Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā

    ૬. કુમારપેતવત્થુવણ્ણના

    6. Kumārapetavatthuvaṇṇanā

    સાવત્થિ નામ નગરન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો દ્વે પેતે આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિયં કિર કોસલરઞ્ઞો દ્વે પુત્તા પાસાદિકા પઠમવયે ઠિતા યોબ્બનમદમત્તા પરદારકમ્મં કત્વા કાલં કત્વા પરિખાપિટ્ઠે પેતા હુત્વા નિબ્બત્તિંસુ. તે રત્તિયં ભેરવેન સદ્દેન પરિદેવિંસુ. મનુસ્સા તં સુત્વા ભીતતસિતા ‘‘એવં કતે ઇદં અવમઙ્ગલં વૂપસમ્મતી’’તિ બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ મહાદાનં દત્વા તં પવત્તિં ભગવતો આરોચેસું. ભગવા ‘‘ઉપાસકા તસ્સ સદ્દસ્સ સવનેન તુમ્હાકં ન કોચિ અન્તરાયો’’તિ વત્વા તસ્સ કારણં આચિક્ખિત્વા તેસં ધમ્મં દેસેતું –

    Sāvatthināma nagaranti idaṃ satthā jetavane viharanto dve pete ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kira kosalarañño dve puttā pāsādikā paṭhamavaye ṭhitā yobbanamadamattā paradārakammaṃ katvā kālaṃ katvā parikhāpiṭṭhe petā hutvā nibbattiṃsu. Te rattiyaṃ bheravena saddena parideviṃsu. Manussā taṃ sutvā bhītatasitā ‘‘evaṃ kate idaṃ avamaṅgalaṃ vūpasammatī’’ti buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ datvā taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesuṃ. Bhagavā ‘‘upāsakā tassa saddassa savanena tumhākaṃ na koci antarāyo’’ti vatvā tassa kāraṇaṃ ācikkhitvā tesaṃ dhammaṃ desetuṃ –

    ૭૪૬.

    746.

    ‘‘સાવત્થિ નામ નગરં, હિમવન્તસ્સ પસ્સતો;

    ‘‘Sāvatthi nāma nagaraṃ, himavantassa passato;

    તત્થ આસું દ્વે કુમારા, રાજપુત્તાતિ મે સુતં.

    Tattha āsuṃ dve kumārā, rājaputtāti me sutaṃ.

    ૭૪૭.

    747.

    ‘‘સમ્મત્તા રજનીયેસુ, કામસ્સાદાભિનન્દિનો;

    ‘‘Sammattā rajanīyesu, kāmassādābhinandino;

    પચ્ચુપ્પન્નસુખે ગિદ્ધા, ન તે પસ્સિંસુનાગતં.

    Paccuppannasukhe giddhā, na te passiṃsunāgataṃ.

    ૭૪૮.

    748.

    ‘‘તે ચુતા ચ મનુસ્સત્તા, પરલોકં ઇતો ગતા;

    ‘‘Te cutā ca manussattā, paralokaṃ ito gatā;

    તેધ ઘોસેન્ત્યદિસ્સન્તા, પુબ્બે દુક્કટમત્તનો.

    Tedha ghosentyadissantā, pubbe dukkaṭamattano.

    ૭૪૯.

    749.

    ‘‘બહૂસુ વત સન્તેસુ, દેય્યધમ્મે ઉપટ્ઠિતે;

    ‘‘Bahūsu vata santesu, deyyadhamme upaṭṭhite;

    નાસક્ખિમ્હા ચ અત્તાનં, પરિત્તં કાતું સુખાવહં.

    Nāsakkhimhā ca attānaṃ, parittaṃ kātuṃ sukhāvahaṃ.

    ૭૫૦.

    750.

    ‘‘કિં તતો પાપકં અસ્સ, યં નો રાજકુલા ચુતા;

    ‘‘Kiṃ tato pāpakaṃ assa, yaṃ no rājakulā cutā;

    ઉપપન્ના પેત્તિવિસયં, ખુપ્પિપાસસમપ્પિતા.

    Upapannā pettivisayaṃ, khuppipāsasamappitā.

    ૭૫૧.

    751.

    ‘‘સામિનો ઇધ હુત્વાન, હોન્તિ અસામિનો તહિં;

    ‘‘Sāmino idha hutvāna, honti asāmino tahiṃ;

    ભમન્તિ ખુપ્પિપાસાય, મનુસ્સા ઉન્નતોનતા.

    Bhamanti khuppipāsāya, manussā unnatonatā.

    ૭૫૨.

    752.

    ‘‘એતમાદીનવં ઞત્વા, ઇસ્સરમદસમ્ભવં;

    ‘‘Etamādīnavaṃ ñatvā, issaramadasambhavaṃ;

    પહાય ઇસ્સરમદં, ભવે સગ્ગગતો નરો;

    Pahāya issaramadaṃ, bhave saggagato naro;

    કાયસ્સ ભેદા સપ્પઞ્ઞો, સગ્ગં સો ઉપપજ્જતી’’તિ – ગાથા અભાસિ;

    Kāyassa bhedā sappañño, saggaṃ so upapajjatī’’ti – gāthā abhāsi;

    ૭૪૬. તત્થ ઇતિ મે સુતન્તિ ન કેવલં અત્તનો ઞાણેન દિટ્ઠમેવ, અથ ખો લોકે પાકટભાવેન એવં મયા સુતન્તિ અત્થો.

    746. Tattha iti me sutanti na kevalaṃ attano ñāṇena diṭṭhameva, atha kho loke pākaṭabhāvena evaṃ mayā sutanti attho.

    ૭૪૭. કામસ્સાદાભિનન્દિનોતિ કામગુણેસુ અસ્સાદવસેન અભિનન્દનસીલા. પચ્ચુપ્પન્નસુખે ગિદ્ધાતિ વત્તમાનસુખમત્તે ગિદ્ધા ગથિતા હુત્વા. ન તે પસ્સિંસુનાગતન્તિ દુચ્ચરિતં પહાય સુચરિતં ચરિત્વા અનાગતં આયતિં દેવમનુસ્સેસુ લદ્ધબ્બં સુખં તે ન ચિન્તેસું.

    747.Kāmassādābhinandinoti kāmaguṇesu assādavasena abhinandanasīlā. Paccuppannasukhe giddhāti vattamānasukhamatte giddhā gathitā hutvā. Na te passiṃsunāgatanti duccaritaṃ pahāya sucaritaṃ caritvā anāgataṃ āyatiṃ devamanussesu laddhabbaṃ sukhaṃ te na cintesuṃ.

    ૭૪૮. તેધ ઘોસેન્ત્યદિસ્સન્તાતિ તે પુબ્બે રાજપુત્તભૂતા પેતા ઇધ સાવત્થિયા સમીપે અદિસ્સમાનરૂપા ઘોસેન્તિ કન્દન્તિ. કિં કન્દન્તીતિ આહ ‘‘પુબ્બે દુક્કટમત્તનો’’તિ.

    748.Tedha ghosentyadissantāti te pubbe rājaputtabhūtā petā idha sāvatthiyā samīpe adissamānarūpā ghosenti kandanti. Kiṃ kandantīti āha ‘‘pubbe dukkaṭamattano’’ti.

    ૭૪૯. ઇદાનિ તેસં કન્દનસ્સ કારણં હેતુતો ચ ફલતો ચ વિભજિત્વા દસ્સેતું ‘‘બહૂસુ વત સન્તેસૂ’’તિઆદિ વુત્તં.

    749. Idāni tesaṃ kandanassa kāraṇaṃ hetuto ca phalato ca vibhajitvā dassetuṃ ‘‘bahūsu vata santesū’’tiādi vuttaṃ.

    તત્થ બહૂસુ વત સન્તેસૂતિ અનેકેસુ દક્ખિણેય્યેસુ વિજ્જમાનેસુ. દેય્યધમ્મે ઉપટ્ઠિતેતિ અત્તનો સન્તકે દાતબ્બદેય્યધમ્મેપિ સમીપે ઠિતે, લબ્ભમાનેતિ અત્થો. પરિત્તં સુખાવહન્તિ અપ્પમત્તકમ્પિ આયતિં સુખાવહં પુઞ્ઞં કત્વા અત્તાનં સોત્થિં નિરુપદ્દવં કાતું નાસક્ખિમ્હા વતાતિ યોજના.

    Tattha bahūsu vata santesūti anekesu dakkhiṇeyyesu vijjamānesu. Deyyadhamme upaṭṭhiteti attano santake dātabbadeyyadhammepi samīpe ṭhite, labbhamāneti attho. Parittaṃ sukhāvahanti appamattakampi āyatiṃ sukhāvahaṃ puññaṃ katvā attānaṃ sotthiṃ nirupaddavaṃ kātuṃ nāsakkhimhā vatāti yojanā.

    ૭૫૦. કિં તતો પાપકં અસ્સાતિ તતો પાપકં લામકં નામ કિં અઞ્ઞં અસ્સ સિયા. યં નો રાજકુલા ચુતાતિ યેન પાપકમ્મેન મયં રાજકુલતો ચુતા ઇધ પેત્તિવિસયં ઉપપન્ના પેતેસુ નિબ્બત્તા ખુપ્પિપાસસમપ્પિતા વિચરામાતિ અત્થો.

    750.Kiṃ tato pāpakaṃ assāti tato pāpakaṃ lāmakaṃ nāma kiṃ aññaṃ assa siyā. Yaṃ no rājakulā cutāti yena pāpakammena mayaṃ rājakulato cutā idha pettivisayaṃ upapannā petesu nibbattā khuppipāsasamappitā vicarāmāti attho.

    ૭૫૧. સામિનો ઇધ હુત્વાનાતિ ઇધ ઇમસ્મિં લોકે યસ્મિંયેવ ઠાને પુબ્બે સામિનો હુત્વા વિચરન્તિ, તહિં તસ્મિંયેવ ઠાને હોન્તિ અસ્સામિનો. મનુસ્સા ઉન્નતોનતાતિ મનુસ્સકાલે સામિનો હુત્વા કાલકતા કમ્મવસેન ઓનતા ભમન્તિ ખુપ્પિપાસાય, પસ્સ સંસારપકતિન્તિ દસ્સેતિ.

    751.Sāmino idha hutvānāti idha imasmiṃ loke yasmiṃyeva ṭhāne pubbe sāmino hutvā vicaranti, tahiṃ tasmiṃyeva ṭhāne honti assāmino. Manussā unnatonatāti manussakāle sāmino hutvā kālakatā kammavasena onatā bhamanti khuppipāsāya, passa saṃsārapakatinti dasseti.

    ૭૫૨. એતમાદીનવં ઞત્વા, ઇસ્સરમદસમ્ભવન્તિ એતં ઇસ્સરિયમદવસેન સમ્ભૂતં અપાયૂપપત્તિસઙ્ખાતં આદીનવં દોસં ઞત્વા પહાય ઇસ્સરિયમદં પુઞ્ઞપ્પસુતો હુત્વા. ભવે સગ્ગગતો નરોતિ સગ્ગં દેવલોકં ગતોયેવ ભવેય્ય.

    752.Etamādīnavaṃ ñatvā, issaramadasambhavanti etaṃ issariyamadavasena sambhūtaṃ apāyūpapattisaṅkhātaṃ ādīnavaṃ dosaṃ ñatvā pahāya issariyamadaṃ puññappasuto hutvā. Bhave saggagato naroti saggaṃ devalokaṃ gatoyeva bhaveyya.

    ઇતિ સત્થા તેસં પેતાનં પવત્તિં કથેત્વા તેહિ મનુસ્સેહિ કતં દાનં તેસં પેતાનં ઉદ્દિસાપેત્વા સમ્પત્તપરિસાય અજ્ઝાસયાનુરૂપં ધમ્મં દેસેસિ. સા દેસના મહાજનસ્સ સાત્થિકા અહોસીતિ.

    Iti satthā tesaṃ petānaṃ pavattiṃ kathetvā tehi manussehi kataṃ dānaṃ tesaṃ petānaṃ uddisāpetvā sampattaparisāya ajjhāsayānurūpaṃ dhammaṃ desesi. Sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.

    કુમારપેતવત્થુવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kumārapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi / ૬. કુમારપેતવત્થુ • 6. Kumārapetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact