Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    408. கும்ப⁴காரஜாதகங் (7-2-3)

    408. Kumbhakārajātakaṃ (7-2-3)

    90.

    90.

    அம்பா³ஹமத்³த³ங் வனமந்தரஸ்மிங், நீலோபா⁴ஸங் ப²லிதங் 1 ஸங்விரூள்ஹங்;

    Ambāhamaddaṃ vanamantarasmiṃ, nīlobhāsaṃ phalitaṃ 2 saṃvirūḷhaṃ;

    தமத்³த³ஸங் ப²லஹேது விப⁴க்³க³ங், தங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கா²சரியங் சராமி.

    Tamaddasaṃ phalahetu vibhaggaṃ, taṃ disvā bhikkhācariyaṃ carāmi.

    91.

    91.

    ஸேலங் ஸுமட்ட²ங் நரவீரனிட்டி²தங் 3, நாரீ யுக³ங் தா⁴ரயி அப்பஸத்³த³ங்;

    Selaṃ sumaṭṭhaṃ naravīraniṭṭhitaṃ 4, nārī yugaṃ dhārayi appasaddaṃ;

    து³தியஞ்ச ஆக³ம்ம அஹோஸி ஸத்³தோ³, தங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கா²சரியங் சராமி.

    Dutiyañca āgamma ahosi saddo, taṃ disvā bhikkhācariyaṃ carāmi.

    92.

    92.

    தி³ஜா தி³ஜங் குணபமாஹரந்தங், ஏகங் ஸமானங் ப³ஹுகா ஸமேச்ச;

    Dijā dijaṃ kuṇapamāharantaṃ, ekaṃ samānaṃ bahukā samecca;

    ஆஹாரஹேதூ பரிபாதயிங்ஸு, தங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கா²சரியங் சராமி.

    Āhārahetū paripātayiṃsu, taṃ disvā bhikkhācariyaṃ carāmi.

    93.

    93.

    உஸபா⁴ஹமத்³த³ங் யூத²ஸ்ஸ மஜ்ஜே², சலக்ககுங் வண்ணப³லூபபன்னங்;

    Usabhāhamaddaṃ yūthassa majjhe, calakkakuṃ vaṇṇabalūpapannaṃ;

    தமத்³த³ஸங் காமஹேது விதுன்னங், தங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கா²சரியங் சராமி.

    Tamaddasaṃ kāmahetu vitunnaṃ, taṃ disvā bhikkhācariyaṃ carāmi.

    94.

    94.

    கரண்ட³கோ 5 கலிங்கா³னங், க³ந்தா⁴ரானஞ்ச நக்³க³ஜி;

    Karaṇḍako 6 kaliṅgānaṃ, gandhārānañca naggaji;

    நிமிராஜா விதே³ஹானங், பஞ்சாலானஞ்ச து³ம்முகோ²;

    Nimirājā videhānaṃ, pañcālānañca dummukho;

    ஏதே ரட்டா²னி ஹித்வான, பப்³ப³ஜிங்ஸு அகிஞ்சனா.

    Ete raṭṭhāni hitvāna, pabbajiṃsu akiñcanā.

    95.

    95.

    ஸப்³பே³பிமே தே³வஸமா ஸமாக³தா, அக்³கீ³ யதா² பஜ்ஜலிதோ ததே²விமே;

    Sabbepime devasamā samāgatā, aggī yathā pajjalito tathevime;

    அஹம்பி ஏகோ சரிஸ்ஸாமி ப⁴க்³க³வி, ஹித்வான காமானி யதோ²தி⁴கானி.

    Ahampi eko carissāmi bhaggavi, hitvāna kāmāni yathodhikāni.

    96.

    96.

    அயமேவ காலோ ந ஹி அஞ்ஞோ அத்தி², அனுஸாஸிதா மே ந ப⁴வெய்ய பச்சா²;

    Ayameva kālo na hi añño atthi, anusāsitā me na bhaveyya pacchā;

    அஹம்பி ஏகா சரிஸ்ஸாமி ப⁴க்³க³வ, ஸகுணீவ முத்தா புரிஸஸ்ஸ ஹத்தா².

    Ahampi ekā carissāmi bhaggava, sakuṇīva muttā purisassa hatthā.

    97.

    97.

    ஆமங் பக்கஞ்ச ஜானந்தி, அதோ² லோணங் அலோணகங்;

    Āmaṃ pakkañca jānanti, atho loṇaṃ aloṇakaṃ;

    தமஹங் தி³ஸ்வான பப்³ப³ஜிங், சரேவ த்வங் சராமஹந்தி.

    Tamahaṃ disvāna pabbajiṃ, careva tvaṃ carāmahanti.

    கும்ப⁴காரஜாதகங் ததியங்.

    Kumbhakārajātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ப²லினங் (பீ॰)
    2. phalinaṃ (pī.)
    3. நரவித்³து³னிட்டி²தங் (க॰)
    4. naravidduniṭṭhitaṃ (ka.)
    5. கரண்டு³னாம (ஸீ॰ பீ॰)
    6. karaṇḍunāma (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [408] 3. கும்ப⁴காரஜாதகவண்ணனா • [408] 3. Kumbhakārajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact