Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૪૧૫] ૧૦. કુમ્માસપિણ્ડિજાતકવણ્ણના
[415] 10. Kummāsapiṇḍijātakavaṇṇanā
ન કિરત્થીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો મલ્લિકં દેવિં આરબ્ભ કથેસિ. સા હિ સાવત્થિયં એકસ્સ માલાકારજેટ્ઠકસ્સ ધીતા ઉત્તમરૂપધરા મહાપુઞ્ઞા સોળસવસ્સિકકાલે એકદિવસં કુમારિકાહિ સદ્ધિં પુપ્ફારામં ગચ્છન્તી તયો કુમ્માસપિણ્ડે ગહેત્વા પુપ્ફપચ્છિયં ઠપેત્વા ગચ્છતિ. સા નગરતો નિક્ખમનકાલે ભગવન્તં સરીરપ્પભં વિસ્સજ્જેત્વા ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતં નગરં પવિસન્તં દિસ્વા તયો કુમ્માસપિણ્ડે ઉપનામેસિ. સત્થા ચતુમહારાજદત્તિયં પત્તં ઉપનેત્વા પટિગ્ગહેસિ. સાપિ તથાગતસ્સ પાદે સિરસા વન્દિત્વા બુદ્ધારમ્મણં પીતિં ગહેત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. સત્થા તં ઓલોકેત્વા સિતં પાત્વાકાસિ. આયસ્મા આનન્દો ‘‘કો નુ ખો, ભન્તે, હેતુ કો પચ્ચયો તથાગતસ્સ સિતકરણે’’તિ ભગવન્તં પુચ્છિ. અથસ્સ સત્થા ‘‘આનન્દ, અયં કુમારિકા ઇમેસં કુમ્માસપિણ્ડાનં ફલેન અજ્જેવ કોસલરઞ્ઞો અગ્ગમહેસી ભવિસ્સતી’’તિ સિતકારણં કથેસિ.
Na kiratthīti idaṃ satthā jetavane viharanto mallikaṃ deviṃ ārabbha kathesi. Sā hi sāvatthiyaṃ ekassa mālākārajeṭṭhakassa dhītā uttamarūpadharā mahāpuññā soḷasavassikakāle ekadivasaṃ kumārikāhi saddhiṃ pupphārāmaṃ gacchantī tayo kummāsapiṇḍe gahetvā pupphapacchiyaṃ ṭhapetvā gacchati. Sā nagarato nikkhamanakāle bhagavantaṃ sarīrappabhaṃ vissajjetvā bhikkhusaṅghaparivutaṃ nagaraṃ pavisantaṃ disvā tayo kummāsapiṇḍe upanāmesi. Satthā catumahārājadattiyaṃ pattaṃ upanetvā paṭiggahesi. Sāpi tathāgatassa pāde sirasā vanditvā buddhārammaṇaṃ pītiṃ gahetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Satthā taṃ oloketvā sitaṃ pātvākāsi. Āyasmā ānando ‘‘ko nu kho, bhante, hetu ko paccayo tathāgatassa sitakaraṇe’’ti bhagavantaṃ pucchi. Athassa satthā ‘‘ānanda, ayaṃ kumārikā imesaṃ kummāsapiṇḍānaṃ phalena ajjeva kosalarañño aggamahesī bhavissatī’’ti sitakāraṇaṃ kathesi.
કુમારિકાપિ પુપ્ફારામં ગતા . તં દિવસમેવ કોસલરાજા અજાતસત્તુના સદ્ધિં યુજ્ઝન્તો યુદ્ધપરાજિતો પલાયિત્વા અસ્સં અભિરુય્હ આગચ્છન્તો તસ્સા ગીતસદ્દં સુત્વા પટિબદ્ધચિત્તો અસ્સં તં આરામાભિમુખં પેસેસિ. પુઞ્ઞસમ્પન્ના કુમારિકા રાજાનં દિસ્વા અપલાયિત્વાવ આગન્ત્વા અસ્સસ્સ નાસરજ્જુયા ગણ્હિ, રાજા અસ્સપિટ્ઠિયં નિસિન્નોવ ‘‘સસામિકાસિ, અસામિકાસી’’તિ પુચ્છિત્વા અસામિકભાવં ઞત્વા અસ્સા ઓરુય્હ વાતાતપકિલન્તો તસ્સા અઙ્કે નિપન્નો મુહુત્તં વિસ્સમિત્વા તં અસ્સપિટ્ઠિયં નિસીદાપેત્વા બલકાયપરિવુતો નગરં પવિસિત્વા અત્તનો કુલઘરં પેસેત્વા સાયન્હસમયે યાનં પહિણિત્વા મહન્તેન સક્કારસમ્માનેન કુલઘરતો આહરાપેત્વા રતનરાસિમ્હિ ઠપેત્વા અભિસેકં દત્વા અગ્ગમહેસિં અકાસિ. તતો પટ્ઠાય ચ સા રઞ્ઞો પિયા અહોસિ મનાપા, પુબ્બુટ્ઠાયિકાદીહિ પઞ્ચહિ કલ્યાણધમ્મેહિ સમન્નાગતા પતિદેવતા, બુદ્ધાનમ્પિ વલ્લભા અહોસિ. તસ્સા સત્થુ તયો કુમ્માસપિણ્ડે દત્વા તં સમ્પત્તિં અધિગતભાવો સકલનગરં પત્થરિત્વા ગતો.
Kumārikāpi pupphārāmaṃ gatā . Taṃ divasameva kosalarājā ajātasattunā saddhiṃ yujjhanto yuddhaparājito palāyitvā assaṃ abhiruyha āgacchanto tassā gītasaddaṃ sutvā paṭibaddhacitto assaṃ taṃ ārāmābhimukhaṃ pesesi. Puññasampannā kumārikā rājānaṃ disvā apalāyitvāva āgantvā assassa nāsarajjuyā gaṇhi, rājā assapiṭṭhiyaṃ nisinnova ‘‘sasāmikāsi, asāmikāsī’’ti pucchitvā asāmikabhāvaṃ ñatvā assā oruyha vātātapakilanto tassā aṅke nipanno muhuttaṃ vissamitvā taṃ assapiṭṭhiyaṃ nisīdāpetvā balakāyaparivuto nagaraṃ pavisitvā attano kulagharaṃ pesetvā sāyanhasamaye yānaṃ pahiṇitvā mahantena sakkārasammānena kulagharato āharāpetvā ratanarāsimhi ṭhapetvā abhisekaṃ datvā aggamahesiṃ akāsi. Tato paṭṭhāya ca sā rañño piyā ahosi manāpā, pubbuṭṭhāyikādīhi pañcahi kalyāṇadhammehi samannāgatā patidevatā, buddhānampi vallabhā ahosi. Tassā satthu tayo kummāsapiṇḍe datvā taṃ sampattiṃ adhigatabhāvo sakalanagaraṃ pattharitvā gato.
અથેકદિવસં ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, મલ્લિકા દેવી બુદ્ધાનં તયો કુમ્માસપિણ્ડે દત્વા તેસં ફલેન તં દિવસઞ્ઞેવ અભિસેકં પત્તા, અહો બુદ્ધાનં મહાગુણતા’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘અનચ્છરિયં, ભિક્ખવે, મલ્લિકાય એકસ્સ સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધસ્સ તયો કુમ્માસપિણ્ડે દત્વા કોસલરઞ્ઞો અગ્ગમહેસિભાવાધિગમો. કસ્મા? બુદ્ધાનં ગુણમહન્તતાય. પોરાણકપણ્ડિતા પન પચ્ચેકબુદ્ધાનં અલોણકં અસ્નેહં અફાણિતં કુમ્માસં દત્વા તસ્સ ફલેન દુતિયે અત્તભાવે તિયોજનસતિકે કાસિરટ્ઠે રજ્જસિરિં પાપુણિંસૂ’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, mallikā devī buddhānaṃ tayo kummāsapiṇḍe datvā tesaṃ phalena taṃ divasaññeva abhisekaṃ pattā, aho buddhānaṃ mahāguṇatā’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘anacchariyaṃ, bhikkhave, mallikāya ekassa sabbaññubuddhassa tayo kummāsapiṇḍe datvā kosalarañño aggamahesibhāvādhigamo. Kasmā? Buddhānaṃ guṇamahantatāya. Porāṇakapaṇḍitā pana paccekabuddhānaṃ aloṇakaṃ asnehaṃ aphāṇitaṃ kummāsaṃ datvā tassa phalena dutiye attabhāve tiyojanasatike kāsiraṭṭhe rajjasiriṃ pāpuṇiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો એકસ્મિં દલિદ્દકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો એકં સેટ્ઠિં નિસ્સાય ભતિયા કમ્મં કરોન્તો જીવિકં કપ્પેસિ. સો એકદિવસં ‘‘પાતરાસત્થાય મે ભવિસ્સતી’’તિ અન્તરાપણતો ચત્તારો કુમ્માસપિણ્ડે ગહેત્વા કમ્મન્તં ગચ્છન્તો ચત્તારો પચ્ચેકબુદ્ધે ભિક્ખાચારત્થાય બારાણસિનગરાભિમુખે આગચ્છન્તે દિસ્વા ‘‘ઇમે ભિક્ખં સન્ધાય બારાણસિં ગચ્છન્તિ , મય્હમ્પિમે ચત્તારો કુમ્માસપિણ્ડા અત્થિ, યંનૂનાહં ઇમે ઇમેસં દદેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેત્વા તે ઉપસંકમિત્વા વન્દિત્વા ‘‘ભન્તે, ઇમે મે હત્થે ચત્તારો કુમ્માસપિણ્ડા, અહં ઇમે તુમ્હાકં દદામિ, સાધુ મે, ભન્તે, પટિગ્ગણ્હથ, એવમિદં પુઞ્ઞં મય્હં ભવિસ્સતિ દીઘરત્તં હિતાય સુખાયા’’તિ વત્વા તેસં અધિવાસનં વિદિત્વા વાલિકં ઉસ્સાપેત્વા ચત્તારિ આસનાનિ પઞ્ઞપેત્વા તેસં ઉપરિ સાખાભઙ્ગં અત્થરિત્વા પચ્ચેકબુદ્ધે પટિપાટિયા નિસીદાપેત્વા પણ્ણપુટેન ઉદકં આહરિત્વા દક્ખિણોદકં પાતેત્વા ચતૂસુ પત્તેસુ ચત્તારો કુમ્માસપિણ્ડે પતિટ્ઠાપેત્વા વન્દિત્વા ‘‘ભન્તે, એતેસં નિસ્સન્દેન દલિદ્દગેહે નિબ્બત્તિ નામ મા હોતુ, સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણપ્પટિવેધસ્સ પચ્ચયો હોતૂ’’તિ આહ. પચ્ચેકબુદ્ધા પરિભુઞ્જિંસુ, પરિભોગાવસાને અનુમોદનં કત્વા ઉપ્પતિત્વા નન્દમૂલકપબ્ભારમેવ અગમંસુ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ daliddakule nibbattitvā vayappatto ekaṃ seṭṭhiṃ nissāya bhatiyā kammaṃ karonto jīvikaṃ kappesi. So ekadivasaṃ ‘‘pātarāsatthāya me bhavissatī’’ti antarāpaṇato cattāro kummāsapiṇḍe gahetvā kammantaṃ gacchanto cattāro paccekabuddhe bhikkhācāratthāya bārāṇasinagarābhimukhe āgacchante disvā ‘‘ime bhikkhaṃ sandhāya bārāṇasiṃ gacchanti , mayhampime cattāro kummāsapiṇḍā atthi, yaṃnūnāhaṃ ime imesaṃ dadeyya’’nti cintetvā te upasaṃkamitvā vanditvā ‘‘bhante, ime me hatthe cattāro kummāsapiṇḍā, ahaṃ ime tumhākaṃ dadāmi, sādhu me, bhante, paṭiggaṇhatha, evamidaṃ puññaṃ mayhaṃ bhavissati dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’’ti vatvā tesaṃ adhivāsanaṃ viditvā vālikaṃ ussāpetvā cattāri āsanāni paññapetvā tesaṃ upari sākhābhaṅgaṃ attharitvā paccekabuddhe paṭipāṭiyā nisīdāpetvā paṇṇapuṭena udakaṃ āharitvā dakkhiṇodakaṃ pātetvā catūsu pattesu cattāro kummāsapiṇḍe patiṭṭhāpetvā vanditvā ‘‘bhante, etesaṃ nissandena daliddagehe nibbatti nāma mā hotu, sabbaññutaññāṇappaṭivedhassa paccayo hotū’’ti āha. Paccekabuddhā paribhuñjiṃsu, paribhogāvasāne anumodanaṃ katvā uppatitvā nandamūlakapabbhārameva agamaṃsu.
બોધિસત્તો અઞ્જલિં પગ્ગય્હ પચ્ચેકબુદ્ધગતં પીતિં ગહેત્વા તેસુ ચક્ખુપથં અતીતેસુ અત્તનો કમ્મન્તં ગન્ત્વા યાવતાયુકં દાનં અનુસ્સરિત્વા કાલં કત્વા તસ્સ ફલેન બારાણસિરઞ્ઞો અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તિ, બ્રહ્મદત્તકુમારોતિસ્સ નામં અકંસુ. સો અત્તનો પદસા ગમનકાલતો પટ્ઠાય ‘‘અહં ઇમસ્મિંયેવ નગરે ભતકો હુત્વા કમ્મન્તં ગચ્છન્તો પચ્ચેકબુદ્ધાનં ચત્તારો કુમ્માસપિણ્ડે દત્વા તસ્સ દાનસ્સ ફલેન ઇધ નિબ્બત્તો’’તિ પસન્નાદાસે મુખનિમિત્તં વિય સબ્બં પુરિમજાતિકિરિયં જાતિસ્સરઞાણેન પાકટં કત્વા પસ્સિ. સો વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં ગન્ત્વા સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા પચ્ચાગન્ત્વા સિક્ખિતસિપ્પં પિતુ દસ્સેત્વા તુટ્ઠેન પિતરા ઓપરજ્જે પતિટ્ઠાપિતો, અપરભાગે પિતુ અચ્ચયેન રજ્જે પતિટ્ઠાસિ. અથસ્સ ઉત્તમરૂપધરં કોસલરઞ્ઞો ધીતરં આનેત્વા અગ્ગમહેસિં અકંસુ, છત્તમઙ્ગલદિવસે પનસ્સ સકલનગરં દેવનગરં વિય અલઙ્કરિંસુ.
