબ્બત્તા ગામસ્સ એકસ્મિમ્પિ દ્વીસુ તીસુપિ વા ગેહેસુ દડ્ઢેસુ ‘‘ગામો દડ્ઢો’’તિ એવં ગેહે ગામોપચારો સિદ્ધો, એવમેવ ખન્ધેસુ પચ્ચયટ્ઠેન આહારટ્ઠિતિકેસુ ‘‘સત્તા આહારટ્ઠિતિકા’’તિ અયં ઉપચારો સિદ્ધોતિ વેદિતબ્બો. પરમત્થતો ચ ખન્ધેસુ જાયમાનેસુ જીયમાનેસુ મીયમાનેસુ ચ ‘‘ખણે ખણે ત્વં ભિક્ખુ જાયસે ચ જીયસે ચ મીયસે ચા’’તિ વદતા ભગવતા તેસુ સત્તેસુ ખન્ધોપચારો સિદ્ધોતિ દસ્સિતો એવાતિ વેદિતબ્બો. યતો યેન પચ્ચયાખ્યેન આહારેન સબ્બે સત્તા તિટ્ઠન્તિ, સો આહારો તં વા નેસં આહારટ્ઠિતિકત્તં એકન્તિ વેદિતબ્બં. આહારો હિ આહારટ્ઠિતિકત્તં વા અનિચ્ચતાકારણતો નિબ્બિદાટ્ઠાનં હોતિ. અથ તેસુ સબ્બસત્તસઞ્ઞિતેસુ સઙ્ખારેસુ અનિચ્ચતાદસ્સનેન નિબ્બિન્દમાનો અનુપુબ્બેન દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ, પરમત્થવિસુદ્ધિં પાપુણાતિ. યથાહ –

    Tattha siyā – evampi vuccamāne ‘‘katame dhammā sapaccayā? Pañcakkhandhā – rūpakkhandho…pe… viññāṇakkhandho’’ti (dha. sa. 1089) vacanato khandhānaṃyeva paccayaṭṭhitikattaṃ yuttaṃ, sattānantu ayuttamevetaṃ vacanaṃ bhaveyyāti. Na kho panetaṃ evaṃ daṭṭhabbaṃ. Kasmā ? Sattesu khandhopacārasiddhito. Sattesu hi khandhopacāro siddho. Kasmā? Khandhe upādāya paññāpetabbato. Kathaṃ? Gehe gāmopacāro viya. Seyyathāpi hi gehāni upādāya paññāpetabbattā gāmassa ekasmimpi dvīsu tīsupi vā gehesu daḍḍhesu ‘‘gāmo daḍḍho’’ti evaṃ gehe gāmopacāro siddho, evameva khandhesu paccayaṭṭhena āhāraṭṭhitikesu ‘‘sattā āhāraṭṭhitikā’’ti ayaṃ upacāro siddhoti veditabbo. Paramatthato ca khandhesu jāyamānesu jīyamānesu mīyamānesu ca ‘‘khaṇe khaṇe tvaṃ bhikkhu jāyase ca jīyase ca mīyase cā’’ti vadatā bhagavatā tesu sattesu khandhopacāro siddhoti dassito evāti veditabbo. Yato yena paccayākhyena āhārena sabbe sattā tiṭṭhanti, so āhāro taṃ vā nesaṃ āhāraṭṭhitikattaṃ ekanti veditabbaṃ. Āhāro hi āhāraṭṭhitikattaṃ vā aniccatākāraṇato nibbidāṭṭhānaṃ hoti. Atha tesu sabbasattasaññitesu saṅkhāresu aniccatādassanena nibbindamāno anupubbena dukkhassantakaro hoti, paramatthavisuddhiṃ pāpuṇāti. Yathāha –

    ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા અનિચ્ચાતિ, યદા પઞ્ઞાય પસ્સતિ;

    ‘‘Sabbe saṅkhārā aniccāti, yadā paññāya passati;

    અથ નિબ્બિન્દતિ દુક્ખે, એસ મગ્ગો વિસુદ્ધિયા’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૨૭૭);

    Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā’’ti. (dha. pa. 277);

    એત્થ ચ ‘‘એકં નામ કિ’’ન્તિ ચ ‘‘કિહા’’તિ ચ દુવિધો પાઠો, તત્થ સીહળાનં કિહાતિ પાઠો. તે હિ ‘‘કિ’’ન્તિ વત્તબ્બે ‘‘કિહા’’તિ વદન્તિ. કેચિ ભણન્તિ ‘‘હ-ઇતિ નિપાતો, થેરિયાનમ્પિ અયમેવ પાઠો’’તિ ઉભયથાપિ પન એકોવ અત્થો. યથા રુચ્ચતિ, તથા પઠિતબ્બં. યથા પન ‘‘સુખેન ફુટ્ઠો અથ વા દુખેન (ધ॰ પ॰ ૮૩), દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતી’’તિ એવમાદીસુ કત્થચિ દુખન્તિ ચ કત્થચિ દુક્ખન્તિ ચ વુચ્ચતિ, એવં કત્થચિ એકન્તિ, કત્થચિ એક્કન્તિ વુચ્ચતિ. ઇધ પન એકં નામાતિ અયમેવ પાઠો.

    Ettha ca ‘‘ekaṃ nāma ki’’nti ca ‘‘kihā’’ti ca duvidho pāṭho, tattha sīhaḷānaṃ kihāti pāṭho. Te hi ‘‘ki’’nti vattabbe ‘‘kihā’’ti vadanti. Keci bhaṇanti ‘‘ha-iti nipāto, theriyānampi ayameva pāṭho’’ti ubhayathāpi pana ekova attho. Yathā ruccati, tathā paṭhitabbaṃ. Yathā pana ‘‘sukhena phuṭṭho atha vā dukhena (dha. pa. 83), dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedetī’’ti evamādīsu katthaci dukhanti ca katthaci dukkhanti ca vuccati, evaṃ katthaci ekanti, katthaci ekkanti vuccati. Idha pana ekaṃ nāmāti ayameva pāṭho.

    દ્વે નામ કિન્તિપઞ્હવણ્ણના

    Dve nāma kintipañhavaṇṇanā

    એવં ઇમિના પઞ્હબ્યાકરણેન આરદ્ધચિત્તો સત્થા પુરિમનયેનેવ ઉત્તરિં પઞ્હં પુચ્છતિ દ્વે નામ કિન્તિ? થેરો દ્વેતિ પચ્ચનુભાસિત્વા ‘‘નામઞ્ચ રૂપઞ્ચા’’તિ ધમ્માધિટ્ઠાનાય દેસનાય વિસ્સજ્જેતિ. તત્થ આરમ્મણાભિમુખં નમનતો, ચિત્તસ્સ ચ નતિહેતુતો સબ્બમ્પિ અરૂપં ‘‘નામ’’ન્તિ વુચ્ચતિ. ઇધ પન નિબ્બિદાહેતુત્તા સાસવધમ્મમેવ અધિપ્પેતં રુપ્પનટ્ઠેન ચત્તારો ચ મહાભૂતા, સબ્બઞ્ચ તદુપાદાય પવત્તમાનં રૂપં ‘‘રૂપ’’ન્તિ વુચ્ચતિ, તં સબ્બમ્પિ ઇધાધિપ્પેતં. અધિપ્પાયવસેનેવ ચેત્થ ‘‘દ્વે નામ નામઞ્ચ રૂપઞ્ચા’’તિ વુત્તં, ન અઞ્ઞેસં દ્વિન્નમભાવતો. યથાહ –

    Evaṃ iminā pañhabyākaraṇena āraddhacitto satthā purimanayeneva uttariṃ pañhaṃ pucchati dve nāma kinti? Thero dveti paccanubhāsitvā ‘‘nāmañca rūpañcā’’ti dhammādhiṭṭhānāya desanāya vissajjeti. Tattha ārammaṇābhimukhaṃ namanato, cittassa ca natihetuto sabbampi arūpaṃ ‘‘nāma’’nti vuccati. Idha pana nibbidāhetuttā sāsavadhammameva adhippetaṃ ruppanaṭṭhena cattāro ca mahābhūtā, sabbañca tadupādāya pavattamānaṃ rūpaṃ ‘‘rūpa’’nti vuccati, taṃ sabbampi idhādhippetaṃ. Adhippāyavaseneva cettha ‘‘dve nāma nāmañca rūpañcā’’ti vuttaṃ, na aññesaṃ dvinnamabhāvato. Yathāha –

    ‘‘દ્વીસુ , ભિક્ખવે, ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. કતમેસુ દ્વીસુ? નામે ચ રૂપે ચ. ઇમેસુ ખો, ભિક્ખવે, દ્વીસુ ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. ‘દ્વે પઞ્હા, દ્વે ઉદ્દેસા, દ્વે વેય્યાકરણાની’તિ ઇતિ યં તં વુત્તં, ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્ત’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૭).

    ‘‘Dvīsu , bhikkhave, dhammesu bhikkhu sammā nibbindamāno…pe… dukkhassantakaro hoti. Katamesu dvīsu? Nāme ca rūpe ca. Imesu kho, bhikkhave, dvīsu dhammesu bhikkhu sammā nibbindamāno…pe… dukkhassantakaro hoti. ‘Dve pañhā, dve uddesā, dve veyyākaraṇānī’ti iti yaṃ taṃ vuttaṃ, idametaṃ paṭicca vutta’’nti (a. ni. 10.27).

    એત્થ ચ નામરૂપમત્તદસ્સનેન અત્તદિટ્ઠિં પહાય અનત્તાનુપસ્સનામુખેનેવ નિબ્બિન્દમાનો અનુપુબ્બેન દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ, પરમત્થવિસુદ્ધિં પાપુણાતીતિ વેદિતબ્બો. યથાહ –

    Ettha ca nāmarūpamattadassanena attadiṭṭhiṃ pahāya anattānupassanāmukheneva nibbindamāno anupubbena dukkhassantakaro hoti, paramatthavisuddhiṃ pāpuṇātīti veditabbo. Yathāha –

    ‘‘સબ્બે ધમ્મા અનત્તાતિ, યદા પઞ્ઞાય પસ્સતિ;

    ‘‘Sabbe dhammā anattāti, yadā paññāya passati;

    અથ નિબ્બિન્દતિ દુક્ખે, એસ મગ્ગો વિસુદ્ધિયા’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૨૭૯);

    Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā’’ti. (dha. pa. 279);

    તીણિ નામ કિન્તિપઞ્હવણ્ણના

    Tīṇi nāma kintipañhavaṇṇanā

    ઇદાનિ ઇમિનાપિ પઞ્હબ્યાકરણેન આરદ્ધચિત્તો સત્થા પુરિમનયેનેવ ઉત્તરિં પઞ્હં પુચ્છતિ તીણિ નામ કિન્તિ? થેરો તીણીતિ પચ્ચનુભાસિત્વા પુન બ્યાકરિતબ્બસ્સ અત્થસ્સ લિઙ્ગાનુરૂપં સઙ્ખ્યં દસ્સેન્તો ‘‘તિસ્સો વેદના’’તિ વિસ્સજ્જેતિ. અથ વા ‘‘યા ભગવતા ‘તિસ્સો વેદના’તિ વુત્તા, ઇમાસમત્થમહં તીણીતિ પચ્ચેમી’’તિ દસ્સેન્તો આહાતિ એવમ્પેત્થ અત્થો વેદિતબ્બો. અનેકમુખા હિ દેસના પટિસમ્ભિદાપભેદેન દેસનાવિલાસપ્પત્તાનં. કેચિ પનાહુ ‘‘તીણીતિ અધિકપદમિદ’’ન્તિ. પુરિમનયેનેવ ચેત્થ ‘‘તિસ્સો વેદના’’તિ વુત્તં, ન અઞ્ઞેસં તિણ્ણમભાવતો. યથાહ –

