Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૧૮. કુમુદવગ્ગો
18. Kumudavaggo
૧. કુમુદમાલિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
1. Kumudamāliyattheraapadānavaṇṇanā
પબ્બતે હિમવન્તમ્હીતિઆદિકં આયસ્મતો કુમુદમાલિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ થેરો પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો અત્થદસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે હિમવન્તપબ્બતસમીપે જાતસ્સરસ્સ આસન્ને રક્ખસો હુત્વા નિબ્બત્તો અત્થદસ્સિં ભગવન્તં તત્થ ઉપગતં દિસ્વા પસન્નમાનસો કુમુદપુપ્ફાનિ ઓચિનિત્વા ભગવન્તં પૂજેસિ. ભગવા અનુમોદનં કત્વા પક્કામિ.
Pabbatehimavantamhītiādikaṃ āyasmato kumudamāliyattherassa apadānaṃ. Ayampi thero purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto atthadassissa bhagavato kāle himavantapabbatasamīpe jātassarassa āsanne rakkhaso hutvā nibbatto atthadassiṃ bhagavantaṃ tattha upagataṃ disvā pasannamānaso kumudapupphāni ocinitvā bhagavantaṃ pūjesi. Bhagavā anumodanaṃ katvā pakkāmi.
૧. સો તેન પુઞ્ઞેન તતો ચવિત્વા દેવલોકં ઉપપન્નો છ કામાવચરસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ ચ ચક્કવત્તિઆદિસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો રતનત્તયે પસન્નો પબ્બજિત્વા વાયમન્તો બ્રહ્મચરિયપરિયોસાનં અરહત્તં પત્વા અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો પબ્બતે હિમવન્તમ્હીતિઆદિમાહ. તત્થ તત્થજો રક્ખસો આસિન્તિ તસ્મિં જાતસ્સરસમીપે જાતો નિબ્બત્તો રક્ખસો પરરુધિરમંસખાદકો નિદ્દયો ઘોરરૂપો ભયાનકસભાવો મહાબલો મહાથામો કક્ખળો યક્ખો આસિં અહોસિન્તિ અત્થો.
1. So tena puññena tato cavitvā devalokaṃ upapanno cha kāmāvacarasampattiyo anubhavitvā manussesu ca cakkavattiādisampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde kulagehe nibbatto vuddhippatto ratanattaye pasanno pabbajitvā vāyamanto brahmacariyapariyosānaṃ arahattaṃ patvā attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento pabbate himavantamhītiādimāha. Tattha tatthajo rakkhaso āsinti tasmiṃ jātassarasamīpe jāto nibbatto rakkhaso pararudhiramaṃsakhādako niddayo ghorarūpo bhayānakasabhāvo mahābalo mahāthāmo kakkhaḷo yakkho āsiṃ ahosinti attho.
કુમુદં પુપ્ફતે તત્થાતિ તસ્મિં મહાસરે સૂરિયરંસિયા અભાવે સતિ સાયન્હે મકુળિતં કુઞ્ચિતાકારેન નિપ્પભં અવણ્ણં હોતીતિ ‘‘કુમુદ’’ન્તિ લદ્ધનામં પુપ્ફં પુપ્ફતે વિકસતીતિ અત્થો. ચક્કમત્તાનિ જાયરેતિ તાનિ પુપ્ફાનિ રથચક્કપમાણાનિ હુત્વા જાયન્તીતિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.
Kumudaṃpupphate tatthāti tasmiṃ mahāsare sūriyaraṃsiyā abhāve sati sāyanhe makuḷitaṃ kuñcitākārena nippabhaṃ avaṇṇaṃ hotīti ‘‘kumuda’’nti laddhanāmaṃ pupphaṃ pupphate vikasatīti attho. Cakkamattāni jāyareti tāni pupphāni rathacakkapamāṇāni hutvā jāyantīti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.
કુમુદમાલિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Kumudamāliyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧. કુમુદમાલિયત્થેરઅપદાનં • 1. Kumudamāliyattheraapadānaṃ