Bodhisatto añjaliṃ paggayha paccekabuddhagataṃ pītiṃ gahetvā tesu cakkhupathaṃ atītesu attano kammantaṃ gantvā yāvatāyukaṃ dānaṃ anussaritvā kālaṃ katvā tassa phalena bārāṇasirañño aggamahesiyā kucchimhi nibbatti, brahmadattakumārotissa nāmaṃ akaṃsu. So attano padasā gamanakālato paṭṭhāya ‘‘ahaṃ imasmiṃyeva nagare bhatako hutvā kammantaṃ gacchanto paccekabuddhānaṃ cattāro kummāsapiṇḍe datvā tassa dānassa phalena idha nibbatto’’ti pasannādāse mukhanimittaṃ viya sabbaṃ purimajātikiriyaṃ jātissarañāṇena pākaṭaṃ katvā passi. So vayappatto takkasilāyaṃ gantvā sabbasippāni uggaṇhitvā paccāgantvā sikkhitasippaṃ pitu dassetvā tuṭṭhena pitarā oparajje patiṭṭhāpito, aparabhāge pitu accayena rajje patiṭṭhāsi. Athassa uttamarūpadharaṃ kosalarañño dhītaraṃ ānetvā aggamahesiṃ akaṃsu, chattamaṅgaladivase panassa sakalanagaraṃ devanagaraṃ viya alaṅkariṃsu.
સો નગરં પદક્ખિણં કત્વા અલઙ્કતપાસાદં અભિરુહિત્વા મહાતલમજ્ઝે સમુસ્સિતસેતચ્છત્તં પલ્લઙ્કં અભિરુય્હ નિસિન્નો પરિવારેત્વા ઠિતે એકતો અમચ્ચે, એકતો બ્રાહ્મણગહપતિઆદયો નાનાવિભવે સિરિવિલાસસમુજ્જલે, એકતો નાનાવિધપણ્ણાકારહત્થે નાગરમનુસ્સે, એકતો અલઙ્કતદેવચ્છરસઙ્ઘં વિય સોળસસહસ્સસઙ્ખં નાટકિત્થિગણન્તિ ઇમં અતિમનોરમં સિરિવિભવં ઓલોકેન્તો અત્તનો પુબ્બકમ્મં અનુસ્સરિત્વા ‘‘ઇદં સુવણ્ણપિણ્ડિકં કઞ્ચનમાલં સેતચ્છત્તં, ઇમાનિ ચ અનેકસહસ્સાનિ હત્થિવાહનઅસ્સવાહનરથવાહનાનિ, મણિમુત્તાદિપૂરિતા સારગબ્ભા, નાનાવિધધઞ્ઞપૂરિતા મહાપથવી, દેવચ્છરપટિભાગા નારિયો ચાતિ સબ્બોપેસ મય્હં સિરિવિભવો ન અઞ્ઞસ્સ સન્તકો, ચતુન્નં પચ્ચેકબુદ્ધાનં દિન્નસ્સ ચતુકુમ્માસપિણ્ડદાનસ્સેવ સન્તકો, તે નિસ્સાય મયા એસ લદ્ધો’’તિ પચ્ચેકબુદ્ધાનં ગુણં અનુસ્સરિત્વા અત્તનો કમ્મં પાકટં અકાસિ. તસ્સ તં અનુસ્સરન્તસ્સ સકલસરીરં પીતિયા પૂરિ. સો પીતિયા તેમિતહદયો મહાજનસ્સ મજ્ઝે ઉદાનગીતં ગાયન્તો દ્વે ગાથા અભાસિ –
So nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā alaṅkatapāsādaṃ abhiruhitvā mahātalamajjhe samussitasetacchattaṃ pallaṅkaṃ abhiruyha nisinno parivāretvā ṭhite ekato amacce, ekato brāhmaṇagahapatiādayo nānāvibhave sirivilāsasamujjale, ekato nānāvidhapaṇṇākārahatthe nāgaramanusse, ekato alaṅkatadevaccharasaṅghaṃ viya soḷasasahassasaṅkhaṃ nāṭakitthigaṇanti imaṃ atimanoramaṃ sirivibhavaṃ olokento attano pubbakammaṃ anussaritvā ‘‘idaṃ suvaṇṇapiṇḍikaṃ kañcanamālaṃ setacchattaṃ, imāni ca anekasahassāni hatthivāhanaassavāhanarathavāhanāni, maṇimuttādipūritā sāragabbhā, nānāvidhadhaññapūritā mahāpathavī, devaccharapaṭibhāgā nāriyo cāti sabbopesa mayhaṃ sirivibhavo na aññassa santako, catunnaṃ paccekabuddhānaṃ dinnassa catukummāsapiṇḍadānasseva santako, te nissāya mayā esa laddho’’ti paccekabuddhānaṃ guṇaṃ anussaritvā attano kammaṃ pākaṭaṃ akāsi. Tassa taṃ anussarantassa sakalasarīraṃ pītiyā pūri. So pītiyā temitahadayo mahājanassa majjhe udānagītaṃ gāyanto dve gāthā abhāsi –
૧૪૨.
142.
‘‘ન કિરત્થિ અનોમદસ્સિસુ, પારિચરિયા બુદ્ધેસુ અપ્પિકા;
‘‘Na kiratthi anomadassisu, pāricariyā buddhesu appikā;
સુક્ખાય અલોણિકાય ચ, પસ્સ ફલં કુમ્માસપિણ્ડિયા.
Sukkhāya aloṇikāya ca, passa phalaṃ kummāsapiṇḍiyā.
૧૪૩.
143.
‘‘હત્થિગવાસ્સા ચિમે બહૂ, ધનધઞ્ઞં પથવી ચ કેવલા;
‘‘Hatthigavāssā cime bahū, dhanadhaññaṃ pathavī ca kevalā;
નારિયો ચિમા અચ્છરૂપમા, પસ્સ ફલં કુમ્માસપિણ્ડિયા’’તિ.
Nāriyo cimā accharūpamā, passa phalaṃ kummāsapiṇḍiyā’’ti.