    Idāni imināpi pañhabyākaraṇena āraddhacitto satthā purimanayeneva uttariṃ pañhaṃ pucchati tīṇi nāma kinti? Thero tīṇīti paccanubhāsitvā puna byākaritabbassa atthassa liṅgānurūpaṃ saṅkhyaṃ dassento ‘‘tisso vedanā’’ti vissajjeti. Atha vā ‘‘yā bhagavatā ‘tisso vedanā’ti vuttā, imāsamatthamahaṃ tīṇīti paccemī’’ti dassento āhāti evampettha attho veditabbo. Anekamukhā hi desanā paṭisambhidāpabhedena desanāvilāsappattānaṃ. Keci panāhu ‘‘tīṇīti adhikapadamida’’nti. Purimanayeneva cettha ‘‘tisso vedanā’’ti vuttaṃ, na aññesaṃ tiṇṇamabhāvato. Yathāha –

    ‘‘તીસુ, ભિક્ખવે, ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. કતમેસુ તીસુ? તીસુ વેદનાસુ. ઇમેસુ ખો, ભિક્ખવે, તીસુ ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. ‘તયો પઞ્હા, તયો ઉદ્દેસા, તીણિ વેય્યાકરણાની’તિ ઇતિ યં તં વુત્તં , ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્ત’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૭).

    ‘‘Tīsu, bhikkhave, dhammesu bhikkhu sammā nibbindamāno…pe… dukkhassantakaro hoti. Katamesu tīsu? Tīsu vedanāsu. Imesu kho, bhikkhave, tīsu dhammesu bhikkhu sammā nibbindamāno…pe… dukkhassantakaro hoti. ‘Tayo pañhā, tayo uddesā, tīṇi veyyākaraṇānī’ti iti yaṃ taṃ vuttaṃ , idametaṃ paṭicca vutta’’nti (a. ni. 10.27).

    એત્થ ચ ‘‘યંકિઞ્ચિ વેદયિતં, સબ્બં તં દુક્ખસ્મિન્તિ વદામી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૪.૨૫૯) વુત્તસુત્તાનુસારેન વા. –

    Ettha ca ‘‘yaṃkiñci vedayitaṃ, sabbaṃ taṃ dukkhasminti vadāmī’’ti (saṃ. ni. 4.259) vuttasuttānusārena vā. –

    ‘‘યો સુખં દુક્ખતો અદ્દ, દુક્ખમદ્દક્ખિ સલ્લતો;

    ‘‘Yo sukhaṃ dukkhato adda, dukkhamaddakkhi sallato;

    અદુક્ખમસુખં સન્તં, અદ્દક્ખિ નં અનિચ્ચતો’’તિ. (ઇતિવુ॰ ૫૩) –

    Adukkhamasukhaṃ santaṃ, addakkhi naṃ aniccato’’ti. (itivu. 53) –

    એવં દુક્ખદુક્ખતાવિપરિણામદુક્ખતાસઙ્ખારદુક્ખતાનુસારેન વા તિસ્સન્નં વેદનાનં દુક્ખભાવદસ્સનેન સુખસઞ્ઞં પહાય દુક્ખાનુપસ્સનામુખેન નિબ્બિન્દમાનો અનુપુબ્બેન દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ, પરમત્થવિસુદ્ધિં પાપુણાતીતિ વેદિતબ્બો. યથાહ –

    Evaṃ dukkhadukkhatāvipariṇāmadukkhatāsaṅkhāradukkhatānusārena vā tissannaṃ vedanānaṃ dukkhabhāvadassanena sukhasaññaṃ pahāya dukkhānupassanāmukhena nibbindamāno anupubbena dukkhassantakaro hoti, paramatthavisuddhiṃ pāpuṇātīti veditabbo. Yathāha –

    ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા દુક્ખાતિ, યદા પઞ્ઞાય પસ્સતિ;

    ‘‘Sabbe saṅkhārā dukkhāti, yadā paññāya passati;

    અથ નિબ્બિન્દતિ દુક્ખે, એસ મગ્ગો વિસુદ્ધિયા’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૨૭૮);

    Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā’’ti. (dha. pa. 278);

    ચત્તારિ નામ કિન્તિપઞ્હવણ્ણના

    Cattāri nāma kintipañhavaṇṇanā

    એવં ઇમિનાપિ પઞ્હબ્યાકરણેન આરદ્ધચિત્તો સત્થા પુરિમનયેનેવ ઉત્તરિં પઞ્હં પુચ્છતિ ચત્તારિ નામ કિન્તિ? તત્થ ઇમસ્સ પઞ્હસ્સ બ્યાકરણપક્ખે કત્થચિ પુરિમનયેનેવ ચત્તારો આહારા અધિપ્પેતા. યથાહ –

    Evaṃ imināpi pañhabyākaraṇena āraddhacitto satthā purimanayeneva uttariṃ pañhaṃ pucchati cattāri nāma kinti? Tattha imassa pañhassa byākaraṇapakkhe katthaci purimanayeneva cattāro āhārā adhippetā. Yathāha –

    ‘‘ચતૂસુ , ભિક્ખવે, ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. કતમેસુ ચતૂસુ? ચતૂસુ આહારેસુ. ઇમેસુ ખો, ભિક્ખવે, ચતૂસુ ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. ‘ચત્તારો પઞ્હા ચત્તારો ઉદ્દેસા ચત્તારિ વેય્યાકરણાની’તિ ઇતિ યં તં વુત્તં, ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્ત’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૭).

    ‘‘Catūsu , bhikkhave, dhammesu bhikkhu sammā nibbindamāno…pe… dukkhassantakaro hoti. Katamesu catūsu? Catūsu āhāresu. Imesu kho, bhikkhave, catūsu dhammesu bhikkhu sammā nibbindamāno…pe… dukkhassantakaro hoti. ‘Cattāro pañhā cattāro uddesā cattāri veyyākaraṇānī’ti iti yaṃ taṃ vuttaṃ, idametaṃ paṭicca vutta’’nti (a. ni. 10.27).

    કત્થચિ યેસુ સુભાવિતચિત્તો અનુપુબ્બેન દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ, તાનિ ચત્તારિ સતિપટ્ઠાનાનિ. યથાહ કજઙ્ગલા ભિક્ખુની –

    Katthaci yesu subhāvitacitto anupubbena dukkhassantakaro hoti, tāni cattāri satipaṭṭhānāni. Yathāha kajaṅgalā bhikkhunī –

    ‘‘ચતૂસુ, આવુસો, ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા સુભાવિતચિત્તો સમ્મા પરિયન્તદસ્સાવી સમ્મત્તં અભિસમેચ્ચ દિટ્ઠેવ ધમ્મે દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. કતમેસુ ચતૂસુ? ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ. ઇમેસુ ખો, આવુસો, ચતૂસુ ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા સુભાવિતચિત્તો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. ‘ચત્તારો પઞ્હા ચત્તારો ઉદ્દેસા ચત્તારિ વેય્યાકરણાની’તિ ઇતિ યં તં વુત્તં ભગવતા, ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્ત’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૮).

    ‘‘Catūsu, āvuso, dhammesu bhikkhu sammā subhāvitacitto sammā pariyantadassāvī sammattaṃ abhisamecca diṭṭheva dhamme dukkhassantakaro hoti. Katamesu catūsu? Catūsu satipaṭṭhānesu. Imesu kho, āvuso, catūsu dhammesu bhikkhu sammā subhāvitacitto…pe… dukkhassantakaro hoti. ‘Cattāro pañhā cattāro uddesā cattāri veyyākaraṇānī’ti iti yaṃ taṃ vuttaṃ bhagavatā, idametaṃ paṭicca vutta’’nti (a. ni. 10.28).

    ઇધ પન યેસં ચતુન્નં અનુબોધપ્પટિવેધતો ભવતણ્હાછેદો હોતિ, યસ્મા તાનિ ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનિ અધિપ્પેતાનિ. યસ્મા વા ઇમિના પરિયાયેન બ્યાકતં સુબ્યાકતમેવ હોતિ, તસ્મા થેરો ચત્તારીતિ પચ્ચનુભાસિત્વા ‘‘અરિયસચ્ચાની’’તિ વિસ્સજ્જેતિ. તત્થ ચત્તારીતિ ગણનપરિચ્છેદો. અરિયસચ્ચાનીતિ અરિયાનિ સચ્ચાનિ, અવિતથાનિ અવિસંવાદકાનીતિ અત્થો. યથાહ –

    Idha pana yesaṃ catunnaṃ anubodhappaṭivedhato bhavataṇhāchedo hoti, yasmā tāni cattāri ariyasaccāni adhippetāni. Yasmā vā iminā pariyāyena byākataṃ subyākatameva hoti, tasmā thero cattārīti paccanubhāsitvā ‘‘ariyasaccānī’’ti vissajjeti. Tattha cattārīti gaṇanaparicchedo. Ariyasaccānīti ariyāni saccāni, avitathāni avisaṃvādakānīti attho. Yathāha –

    ‘‘ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનિ તથાનિ અવિતથાનિ અનઞ્ઞથાનિ, તસ્મા અરિયસચ્ચાનીતિ વુચ્ચન્તી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૯૭).

    ‘‘Imāni kho, bhikkhave, cattāri ariyasaccāni tathāni avitathāni anaññathāni, tasmā ariyasaccānīti vuccantī’’ti (saṃ. ni. 5.1097).

    યસ્મા વા સદેવકેન લોકેન અરણીયતો અભિગમનીયતોતિ વુત્તં હોતિ, વાયમિતબ્બટ્ઠાનસઞ્ઞિતે અયે વા ઇરિયનતો, અનયે વા ન ઇરિયનતો, સત્તતિંસબોધિપક્ખિયઅરિયધમ્મસમાયોગતો વા અરિયસમ્મતા બુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધબુદ્ધસાવકા એતાનિ પટિવિજ્ઝન્તિ, તસ્માપિ ‘‘અરિયસચ્ચાની’’તિ વુચ્ચન્તિ. યથાહ –

    Yasmā vā sadevakena lokena araṇīyato abhigamanīyatoti vuttaṃ hoti, vāyamitabbaṭṭhānasaññite aye vā iriyanato, anaye vā na iriyanato, sattatiṃsabodhipakkhiyaariyadhammasamāyogato vā ariyasammatā buddhapaccekabuddhabuddhasāvakā etāni paṭivijjhanti, tasmāpi ‘‘ariyasaccānī’’ti vuccanti. Yathāha –

    ‘‘ચત્તારિમાનિ , ભિક્ખવે, અરિયસચ્ચાનિ…પે॰… ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનિ, અરિયા ઇમાનિ પટિવિજ્ઝન્તિ, તસ્મા અરિયસચ્ચાનીતિ વુચ્ચન્તી’’તિ.

    ‘‘Cattārimāni , bhikkhave, ariyasaccāni…pe… imāni kho, bhikkhave, cattāri ariyasaccāni, ariyā imāni paṭivijjhanti, tasmā ariyasaccānīti vuccantī’’ti.

    અપિચ અરિયસ્સ ભગવતો સચ્ચાનીતિપિ અરિયસચ્ચાનિ. યથાહ –

    Apica ariyassa bhagavato saccānītipi ariyasaccāni. Yathāha –

    ‘‘સદેવકે, ભિક્ખવે…પે॰… સદેવમનુસ્સાય તથાગતો અરિયો, તસ્મા અરિયસચ્ચાનીતિ વુચ્ચન્તી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૯૮).

    ‘‘Sadevake, bhikkhave…pe… sadevamanussāya tathāgato ariyo, tasmā ariyasaccānīti vuccantī’’ti (saṃ. ni. 5.1098).

    અથ વા એતેસં અભિસમ્બુદ્ધત્તા અરિયભાવસિદ્ધિતોપિ અરિયસચ્ચાનિ. યથાહ –

    Atha vā etesaṃ abhisambuddhattā ariyabhāvasiddhitopi ariyasaccāni. Yathāha –

    ‘‘ઇમેસં ખો, ભિક્ખવે, ચતુન્નં અરિયસચ્ચાનં યથાભૂતં અભિસમ્બુદ્ધત્તા તથાગતો અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધોતિ વુચ્ચતી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૯૩).

    ‘‘Imesaṃ kho, bhikkhave, catunnaṃ ariyasaccānaṃ yathābhūtaṃ abhisambuddhattā tathāgato arahaṃ sammāsambuddhoti vuccatī’’ti (saṃ. ni. 5.1093).

    અયમેતેસં પદત્થો. એતેસં પન અરિયસચ્ચાનં અનુબોધપ્પટિવેધતો ભવતણ્હાછેદો હોતિ. યથાહ –

    Ayametesaṃ padattho. Etesaṃ pana ariyasaccānaṃ anubodhappaṭivedhato bhavataṇhāchedo hoti. Yathāha –

    ‘‘તયિદં , ભિક્ખવે, દુક્ખં અરિયસચ્ચં અનુબુદ્ધં પટિવિદ્ધં…પે॰… દુક્ખનિરોધગામિનિપટિપદા અરિયસચ્ચં અનુબુદ્ધં પટિવિદ્ધં, ઉચ્છિન્ના ભવતણ્હા, ખીણા ભવનેત્તિ, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો’’તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૯૧).

    ‘‘Tayidaṃ , bhikkhave, dukkhaṃ ariyasaccaṃ anubuddhaṃ paṭividdhaṃ…pe… dukkhanirodhagāminipaṭipadā ariyasaccaṃ anubuddhaṃ paṭividdhaṃ, ucchinnā bhavataṇhā, khīṇā bhavanetti, natthi dāni punabbhavo’’ti (saṃ. ni. 5.1091).

    પઞ્ચ નામ કિન્તિપઞ્હવણ્ણના

    Pañca nāma kintipañhavaṇṇanā

    ઇમિનાપિ પઞ્હબ્યાકરણેન આરદ્ધચિત્તો સત્થા પુરિમનયેનેવ ઉત્તરિં પઞ્હં પુચ્છતિ પઞ્ચ નામ કિન્તિ? થેરો પઞ્ચાતિ પચ્ચનુભાસિત્વા ‘‘ઉપાદાનક્ખન્ધા’’તિ વિસ્સજ્જેતિ. તત્થ પઞ્ચાતિ ગણનપરિચ્છેદો. ઉપાદાનજનિતા ઉપાદાનજનકા વા ખન્ધા ઉપાદાનક્ખન્ધા. યંકિઞ્ચિ રૂપં, વેદના, સઞ્ઞા, સઙ્ખારા, વિઞ્ઞાણઞ્ચ સાસવા ઉપાદાનિયા, એતેસમેતં અધિવચનં. પુબ્બનયેનેવ ચેત્થ ‘‘પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા’’તિ વુત્તં, ન અઞ્ઞેસં પઞ્ચન્નમભાવતો. યથાહ –

    Imināpi pañhabyākaraṇena āraddhacitto satthā purimanayeneva uttariṃ pañhaṃ pucchati pañca nāma kinti? Thero pañcāti paccanubhāsitvā ‘‘upādānakkhandhā’’ti vissajjeti. Tattha pañcāti gaṇanaparicchedo. Upādānajanitā upādānajanakā vā khandhā upādānakkhandhā. Yaṃkiñci rūpaṃ, vedanā, saññā, saṅkhārā, viññāṇañca sāsavā upādāniyā, etesametaṃ adhivacanaṃ. Pubbanayeneva cettha ‘‘pañcupādānakkhandhā’’ti vuttaṃ, na aññesaṃ pañcannamabhāvato. Yathāha –

    ‘‘પઞ્ચસુ, ભિક્ખવે, ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. કતમેસુ પઞ્ચસુ? પઞ્ચસુ ઉપાદાનક્ખન્ધેસુ. ઇમેસુ ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચસુ ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. ‘પઞ્ચ પઞ્હા, પઞ્ચ ઉદ્દેસા , પઞ્ચ વેય્યાકરણાની’તિ ઇતિ યં તં વુત્તં, ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્ત’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૭).

    ‘‘Pañcasu, bhikkhave, dhammesu bhikkhu sammā nibbindamāno…pe… dukkhassantakaro hoti. Katamesu pañcasu? Pañcasu upādānakkhandhesu. Imesu kho, bhikkhave, pañcasu dhammesu bhikkhu sammā nibbindamāno…pe… dukkhassantakaro hoti. ‘Pañca pañhā, pañca uddesā , pañca veyyākaraṇānī’ti iti yaṃ taṃ vuttaṃ, idametaṃ paṭicca vutta’’nti (a. ni. 10.27).

    એત્થ ચ પઞ્ચક્ખન્ધે ઉદયબ્બયવસેન સમ્મસન્તો વિપસ્સનામતં લદ્ધા અનુપુબ્બેન નિબ્બાનામતં સચ્છિકરોતિ. યથાહ –

    Ettha ca pañcakkhandhe udayabbayavasena sammasanto vipassanāmataṃ laddhā anupubbena nibbānāmataṃ sacchikaroti. Yathāha –

    ‘‘યતો યતો સમ્મસતિ, ખન્ધાનં ઉદયબ્બયં;

    ‘‘Yato yato sammasati, khandhānaṃ udayabbayaṃ;

    લભતી પીતિપામોજ્જં, અમતં તં વિજાનત’’ન્તિ. (ધ॰ પ॰ ૩૭૪);

    Labhatī pītipāmojjaṃ, amataṃ taṃ vijānata’’nti. (dha. pa. 374);

    છ નામ કિન્તિપઞ્હવણ્ણના

    Cha nāma kintipañhavaṇṇanā

    એવં ઇમિનાપિ પઞ્હબ્યાકરણેન આરદ્ધચિત્તો સત્થા પુરિમનયેનેવ ઉત્તરિં પઞ્હં પુચ્છતિ ‘‘છ નામ કિ’’ન્તિ? થેરો ઇતિ પચ્ચનુભાસિત્વા ‘અજ્ઝત્તિકાનિ આયતનાની’તિ વિસ્સજ્જેતિ. તત્થ ઇતિ ગણનપરિચ્છેદો, અજ્ઝત્તે નિયુત્તાનિ, અત્તાનં વા અધિકત્વા પવત્તાનિ અજ્ઝત્તિકાનિ. આયતનતો, આયસ્સ વા તનનતો, આયતસ્સ વા સંસારદુક્ખસ્સ નયનતો આયતનાનિ, ચક્ખુસોતઘાનજિવ્હાકાયમનાનમેતં અધિવચનં. પુબ્બનયેન ચેત્થ ‘‘છ અજ્ઝત્તિકાનિ આયતનાની’’તિ વુત્તં, ન અઞ્ઞેસં છન્નમભાવતો. યથાહ –

    Evaṃ imināpi pañhabyākaraṇena āraddhacitto satthā purimanayeneva uttariṃ pañhaṃ pucchati ‘‘cha nāma ki’’nti? Thero chaiti paccanubhāsitvā ‘ajjhattikāni āyatanānī’ti vissajjeti. Tattha chaiti gaṇanaparicchedo, ajjhatte niyuttāni, attānaṃ vā adhikatvā pavattāni ajjhattikāni. Āyatanato, āyassa vā tananato, āyatassa vā saṃsāradukkhassa nayanato āyatanāni, cakkhusotaghānajivhākāyamanānametaṃ adhivacanaṃ. Pubbanayena cettha ‘‘cha ajjhattikāni āyatanānī’’ti vuttaṃ, na aññesaṃ channamabhāvato. Yathāha –

    ‘‘છસુ , ભિક્ખવે, ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. કતમેસુ છસુ? છસુ અજ્ઝત્તિકેસુ આયતનેસુ. ઇમેસુ ખો, ભિક્ખવે, છસુ ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા નિબ્બિન્દમાનો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. ‘છ પઞ્હા છ ઉદ્દેસા છ વેય્યાકરણાની’તિ ઇતિ યં તં વુત્તં, ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્ત’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૭).

    ‘‘Chasu , bhikkhave, dhammesu bhikkhu sammā nibbindamāno…pe… dukkhassantakaro hoti. Katamesu chasu? Chasu ajjhattikesu āyatanesu. Imesu kho, bhikkhave, chasu dhammesu bhikkhu sammā nibbindamāno…pe… dukkhassantakaro hoti. ‘Cha pañhā cha uddesā cha veyyākaraṇānī’ti iti yaṃ taṃ vuttaṃ, idametaṃ paṭicca vutta’’nti (a. ni. 10.27).

    એત્થ ચ છ અજ્ઝત્તિકાનિ આયતનાનિ, ‘‘સુઞ્ઞો ગામોતિ ખો, ભિક્ખવે, છન્નેતં અજ્ઝત્તિકાનં આયતનાનં અધિવચન’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૪.૨૩૮) વચનતો સુઞ્ઞતો પુબ્બુળકમરીચિકાદીનિ વિય અચિરટ્ઠિતિકતો તુચ્છતો વઞ્ચનતો ચ સમનુપસ્સં નિબ્બિન્દમાનો અનુપુબ્બેન દુક્ખસ્સન્તં કત્વા મચ્ચુરાજસ્સ અદસ્સનં ઉપેતિ. યથાહ –

    Ettha ca cha ajjhattikāni āyatanāni, ‘‘suñño gāmoti kho, bhikkhave, channetaṃ ajjhattikānaṃ āyatanānaṃ adhivacana’’nti (saṃ. ni. 4.238) vacanato suññato pubbuḷakamarīcikādīni viya aciraṭṭhitikato tucchato vañcanato ca samanupassaṃ nibbindamāno anupubbena dukkhassantaṃ katvā maccurājassa adassanaṃ upeti. Yathāha –

    ‘‘યથા પુબ્બુળકં પસ્સે, યથા પસ્સે મરીચિકં;

    ‘‘Yathā pubbuḷakaṃ passe, yathā passe marīcikaṃ;

    એવં લોકં અવેક્ખન્તં, મચ્ચુરાજા ન પસ્સતી’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૧૭૦);

    Evaṃ lokaṃ avekkhantaṃ, maccurājā na passatī’’ti. (dha. pa. 170);

    સત્ત નામ કિન્તિપઞ્હવણ્ણના

    Satta nāma kintipañhavaṇṇanā

    ઇમિનાપિ પઞ્હબ્યાકરણેન આરદ્ધચિત્તો સત્થા ઉત્તરિં પઞ્હં પુચ્છતિ સત્ત નામ કિન્તિ? થેરો કિઞ્ચાપિ મહાપઞ્હબ્યાકરણે સત્ત વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયો વુત્તા, અપિચ ખો પન યેસુ ધમ્મેસુ સુભાવિતચિત્તો ભિક્ખુ દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ, તે દસ્સેન્તો ‘‘સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા’’તિ વિસ્સજ્જેતિ. અયમ્પિ ચત્થો ભગવતા અનુમતો એવ. યથાહ –

    Imināpi pañhabyākaraṇena āraddhacitto satthā uttariṃ pañhaṃ pucchati satta nāma kinti? Thero kiñcāpi mahāpañhabyākaraṇe satta viññāṇaṭṭhitiyo vuttā, apica kho pana yesu dhammesu subhāvitacitto bhikkhu dukkhassantakaro hoti, te dassento ‘‘satta bojjhaṅgā’’ti vissajjeti. Ayampi cattho bhagavatā anumato eva. Yathāha –

    ‘‘પણ્ડિતા ગહપતયો કજઙ્ગલિકા ભિક્ખુની, મહાપઞ્ઞા ગહપતયો કજઙ્ગલિકા ભિક્ખુની, મઞ્ચેપિ તુમ્હે ગહપતયો ઉપસઙ્કમિત્વા એતમત્થં પટિપુચ્છેય્યાથ, અહમ્પિ ચેતં એવમેવ બ્યાકરેય્યં, યથા તં કજઙ્ગલિકાય ભિક્ખુનિયા બ્યાકત’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૮).

    ‘‘Paṇḍitā gahapatayo kajaṅgalikā bhikkhunī, mahāpaññā gahapatayo kajaṅgalikā bhikkhunī, mañcepi tumhe gahapatayo upasaṅkamitvā etamatthaṃ paṭipuccheyyātha, ahampi cetaṃ evameva byākareyyaṃ, yathā taṃ kajaṅgalikāya bhikkhuniyā byākata’’nti (a. ni. 10.28).

    તાય ચ એવં બ્યાકતં –

    Tāya ca evaṃ byākataṃ –

    ‘‘સત્તસુ, આવુસો, ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા સુભાવિતચિત્તો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. કતમેસુ સત્તસુ? સત્તસુ બોજ્ઝઙ્ગેસુ. ઇમેસુ ખો, આવુસો, સત્તસુ ધમ્મેસુ ભિક્ખુ સમ્મા સુભાવિતચિત્તો…પે॰… દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ. ‘સત્ત પઞ્હા સત્ત ઉદ્દેસા સત્ત વેય્યાકરણાની’તિ ઇતિ યં તં વુત્તં ભગવતા, ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્ત’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૮).

    ‘‘Sattasu, āvuso, dhammesu bhikkhu sammā subhāvitacitto…pe… dukkhassantakaro hoti. Katamesu sattasu? Sattasu bojjhaṅgesu. Imesu kho, āvuso, sattasu dhammesu bhikkhu sammā subhāvitacitto…pe… dukkhassantakaro hoti. ‘Satta pañhā satta uddesā satta veyyākaraṇānī’ti iti yaṃ taṃ vuttaṃ bhagavatā, idametaṃ paṭicca vutta’’nti (a. ni. 10.28).

    એવમયમત્થો ભગવતા અનુમતો એવાતિ વેદિતબ્બો.

    Evamayamattho bhagavatā anumato evāti veditabbo.

    તત્થ સત્તાતિ ઊનાધિકનિવારણગણનપરિચ્છેદો. બોજ્ઝઙ્ગાતિ સતિઆદીનં ધમ્માનમેતં અધિવચનં. તત્રાયં પદત્થો – એતાય લોકિયલોકુત્તરમગ્ગક્ખણે ઉપ્પજ્જમાનાય લીનુદ્ધચ્ચપતિટ્ઠાનાયૂહનકામસુખત્તકિલમથાનુયોગઉચ્છેદસસ્સતાભિનિવેસાદિ- અનેકુપદ્દવપ્પટિપક્ખભૂતાય સતિધમ્મવિચયવીરિયપીતિપ્પસ્સદ્ધિસમાધુપેક્ખાસઙ્ખાતાય ધમ્મસામગ્ગિયા અરિયસાવકો બુજ્ઝતીતિ કત્વા બોધિ, કિલેસસન્તાનનિદ્દાય ઉટ્ઠહતિ, ચત્તારિ વા અરિયસચ્ચાનિ પટિવિજ્ઝતિ, નિબ્બાનમેવ વા સચ્છિકરોતીતિ વુત્તં હોતિ. યથાહ – ‘‘સત્ત બોજ્ઝઙ્ગે ભાવેત્વા અનુત્તરં સમ્માસમ્બોધિં અભિસમ્બુદ્ધો’’તિ. યથાવુત્તપ્પકારાય વા એતાય ધમ્મસામગ્ગિયા બુજ્ઝતીતિ કત્વા અરિયસાવકોપિ બોધિ. ઇતિ તસ્સા ધમ્મસામગ્ગિસઙ્ખાતાય બોધિયા અઙ્ગભૂતત્તા બોજ્ઝઙ્ગા ઝાનઙ્ગમગ્ગઙ્ગાનિ વિય, તસ્સ વા બોધીતિ લદ્ધવોહારસ્સ અરિયસાવકસ્સ અઙ્ગભૂતત્તાપિ બોજ્ઝઙ્ગા સેનઙ્ગરથઙ્ગાદયો વિય.

    Tattha sattāti ūnādhikanivāraṇagaṇanaparicchedo. Bojjhaṅgāti satiādīnaṃ dhammānametaṃ adhivacanaṃ. Tatrāyaṃ padattho – etāya lokiyalokuttaramaggakkhaṇe uppajjamānāya līnuddhaccapatiṭṭhānāyūhanakāmasukhattakilamathānuyogaucchedasassatābhinivesādi- anekupaddavappaṭipakkhabhūtāya satidhammavicayavīriyapītippassaddhisamādhupekkhāsaṅkhātāya dhammasāmaggiyā ariyasāvako bujjhatīti katvā bodhi, kilesasantānaniddāya uṭṭhahati, cattāri vā ariyasaccāni paṭivijjhati, nibbānameva vā sacchikarotīti vuttaṃ hoti. Yathāha – ‘‘satta bojjhaṅge bhāvetvā anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddho’’ti. Yathāvuttappakārāya vā etāya dhammasāmaggiyā bujjhatīti katvā ariyasāvakopi bodhi. Iti tassā dhammasāmaggisaṅkhātāya bodhiyā aṅgabhūtattā bojjhaṅgā jhānaṅgamaggaṅgāni viya, tassa vā bodhīti laddhavohārassa ariyasāvakassa aṅgabhūtattāpi bojjhaṅgā senaṅgarathaṅgādayo viya.

    અપિચ ‘‘બોજ્ઝઙ્ગાતિ કેનટ્ઠેન બોજ્ઝઙ્ગા? બોધાય સંવત્તન્તીતિ બોજ્ઝઙ્ગા, બુજ્ઝન્તીતિ બોજ્ઝઙ્ગા, અનુબુજ્ઝન્તીતિ બોજ્ઝઙ્ગા, પટિબુજ્ઝન્તીતિ બોજ્ઝઙ્ગા, સમ્બુજ્ઝન્તીતિ બોજ્ઝઙ્ગા’’તિ (પટિ॰ મ॰ ૨.૧૭) ઇમિનાપિ પટિસમ્ભિદાયં વુત્તેન વિધિના બોજ્ઝઙ્ગાનં બોજ્ઝઙ્ગટ્ઠો વેદિતબ્બો. એવમિમે સત્ત બોજ્ઝઙ્ગે ભાવેન્તો બહુલીકરોન્તો ન ચિરસ્સેવ એકન્તનિબ્બિદાદિગુણપટિલાભી હોતિ, તેન દિટ્ઠેવ ધમ્મે દુક્ખસ્સન્તકરો હોતીતિ વુચ્ચતિ . વુત્તઞ્ચેતં ભગવતા –

    Apica ‘‘bojjhaṅgāti kenaṭṭhena bojjhaṅgā? Bodhāya saṃvattantīti bojjhaṅgā, bujjhantīti bojjhaṅgā, anubujjhantīti bojjhaṅgā, paṭibujjhantīti bojjhaṅgā, sambujjhantīti bojjhaṅgā’’ti (paṭi. ma. 2.17) imināpi paṭisambhidāyaṃ vuttena vidhinā bojjhaṅgānaṃ bojjhaṅgaṭṭho veditabbo. Evamime satta bojjhaṅge bhāvento bahulīkaronto na cirasseva ekantanibbidādiguṇapaṭilābhī hoti, tena diṭṭheva dhamme dukkhassantakaro hotīti vuccati . Vuttañcetaṃ bhagavatā –

    ‘‘સત્તિમે, ભિક્ખવે, બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતા બહુલીકતા એકન્તનિબ્બિદાય વિરાગાય નિરોધાય ઉપસમાય અભિઞ્ઞાય સમ્બોધાય નિબ્બાનાય સંવત્તન્તી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૨૦૧).

    ‘‘Sattime, bhikkhave, bojjhaṅgā bhāvitā bahulīkatā ekantanibbidāya virāgāya nirodhāya upasamāya abhiññāya sambodhāya nibbānāya saṃvattantī’’ti (saṃ. ni. 5.201).

    અટ્ઠ નામ કિન્તિપઞ્હવણ્ણના

    Aṭṭha nāma kintipañhavaṇṇanā

    એવં ઇમિનાપિ પઞ્હબ્યાકરણેન આરદ્ધચિત્તો સત્થા ઉત્તરિં પઞ્હં પુચ્છતિ અટ્ઠ નામ કિન્તિ? થેરો કિઞ્ચાપિ મહાપઞ્હબ્યાકરણે અટ્ઠ લોકધમ્મા વુત્તા, અપિચ ખો પન યેસુ ધમ્મેસુ સુભાવિતચિત્તો ભિક્ખુ દુક્ખસ્સન્તકરો હોતિ, તે દસ્સેન્તો ‘‘અરિયાનિ અટ્ઠ મગ્ગઙ્ગાની’’તિ અવત્વા યસ્મા અટ્ઠઙ્ગવિનિમુત્તો મગ્ગો નામ નત્થિ, અટ્ઠઙ્ગમત્તમેવ તુ મગ્ગો, તસ્મા તમત્થં સાધેન્તો દેસનાવિલાસેન અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગોતિ વિસ્સજ્જેતિ. ભગવતાપિ ચાયમત્થો દેસનાનયો ચ અનુમતો એવ. યથાહ –

    Evaṃ imināpi pañhabyākaraṇena āraddhacitto satthā uttariṃ pañhaṃ pucchati aṭṭha nāma kinti? Thero kiñcāpi mahāpañhabyākaraṇe aṭṭha lokadhammā vuttā, apica kho pana yesu dhammesu subhāvitacitto bhikkhu dukkhassantakaro hoti, te dassento ‘‘ariyāni aṭṭha maggaṅgānī’’ti avatvā yasmā aṭṭhaṅgavinimutto maggo nāma natthi, aṭṭhaṅgamattameva tu maggo, tasmā tamatthaṃ sādhento desanāvilāsena ariyo aṭṭhaṅgiko maggoti vissajjeti. Bhagavatāpi cāyamattho desanānayo ca anumato eva. Yathāha –
