Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૧૦. કુમુદદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    10. Kumudadāyakattheraapadānavaṇṇanā

    હિમવન્તસ્સાવિદૂરેતિઆદિકં આયસ્મતો કુમુદદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ થેરો પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો અનેકેસુ ભવેસુ વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે હિમવન્તસ્સ આસન્ને મહન્તે જાતસ્સરે કુકુત્થો નામ પક્ખી હુત્વા નિબ્બત્તો કેનચિ અકુસલેન પક્ખી સમાનોપિ પુબ્બે કતસમ્ભારેન બુદ્ધિસમ્પન્નો પુઞ્ઞાપુઞ્ઞેસુ છેકો સીલવા પાણગોચરતો પટિવિરતો અહોસિ. તસ્મિં સમયે પદુમુત્તરો ભગવા આકાસેનાગન્ત્વા તસ્સ સમીપે ચઙ્કમતિ. અથ સો સકુણો ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નચિત્તો કુમુદપુપ્ફં ડંસિત્વા ભગવતો પાદમૂલે પૂજેસિ. ભગવા તસ્સ સોમનસ્સુપ્પાદનત્થં પટિગ્ગહેત્વા અનુમોદનમકાસિ.

    Himavantassāvidūretiādikaṃ āyasmato kumudadāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi thero purimabuddhesu katādhikāro anekesu bhavesu vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle himavantassa āsanne mahante jātassare kukuttho nāma pakkhī hutvā nibbatto kenaci akusalena pakkhī samānopi pubbe katasambhārena buddhisampanno puññāpuññesu cheko sīlavā pāṇagocarato paṭivirato ahosi. Tasmiṃ samaye padumuttaro bhagavā ākāsenāgantvā tassa samīpe caṅkamati. Atha so sakuṇo bhagavantaṃ disvā pasannacitto kumudapupphaṃ ḍaṃsitvā bhagavato pādamūle pūjesi. Bhagavā tassa somanassuppādanatthaṃ paṭiggahetvā anumodanamakāsi.

    ૫૧. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ ઉભયસમ્પત્તિસુખં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં અઞ્ઞતરસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય મહદ્ધનો મહાભોગો રતનત્તયે પસન્નો સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા પટિલદ્ધસદ્ધો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા હુત્વા અત્તનો પુબ્બકમ્મં પચ્ચક્ખતો ઞત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો હિમવન્તસ્સાવિદૂરેતિઆદિમાહ. પદુમુપ્પલસઞ્છન્નોતિ એત્થ સતપત્તેહિ સમ્પુણ્ણો સેતપદુમો ચ તીણિ નીલરત્તસેતુપ્પલાનિ ચ પદુમુપ્પલાનિ તેહિ સઞ્છન્નો ગહનીભૂતો સમ્પુણ્ણો મહાજાતસ્સરો અહૂતિ સમ્બન્ધો. પુણ્ડરીકસમોત્થટોતિ પુણ્ડરીકેહિ રત્તપદુમેહિ ઓત્થટો સમ્પુણ્ણોતિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.

    51. So tena puññena devamanussesu ubhayasampattisukhaṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ aññatarasmiṃ kule nibbatto vuddhimanvāya mahaddhano mahābhogo ratanattaye pasanno satthu dhammadesanaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā nacirasseva arahā hutvā attano pubbakammaṃ paccakkhato ñatvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento himavantassāvidūretiādimāha. Padumuppalasañchannoti ettha satapattehi sampuṇṇo setapadumo ca tīṇi nīlarattasetuppalāni ca padumuppalāni tehi sañchanno gahanībhūto sampuṇṇo mahājātassaro ahūti sambandho. Puṇḍarīkasamotthaṭoti puṇḍarīkehi rattapadumehi otthaṭo sampuṇṇoti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.

    કુમુદદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Kumudadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.

    સોળસમવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.

    Soḷasamavaggavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧૦. કુમુદદાયકત્થેરઅપદાનં • 10. Kumudadāyakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact