Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. કુમ્ભણ્ડસુત્તં

    10. Kumbhaṇḍasuttaṃ

    ૨૧૧. ‘‘ઇધાહં, આવુસો, ગિજ્ઝકૂટા પબ્બતા ઓરોહન્તો અદ્દસં કુમ્ભણ્ડં પુરિસં વેહાસં ગચ્છન્તં. સો ગચ્છન્તોપિ તેવ અણ્ડે ખન્ધે આરોપેત્વા ગચ્છતિ. નિસીદન્તોપિ તેસ્વેવ અણ્ડેસુ નિસીદતિ. તમેનં ગિજ્ઝાપિ કાકાપિ કુલલાપિ અનુપતિત્વા અનુપતિત્વા વિતચ્છેન્તિ વિરાજેન્તિ. સો સુદં અટ્ટસ્સરં કરોતિ…પે॰… એસો, ભિક્ખવે, સત્તો ઇમસ્મિંયેવ રાજગહે ગામકૂટકો અહોસિ…પે॰…. દસમં.

    211. ‘‘Idhāhaṃ, āvuso, gijjhakūṭā pabbatā orohanto addasaṃ kumbhaṇḍaṃ purisaṃ vehāsaṃ gacchantaṃ. So gacchantopi teva aṇḍe khandhe āropetvā gacchati. Nisīdantopi tesveva aṇḍesu nisīdati. Tamenaṃ gijjhāpi kākāpi kulalāpi anupatitvā anupatitvā vitacchenti virājenti. So sudaṃ aṭṭassaraṃ karoti…pe… eso, bhikkhave, satto imasmiṃyeva rājagahe gāmakūṭako ahosi…pe…. Dasamaṃ.

    પઠમો વગ્ગો.

    Paṭhamo vaggo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અટ્ઠિ પેસિ ઉભો ગાવઘાતકા,

    Aṭṭhi pesi ubho gāvaghātakā,

    પિણ્ડો સાકુણિયો નિચ્છવોરબ્ભિ;

    Piṇḍo sākuṇiyo nicchavorabbhi;

    અસિ સૂકરિકો સત્તિમાગવિ,

    Asi sūkariko sattimāgavi,

    ઉસુ કારણિકો સૂચિ સારથિ;

    Usu kāraṇiko sūci sārathi;

    યો ચ સિબ્બિયતિ સૂચકો હિ સો,

    Yo ca sibbiyati sūcako hi so,

    અણ્ડભારિ અહુ ગામકૂટકોતિ.

    Aṇḍabhāri ahu gāmakūṭakoti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. કુમ્ભણ્ડસુત્તવણ્ણના • 10. Kumbhaṇḍasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. કુમ્ભણ્ડસુત્તવણ્ણના • 10. Kumbhaṇḍasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact