Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૩. કુમ્મોપમસુત્તવણ્ણના
3. Kummopamasuttavaṇṇanā
૨૪૦. તતિયે કુમ્મોતિ અટ્ઠિકુમ્મો. કચ્છપોતિ તસ્સેવ વેવચનં. અનુનદીતીરેતિ નદિયા અનુતીરે. ગોચરપસુતોતિ ‘‘સચે કિઞ્ચિ ફલાફલં લભિસ્સામિ, ખાદિસ્સામી’’તિ ગોચરત્થાય પસુતો ઉસ્સુક્કો તન્નિબન્ધો. સમોદહિત્વાતિ સમુગ્ગે વિય પક્ખિપિત્વા. સઙ્કસાયતીતિ અચ્છતિ. સમોદહન્તિ સમોદહન્તો ઠપેન્તો. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથા કુમ્મો અઙ્ગાનિ સકે કપાલે સમોદહન્તો સિઙ્ગાલસ્સ ઓતારં ન દેતિ, ન ચ નં સિઙ્ગાલો પસહતિ, એવં ભિક્ખુ અત્તનો મનોવિતક્કે સકે આરમ્મણકપાલે સમોદહન્તો કિલેસમારસ્સ ઓતારં ન દેતિ, ન ચ નં મારો પસહતિ.
240. Tatiye kummoti aṭṭhikummo. Kacchapoti tasseva vevacanaṃ. Anunadītīreti nadiyā anutīre. Gocarapasutoti ‘‘sace kiñci phalāphalaṃ labhissāmi, khādissāmī’’ti gocaratthāya pasuto ussukko tannibandho. Samodahitvāti samugge viya pakkhipitvā. Saṅkasāyatīti acchati. Samodahanti samodahanto ṭhapento. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā kummo aṅgāni sake kapāle samodahanto siṅgālassa otāraṃ na deti, na ca naṃ siṅgālo pasahati, evaṃ bhikkhu attano manovitakke sake ārammaṇakapāle samodahanto kilesamārassa otāraṃ na deti, na ca naṃ māro pasahati.
અનિસ્સિતોતિ તણ્હાદિટ્ઠિનિસ્સયેહિ અનિસ્સિતો. અઞ્ઞમહેઠયાનોતિ અઞ્ઞં કઞ્ચિ પુગ્ગલં અવિહેઠેન્તો. પરિનિબ્બુતોતિ કિલેસપરિનિબ્બાનેન પરિનિબ્બુતો. નૂપવદેય્ય કઞ્ચીતિ અઞ્ઞં કઞ્ચિ પુગ્ગલં સીલવિપત્તિયા વા આચારવિપત્તિયા વા અત્તાનં ઉક્કંસેતુકામતાય વા પરં વમ્ભેતુકામતાય વા ન ઉપવદેય્ય, અઞ્ઞદત્થુ પઞ્ચ ધમ્મે અજ્ઝત્તં ઉપટ્ઠપેત્વા, ‘‘કાલેન વક્ખામિ, નો અકાલેન, ભૂતેન વક્ખામિ , નો અભૂતેન, સણ્હેન વક્ખામિ, નો ફરુસેન, અત્થસંહિતેન વક્ખામિ, નો અનત્થસંહિતેન, મેત્તચિત્તો વક્ખામિ, નો દોસન્તરો’’તિ એવં ઉલ્લુમ્પનસભાવસણ્ઠિતેનેવ ચિત્તેન વિહરતિ.
Anissitoti taṇhādiṭṭhinissayehi anissito. Aññamaheṭhayānoti aññaṃ kañci puggalaṃ aviheṭhento. Parinibbutoti kilesaparinibbānena parinibbuto. Nūpavadeyya kañcīti aññaṃ kañci puggalaṃ sīlavipattiyā vā ācāravipattiyā vā attānaṃ ukkaṃsetukāmatāya vā paraṃ vambhetukāmatāya vā na upavadeyya, aññadatthu pañca dhamme ajjhattaṃ upaṭṭhapetvā, ‘‘kālena vakkhāmi, no akālena, bhūtena vakkhāmi , no abhūtena, saṇhena vakkhāmi, no pharusena, atthasaṃhitena vakkhāmi, no anatthasaṃhitena, mettacitto vakkhāmi, no dosantaro’’ti evaṃ ullumpanasabhāvasaṇṭhiteneva cittena viharati.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. કુમ્મોપમસુત્તં • 3. Kummopamasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. કુમ્મોપમસુત્તવણ્ણના • 3. Kummopamasuttavaṇṇanā