તત્થ અનોમદસ્સિસૂતિ અનોમસ્સ અલામકસ્સ પચ્ચેકબોધિઞાણસ્સ દિટ્ઠત્તા પચ્ચેકબુદ્ધા અનોમદસ્સિનો નામ. પારિચરિયાતિ અભિવાદનપચ્ચુટ્ઠાનઞ્જલિકમ્માદિભેદા સામીચિકિરિયાપિ, સમ્પત્તે દિસ્વા અત્તનો સન્તકં અપ્પં વા બહું વા લૂખં વા પણીતં વા દેય્યધમ્મં ચિત્તં પસાદેત્વા ગુણં સલ્લક્ખેત્વા તિસ્સો ચેતના વિસોધેત્વા ફલં સદ્દહિત્વા પરિચ્ચજનકિરિયાપિ . બુદ્ધેસૂતિ પચ્ચેકબુદ્ધેસુ. અપ્પિકાતિ મન્દા પરિત્તા નામ નત્થિ કિર. સુક્ખાયાતિ નિસ્નેહાય. અલોણિકાયાતિ ફાણિતવિરહિતાય. નિપ્ફાણિતત્તા હિ સા ‘‘અલોણિકા’’તિ વુત્તા. કુમ્માસપિણ્ડિયાતિ ચત્તારો કુમ્માસપિણ્ડે એકતો કત્વા ગહિતં કુમ્માસં સન્ધાય એવમાહ. ગુણવન્તાનં સમણબ્રાહ્મણાનં ગુણં સલ્લક્ખેત્વા ચિત્તં પસાદેત્વા ફલુપ્પત્તિં પાટિકઙ્ખમાનાનં તિસ્સો ચેતના વિસોધેત્વા દિન્નપદક્ખિણા અપ્પિકા નામ નત્થિ, નિબ્બત્તનિબ્બત્તટ્ઠાને મહાસમ્પત્તિમેવ દેતીતિ વુત્તં હોતિ. હોતિ ચેત્થ –
Tattha anomadassisūti anomassa alāmakassa paccekabodhiñāṇassa diṭṭhattā paccekabuddhā anomadassino nāma. Pāricariyāti abhivādanapaccuṭṭhānañjalikammādibhedā sāmīcikiriyāpi, sampatte disvā attano santakaṃ appaṃ vā bahuṃ vā lūkhaṃ vā paṇītaṃ vā deyyadhammaṃ cittaṃ pasādetvā guṇaṃ sallakkhetvā tisso cetanā visodhetvā phalaṃ saddahitvā pariccajanakiriyāpi . Buddhesūti paccekabuddhesu. Appikāti mandā parittā nāma natthi kira. Sukkhāyāti nisnehāya. Aloṇikāyāti phāṇitavirahitāya. Nipphāṇitattā hi sā ‘‘aloṇikā’’ti vuttā. Kummāsapiṇḍiyāti cattāro kummāsapiṇḍe ekato katvā gahitaṃ kummāsaṃ sandhāya evamāha. Guṇavantānaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ guṇaṃ sallakkhetvā cittaṃ pasādetvā phaluppattiṃ pāṭikaṅkhamānānaṃ tisso cetanā visodhetvā dinnapadakkhiṇā appikā nāma natthi, nibbattanibbattaṭṭhāne mahāsampattimeva detīti vuttaṃ hoti. Hoti cettha –
‘‘નત્થિ ચિત્તે પસન્નમ્હિ, અપ્પિકા નામ દક્ખિણા;
‘‘Natthi citte pasannamhi, appikā nāma dakkhiṇā;
તથાગતે વા સમ્બુદ્ધે, અથ વા તસ્સ સાવકે.
Tathāgate vā sambuddhe, atha vā tassa sāvake.
‘‘તિટ્ઠન્તે નિબ્બુતે ચાપિ, સમે ચિત્તે સમં ફલં;
‘‘Tiṭṭhante nibbute cāpi, same citte samaṃ phalaṃ;
ચેતોપણિધિહેતુ હિ, સત્તા ગચ્છન્તિ સુગ્ગતિ’’ન્તિ. (વિ॰ વ॰ ૮૦૪, ૮૦૬);
Cetopaṇidhihetu hi, sattā gacchanti suggati’’nti. (vi. va. 804, 806);
ઇમસ્સ પનત્થસ્સ દીપનત્થાય –
Imassa panatthassa dīpanatthāya –
‘‘ખીરોદનં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ; (વિ॰ વ॰ ૪૧૩);
‘‘Khīrodanaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa; (Vi. va. 413);
તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ. (વિ॰ વ॰ ૩૩૪);
Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi. (vi. va. 334);
‘‘અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં , પવરા પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં;
‘‘Accharāsahassassāhaṃ , pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ;
તેન મેતાદિસો વણ્ણો, તેન મે ઇધ મિજ્ઝતિ.
Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati.
‘‘ઉપ્પજ્જન્તિ ચ મે ભોગા, યે કેચિ મનસો પિયા;
‘‘Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā;
તેનમ્હિ એવં જલિતાનુભાવા, વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ. (વિ॰ વ॰ ૩૩૪-૩૩૬) –
Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. (vi. va. 334-336) –
એવમાદીનિ વિમાનવત્થૂનિ આહરિતબ્બાનિ.
Evamādīni vimānavatthūni āharitabbāni.
ધનધઞ્ઞન્તિ મુત્તાદિધનઞ્ચ સત્ત ધઞ્ઞાનિ ચ. પથવી ચ કેવલાતિ સકલા ચેસા મહાપથવીતિ સકલપથવિં હત્થગતં મઞ્ઞમાનો વદતિ. પસ્સ ફલં કુમ્માસપિણ્ડિયાતિ અત્તનો દાનફલં અત્તનાવ દસ્સેન્તો એવમાહ. દાનફલં કિર બોધિસત્તા ચ સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધાયેવ ચ જાનન્તિ. તેનેવ સત્થા ઇતિવુત્તકે સુત્તન્તં કથેન્તો –
Dhanadhaññanti muttādidhanañca satta dhaññāni ca. Pathavī ca kevalāti sakalā cesā mahāpathavīti sakalapathaviṃ hatthagataṃ maññamāno vadati. Passa phalaṃ kummāsapiṇḍiyāti attano dānaphalaṃ attanāva dassento evamāha. Dānaphalaṃ kira bodhisattā ca sabbaññubuddhāyeva ca jānanti. Teneva satthā itivuttake suttantaṃ kathento –
‘‘એવઞ્ચે, ભિક્ખવે, સત્તા જાનેય્યું દાનસંવિભાગસ્સ વિપાકં, યથાહં જાનામિ, ન અદત્વા ભુઞ્જેય્યું, ન ચ નેસં મચ્છેરમલં ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠેય્ય. યોપિ નેસં અસ્સ ચરિમો આલોપો ચરિમં કબળં, તતોપિ ન અસંવિભજિત્વા ભુઞ્જેય્યું, સચે નેસં પટિગ્ગાહકા અસ્સુ. યસ્મા ચ ખો, ભિક્ખવે, સત્તા ન એવં જાનન્તિ દાનસંવિભાગસ્સ વિપાકં, યથાહં જાનામિ, તસ્મા અદત્વા ભુઞ્જન્તિ, મચ્છેરમલઞ્ચ નેસં ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ (ઇતિવુ॰ ૨૬).
‘‘Evañce, bhikkhave, sattā jāneyyuṃ dānasaṃvibhāgassa vipākaṃ, yathāhaṃ jānāmi, na adatvā bhuñjeyyuṃ, na ca nesaṃ maccheramalaṃ cittaṃ pariyādāya tiṭṭheyya. Yopi nesaṃ assa carimo ālopo carimaṃ kabaḷaṃ, tatopi na asaṃvibhajitvā bhuñjeyyuṃ, sace nesaṃ paṭiggāhakā assu. Yasmā ca kho, bhikkhave, sattā na evaṃ jānanti dānasaṃvibhāgassa vipākaṃ, yathāhaṃ jānāmi, tasmā adatvā bhuñjanti, maccheramalañca nesaṃ cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti (itivu. 26).
બોધિસત્તોપિ અત્તનો છત્તમઙ્ગલદિવસે સઞ્જાતપીતિપામોજ્જો ઇમાહિ દ્વીહિ ગાથાહિ ઉદાનગીતં ગાયિ. તતો પટ્ઠાય ‘‘રઞ્ઞો પિયગીત’’ન્તિ બોધિસત્તસ્સ નાટકિત્થિયો ચ સેસનાટકગન્ધબ્બાદયોપિ ચ અન્તેપુરજનોપિ અન્તોનગરવાસિનોપિ બહિનગરવાસિનોપિ પાનાગારેસુપિ અમચ્ચમણ્ડલેસુપિ ‘‘અમ્હાકં રઞ્ઞો પિયગીત’’ન્તિ તદેવ ગીતં ગાયન્તિ. એવં અદ્ધાને ગતે અગ્ગમહેસી તસ્સ ગીતસ્સ અત્થં જાનિતુકામા અહોસિ, મહાસત્તં પન પુચ્છિતું ન વિસહતિ. અથસ્સા એકસ્મિં ગુણે પસીદિત્વા એકદિવસં રાજા ‘‘ભદ્દે, વરં તે દસ્સામિ, વરં ગણ્હાહી’’તિ આહ. ‘‘સાધુ, દેવ, ગણ્હામી’’તિ. ‘‘હત્થિઅસ્સાદીસુ તે કિં દમ્મી’’તિ? ‘‘દેવ, તુમ્હે નિસ્સાય મય્હં ન કિઞ્ચિ નત્થિ, ન મે એતેહિ અત્થો, સચે પન દાતુકામાત્થ, તુમ્હાકં ગીતસ્સ અત્થં કથેત્વા દેથા’’તિ. ‘‘ભદ્દે, કો તે ઇમિના વરેન અત્થો, અઞ્ઞં ગણ્હાહી’’તિ. ‘‘દેવ, અઞ્ઞેન મે અત્થો નત્થિ, એતદેવ ગણ્હામી’’તિ. ‘‘સાધુ ભદ્દે, કથેસ્સામિ, તુય્હં પન એકિકાય રહો ન કથેસ્સામિ, દ્વાદસયોજનિકાય બારાણસિયા ભેરિં ચરાપેત્વા રાજદ્વારે રતનમણ્ડપં કારેત્વા રતનપલ્લઙ્કં પઞ્ઞાપેત્વા અમચ્ચબ્રાહ્મણાદીહિ ચ નાગરેહિ ચેવ સોળસહિ ઇત્થિસહસ્સેહિ ચ પરિવુતો તેસં મજ્ઝે રતનપલ્લઙ્કે નિસીદિત્વા કથેસ્સામી’’તિ. સા ‘‘સાધુ, દેવા’’તિ સમ્પટિચ્છિ.
Bodhisattopi attano chattamaṅgaladivase sañjātapītipāmojjo imāhi dvīhi gāthāhi udānagītaṃ gāyi. Tato paṭṭhāya ‘‘rañño piyagīta’’nti bodhisattassa nāṭakitthiyo ca sesanāṭakagandhabbādayopi ca antepurajanopi antonagaravāsinopi bahinagaravāsinopi pānāgāresupi amaccamaṇḍalesupi ‘‘amhākaṃ rañño piyagīta’’nti tadeva gītaṃ gāyanti. Evaṃ addhāne gate aggamahesī tassa gītassa atthaṃ jānitukāmā ahosi, mahāsattaṃ pana pucchituṃ na visahati. Athassā ekasmiṃ guṇe pasīditvā ekadivasaṃ rājā ‘‘bhadde, varaṃ te dassāmi, varaṃ gaṇhāhī’’ti āha. ‘‘Sādhu, deva, gaṇhāmī’’ti. ‘‘Hatthiassādīsu te kiṃ dammī’’ti? ‘‘Deva, tumhe nissāya mayhaṃ na kiñci natthi, na me etehi attho, sace pana dātukāmāttha, tumhākaṃ gītassa atthaṃ kathetvā dethā’’ti. ‘‘Bhadde, ko te iminā varena attho, aññaṃ gaṇhāhī’’ti. ‘‘Deva, aññena me attho natthi, etadeva gaṇhāmī’’ti. ‘‘Sādhu bhadde, kathessāmi, tuyhaṃ pana ekikāya raho na kathessāmi, dvādasayojanikāya bārāṇasiyā bheriṃ carāpetvā rājadvāre ratanamaṇḍapaṃ kāretvā ratanapallaṅkaṃ paññāpetvā amaccabrāhmaṇādīhi ca nāgarehi ceva soḷasahi itthisahassehi ca parivuto tesaṃ majjhe ratanapallaṅke nisīditvā kathessāmī’’ti. Sā ‘‘sādhu, devā’’ti sampaṭicchi.
રાજા તથા કારેત્વા અમરગણપરિવુતો સક્કો દેવરાજા વિય મહાજનકાયપરિવુતો રતનપલ્લઙ્કે નિસીદિ. દેવીપિ સબ્બાલઙ્કારપટિમણ્ડિતા કઞ્ચનભદ્દપીઠં અત્થરિત્વા એકમન્તે અક્ખિકોટિયા ઓલોકેત્વા તથારૂપે ઠાને નિસીદિત્વા ‘‘દેવ, તુમ્હાકં તુસ્સિત્વા ગાયનમઙ્ગલગીતસ્સ તાવ મે અત્થં ગગનતલે પુણ્ણચન્દં ઉટ્ઠાપેન્તો વિય પાકટં કત્વા કથેથા’’તિ વત્વા તતિયં ગાથમાહ –
Rājā tathā kāretvā amaragaṇaparivuto sakko devarājā viya mahājanakāyaparivuto ratanapallaṅke nisīdi. Devīpi sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitā kañcanabhaddapīṭhaṃ attharitvā ekamante akkhikoṭiyā oloketvā tathārūpe ṭhāne nisīditvā ‘‘deva, tumhākaṃ tussitvā gāyanamaṅgalagītassa tāva me atthaṃ gaganatale puṇṇacandaṃ uṭṭhāpento viya pākaṭaṃ katvā kathethā’’ti vatvā tatiyaṃ gāthamāha –
૧૪૪.
144.
‘‘અભિક્ખણં રાજકુઞ્જર, ગાથા ભાસસિ કોસલાધિપ;
‘‘Abhikkhaṇaṃ rājakuñjara, gāthā bhāsasi kosalādhipa;
પુચ્છામિ તં રટ્ઠવડ્ઢન, બાળ્હં પીતિમનો પભાસસી’’તિ.
Pucchāmi taṃ raṭṭhavaḍḍhana, bāḷhaṃ pītimano pabhāsasī’’ti.
તત્થ કોસલાધિપાતિ ન સો કોસલરટ્ઠાધિપો, કુસલે પન ધમ્મે અધિપતિં કત્વા વિહરતિ, તેન નં આલપન્તી એવમાહ, કુસલાધિપ કુસલજ્ઝાસયાતિ અત્થો. બાળ્હં પીતિમનો પભાસસીતિ અતિવિય પીતિયુત્તચિત્તો હુત્વા ભાસસિ, તસ્મા કથેથ તાવ મે એતાસં ગાથાનં અત્થન્તિ.
Tattha kosalādhipāti na so kosalaraṭṭhādhipo, kusale pana dhamme adhipatiṃ katvā viharati, tena naṃ ālapantī evamāha, kusalādhipa kusalajjhāsayāti attho. Bāḷhaṃ pītimano pabhāsasīti ativiya pītiyuttacitto hutvā bhāsasi, tasmā kathetha tāva me etāsaṃ gāthānaṃ atthanti.
અથસ્સ ગાથાનમત્થં આવિ કરોન્તો મહાસત્તો ચતસ્સો ગાથા અભાસિ –
Athassa gāthānamatthaṃ āvi karonto mahāsatto catasso gāthā abhāsi –
૧૪૫.
145.
‘‘ઇમસ્મિંયેવ નગરે, કુલે અઞ્ઞતરે અહું;
‘‘Imasmiṃyeva nagare, kule aññatare ahuṃ;
પરકમ્મકરો આસિં, ભતકો સીલસંવુતો.
Parakammakaro āsiṃ, bhatako sīlasaṃvuto.
૧૪૬.
146.
‘‘કમ્માય નિક્ખમન્તોહં, ચતુરો સમણેદ્દસં;
‘‘Kammāya nikkhamantohaṃ, caturo samaṇeddasaṃ;
આચારસીલસમ્પન્ને, સીતિભૂતે અનાસવે.
Ācārasīlasampanne, sītibhūte anāsave.
૧૪૭.
147.
‘‘તેસુ ચિત્તં પસાદેત્વા, નિસીદેત્વા પણ્ણસન્થતે;
‘‘Tesu cittaṃ pasādetvā, nisīdetvā paṇṇasanthate;
અદં બુદ્ધાનં કુમ્માસં, પસન્નો સેહિ પાણિભિ.
Adaṃ buddhānaṃ kummāsaṃ, pasanno sehi pāṇibhi.
૧૪૮.
148.
‘‘તસ્સ કમ્મસ્સ કુસલસ્સ, ઇદં મે એદિસં ફલં;
‘‘Tassa kammassa kusalassa, idaṃ me edisaṃ phalaṃ;
અનુભોમિ ઇદં રજ્જં, ફીતં ધરણિમુત્તમ’’ન્તિ.
Anubhomi idaṃ rajjaṃ, phītaṃ dharaṇimuttama’’nti.
તત્થ કુલે અઞ્ઞતરેતિ નામેન વા ગોત્તેન વા અપાકટે એકસ્મિંયેવ કુલે. અહુન્તિ નિબ્બત્તિં. પરકમ્મકરો આસિન્તિ તસ્મિં કુલે જાતોવાહં દલિદ્દતાય પરસ્સ કમ્મં કત્વા જીવિકં કપ્પેન્તો પરકમ્મકરો આસિં. ભતકોતિ પરવેતનભતો. સીલસંવુતોતિ પઞ્ચસીલસંવરે ઠિતો, ભતિયા જીવન્તોપિ દુસ્સીલ્યં પહાય સીલસમ્પન્નોવ અહોસિન્તિ દીપેતિ. કમ્માય નિક્ખમન્તોહન્તિ તં દિવસં કત્તબ્બકિચ્ચસ્સ કરણત્થાય નિક્ખન્તો અહં. ચતુરો સમણેદ્દસન્તિ ભદ્દે, અહં નગરા નિક્ખમ્મ મહામગ્ગં આરુય્હ અત્તનો કમ્મભૂમિં ગચ્છન્તો ભિક્ખાય બારાણસિનગરં પવિસન્તે સમિતપાપે ચત્તારો પબ્બજિતે અદ્દસં. આચારસીલસમ્પન્નેતિ એકવીસતિયા અનેસનાહિ જીવિકકપ્પનં અનાચારો નામ, તસ્સ પટિપક્ખેન આચારેન ચેવ મગ્ગફલેહિ આગતેન સીલેન ચ સમન્નાગતે. સીતિભૂતેતિ રાગાદિપરિળાહવૂપસમેન ચેવ એકાદસઅગ્ગિનિબ્બાપનેન ચ સીતિભાવપ્પત્તે. અનાસવેતિ કામાસવાદિવિરહિતે. નિસીદેત્વાતિ વાલિકાસનાનં ઉપરિ સન્થતે પણ્ણસન્થરે નિસીદાપેત્વા. સન્થરો હિ ઇધ સન્થતોતિ વુત્તો. અદન્તિ નેસં ઉદકં દત્વા સક્કચ્ચં સકેહિ હત્થેહિ કુમ્માસં અદાસિં. કુસલસ્સાતિ આરોગ્યાનવજ્જટ્ઠેન કુસલસ્સ. ફલન્તિ તસ્સ નિસ્સન્દફલં. ફીતન્તિ સબ્બસમ્પત્તિફુલ્લિતં.
Tattha kule aññatareti nāmena vā gottena vā apākaṭe ekasmiṃyeva kule. Ahunti nibbattiṃ. Parakammakaro āsinti tasmiṃ kule jātovāhaṃ daliddatāya parassa kammaṃ katvā jīvikaṃ kappento parakammakaro āsiṃ. Bhatakoti paravetanabhato. Sīlasaṃvutoti pañcasīlasaṃvare ṭhito, bhatiyā jīvantopi dussīlyaṃ pahāya sīlasampannova ahosinti dīpeti. Kammāya nikkhamantohanti taṃ divasaṃ kattabbakiccassa karaṇatthāya nikkhanto ahaṃ. Caturo samaṇeddasanti bhadde, ahaṃ nagarā nikkhamma mahāmaggaṃ āruyha attano kammabhūmiṃ gacchanto bhikkhāya bārāṇasinagaraṃ pavisante samitapāpe cattāro pabbajite addasaṃ. Ācārasīlasampanneti ekavīsatiyā anesanāhi jīvikakappanaṃ anācāro nāma, tassa paṭipakkhena ācārena ceva maggaphalehi āgatena sīlena ca samannāgate. Sītibhūteti rāgādipariḷāhavūpasamena ceva ekādasaagginibbāpanena ca sītibhāvappatte. Anāsaveti kāmāsavādivirahite. Nisīdetvāti vālikāsanānaṃ upari santhate paṇṇasanthare nisīdāpetvā. Santharo hi idha santhatoti vutto. Adanti nesaṃ udakaṃ datvā sakkaccaṃ sakehi hatthehi kummāsaṃ adāsiṃ. Kusalassāti ārogyānavajjaṭṭhena kusalassa. Phalanti tassa nissandaphalaṃ. Phītanti sabbasampattiphullitaṃ.
એવઞ્ચ મહાસત્તસ્સ અત્તનો કમ્મફલં વિત્થારેત્વા કથેન્તસ્સ સુત્વા દેવી પસન્નમના ‘‘સચે, મહારાજ, એવં પચ્ચક્ખતો દાનફલં જાનાથ, ઇતો દાનિ પટ્ઠાય એકં ભત્તપિણ્ડં લભિત્વા ધમ્મિકસમણબ્રાહ્મણાનં દત્વાવ પરિભુઞ્જેય્યાથા’’તિ બોધિસત્તસ્સ થુતિં કરોન્તી –
Evañca mahāsattassa attano kammaphalaṃ vitthāretvā kathentassa sutvā devī pasannamanā ‘‘sace, mahārāja, evaṃ paccakkhato dānaphalaṃ jānātha, ito dāni paṭṭhāya ekaṃ bhattapiṇḍaṃ labhitvā dhammikasamaṇabrāhmaṇānaṃ datvāva paribhuñjeyyāthā’’ti bodhisattassa thutiṃ karontī –
૧૪૯.
149.
‘‘દદં ભુઞ્જ મા ચ પમાદો, ચક્કં વત્તય કોસલાધિપ;
‘‘Dadaṃ bhuñja mā ca pamādo, cakkaṃ vattaya kosalādhipa;
મા રાજ અધમ્મિકો અહુ, ધમ્મં પાલય કોસલાધિપા’’તિ. – ઇમં ગાથમાહ;
Mā rāja adhammiko ahu, dhammaṃ pālaya kosalādhipā’’ti. – imaṃ gāthamāha;
તત્થ દદં ભુઞ્જાતિ અઞ્ઞેસં દત્વાવ અત્તના ભુઞ્જ. મા ચ પમાદોતિ દાનાદીસુ પુઞ્ઞેસુ મા પમજ્જિ. ચક્કં વત્તય કોસલાધિપાતિ કુસલજ્ઝાસય, મહારાજ, પતિરૂપદેસવાસાદિકં ચતુબ્બિધં ધમ્મચક્કં પવત્તેહિ. પકતિરથો હિ દ્વીહિ ચક્કેહિ ગચ્છતિ, અયં પન કાયો ઇમેહિ ચતૂહિ ચક્કેહિ દેવલોકં ગચ્છતિ, તેન તે ‘‘ધમ્મચક્ક’’ન્તિ સઙ્ખ્યં ગતા, તં ત્વં ચક્કં પવત્તેહિ. અધમ્મિકોતિ યથા અઞ્ઞે છન્દાગતિં ગચ્છન્તા લોકં ઉચ્છુયન્તે પીળેત્વા વિય ધનમેવ સંકડ્ઢન્તા અધમ્મિકા હોન્તિ, તથા ત્વં મા અધમ્મિકો અહુ. ધમ્મં પાલયાતિ –
Tattha dadaṃ bhuñjāti aññesaṃ datvāva attanā bhuñja. Mā ca pamādoti dānādīsu puññesu mā pamajji. Cakkaṃ vattaya kosalādhipāti kusalajjhāsaya, mahārāja, patirūpadesavāsādikaṃ catubbidhaṃ dhammacakkaṃ pavattehi. Pakatiratho hi dvīhi cakkehi gacchati, ayaṃ pana kāyo imehi catūhi cakkehi devalokaṃ gacchati, tena te ‘‘dhammacakka’’nti saṅkhyaṃ gatā, taṃ tvaṃ cakkaṃ pavattehi. Adhammikoti yathā aññe chandāgatiṃ gacchantā lokaṃ ucchuyante pīḷetvā viya dhanameva saṃkaḍḍhantā adhammikā honti, tathā tvaṃ mā adhammiko ahu. Dhammaṃ pālayāti –
‘‘દાનં સીલં પરિચ્ચાગં, અજ્જવં મદ્દવં તપં;
‘‘Dānaṃ sīlaṃ pariccāgaṃ, ajjavaṃ maddavaṃ tapaṃ;
અક્કોધં અવિહિંસઞ્ચ, ખન્તિઞ્ચ અવિરોધન’’ન્તિ. (જા॰ ૨.૨૧.૧૭૬) –
Akkodhaṃ avihiṃsañca, khantiñca avirodhana’’nti. (jā. 2.21.176) –
ઇમં પન દસવિધં રાજધમ્મમેવ પાલય રક્ખ, મા પરિચ્ચજિ.
Imaṃ pana dasavidhaṃ rājadhammameva pālaya rakkha, mā pariccaji.
મહાસત્તો તસ્સા વચનં સમ્પટિચ્છન્તો –
Mahāsatto tassā vacanaṃ sampaṭicchanto –
૧૫૦.
150.
‘‘સોહં તદેવ પુનપ્પુનં, વટુમં આચરિસ્સામિ સોભને;
‘‘Sohaṃ tadeva punappunaṃ, vaṭumaṃ ācarissāmi sobhane;
અરિયાચરિતં સુકોસલે, અરહન્તો મે મનાપાવ પસ્સિતુ’’ન્તિ. – ગાથમાહ;
Ariyācaritaṃ sukosale, arahanto me manāpāva passitu’’nti. – gāthamāha;
તત્થ વટુમન્તિ મગ્ગં. અરિયાચરિતન્તિ અરિયેહિ બુદ્ધાદીહિ આચિણ્ણં. સુકોસલેતિ સોભને કોસલરઞ્ઞો ધીતેતિ અત્થો. અરહન્તોતિ કિલેસેહિ આરકત્તા, અરાનઞ્ચ અરીનઞ્ચ હતત્તા, પચ્ચયાનં અરહત્તા એવંલદ્ધનામા પચ્ચેકબુદ્ધા. ઇદં વુત્તં હોતિ – ભદ્દે, કોસલરાજધીતે સો અહં ‘‘દાનં મે દિન્ન’’ન્તિ તિત્તિં અકત્વા પુનપ્પુનં તદેવ અરિયાચરિતં દાનમગ્ગં આચરિસ્સામિ. મય્હઞ્હિ અગ્ગદક્ખિણેય્યત્તા અરહન્તો મનાપદસ્સના, ચીવરાદીનિ દાતુકામતાય તેયેવ પસ્સિતું ઇચ્છામીતિ.
Tattha vaṭumanti maggaṃ. Ariyācaritanti ariyehi buddhādīhi āciṇṇaṃ. Sukosaleti sobhane kosalarañño dhīteti attho. Arahantoti kilesehi ārakattā, arānañca arīnañca hatattā, paccayānaṃ arahattā evaṃladdhanāmā paccekabuddhā. Idaṃ vuttaṃ hoti – bhadde, kosalarājadhīte so ahaṃ ‘‘dānaṃ me dinna’’nti tittiṃ akatvā punappunaṃ tadeva ariyācaritaṃ dānamaggaṃ ācarissāmi. Mayhañhi aggadakkhiṇeyyattā arahanto manāpadassanā, cīvarādīni dātukāmatāya teyeva passituṃ icchāmīti.
એવઞ્ચ પન વત્વા રાજા દેવિયા સમ્પત્તિં ઓલોકેત્વા ‘‘ભદ્દે, મયા તાવ પુરિમભવે અત્તનો કુસલકમ્મં વિત્થારેત્વા કથિતં, ઇમાસં પન નારીનં મજ્ઝે રૂપેન વા લીળાવિલાસેન વા તયા સદિસી એકાપિ નત્થિ, સા ત્વં કિં કમ્મં કત્વા ઇમં સમ્પત્તિં પટિલભી’’તિ પુચ્છન્તો પુન ગાથમાહ –
Evañca pana vatvā rājā deviyā sampattiṃ oloketvā ‘‘bhadde, mayā tāva purimabhave attano kusalakammaṃ vitthāretvā kathitaṃ, imāsaṃ pana nārīnaṃ majjhe rūpena vā līḷāvilāsena vā tayā sadisī ekāpi natthi, sā tvaṃ kiṃ kammaṃ katvā imaṃ sampattiṃ paṭilabhī’’ti pucchanto puna gāthamāha –
૧૫૧.
151.
‘‘દેવી વિય અચ્છરૂપમા, મજ્ઝે નારિગણસ્સ સોભસિ;
‘‘Devī viya accharūpamā, majjhe nārigaṇassa sobhasi;
કિં કમ્મમકાસિ ભદ્દકં, કેનાસિ વણ્ણવતી સુકોસલે’’તિ.
Kiṃ kammamakāsi bhaddakaṃ, kenāsi vaṇṇavatī sukosale’’ti.
તસ્સત્થો – ભદ્દે સુકોસલે કોસલરઞ્ઞો સુધીતે ત્વં રૂપસમ્પત્તિયા અચ્છરૂપમા તિદસપુરે સક્કસ્સ દેવરઞ્ઞો અઞ્ઞતરા દેવધીતા વિય ઇમસ્સ નારીગણસ્સ મજ્ઝે સોભસિ, પુબ્બે કિં નામ ભદ્દકં કલ્યાણકમ્મં અકાસિ, કેનાસિ કારણેન એવં વણ્ણવતી જાતાતિ.
Tassattho – bhadde sukosale kosalarañño sudhīte tvaṃ rūpasampattiyā accharūpamā tidasapure sakkassa devarañño aññatarā devadhītā viya imassa nārīgaṇassa majjhe sobhasi, pubbe kiṃ nāma bhaddakaṃ kalyāṇakammaṃ akāsi, kenāsi kāraṇena evaṃ vaṇṇavatī jātāti.
અથસ્સ સા પુરિમભવે કલ્યાણકમ્મં કથેન્તી સેસગાથાદ્વયમાહ –
Athassa sā purimabhave kalyāṇakammaṃ kathentī sesagāthādvayamāha –
૧૫૨.
152.
‘‘અમ્બટ્ઠકુલસ્સ ખત્તિય, દાસ્યાહં પરપેસિયા અહું;
‘‘Ambaṭṭhakulassa khattiya, dāsyāhaṃ parapesiyā ahuṃ;
સઞ્ઞતા ચ ધમ્મજીવિની, સીલવતી ચ અપાપદસ્સના.
Saññatā ca dhammajīvinī, sīlavatī ca apāpadassanā.
૧૫૩.
153.
‘‘ઉદ્ધટભત્તં અહં તદા, ચરમાનસ્સ અદાસિં ભિક્ખુનો;
‘‘Uddhaṭabhattaṃ ahaṃ tadā, caramānassa adāsiṃ bhikkhuno;
વિત્તા સુમના સયં અહં, તસ્સ કમ્મસ્સ ફલં મમેદિસ’’ન્તિ.
Vittā sumanā sayaṃ ahaṃ, tassa kammassa phalaṃ mamedisa’’nti.
સાપિ કિર જાતિસ્સરાવ અહોસિ, તસ્મા અત્તનો જાતિસ્સરઞાણેન પરિચ્છિન્દિત્વાવ કથેસિ.
Sāpi kira jātissarāva ahosi, tasmā attano jātissarañāṇena paricchinditvāva kathesi.
તત્થ અમ્બટ્ઠકુલસ્સાતિ કુટુમ્બિયકુલસ્સ. દાસ્યાહન્તિ દાસી અહં, ‘‘દાસાહ’’ન્તિપિ પાઠો. પરપેસિયાતિ પરેહિ તસ્સ તસ્સ કિચ્ચસ્સ કરણત્થાય પેસિતબ્બા પેસનકારિકા. સઞ્ઞતાતિ દાસિયો નામ દુસ્સીલા હોન્તિ, અહં પન તીહિ દ્વારેહિ સઞ્ઞતા સીલસમ્પન્ના. ધમ્મજીવિનીતિ પરવઞ્ચનાદીનિ અકત્વા ધમ્મેન સમેન પવત્તિતજીવિકા. સીલવતીતિ આચારસમ્પન્ના ગુણવતી. અપાપદસ્સનાતિ કલ્યાણદસ્સના પિયધમ્મા.
Tattha ambaṭṭhakulassāti kuṭumbiyakulassa. Dāsyāhanti dāsī ahaṃ, ‘‘dāsāha’’ntipi pāṭho. Parapesiyāti parehi tassa tassa kiccassa karaṇatthāya pesitabbā pesanakārikā. Saññatāti dāsiyo nāma dussīlā honti, ahaṃ pana tīhi dvārehi saññatā sīlasampannā. Dhammajīvinīti paravañcanādīni akatvā dhammena samena pavattitajīvikā. Sīlavatīti ācārasampannā guṇavatī. Apāpadassanāti kalyāṇadassanā piyadhammā.
ઉદ્ધટભત્તન્તિ અત્તનો પત્તકોટ્ઠાસવસેન ઉદ્ધરિત્વા લદ્ધભાગભત્તં. ભિક્ખુનોતિ ભિન્નકિલેસસ્સ પચ્ચેકબુદ્ધસ્સ. વિત્તા સુમનાતિ તુટ્ઠા સોમનસ્સજાતા કમ્મફલં સદ્દહન્તી. તસ્સ કમ્મસ્સાતિ તસ્સ એકભિક્ખાદાનકમ્મસ્સ. ઇદં વુત્તં હોતિ – અહં, મહારાજ, પુબ્બે સાવત્થિયં અઞ્ઞતરસ્સ કુટુમ્બિયકુલસ્સ દાસી હુત્વા અત્તનો લદ્ધભાગભત્તં આદાય નિક્ખમન્તી એકં પચ્ચેકબુદ્ધં પિણ્ડાય ચરન્તં દિસ્વા અત્તનો તણ્હં મિલાપેત્વા સઞ્ઞતાદિગુણસમ્પન્ના કમ્મફલં સદ્દહન્તી તસ્સ તં ભત્તં અદાસિં, સાહં યાવતાયુકં ઠત્વા કાલં કત્વા તત્થ સાવત્થિયં કોસલરઞ્ઞો અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તિત્વા ઇદાનિ તવ પાદે પરિચરમાના એવરૂપં સમ્પત્તિં અનુભવામિ, તસ્સ મમ કમ્મસ્સ ઇદમીદિસં ફલન્તિ. તત્થ ગુણસમ્પન્નાનં દિન્નદાનસ્સ મહપ્ફલભાવદસ્સનત્થં –
Uddhaṭabhattanti attano pattakoṭṭhāsavasena uddharitvā laddhabhāgabhattaṃ. Bhikkhunoti bhinnakilesassa paccekabuddhassa. Vittā sumanāti tuṭṭhā somanassajātā kammaphalaṃ saddahantī. Tassa kammassāti tassa ekabhikkhādānakammassa. Idaṃ vuttaṃ hoti – ahaṃ, mahārāja, pubbe sāvatthiyaṃ aññatarassa kuṭumbiyakulassa dāsī hutvā attano laddhabhāgabhattaṃ ādāya nikkhamantī ekaṃ paccekabuddhaṃ piṇḍāya carantaṃ disvā attano taṇhaṃ milāpetvā saññatādiguṇasampannā kammaphalaṃ saddahantī tassa taṃ bhattaṃ adāsiṃ, sāhaṃ yāvatāyukaṃ ṭhatvā kālaṃ katvā tattha sāvatthiyaṃ kosalarañño aggamahesiyā kucchimhi nibbattitvā idāni tava pāde paricaramānā evarūpaṃ sampattiṃ anubhavāmi, tassa mama kammassa idamīdisaṃ phalanti. Tattha guṇasampannānaṃ dinnadānassa mahapphalabhāvadassanatthaṃ –
‘‘અગ્ગતો વે પસન્નાન’’ન્તિ (ઇતિવુ॰ ૯૦) ચ.
‘‘Aggato ve pasannāna’’nti (itivu. 90) ca.
‘‘એસ દેવમનુસ્સાનં, સબ્બકામદદો નિધી’’તિ (ખુ॰ પા॰ ૮.૧૦) ચ. –
‘‘Esa devamanussānaṃ, sabbakāmadado nidhī’’ti (khu. pā. 8.10) ca. –
આદિગાથા વિત્થારેતબ્બા.
Ādigāthā vitthāretabbā.
ઇતિ તે ઉભોપિ અત્તનો પુરિમકમ્મં વિત્થારતો કથેત્વા તતો પટ્ઠાય ચતૂસુ નગરદ્વારેસુ નગરમજ્ઝે નિવેસનદ્વારેતિ છ દાનસાલાયો કારેત્વા સકલજમ્બુદીપં ઉન્નઙ્ગલં કત્વા મહાદાનં પવત્તેત્વા સીલં રક્ખિત્વા ઉપોસથકમ્મં કત્વા જીવિતપરિયોસાને સગ્ગપરાયણા અહેસું.
Iti te ubhopi attano purimakammaṃ vitthārato kathetvā tato paṭṭhāya catūsu nagaradvāresu nagaramajjhe nivesanadvāreti cha dānasālāyo kāretvā sakalajambudīpaṃ unnaṅgalaṃ katvā mahādānaṃ pavattetvā sīlaṃ rakkhitvā uposathakammaṃ katvā jīvitapariyosāne saggaparāyaṇā ahesuṃ.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા દેવી રાહુલમાતા અહોસિ, રાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.