Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    512. கும்ப⁴ஜாதகங் (2)

    512. Kumbhajātakaṃ (2)

    33.

    33.

    கோ பாதுராஸீ திதி³வா நப⁴ம்ஹி, ஓபா⁴ஸயங் ஸங்வரிங் சந்தி³மாவ;

    Ko pāturāsī tidivā nabhamhi, obhāsayaṃ saṃvariṃ candimāva;

    க³த்தேஹி தே ரஸ்மியோ நிச்ச²ரந்தி, ஸதேரதா 1 விஜ்ஜுரிவந்தலிக்கே².

    Gattehi te rasmiyo niccharanti, sateratā 2 vijjurivantalikkhe.

    34.

    34.

    ஸோ சி²ன்னவாதங் கமஸீ அக⁴ம்ஹி, வேஹாயஸங் க³ச்ச²ஸி திட்ட²ஸீ ச;

    So chinnavātaṃ kamasī aghamhi, vehāyasaṃ gacchasi tiṭṭhasī ca;

    இத்³தீ⁴ நு தே வத்து²கதா ஸுபா⁴விதா, அனத்³த⁴கூ³னங் அபி தே³வதானங்.

    Iddhī nu te vatthukatā subhāvitā, anaddhagūnaṃ api devatānaṃ.

    35.

    35.

    வேஹாயஸங் க³ம்மமாக³ம்ம 3 திட்ட²ஸி, கும்ப⁴ங் கிணாதா²தி யமேதமத்த²ங்;

    Vehāyasaṃ gammamāgamma 4 tiṭṭhasi, kumbhaṃ kiṇāthāti yametamatthaṃ;

    கோ வா துவங் கிஸ்ஸ வா தாய கும்போ⁴, அக்கா²ஹி மே ப்³ராஹ்மண ஏதமத்த²ங்.

    Ko vā tuvaṃ kissa vā tāya kumbho, akkhāhi me brāhmaṇa etamatthaṃ.

    36.

    36.

    ந ஸப்பிகும்போ⁴ நபி தேலகும்போ⁴, ந பா²ணிதஸ்ஸ ந மது⁴ஸ்ஸ கும்போ⁴;

    Na sappikumbho napi telakumbho, na phāṇitassa na madhussa kumbho;

    கும்ப⁴ஸ்ஸ வஜ்ஜானி அனப்பகானி, தோ³ஸே ப³ஹூ கும்ப⁴க³தே ஸுணாத².

    Kumbhassa vajjāni anappakāni, dose bahū kumbhagate suṇātha.

    37.

    37.

    க³ளெய்ய யங் பித்வா 5 பதே பபாதங், ஸொப்³ப⁴ங் கு³ஹங் சந்த³னியோளிக³ல்லங்;

    Gaḷeyya yaṃ pitvā 6 pate papātaṃ, sobbhaṃ guhaṃ candaniyoḷigallaṃ;

    ப³ஹும்பி பு⁴ஞ்ஜெய்ய அபோ⁴ஜனெய்யங், தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Bahumpi bhuñjeyya abhojaneyyaṃ, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    38.

    38.

    யங் பித்வா 7 சித்தஸ்மிமனேஸமானோ, ஆஹிண்ட³தீ கோ³ரிவ ப⁴க்க²ஸாரீ 8;

    Yaṃ pitvā 9 cittasmimanesamāno, āhiṇḍatī goriva bhakkhasārī 10;

    அனாத²மானோ உபகா³யதி நச்சதி ச, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Anāthamāno upagāyati naccati ca, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    39.

    39.

    யங் வே பிவித்வா அசேலோவ நக்³கோ³, சரெய்ய கா³மே விஸிக²ந்தரானி;

    Yaṃ ve pivitvā acelova naggo, careyya gāme visikhantarāni;

    ஸம்மூள்ஹசித்தோ அதிவேலஸாயீ, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Sammūḷhacitto ativelasāyī, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    40.

    40.

    யங் பித்வா உட்டா²ய பவேத⁴மானோ, ஸீஸஞ்ச பா³ஹுஞ்ச 11 பசாலயந்தோ;

    Yaṃ pitvā uṭṭhāya pavedhamāno, sīsañca bāhuñca 12 pacālayanto;

    ஸோ நச்சதீ தா³ருகடல்லகோவ, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    So naccatī dārukaṭallakova, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    41.

    41.

    யங் வே பிவித்வா அக்³கி³த³ட்³டா⁴ ஸயந்தி, அதோ² ஸிகா³லேஹிபி கா²தி³தாஸே;

    Yaṃ ve pivitvā aggidaḍḍhā sayanti, atho sigālehipi khāditāse;

    ப³ந்த⁴ங் வத⁴ங் போ⁴க³ஜானிஞ்சுபெந்தி, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Bandhaṃ vadhaṃ bhogajāniñcupenti, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    42.

    42.

    யங் பித்வா பா⁴ஸெய்ய ஆபா⁴ஸனெய்யங், ஸபா⁴யமாஸீனோ அபேதவத்தோ²;

    Yaṃ pitvā bhāseyya ābhāsaneyyaṃ, sabhāyamāsīno apetavattho;

    ஸம்மக்கி²தோ 13 வந்தக³தோ ப்³யஸன்னோ, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Sammakkhito 14 vantagato byasanno, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    43.

    43.

    யங் வே பிவித்வா உக்கட்டோ² ஆவிலக்கோ², மமேவ ஸப்³பா³ பத²வீதி மஞ்ஞே 15;

    Yaṃ ve pivitvā ukkaṭṭho āvilakkho, mameva sabbā pathavīti maññe 16;

    ந மே ஸமோ சாதுரந்தோபி ராஜா, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Na me samo cāturantopi rājā, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    44.

    44.

    மானாதிமானா கலஹானி பேஸுணீ, து³ப்³ப³ண்ணினீ நக்³க³யினீ பலாயினீ;

    Mānātimānā kalahāni pesuṇī, dubbaṇṇinī naggayinī palāyinī;

    சோரான து⁴த்தான க³தீ நிகேதோ, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Corāna dhuttāna gatī niketo, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    45.

    45.

    இத்³தா⁴னி பீ²தானி குலானி அஸ்ஸு, அனேகஸாஹஸ்ஸத⁴னானி லோகே;

    Iddhāni phītāni kulāni assu, anekasāhassadhanāni loke;

    உச்சி²ன்னதா³யஜ்ஜகதானிமாய, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Ucchinnadāyajjakatānimāya, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    46.

    46.

    த⁴ஞ்ஞங் த⁴னங் ரஜதங் ஜாதரூபங், கெ²த்தங் க³வங் யத்த² வினாஸயந்தி;

    Dhaññaṃ dhanaṃ rajataṃ jātarūpaṃ, khettaṃ gavaṃ yattha vināsayanti;

    உச்சே²த³னீ வித்தவதங் 17 குலானங், தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Ucchedanī vittavataṃ 18 kulānaṃ, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    47.

    47.

    யங் வே பித்வா தி³த்தரூபோவ 19 போஸோ, அக்கோஸதி மாதரங் பிதரஞ்ச;

    Yaṃ ve pitvā dittarūpova 20 poso, akkosati mātaraṃ pitarañca;

    ஸஸ்ஸும்பி க³ண்ஹெய்ய அதோ²பி ஸுண்ஹங், தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Sassumpi gaṇheyya athopi suṇhaṃ, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    48.

    48.

    யங் வே பித்வா தி³த்தரூபாவ நாரீ, அக்கோஸதி ஸஸுரங் ஸாமிகஞ்ச;

    Yaṃ ve pitvā dittarūpāva nārī, akkosati sasuraṃ sāmikañca;

    தா³ஸம்பி க³ண்ஹே பரிசாரகம்பி, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Dāsampi gaṇhe paricārakampi, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    49.

    49.

    யங் வே பிவித்வான 21 ஹனெய்ய போஸோ, த⁴ம்மே டி²தங் ஸமணங் ப்³ராஹ்மணங் வா;

    Yaṃ ve pivitvāna 22 haneyya poso, dhamme ṭhitaṃ samaṇaṃ brāhmaṇaṃ vā;

    க³ச்சே² அபாயம்பி ததோனிதா³னங், தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Gacche apāyampi tatonidānaṃ, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    50.

    50.

    யங் வே பிவித்வா து³ச்சரிதங் சரந்தி, காயேன வாசாய ச சேதஸா ச;

    Yaṃ ve pivitvā duccaritaṃ caranti, kāyena vācāya ca cetasā ca;

    நிரயங் வஜந்தி து³ச்சரிதங் சரித்வா, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Nirayaṃ vajanti duccaritaṃ caritvā, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    51.

    51.

    யங் யாசமானா ந லப⁴ந்தி புப்³பே³, ப³ஹுங் ஹிரஞ்ஞம்பி பரிச்சஜந்தா;

    Yaṃ yācamānā na labhanti pubbe, bahuṃ hiraññampi pariccajantā;

    ஸோ தங் பிவித்வா அலிகங் ப⁴ணாதி, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    So taṃ pivitvā alikaṃ bhaṇāti, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    52.

    52.

    யங் வே பித்வா பேஸனே பேஸியந்தோ, அச்சாயிகே கரணீயம்ஹி ஜாதே;

    Yaṃ ve pitvā pesane pesiyanto, accāyike karaṇīyamhi jāte;

    அத்த²ம்பி ஸோ நப்பஜானாதி வுத்தோ, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Atthampi so nappajānāti vutto, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    53.

    53.

    ஹிரீமனாபி அஹிரீகபா⁴வங், பாதுங் கரொந்தி மத³னாய 23 மத்தா;

    Hirīmanāpi ahirīkabhāvaṃ, pātuṃ karonti madanāya 24 mattā;

    தீ⁴ராபி ஸந்தா ப³ஹுகங் ப⁴ணந்தி, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Dhīrāpi santā bahukaṃ bhaṇanti, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    54.

    54.

    யங் வே பித்வா ஏகதூ²பா ஸயந்தி, அனாஸகா த²ண்டி³லது³க்க²ஸெய்யங்;

    Yaṃ ve pitvā ekathūpā sayanti, anāsakā thaṇḍiladukkhaseyyaṃ;

    து³ப்³ப³ண்ணியங் ஆயஸக்யஞ்சுபெந்தி, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Dubbaṇṇiyaṃ āyasakyañcupenti, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    55.

    55.

    யங் வே பித்வா பத்தக²ந்தா⁴ ஸயந்தி, கா³வோ குடஹதாவ ந ஹி வாருணியா;

    Yaṃ ve pitvā pattakhandhā sayanti, gāvo kuṭahatāva na hi vāruṇiyā;

    25 வேகோ³ நரேன ஸுஸஹோரிவ 26, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    27 Vego narena susahoriva 28, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    56.

    56.

    யங் மனுஸ்ஸா விவஜ்ஜெந்தி, ஸப்பங் கோ⁴ரவிஸங் மிவ 29;

    Yaṃ manussā vivajjenti, sappaṃ ghoravisaṃ miva 30;

    தங் லோகே விஸஸமானங், கோ நரோ பாதுமரஹதி.

    Taṃ loke visasamānaṃ, ko naro pātumarahati.

    57.

    57.

    யங் வே பித்வா அந்த⁴கவெண்ட³புத்தா, ஸமுத்³த³தீரே பரிசாரயந்தா 31;

    Yaṃ ve pitvā andhakaveṇḍaputtā, samuddatīre paricārayantā 32;

    உபக்கமுங் முஸலேஹஞ்ஞமஞ்ஞங், தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².

    Upakkamuṃ musalehaññamaññaṃ, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.

    58.

    58.

    யங் வே பித்வா புப்³ப³தே³வா பமத்தா, திதி³வா சுதா ஸஸ்ஸதியா ஸமாய;

    Yaṃ ve pitvā pubbadevā pamattā, tidivā cutā sassatiyā samāya;

    தங் தாதி³ஸங் மஜ்ஜமிமங் நிரத்த²கங், ஜானங் மஹாராஜ கத²ங் பிவெய்ய.

    Taṃ tādisaṃ majjamimaṃ niratthakaṃ, jānaṃ mahārāja kathaṃ piveyya.

    59.

    59.

    நயிமஸ்மிங் கும்ப⁴ஸ்மிங் த³தி⁴ வா மது⁴ வா, ஏவங் அபி⁴ஞ்ஞாய கிணாஹி ராஜ;

    Nayimasmiṃ kumbhasmiṃ dadhi vā madhu vā, evaṃ abhiññāya kiṇāhi rāja;

    ஏவஞ்ஹிமங் கும்ப⁴க³தா மயா தே, அக்கா²தரூபங் தவ ஸப்³ப³மித்த.

    Evañhimaṃ kumbhagatā mayā te, akkhātarūpaṃ tava sabbamitta.

    60.

    60.

    ந மே பிதா வா அத²வாபி மாதா, ஏதாதி³ஸா யாதி³ஸகோ துவங்ஸி;

    Na me pitā vā athavāpi mātā, etādisā yādisako tuvaṃsi;

    ஹிதானுகம்பீ பரமத்த²காமோ, ஸோஹங் கரிஸ்ஸங் வசனங் தவஜ்ஜ.

    Hitānukampī paramatthakāmo, sohaṃ karissaṃ vacanaṃ tavajja.

    61.

    61.

    த³தா³மி தே கா³மவரானி பஞ்ச, தா³ஸீஸதங் ஸத்த க³வங் ஸதானி;

    Dadāmi te gāmavarāni pañca, dāsīsataṃ satta gavaṃ satāni;

    ஆஜஞ்ஞயுத்தே ச ரதே² த³ஸ இமே, ஆசரியோ ஹோஸி மமத்த²காமோ.

    Ājaññayutte ca rathe dasa ime, ācariyo hosi mamatthakāmo.

    62.

    62.

    தவேவ தா³ஸீஸதமத்து² ராஜ, கா³மா ச கா³வோ ச தவேவ ஹொந்து;

    Taveva dāsīsatamatthu rāja, gāmā ca gāvo ca taveva hontu;

    ஆஜஞ்ஞயுத்தா ச ரதா² தவேவ, ஸக்கோஹமஸ்மீ தித³ஸானமிந்தோ³.

    Ājaññayuttā ca rathā taveva, sakkohamasmī tidasānamindo.

    63.

    63.

    மங்ஸோத³னங் ஸப்பிபாயாஸங் 33 பு⁴ஞ்ஜ, கா²த³ஸ்ஸு ச த்வங் மது⁴மாஸபூவே;

    Maṃsodanaṃ sappipāyāsaṃ 34 bhuñja, khādassu ca tvaṃ madhumāsapūve;

    ஏவங் துவங் த⁴ம்மரதோ ஜனிந்த³, அனிந்தி³தோ ஸக்³க³முபேஹி டா²னந்தி.

    Evaṃ tuvaṃ dhammarato janinda, anindito saggamupehi ṭhānanti.

    கும்ப⁴ஜாதகங் து³தியங்.

    Kumbhajātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸதேரிதா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    2. sateritā (sī. syā. ka.)
    3. கமமாக³ம்ம (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. kamamāgamma (sī. syā.)
    5. பீத்வா (ஸீ॰ பீ॰)
    6. pītvā (sī. pī.)
    7. யங் வே பீத்வா (ஸீ॰)
    8. ப⁴க்க²ஸாதீ³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ அட்ட²॰)
    9. yaṃ ve pītvā (sī.)
    10. bhakkhasādī (sī. syā. aṭṭha.)
    11. பா³ஹஞ்ச (பீ॰)
    12. bāhañca (pī.)
    13. ஸமக்கி²தோ (ஸீ॰)
    14. samakkhito (sī.)
    15. மஞ்ஞதி (ஸீ॰)
    16. maññati (sī.)
    17. உச்சே²த³னீ வித்தக³தங் (ஸ்யா॰), உச்சே²த³னிவித்தக³தங் (க॰)
    18. ucchedanī vittagataṃ (syā.), ucchedanivittagataṃ (ka.)
    19. து³ட்ட²ரூபோவ (ஸீ॰)
    20. duṭṭharūpova (sī.)
    21. யஞ்சே பீத்வான (பீ॰)
    22. yañce pītvāna (pī.)
    23. மதி³ராய (பீ॰)
    24. madirāya (pī.)
    25. யங் வே பித்வா பத்தக்க²ந்தா⁴, ஸயந்தி கா³வோ கூடஹதாரிவ; ந ஹி வாருணியா வேகோ³, நரேன ஸுஸ்ஸஹோரிவ; (ஸீ॰)
    26. யங் வே பித்வா பத்தக்க²ந்தா⁴, ஸயந்தி கா³வோ கூடஹதாரிவ; ந ஹி வாருணியா வேகோ³, நரேன ஸுஸ்ஸஹோரிவ; (ஸீ॰)
    27. yaṃ ve pitvā pattakkhandhā, sayanti gāvo kūṭahatāriva; na hi vāruṇiyā vego, narena sussahoriva; (sī.)
    28. yaṃ ve pitvā pattakkhandhā, sayanti gāvo kūṭahatāriva; na hi vāruṇiyā vego, narena sussahoriva; (sī.)
    29. விஸமிவ (ஸ்யா॰), விஸங் இவ (க॰), விஸாமிவ (?)
    30. visamiva (syā.), visaṃ iva (ka.), visāmiva (?)
    31. அந்த⁴கவெண்ஹுபுத்தா (ஸீ॰ பீ॰), அண்ட³கவெண்ட³புத்தா (க॰)
    32. andhakaveṇhuputtā (sī. pī.), aṇḍakaveṇḍaputtā (ka.)
    33. ஸப்பிபாயஞ்ச (ஸீ॰)
    34. sappipāyañca (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [512] 2. கும்ப⁴ஜாதகவண்ணனா • [512] 2. Kumbhajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact